LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10484

• Pongi
  • Pongi profilkép
Sziasztok!

Tetszik az új oldal ,én könnyebben eligazodok rajt.Köszi annak aki készítette!

Ritkán írok,de próbállak követni Titeket több-kev,sikerrel.Jó ide tartozni.

Labolen egy kicsit elkeserített,hogy nem mondanak konkrét segítséget a Vadasban diagnózis után pedig azért szeretnék igazából felmenni./Szept.20.-án megyünk/
P.Csilláról már annyi jót írtatok,hogy rá fogok kérdezni tud-e velünk is foglalkozni.Persze nekünk még van egy-két körünk addíg.Szülőtréning is szimpatikus.

Azt figyeltem meg Ponginál,hogy kb 3 havonta van látványosabb változás a fejlődésében.
Pozitív fejlődés előtt ált.van egy visszaesés .
Most egy pozitív nagy előrelépés közben vagyunk ,ami szerintem a terápiás lovaglásnak köszönhető.Afigyelmére is jó hatással van.

A múlt héten tartottunk egy oszt.találkozót Pongiéknak .Itt nálunk volt egy bográcsozás ,foci,játszótér.Aminek nagyon örülök,hogy azóta majd minden nap ittvan egy-két oszt,társa.ÉS PONGI JÁTSZIK VELÜK!EGYÜTT!Ezt már régóta vártuk.Sokszor megteremtettük rá a lehetőséget de rajtam kívül nem akart játszani senkivel.Elutasító volt.Most megy harmadikba és így isikezdés előtt ez nagyon jó.Jó lenne ha idén már azt mondaná a tanítónéni,hogy nincs egyedül a szünetekben meg úgy általában az isiben.

Nálunk is hat évesen kezdtek megjelenni a kérdések,ami a mai napig tartanak.A klasszikus miért korszak nálunk nem volt.

Kimni:Az én férjem is dolgozott kint .Nem irigyellek,de csak az első egy-két nap gáz.
Szorítok,hogy hamar átvészeljétek az elejét.
Kettőnk kapcsolatára egyébként kifejezetten jó hatással volt,hogy nem találkoztunk egy darabig.Utána,azóta jobban értékeljük ,hogy együtt vagyunk.
Most tartunk ott,hogy már jó lenne ketten elmenni v.hová így kilenc év után.Hihetetlen nem!?Ez általában nálatok hogy működik?Ezt mindenkitől kérdezném.

Amikor kisebb volt szerettük a lavóros játékot.A lavórba rakam először olyan tárgyakat amit ismer jól és valami alapján lehet csoportosítani.Letakartuk és sorba kihúztuk őket,persze előtte ki kellett találni mi van a kezébe tapintás alapján malyd csoportosítani pl színek szerint.

Üdv mindenkinek!Sok sikert és kitartás!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10485

• Pongi
  • Pongi profilkép
Köszi Dreamer mi most kezdjük az angolt ki fogom próbálni!
Biztos jó,mert angol memóriakártyával szoktunk játszani ami nagyon jól megy./kép és alatta a neve angolul/

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10486

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Lucy:
Az én fiam a mai napig imád porba rajzolni, így kezdett egy éve egyáltalán "rajzolni, írni", ezek voltak az első rajzeszközei! :) Nekem is válaszol általam fel sem tett kérdésekre és reggelente indít fura mondatokkal. Azt mondja, ezeket álmodta! és mi is gyakran 5-6 alkalommal el kell ismételjünk egy tök egyszerű eldöntendő kérdést neki, mert máshol jár ép, és nem figyel. Vagy van, hogy az a válasz: "Most nem érek rá!" :laugh:
Amikor már látszott rajta, hogy beszélne nagyon, de mégsem megy (ez 4 - 4,5 éves kora körül volt), akkor mindig le is tapogatta az arcomat, ha hozzá beszéltem. Jaj, ez az időszak nagyon kiborító volt, állandóan a gyerek kezével az arcomban beszéltem! :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10487

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
3Maci:
Ha nem megy az idegen nyelv, akkor érdemes lehet felmentést kérni. csak kap az a gyerek, akinek még az anyanyelvével is voltak gondok? :unsure:
Az én fiamat speciel baromira érdeklik a különböző nyelvek. Szoktam is mondeni neki, hogy ne azt kérdezze, hogy ez vagy az hogy van angolul, hanem a magyart tanulja meg rendesen! :laugh:
A wikipédián azt írják az aspergerről, hogy a szabályokhoz való szigorú ragaszkodás miatt segítségükre lehet a nyelvtanulásban.
"Vannak kutatók, akik szintén emellett a nézőpont mellett érvelnek, mondván, hogy az autizmus spektrum nem betegség, és nem fogyatékosság.[59][64] Simon Baron-Cohen egy 2002-es cikkében írta: „A társasági életben a részletekre való pontos odafigyelés nem sokat segít. De a matematika, a számítógépek, a katalógusok, a mérnöki tudományok, a nyelvészet, a zene és a természettudományok világában ez inkább sikerhez vezet, mint sikertelenséghez." Két okot lát arra, hogy miért jó, ha fogyatékosságnak tekintik az autizmus spektrumot: elismerni, hogy az empátia nehézsége érzelmi zavarokhoz vezet, és hogy törvényileg elismert támogatást kapjanak."

