LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10545

@Szanya

Köszi a változtatást!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10546

@Champ

Köszi az APG paródiát, néhol szó szerint felvisítottam:D

"Én pedig összeütök valami finomat búzacsírából, tönkölyből és aszott biopatiszonból -mosolygott Anya, nem felejtve a kocsikulcs-sztorit " :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10548

Még 1 hsz, aztán remélem nem tiltotok ki flood-olás miatt:)

@Labolen "És még egy kis dicsekvés: ma csináltak vele egy szem-kéz koordinációs tesztet, amin tíz egyszerű mintát kellett átmásolnia papírra. És megdicsérték, hogy milyen jó a ceruzafogása, a nyomatéka, és hogy látszik, hogy emögött sok munka van, mert egy hat éves aspergeres fiútól ez még nem elvárt."

Nagyon ügyes Latka, (illetve ti,hogy így felturbóztátok) mi meg nagyon irigykedünk:) Megkérdezhetem ,hogy hogyan fejlesztettétek az ez irányú készségeit? Nálunk kemény problémák vannak a szem-kéz koordinációval Marcinál. Ahogy írtam, a kézírás is valahogy rendkívül távolinak tűnik; persze csinál valamilyen feladatokat, amiket a párom az oviban is szokott használni,de elég ügyetlen szegény és utálja is ezeket.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10549

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Még egy kicsit APG-ről:
Érdekes, hogy nálunk Apa mintha teljesen immúnis lenne rájuk. Totál hidegen hagyják őt, nem utálja őket különösebben. Szerintem azért mert még egy részét sem olvasta végig. Pont ez miatt egyáltalán nem értékelte a paródiát! :laugh:

Marco: Marci születésének körülményei miatt szoktam én azt mondani, hogy a pasiknak 25 - 27 éves koruk előtt eszükbe se jusson a nősülés meg a család! :laugh: Nem irigylem Andeszt! Én tuti elintéztem volna a férjemet és most nem lenne Zalánnak tesója! :laugh:
VISZONT! Pont a leírtak miatt gondolom azt, hogy hihetetlen szerencséje van veled, nagyon jól kikupálódtál! Vedd nagyon-nagy dicséretnek, főleg, hogy az egyetlen Apuka vagy a fórumon!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10550

• mimmo
  • mimmo profilkép
Sziasztok!

Régen nem jelentkeztem már itt a fórumon. Legfeljebb e-mailből lehetett tudni, hogy még élünk-virulunk :) ...

Rengeteg intézendő dolgom volt az utóbbi időben. És egy hetet mi is nyaraltunk közben Balatonberényben. Alig győztem elolvasni a rengeteg hozzászólást, ami a távollétemben született.
Meg kell hagyni, senki nem unatkozhatott mostanában. Lehetetlen lenne, és sokszor alaposan megkésett is lereagálni a különböző történéseket. De gondoltam mindenkire a nehezebb napokban, percekben...

Ádámnak nagyon jót tett a nyaralás, a környezetváltozás. Szerencsére egy csomó alakulófélben lévő készséget, képességet megerősített. Amióta újra itthon vagyunk is nagyon jól lehet "dolgozni" vele. A különböző feladatokban is nagyon jól teljesít, újakat is szívesen fogad. Ráadásul spontán módon is keres magának feladatot, illetve jön segíteni!
Mielőtt "eltűntem" írtam Nektek, hogy alig akarja használni a PECS-et (pedig Ádám nem beszél). A balatoni kiruccanás ennek is jót tett, most megint kirak bonyolultabb szerkezeteket is. De a metakommunikációs eszköztára is tovább finomodott, így most egész jól "el tudunk beszélgetni".
Az "igent" is gyakoroljuk, már nem olyan teátrális. Ami érdekes mostanában vagy 5-6 alkalommal ki is mondta az igen szót. De nem a Kérsz x-t?-Igen. kontextusban. Hanem úgy van/szerintem is jelentéssel, teljesen adekvát módon, amikor beszélgettem valamiről a testvéreivel. Néha olyan, mintha a szavak kezdő hangját mondaná mosolyogva.........
Lehet, hogy ezen felbuzdulva, de mostanában többször is beszélt Ádám álmomban. Egyszer pont az "ábelesz-kóbeleszt" mesélte. Tegnap pedig Apa-koma álmodta azt, hogy Ádám szavalóversenyen van :silly: ...............Ki tudja? ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10551

