Sziasztok,
tegnap este rajzoltam le egy-két szabályt, amit ma már meg is néztünk.
Remélem, tényleg hamar belejövök, köszi, Szanya

.
Champ, ez szuper, igen, én is bízom benne, hogy magától is okosodik, és sikerül segítenem is neki.
Beszélni összetett mondatokban beszél, azzal nincs gond, de pl. még mindig zömmel egyes szám második személyben magáról, és rólunk vagy egyes szám elsőben, vagy jellemzően azt mondja, hogy pl. "Anyu vegye le a könyvet!", azt, hogy vedd le, hozd ide stb. nem.
Megtanítottuk neki a "Légy szíves, anyu/apu..." és a "Kérem szépen..." mondatokat még régen, és ezeket variálja azóta is. Megszólítani nem nagyon szólít meg minket, ezt valakitől talán olvastam szintén, kicsit fura szerintem.
Tegnap találkoztunk a szomszéd kisfiúval és a mamájával (vidéken vagyunk a mamánál), és az apja szólt neki, hogy nézd, ki van itt, erre a kisfiam boldogan mondta, hogy A. és a mamája, odament, a nénit megpuszilta, a kisfiúra, aki egyébként vele egyidős, rá sem nézett. Leguggolt, elkezdett a porba rajzolni, azt mondta, szivárványt.
Kérdezte tőle a néni, voltatok sétálni, erre a kisfiam felkiáltott: "Mi van a rókalyukban!", mert láttunk azt is sétánk során. Szóval rengetegszer előfordul,hogy teljesen másról kezd el beszélni,mint amit kérdeznek tőle. Mi ismételjük a mások kérdéseit,akkor sokadszorra válaszol rá. Tipikus még az is, hogy reggel azzal ébreszt, hogy "Mikor volt a kisoroszlán?", vagy valami hasonló, mesére utaló kérdés.
Ma sajnos, hiába mutogattam el neki a szabad és tilos szabályokat, beletépett kétszer is könyvbe, jelenleg ez a legnagyobb gond, nem lehet egyedül hagyni abszolút, max. ha leporellót adok neki.
Vizuális segítség terén szerintetek mi lehet hasznos?
Ma fotózgattam,miket csináltunk, azt kicsiben kinyomtatom, és csinálok neki élménynaplót ,legalábbis ilyesminek képzelem. Szabályokat lerajzoltam neki, azt többször megmutatom majd. A vizuális segítség alatt a Boardshare-t értitek?
Gondolom, majd szülőtréningen lesz szó ezekről, de addig is tűkön ülök, mit kezdjek el, hogy segítsek. Félek,hogyan boldogul majd az oviban, nagyon szeretnék mellé asszisztenst. Szerintetek ki lehetne valahogy ezt "bulizni"?
A rajzolásra rákapott most kicsit, talán mert a TSMT legújabb sorozatában van gördeszkával kombinált rajzos feladat, és ez hozta meg a kedvét. Nagyon örülök neki, tényleg ahogy Labolen írta,én is így érzek, minden apró dolog igenis nagy lépés,az ember örül neki. Bevallom őszintén, nekem az is megfordul a fejemben, hogy milyen igazságtalan a sors,hiszen ahogy itt is látom, odafigyelő, gondos szülők vagytok, remélem, mi is vagyunk, és mégis gond van, más tesz rá nagy ívben, már elnézést, hogy fejlessze, fogalkozzon vele, és mégsincs gond. Persze ez csak egy elkeseredett gondolat néha, alapvetően én maximálisan elfogadom, igyekszem, a kisfiam dolgait, dehát közösségben kell azért boldogulnia, és sajna az elfogadás nálunk még gyerekcipőben jár. A másik, ami okoz nekem keserű perceket, az a miért. Nekem volt egy szülés utáni depresszióm, arra is gondoltam, talán ez is bejátszott a kisfiam fejlődésébe, de azt mondjuk nem hiszem, hogy ez okozhatna autizmust. Mégis, annyiszor gondolok arra, mit kellett volna másképpen csinálnom, és akkor talán nem alakul így a dolog.
Ne haragudjatok, ha kicsit negatív voltam, de talán más is foglalkozott ilyesmivel az elején, ezeket a gondolatokat megpróbálom elhagyni, és csak a jövőre és a fejlesztésekre koncentrálni, hiszen jobban szeretem a kisfiamat, mint bárkit valaha, és mindent megteszek érte, ill. megteszünk,mert ebben a férjem is partner, noha olyan aktívan nem vesz részt az ötletelésben, mint én, inkább várja a recepteket,mit és hogyan kell csinálni.