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10488

Bocsánat, kicsit vesszőparipám ez az "angol felmentéses" téma (angol szakos vagyok:),úgyh talán kicsit off-topic szintig is elmegyek.
Úgy tudom, hogy automatice nem jár felmentés az autistáknak, a diszlexiásoknál is kérvényezni lehet elvileg, ahol megadhatják. Mindent összevetve viszont szerintem egy nagyon szép, hasznos és (jó esetben) sikerélményeket hozó dologtól fosztanánk meg őket, amit szerintem képességeik szerint el tudnak sajátítani, még ha nehezebben is. A diszlexiások is megtanulhatnának simán felsőfokú szinten is idegennyelven,ha a tanárok ahelyett, hogy kapásból felmentenék a gyereket, tudnának normálisan tanítani , differenciálni, picit utánaolvasni a szakirodalomban. Mert azért szakirodalom van erről egy csomó, már magyar nyelven is egyre több. Ugyanúgy megvannak a segítségek ehhez is, amivel kicsit alkalmazkodva a gyermekek gondolkodásmódjához, simán meg lehet őket tanítani angolul (kinetikus, vizuális, auditív,stb). Pl. vizuális segítségeket,motivációs eszközöket probléma nélkül használhatna (sőt használnia kellene!) egy pedagógusnak egy auti gyerkőc esetében.
Az tény viszont, hogy a szociabilitás talán nagyobb szerepet kap a nyelvtanulásban, és ezért az autiknak biztosan nehezebb dolguk van, de szerintem kár lenne őket már az elején felmentetni. Természetesen ha tényleg lehetetlen együttműködni a pedagógussal, és az angol az egyetlen tárgy ,ami akadályozza a gyerek előmenetelét, akkor érdemes esetleg elgondolkodni a felmentésről.
A motiváció egyébként - nem csak az autiknál, hanem minden idegennyelvet tanulónál - az egyik legfontosabb a nyelvtanulásban, ha ezt megtaláljuk, akkor biztos vagyok benne, hogy ép értelmű, beszélő autik megtanulhatnak egy adott nyelven akár a legmagasabb szinten is.
Pl. a fiamat eddig abszolút. nem akartam tanítani angolul, de játszik néhány szgépes játékkal, ami nyilván angolul van, plusz szeret angol nyelvű zenéket, úgyh egyre inkább magától érdeklődik a szavak/számok jelentése felől. Ha majd egy tanár ezeken a területeken fogná meg a fiamat a nyelvtanulásban, akkor biztos vagyok benne, hogy nagy löketet adna neki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10489

Egyébként köszönöm a jókívánságokat Marci névnapjára!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10490

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Marco: Boldog névnapot a nagy :) fiadnak!

Kecsenge: ezek a bőrtünetek nem allergiára utalnak. Ha mégis tejmentes diétán tartod, akkor viszont Te se egyél semmilyen! tejterméket, amíg szoptatsz. Ha mégis beigazolódna a s.t. én akkor is bátorítalak derítsd ki, abban a betegségben mi a legmegfelelőbb étrend. Nem mindegy mit eszik, ez tuti. De hogy minden autinak a tej és gluténmentes diéta lenne a megoldás azt nem gondolom. Autizmus tüneteket nagyon sok minden okoz, ez egy túl nagy bugyor..

Nálunk ekcéma szerű bőrtünetek voltak a kicsimnél 6 hetes anyatejes csecsemőként már. Természetesen negatív lett a vértesztje de a gasztros doktornő azt mondta, anyuka ne bohóckodjunk, maga semmilyen tejterméket se fogyasszon. Amint abbahagytam én a tej fogyasztását az ekcéma leszáradt 2 hét alatt a babáról, a pír 2 nap alatt látványosan csökkent.. Ami meglepő, hogy nekem is voltak mindig is enyhe ekcéma szerű bőrtüneteim, nem foglalkoztam vele. Amikor viszont a szoptatás végén megpróbáltam a tejet visszahozni a saját étrendembe, nekem nagyon csúnya bőrtüneteim lettek. MINDEN vizsgálatom tejre negatív lett! Bár orvosi papírjaim nem igazolják én magamon látom, nekem nem jó a tej. Mellesleg a nagyfiam multiplex táplálékallergiás volt. (tej szója tojás. Mára kinőtte :) ha van ilyen)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10491