• mimmo
  • mimmo profilkép
Amúgy én is sokféle feladatot szoktam csinálni Ádámmal, ami a grafomotoros képességet fejleszti illetve a szem-kéz koordinációt. Most például szeret nagyon ragsztgatni és tépkedni. Így készült gyümölcskosár
Ha a gyerek nem szereti a feladatlapokat, vagy inkább a ceruzafogást, nem kell feltétlenül erőltetni. Persze fontos a ceruzahasználat, de lehet máshogyan is fejleszteni ezeket a területeket. Aztán ha ügyesedik remélhetőleg a ceruzával sem lesz annyira elutasító.
Íme néhány feladat ötlet:

- gyöngyfűzés zsinórra vagy pálcára (itt ritmuskészség is fejleszthető, ami szintén fontos az olvasás és írás elsajátításához), gyöngyöket sólisztgyurmából is lehet készíteni hurkapálcára
-gyurmázás (egyszerű formák, hengerítés, gömbölyítés, gyúrás, lapítás...)
-kartonlap szélére csipeszelés (hasonlóan a gyöngyfűzéshez)
-gyöngykirakó
-verses ujjgyakorlatok (pl.:pipipipi...)
-vágás/nyírás ollóval
-labirintus,drót-gyöngy útvezető, golyó/labdavezetés pálcával
-adott tárgy követése csak szemmozgással (pl.: játékrepülőt, autót kell követnie, amit Te mozgatsz...)
-tapogatós játék és mit rajzoltam a hátadra? játék
-gombolás,gombolyítás, tépés..

-nagy minták kitöltése tépett papírdarabokkal ragasztással
-körberajzolás
-nagyméretű sablonokban rajzolás/kitöltés (itt nem kell félnie, hogy kiszalad a vonalból, mint a színezőknél) Készíteni is lehet kört, négyzetet, háromszöget, aminek a segítségével "rajzolhat" pl.: házat, hóembert...
-tükrös megfigyelés
-válogatások
-elrejtett forma, tárgy keresése
-sorminták "olvasása"

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10552

Az én férjem is szétröhögte magát az APG paródián. Milyenek ezek a férjek...! :laugh:

Champ, azért vannak még apukák a fórumon, csak read onlyban elég sok, de hsz-ben is volt már más apuka is.

Apukák, legyetek bátrak és gyertek beszélgetni. :)

Mimmo, örülök, hogy jól vagytok! Annak meg különösen, hogy Ádám így meglódult!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10553

mimmo:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10554

Sziasztok!

Kutyafuttában voltam itt.
Az új felületet nekem még szoknom kell, azért köszönöm a szép megújult honlapot.

5. napja van a fiam a hallásébresztő terápián. Ahogy előre megmondták a 3-4 napon kicsit zsizseg, ellenszegülőbb, mint volt. Ha hazahozom minimum 2,5 órát alszik. Éjjel is nyugodtabb az alvása.
Zenehallgatás után rajzolnia kell a gyereknek. Az első naphoz viszonyítva iszonyatos pozítív változás van a rajzaiban. Sokkal szebb, felismerhetőbb.
A későbbi dolgairól is fogok írni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10555

Curasso, még mi is szokjuk. :)
Várjuk a további tapasztalatokat.

