Ez az utóbbi tényleg elég ijesztő.
Mi nem pecs-eztünk sose. A fiam beszél, amit nem ért, azon valahogy átlépünk rajzolással, vagy ilyesmi. Mi 4 évesen kezdtük el, akkor már egyértelmű volt, hogy ezzel igazán nicns gondja.
Vizuális segítség: folyamatábrák, szabályoldalak, feladatozásnál a feladatok mennyisége és a jutalom jelzése, én-könyv, élménynapló. És egyéb, számára érthetetlen hétköznapi dolgok lerajzolása: például miért van három gyerekem, mikor inkább legyen vagy kettő, vagy négy. Mikor lerajzoltam, hogy egy családban lehet 0-4 és több gyerek is, akkor elfogadta, hogy ennyien vannak, nem szülök többet és nem viszem vissza a legkisebbet a kórházba.
Fórum: nekem ezeket a vizuális dolgokat sehol sem mondták igazán. Oké szülőtréningen elhangzott, de nem hangsúlyozták, hogy nekünk is fontos lenne, és hogy lehet ezt rugalmasabban is kezelni. Én-könyvet akkor még nem mutattak. Vagy én nem voltam olyan előadáson amire behoztak volna, illetve külön ilyen nem is volt. Folyamatábrákat se láttam annyira. És nem hangsúlyozták, hogy ezeket akár ln is itthon el tudom készíteni. Csak néztem, hogy nekem nincs erre programom, azt se tudom mit kezdjek hogyan.
ezen a fórumon a többiek mutattak kész ábrákat, én-könyv oldalakat, szabályoldalakat. Elmondták, ki hogy alkalmazza ezeket. És voltak szülőtalálkozók, ahol mindenki elhozta a saját gyűjteményét ezekből, és az adta az igazi lökést, hogy belekezdjek én is.
Nekem sokat számít, hogy ez a közösség összetart, tanácsokat ad, és meghallgat mindig. A férjem nem folyik bele az autizmusba, igazán nem ismeri a hátteret, a szakirodalmat. Ő csak szereti a gyereket, és őhozzá igazodik.
Emiatt az autizmushoz kapcsolódó összes bizonytalanságomat, és eldöntendő kérdésemet itt teszem fel, mert egy fontos döntésben kell a több nézőpont is.
És igazán itt tudom elmondani a sikereinket is, mert máshol ezek az apróságok nem jelentősek, csak olyan szülők értik, akik ismerik az apró lépések mögött álló nehézségeket is. Mert ami nekünk nagyon nagy lépés, az egy nt kisgyereknél természetes. Mi meg mennyit küzdünk mindenért...

Szóval nekem ezt segítette a fórum.
És nem offolod, mindenki elkezdte valamikor ezt a fórumot, és hasonló kérdéseink voltak nekünk is.