Megcsináltam a verses feladatot, amiről tegnap beszéltünk! A 3 nyúlra. Kíváncsi vagyok, jó lesz-e, mindjárt kipróbálom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10492

@Champ

Átvándorlásról:

Sajnos a baj az, hogy Marci nem átvándorol (az mindig is megvolt),hanem már nem akar elaludni sem a saját szobájában. Elüti azzal, hogy ha ott alszik,akkor mindenféle fura álma lesz, ezt meg nem akarhatjuk..egyébként amíg ott aludt, akkor is altatni kellett, és csak akkor lehetett mellőle eljönni, ha már elaludt.Addig hagyni kellett, hogy szorosan átkaroljon (karolgasson ,ahogy ő mondja).Tudnám értékelni ha Zalánhoz hasonló elveket vallana, és legalább - ha már nálunk alszik - el lehetne oltani minden lámpát, mert én is utálok úgy aludni, ha van fényforrás, de most ez van. Marcinak a sötét előhozza minden félelmét (persze alapvetően sok kisgyerek fél a sötéttől), és elképesztő sokat képes szövegelni a "fura dolgokról". Ezt is de jó lenne megoldani:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10493

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marco:
Az idegen nyelv kérdés nagyon érdekes. Én sem tanítottam Zalánt, magától kezdett a neten keresgetni. Mondatokat önállóan nem alkot, egy-két alap kérdésre tud válaszolni, de a szókincse egész jó. Én tanultam tőle új szavakat! Már ahhoz képest, hogy senki sem tanította. Én nagyon örülök az ez irányú érdeklődésének, remélem megmarad és sikerül megtanulnia legalább egy nyelvet (ő ugyanis az angolon kívül próbálkozik a spanyollal és az orosszal is!)
Lehet, hogy a Dóra, a felfedező című meséből jött neki. A gyerekeim Imádják és sok szót tanulhatnak belőle angolul.
Egyébként ő nézeget olyan nyelvleckéket is, amik szerintem autiknak is jók lehetnek: képes magyar nyelvlecke: le vannak fotózva pl.: tevékenységek, a kép alá van írva, hogy mi látható és fel is olvassák a szöveget (A nő a konyhában főz.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10494

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Hű de aktív a fórum, alig győzöm olvasni. :)

Pecs: Az én fiam nem volt kétéves még, mikor ilyen mondatokat mondott: madár, csip-csip, elrepül.
Megetette a kecskét, és mondta: megette. Kétévesen meg amit írtam, gyere nyuszika kapsz még valamit. Oké, lehet ez echolálás, de akkor is mondat.
Hogy várhattam volna el tőle, hogy megfelelő ragozásban és múltidőben pecs-ezze le, hogy a kecske megette a füvet. Vagy hogy a madár elrepült. Nincs ilyen pecs kép, és ragozás, vagy ha van, nagyon bonyolult kirakni. És nem várható el egy kétévestől a nyelvtan ismerete. Szerintem minket csak visszavetett volna.
De! Az én fiam beszélt. Ha nem beszélt volna, akkor tényleg egy kincs ez a képcserélős kommunikáció. Szerintem akkor van értelme, ha gondok vannak. Nekünk a beszédértéssel sem volt gond.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10495

marcoverde:
Hát a tuti nyelvtanuló tippek egyikét velem is megoszthatnád, mert bár tudtommal semmilyen problémám nincs ;) mégse tudtam szorgalom, akarás mellett sem megtanulni egyetlen nyelvet sem, igaz én németet tanultam hosszú éveken át, lehet, hogy az nehezebb.

Reméljük igazad lesz és Zolikának jól megy majd az angol.

*
Az én fiam is lámpafény mellett alszik és ő is átvándoról időnként hozzánk aludni, van hogy mind a két nagy nálunk alszik, és ilyenkor valamelyikünk kiszorul a hitvesi ágyból, és a gyerekszobában találja magát reggel a matracon egyedül. :woohoo:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10496

Felteszem a nyulakat a DB-be, Labolen, Te hogy csináltad volna meg? Kicsit nehéz lett és eléggé utálta a fiam, de megcsinálta. A nagy többségét tudta.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10497