Képzeljétek, a fiam rákattant a legóra. (Duplóra.) Folyamatosan bonyolult építményeket készít, amikbe csúszdákat és kiskerteket is épít. Tegnap eljátszottam, hogy az ujjaimmal végigsétálok a házak közt, csúszdázom és a virágokat megszimatolom. Annyira tetszett neki, hogy már magától csinálja és kommentálja! Ragozottan! Pl. "felmászom csúszdához". Nem tökéletes, de azért ez már valami! Az előbb csikit rendelt, de ebben az apja jobb, úgyhogy megcsikiztem, aztán mondtam, hogy "Apa jobban pókozik, ugye?" (A pókok jönnek ugyanis. :laugh: ) És azt mondta, hogy "Apa, igen." Nahát. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10556

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Marco: Azért a leírtakhoz képest tényleg 180 fokos fordulat, hogy most ennyire szíveden viseled a család és a kisfiad sorsát. :)

szem-kéz koordináció, és grafomotoros képességek: Mimmo szuperül leírta a feladatokat, leírom én is, hogy mi mit csináltunk.
Nekem ez volt a vesszőparipám. :blush:
Mikor 4 évesen elkezdtük a feladatozást, mi dobozolással kezdtünk. Majdnem minden nap volt itthon tsmt torna, aztán egy kis dobozolás, aztán egy kis beszélgetés képről.
Három dobozba készítettem össze feladatot, azt kellett egymás után elvégezni. Ezek főleg a kérdéses területek fejlesztésére voltak összeállítva, illetve a feladattartást próbáltuk erősíteni vele.
Ilyen feladatokat tettem bele:
- minta alapján duplóból torony, vagy fal építése. (előre lerajzoltam).
- Nagy fagolyók fűzése madzagra, vagy színes fagolyók fűzése minta szerint hurkapálcára. (egy nagy darab gyurmába állítottam egy egy pálcát, egyikre felraktam a mintát, neki csak másolnia kellett.
- kartondobozból vágtunk ki kéttenyérnyi lapokat, (ház, téglalap, kör...), körben kilyuggattuk, és vastag cipőfűzőt kellett végighúzni a lyukakon körbe. (Ezt nagyon szerette.)
- Öszetettebb feladat: kartonlapból kört vágtam, meg előre színes papírból, körlap, és egyéb darabok: ragaszd rá először a rózsaszín kört, aztán a szemet, orrot, szájat, majd csipeszekből csipeszelj neki hajat. Ugyanez, polippal, ott lábakat csiptettünk, vagy napocska, ott meg sugarakat. Itt már a ragasztás is volt.
- Kis darabokra vágtam papírt, neki kelett előrerajzolt nagy mintába beragasztani. Itt minden minta volt, először mondjuk az ovodai jellel kezdtük. (Tulipán, mikor választottam, épp virágmániás volt. :))
- logikai lapocskák válogatása különféle szempontok szerint. Ide a lyukasakat, ide a teliket, színek, formák, méret, vegyatettük is, vedd ki csak a kicsi pirosakat. Mindig variáltam, ezzel a rugalmasságát is erősítettük. Ez jó a csoportosításra is, meg az apró mozdulatokra is.
- Ez alapján válogattunk száraz kagylótésztát, és szárazbabot is. De abból már sokat raktam a dobozba.
- Kis egyforma fakockákból kellett tornyot építeni. Egy négyzethálón volt néhány négyzetben egy szám 1-3 ig, hogy oda épp mekkora tornyot kell rakni. Ezt is nagyon szerette, ezt még magától is játszotta. (Ma meg már csoda várakat és tornyokat épít, pedig régen nem szerette egyáltalán.)
- Volt hogy memória kártyákból tettem be párokat, az egyformákat kellett összecsipeszelni.
- És nyomdáztunk is. Testrészeket gyakoroltuk vele, rajzoltam egy embert, és mondtam hova nyomdázzon: térd, kar, fej...

