Marco: Azért a leírtakhoz képest tényleg 180 fokos fordulat, hogy most ennyire szíveden viseled a család és a kisfiad sorsát.
szem-kéz koordináció, és grafomotoros képességek: Mimmo szuperül leírta a feladatokat, leírom én is, hogy mi mit csináltunk.
Nekem ez volt a vesszőparipám.

Mikor 4 évesen elkezdtük a feladatozást, mi dobozolással kezdtünk. Majdnem minden nap volt itthon tsmt torna, aztán egy kis dobozolás, aztán egy kis beszélgetés képről.
Három dobozba készítettem össze feladatot, azt kellett egymás után elvégezni. Ezek főleg a kérdéses területek fejlesztésére voltak összeállítva, illetve a feladattartást próbáltuk erősíteni vele.
Ilyen feladatokat tettem bele:
- minta alapján duplóból torony, vagy fal építése. (előre lerajzoltam).
- Nagy fagolyók fűzése madzagra, vagy színes fagolyók fűzése minta szerint hurkapálcára. (egy nagy darab gyurmába állítottam egy egy pálcát, egyikre felraktam a mintát, neki csak másolnia kellett.
- kartondobozból vágtunk ki kéttenyérnyi lapokat, (ház, téglalap, kör...), körben kilyuggattuk, és vastag cipőfűzőt kellett végighúzni a lyukakon körbe. (Ezt nagyon szerette.)
- Öszetettebb feladat: kartonlapból kört vágtam, meg előre színes papírból, körlap, és egyéb darabok: ragaszd rá először a rózsaszín kört, aztán a szemet, orrot, szájat, majd csipeszekből csipeszelj neki hajat. Ugyanez, polippal, ott lábakat csiptettünk, vagy napocska, ott meg sugarakat. Itt már a ragasztás is volt.
- Kis darabokra vágtam papírt, neki kelett előrerajzolt nagy mintába beragasztani. Itt minden minta volt, először mondjuk az ovodai jellel kezdtük. (Tulipán, mikor választottam, épp virágmániás volt.

)
- logikai lapocskák válogatása különféle szempontok szerint. Ide a lyukasakat, ide a teliket, színek, formák, méret, vegyatettük is, vedd ki csak a kicsi pirosakat. Mindig variáltam, ezzel a rugalmasságát is erősítettük. Ez jó a csoportosításra is, meg az apró mozdulatokra is.
- Ez alapján válogattunk száraz kagylótésztát, és szárazbabot is. De abból már sokat raktam a dobozba.
- Kis egyforma fakockákból kellett tornyot építeni. Egy négyzethálón volt néhány négyzetben egy szám 1-3 ig, hogy oda épp mekkora tornyot kell rakni. Ezt is nagyon szerette, ezt még magától is játszotta. (Ma meg már csoda várakat és tornyokat épít, pedig régen nem szerette egyáltalán.)
- Volt hogy memória kártyákból tettem be párokat, az egyformákat kellett összecsipeszelni.
- És nyomdáztunk is. Testrészeket gyakoroltuk vele, rajzoltam egy embert, és mondtam hova nyomdázzon: térd, kar, fej...
Most ennyi jutott eszembe, szerintem ennyi is volt. ezeket variáltam.
Ceruzafogáshoz készítettem egy videót is, amivel még az emberábrázolást is tanítottam. Azt hiszem az itt is fent van, régen fent volt. És egy idő után mindig javítottam a fogást. De ehhez már volt akkor alapja.
Sok munka volt, és ugye sokára lett csak eredménye. De legalább ezt most kipipálhatom.