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marco:
Nálunk is volt hasonló az alvással. Amikor a tesó megszületett egy kicsit megborult a napirendünk és este sokáig voltunk ébren. A férjem egyként is későn fekszik, de mivel reggel nem óracsörgésre keltem nem volt gond. Z. pár nap alatt levette, hogy lehet este dorbézolni, és este 11-ig, 1/2 12-ig nálunk "bulizott": ugrált az ágyon, kapcsolgatta a villanyokat, a TV-t. Egy idő után baromi fárasztó lett, és keményen elkezdtük a saját ágyban alvást. Én is odafeküdtem mellé, szorongatta a kezem, hajlítgatta a körmöm (ma is csinálja TV nézés közben, iszonyú! :blink: ) Mesélni nem kellett. Figyeltem a lélegzését és amikor már nagyon szabályosnak, alvósnak tűnt, kislisszoltam. Ő meg pár perc múlva utánam... :woohoo:
Következetesek voltunk, ha éjszaka átmászkált visszavittük. Kb. 2 hónap után megtanulta. Viszont az esti mese kötelező - ezt nem is bánom! Ha én nem olvasok, ő olvas maguknak.
Az NT-s tesóval nem ilyen "egyszerű". Ő még mindig kitartóan próbálkozik. Látszik, hogy ha egy auti megtanul egy szabályt, azt alkalmazza is. Csak sikerüljön a fejébe verni! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10498

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: én írtam a megszólítás hiányát. Azóta mutattam neki egy oldalt, amin ábrázoltam, hogyha akar kérni valamit, és az illető nem figyel, akkor mondja a nevét. Ezután kezdte csak el használni a megszólítást. Előtte csak óbégatott a vakvilágba, hogy kérek szörpöt, vagy vegyél fel... Most már eléteszi, hogy anya, adj innom, vagy apa, vegyél fel! :)
Egy szabályoldal önmagában nem mindig elég. Én úgy szoktam fogalmazni, hogy ha nem is tartja be. legalább érti, hogy mit akarok tőle. jutalmazással talán lehet segíteni, ha végignézed és nem szakad el, kapsz egy valamit. Amúgy direkt vagy véletlenül szakít?
Board maker: program, amivel képeket lehet szerkesztgetni, készíteni. ezzel készülhet a pecs, napirend, szabályok... A boardmakershare egy honlap, amire a bm programmal készített eszközök vannak feltöltve. Ha felnézel rá, talán regisztráció nélkül is lehet találni oldalakat magyarul. Az auti.hu csoporton belül. De itt is vannak az eszközök alatt bm képekkel készült dolgok fotója.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10499

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Pongi: isten őrizz, hogy lebeszéljelek a Vadasról és a szülőtréningről. Az volt eddig az egyik leghasznosabb, amit kaptunk. Csak azt fájlaltam, hogy a két helyen, ahol diagnosztizálták a gyereket, egyik orvos sem mondta, hogy mit csináljunk ezután. A szülőtréning végén pedig kérdeztem P. cs.-t, hgy a fiam normál oviba jár, nincs semmi fejlesztőhelyünk, és azt se tudjuk merre tovább. Annyit mondott, hogy hát talán járhatna ide néha, de aztán erről semmi többet. És nem mondta ő se, hogy anyuka vannak fizetős alapítványok, ezek és ezek, ezt ajánlom...Emiatt tartott nekünk sok időnkbe, mire elindultunk valamerre. És persrze akkor is csak a tornára. Autispec fejlesztésről itt a fórumon hallottam először. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10500

Alvás téma: pár hónappal ezelőttig a fiam szinte kivétel nélkül velünk aludt. Aztán úgy döntött egyik napról a másikra, hogy az ágyában alszik. Azóta ott alszik. Soha nem presszionáltuk, hogy ott aludjon, biztos voltam benne, hogy egyszer átköltözik. Érdekes viszont, hogy korábban 11-éjfél előtt nem lehetett letenni, mostanában viszont 8-kor szépen lefekszik, 3 Bartos Erika vagy Szutyejev mese és alszik. Ahhoz képest, hogy korábban mennyit kínlódtunk ezzel, egészen döbbenetes. :) A fény vagy a sötét nem zavarja, most már önállóan is hajlandó betakarózni, szóval egy szavam nem lehet. Ja és nagyjából felhagyott a Szombathelyen felszedett újítással, miszerint nem nyit csapot és csüccsenteni kell a wc-re. A csap kezelése ismét sima ügy, a wc pisinél már rendben van, nagyobb dolog esetén pedig eddig is segítettünk, úgyhogy mindegy. Majd alakul ez is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10501

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: jók a nyulak, jó ez a választós megoldás. Csak egy kérdés: nem túl bonyolultak ezek a képek? bm-el talán könnyebb lenne, és egyformább.
De ha a fiadnak így is ment, az tök jó! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10502

Nyelvek: szerintem ha integráltan jár a gyerek, akkor akármiből igényelhető felmentés, de Emma szerint meg tudnak tanulni nyelveket. Ha beszél, akkor miért ne tudna. Gondolom ez is olyan, hogy vagy jó a nyelvekből vagy nem, mint az NT-k.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10503

Labolen, azért volt, ami nem volt meg neki, pl. urak. Meg hogy lehet azt ábrázolni, hogy a medve egér hozzájuk??? Sehogy szerintem. Valami egyszerűbb verssel kellett volna kezdeni.
Oldalmegjelenítési idő: 0.544 másodperc