Most ennyi jutott eszembe, szerintem ennyi is volt. ezeket variáltam.
Ceruzafogáshoz készítettem egy videót is, amivel még az emberábrázolást is tanítottam. Azt hiszem az itt is fent van, régen fent volt. És egy idő után mindig javítottam a fogást. De ehhez már volt akkor alapja.
Sok munka volt, és ugye sokára lett csak eredménye. De legalább ezt most kipipálhatom. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10557

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Mimmo: ezek nagyszerű fejlemények! Remélem most már tényleg egyre többször halljátok a beszédét, és ki tudja, az ő memóriájukkal simán esélyesek a versmondóra is! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10558

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szany: ez nagyon jó! Milyen ötlet! :) Sokkal jobb, mint ha egy figurával menne, szerintem. Az biztos, hogy elvontabb. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10559

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Minden "read only" és "hsz" apukától bocsánatot kérek, akit leanyukáztam! :whistle: :)

Labolen! le a kalappal, Te milyen kreatív és kitartó vagy! Meg is lett az eredménye!

Szanya: az "ujj bábozás" nálunk is ment régebben. Ha nem sajnálod a kezed, akkor próbáld meg, hogy rajzolsz is rá valamit. Én a szemceruzát ajánlom erre a célra: könnyű vele bánni és lemosható. Annyira tetszett Zalánnak, hogy Ő mondogatta, hogy mi legyen a kezemből és azt milyen színnel készítsük el.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10560

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, ez kiráááááály! Hatalmas dolog, hoyg így nekilendült a legózásnak, és a hab a tortán ez, hogy utánoz téged, ahogy az ujjaddal emberkét játszottál!!!!! Nálunk is így indultak a szerepjátékok különben, engem utánzott. Megetettem az állatait, akkor ő is megetette őket, utána már játszotta magától is, de elsőre mindig én mutattam valamit (nem direkt). Szóval, én ezt hatalmas dolognak tartom! Valami elindult benne, elkezdett érdeklődni, nagyon szorítok, hogy ne merüljön vissza a saját világába!

Labolen, Mimmo, olvasni is alig bírom, hogy miket csináltok a gyerekeitekkel!! Le a kalappal előttetek! Én ezekre képtelen vagyok. Persze, teszem hozzá, mindig kudarcélményen volt ezekben, mert a fiamat ugye, mint már sokszor panaszkodtam rá, nem lehet irányítani. Vagyis, nagy nehézségek árán igen, gondosan kidolgozott jutalom, motiváció, de ezek túl sok energiát vesznek el ahhoz, hogy mondjuk egy kisebb feladatot végigcsináltassak vele. Meg nem lehet mindenért édességet osztani (jutalom), na meg a második ilyen után már a jutalom sem kell, csak hagyjam békén. Amikor 2.5 évesen egy rövid időre jártunk a Gézengúz nagyobbaknak való fejlesztésére (előtte 1.5 évet jártunk 3 hós korától 1.5 évesig a babásra), ott már ilyen feladatokat kapott, mint amiket írtatok (ilyen típusúakat, mindegyik kisebb feladat ráment valami fejlesztésre) és a terapeuta (akkor még nem tudtuk, hogy aspi a fiam) konkrétan egy idő után elküldött, azaz mondta, hogy imádja a fiamat, de képtelen olyan feladatot adni neki, amit ne oldana meg seperc alatt, egyszerűen kinőtte az ő fejlesztésüket. De ennél is rosszabb, hogy nem tudja rávenni azokra, amikben szüksége lenne a fejlesztésre. (pedig jutalomrendszerrel dolgozott, nagyon profi volt a nő) Amihez gondolkodni kell, abban évekkel a kora előtt jár, csak nem tudja verbálisan kifejezni magát, de nem lehet rávenni a verbális játékokra és ő ilyet még nem látott, ennyire irányíthatatlan gyereket. Én nem tudtam vele itthon mondókázni, énekelni, én nem tudtam sosem rajzolni vele, semmit nem tudtam vele csinálni, mert elküldött. Magától csinált mindent, meg az oviban és az Ayres-en (meg 1 éve az auti spec-en, de ott is sokszor iszonyat nehéz volt rávenni, ott is mondta a gyógyped, hogy ennyire irányíthatatlan gyereke nagyon ritkán akad és közben túl okos, tehát kimagyarázza magát, szóval még neki is voltak gondjai ezzel). Ezért, amiket leírtok, nálunk elképzelhetetlen (és én sem vagyok jó ezekben... mint szülő, tehát nehezen ülök le ilyeneket csinálni velük, szóval én sem erőltettem agyon). Annyira ügyesek vagytok, hogy nektek ez sikerül és irigykedem, hogy a gyerekek is hajlandók (valahogyan) végigcsinálni!!!! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10561

