Bocsánat, kicsit vesszőparipám ez az "angol felmentéses" téma (angol szakos vagyok:),úgyh talán kicsit off-topic szintig is elmegyek.
Úgy tudom, hogy automatice nem jár felmentés az autistáknak, a diszlexiásoknál is kérvényezni lehet elvileg, ahol megadhatják. Mindent összevetve viszont szerintem egy nagyon szép, hasznos és (jó esetben) sikerélményeket hozó dologtól fosztanánk meg őket, amit szerintem képességeik szerint el tudnak sajátítani, még ha nehezebben is. A diszlexiások is megtanulhatnának simán felsőfokú szinten is idegennyelven,ha a tanárok ahelyett, hogy kapásból felmentenék a gyereket, tudnának normálisan tanítani , differenciálni, picit utánaolvasni a szakirodalomban. Mert azért szakirodalom van erről egy csomó, már magyar nyelven is egyre több. Ugyanúgy megvannak a segítségek ehhez is, amivel kicsit alkalmazkodva a gyermekek gondolkodásmódjához, simán meg lehet őket tanítani angolul (kinetikus, vizuális, auditív,stb). Pl. vizuális segítségeket,motivációs eszközöket probléma nélkül használhatna (sőt használnia kellene!) egy pedagógusnak egy auti gyerkőc esetében.
Az tény viszont, hogy a szociabilitás talán nagyobb szerepet kap a nyelvtanulásban, és ezért az autiknak biztosan nehezebb dolguk van, de szerintem kár lenne őket már az elején felmentetni. Természetesen ha tényleg lehetetlen együttműködni a pedagógussal, és az angol az egyetlen tárgy ,ami akadályozza a gyerek előmenetelét, akkor érdemes esetleg elgondolkodni a felmentésről.
A motiváció egyébként - nem csak az autiknál, hanem minden idegennyelvet tanulónál - az egyik legfontosabb a nyelvtanulásban, ha ezt megtaláljuk, akkor biztos vagyok benne, hogy ép értelmű, beszélő autik megtanulhatnak egy adott nyelven akár a legmagasabb szinten is.
Pl. a fiamat eddig abszolút. nem akartam tanítani angolul, de játszik néhány szgépes játékkal, ami nyilván angolul van, plusz szeret angol nyelvű zenéket, úgyh egyre inkább magától érdeklődik a szavak/számok jelentése felől. Ha majd egy tanár ezeken a területeken fogná meg a fiamat a nyelvtanulásban, akkor biztos vagyok benne, hogy nagy löketet adna neki.