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Marcoverde, én ismerek több olyan apukát is, aki a gyereke születése után jóval kapta össze magát, mint apuka :) És jóval idősebbek voltak akkor nálad. A lényeg, hogy megtanultál felelősséget vállalni és ez a fontos, sajnos, nem minden apuka jut el idáig a legjobb szándéka ellenére sem.
Az én férjem is utálja APGt, és ő is mégis olvasta a gyerekeknek, de ő is úgy, ahogy én, átfogalmazva. Más nevekkel, nem ismételte el állandóan az alanyokat... Ti nem próbáltátok így? Nekünk nagyon bejött, mi, szülők sem utáltuk annyira így.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10562

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Mimmo:
Annyi klassz dolgot írtál le, csak most olvastam végig. Neked van egy kis helyzet előnyöd, a szakmád miatt, de ez akkor is ember feletti! Ez igaz Labolenre is! :)
Én is sok szütyörgős dolognak nekiállok, hogy a finom motorikát kicsit fejlesztgessük, de azt vettem észre, hogy amíg nem kap rá magától, én hiába nyüstölöm.
Gyurmánk szinte hamarább volt, mint gyerekünk, mégis csak kb 1/2 éve gyurmázik, akkor kaptam neki Elmos készletet, ez lehetett a lökés. Most már nagyon szereti, bevált motivációnak (nincs gyurmázás, amíg nincs rend a szobátokban). A gyöngyfűzésre azt mondja, hogy lányos, még szétválogatni sem hajlandó! Próbáltam vele hajtogatni (tudok ugye csákót meg hajót :) ), neki csak a kész kellett.
Most már nem görcsölök ezen. A ceruzafogása egész jó lett, rengeteget másol képekről, és szövegeket is, így valószínűleg a szem-kéz kord. is javul.
Én is azt vettem észre a fiamon, hogy a változás jó eredményeket hozhat. De már az is eszembe jutott, hogy csak annyira örül a régi kerékvágásba való visszaállásnak, hogy szívesebben működik együtt. :) Írtam többször, hogy nem tartom reális célnak nála a jogsit, mert az akkus kis autók nagyon érdeklik ugyan, de kicsit "bénuska". Most az unkatesóékkal nyaral, és felfedezte a Quadot, állítólag egész nap azzal közlekedik, egész ügyesen! Remélem valaki levideózza! És rá vannak kattanva egymásra a sógornőm kutyájával: Csenge egy magyar vizsla, azt is megengedi neki, hogy a két fülét összekösse! :laugh: Annyira jó ezeket a dolgokat a telefonban hallani!

Nem tudom, hogy Ádám most hány éves, de nekem az én fiam mostani dolgai 2- 2,5 évvel ezelőtt álomnak tűntek. És most itt van. Remélem ez lesz nálatok a szavalóversennyel! ;) :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10563

• mimmo
  • mimmo profilkép
Jönnek itt a jó hírek is szerencsére!
Tegnap kicsit megijesztett néhány hozzászólás. De igazából nem is baj, mert legalább utánajárok én is néhány dolognak még, ami korábban elmaradt.

Ma viszont megint inkább az eredményeknek, sikereknek tudok örülni. Úgy örülök annak is, amikor valami pozitív dologról, változásról számoltok be.
Most is láthatod, Labolen, mennyire megéri így is "játszani" a gyerekekkel. Legalább is én játékként élem meg, és ilyenkor közösen játszunk. Lehet, hogy ezért is szeretik, mert nekem sem esik nehezemre ez az egész.

És közben persze én is folyamatosan gyakorolhatom legalább a differenciált feladatszervezést. Eddig csak háromféle módon, szinten kellett előkészíteni, tálalni a feladatokat. De mostanában már a 17 hónapos is odatipeg a feladatozáshoz, és követel magának is valamit. Nehogy már Ő kimaradjon! :laugh:

Egyébként nekem nem nehéz rávenni őket ilyesmire. Tegnap például papírfűzőcskéztünk. Eredetileg csak a 6 és 7 éveseimnek szántam, de Ádám megint elirigyelte a feladatot. És meglepően jól csinálta.
És szabályfelismerő, mintakirakó feladatot is csináltunk meglepetéstojások átlátszó műanyag tálcájával. Ahhoz készítettem papírra alátéteket, így gyorsan variálható, és önállóan végzendő feladként is használható.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10564

• mimmo
  • mimmo profilkép
Champ!
Ádám júliusban töltötte be a negyedik életévét. Bár elég nagy növésű fiatalember, azért mégis kicsi. Bár másfél és két éves kora között mondogatott néhány dolgot,a beszédet szinte teljesen elhagyta egy altatásos sebtisztítást követően. A gyerekorvosunk szerint nincs összefüggés, mi mégis innentől látjuk a fordulatot. Bár a helyzet szempontjából mindegy is miért....a most adott lehetőségeket próbáljuk Ádám szempontjából legjobban kihasználni. Ha Ő is akarja talán egyszer tényleg mond majd verset. Én annak is örülnék, ha csak a fülembe súgná... De az is lehet, hogy hosszú időre leparkol a beszédnek ezen a lépcsőfokán. És továbbra is csak kéthavonta szól valamit. :unsure:
Viszont a nagy mozgása és a finom motorikája elég fejlett szerencsére. Három és fél évesen kirakott többszáz apró gyöngyből álló kirakót. Amihez igencsak kell a koordinált mozgáson kívül türelem is. Gyöngykirakóból vannak "fiús" minták is.
Vagy sima tüskés táblára logókat is tervezhet/kirakhat a fiad, ha az érdekli. ahhoz válogatniai is kell az apró gyöngyöket. A végeredményt pedig berakhatja a gyűjteményébe, ha kivasalod. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10565

Labolen, figurával is próbáltam, de az nem volt neki annyira érdekes, egyszer kipróbálta azért. Reggel, mire összeszedtem magam, 3 építményt is készített és mindegyiken végigsétáltunk egyszerre mindketten, több helyen összefutottunk, én köszöntem... :laugh:

Champ, a férjem is ezt javasolta. :) Csak nálunk nagyobb számban fordul elő alkoholos filc, mint szemceruza... Asszem nincs is szemceruzám... :blush:

Kimni, örülök is neki! :) De ha abba is hagyja a legózást, akkor sem fog befordulni, olyan nála nincs. Az a mázlink vele, hogy nagyon jó az utánzókészsége. Már egész pici korától. Azt olvastam a szakkönyvekben, hogy ez általában sérült az autiknál, szerencsére nálunk nem. Ez nagyon lényeges, mivel őt annyira a vizuális eszközökkel nem tudom segíteni, meg motiválni se nagyon lehet, viszont az utánzásra nagyon szépen lehet építeni. Ezért jött be nekünk annyira az ovi!

Mimmo, ezt az átlátszó tojás-tálcás feladatot lefotózod? Feltenném a feladatokhoz. Létezik egy kb. ugyanilyen feladat bolti verzióban, egy vagyonba kerül azért nem vettem meg. Ahogy ezt leírod, pontosan ugyanolyan feladatokat lehet így is csinálni, szupi ötlet.

A papírfűzőcskéhez hol lehet anyagot venni?
Oldalmegjelenítési idő: 0.579 másodperc