LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10404

Kimni, köszi! Mi újság????
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10405

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Izgalom van... már a bőröndben van minden, alakul. Néhány órája elszállt a gépem memory error-ral, egy kisebb pánik tört ki rajtam, elrohantam és vettem RAM-ot... most éppen megy a gépem, de drukkolnom kell neki :) Az egyetlen kapocs a férjemmel ezentúl a laptopom, szóval ez most az első a sorban :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10406

Sziasztok

Nagyon szupi lett az oldal.
A Dropbox oldalon lévő segítségek csak a találkozón résztvevők számára hozzáférhető.
Szomorú vagyok 300 km ről tuti hogy nem tudok részt venni ilyenen.

Sephora nagyon nagyon sajnálom. Hosszú nyaratok lesz sajnos .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10407

Kimni, gondoltam, hogy a stressz a tetőfokára hágott! Gyerekek?

Kata, köszi! A privát üzenet még enyhén szólva nem tökéletes, javítgatjuk.
A DB-n olyan dolgok is vannak, amik nagyon nem kellene, hogy a netre kerüljenek és bizonyos dolgok közléséhez meg a tulajdonosok nem járultak hozzá csak a résztvevők részére, ezért ez a nagy szigorúság. De most már van privát üzenet lehetőség (bár a használata egyelőre nehézkes), ott azért lehet mail címeket cserélni, ha valakitől el szeretnél kérni valamit, amit oda föltett.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10408

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya, kata helyett kérdem:
Aki nem lát bele a DB-be, az nem is tudja, hogy melyik fórumtagtól mi van feltöltve, mire lehetne szüksége.
Legalább annyit segíthetnénk, hogy megírjuk, ki rakott már fel valamit, mit lehetne priviben megkérni. Mit gondolsz? Bocs, hogy így beleszólok... :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10409

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én pont most keresem Katalyn címét, de őt még nem írtam fel magamnak.
Amúgy arra gondoltam, hogy az általános oldalaimat ide is elküldöm, és fel lehetne tölteni a vizuális eszközök közé.
Szanya szerinted?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10410

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: neked is szoktam régen küldeni oldalakat, ezek az újak kellenek? Miért mossunk kezet, milyen hangerők vannak, és táplálkozás piramis. Mondjuk ez miránk van szabva, de az első oldal általános.
ezek az oldalak amúgy szerintem mindig csak ötletadónak jók, lehet egy az egyben nem lehet felhasználni. Bár ki tudja...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10411

labolen:

Mindent szívesen fogadok. :) Biztos lesz közte olyan, amire nincs szükségünk, de ki tudja még lehet, hogy kell (reméljük nem a legkisebbnél).
Olvastam, hogy gondolkodsz azon, hogy elvinnéd a kisfiadat vizsgálatra. Mennyi idős is ő? Az enyém 25 hónapos.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10412

Szanya:

Modernebb és tetszetősebb lett az oldal :) , de nekem a régi is tetszett. ;)
Rossz tulajdonságom, hogy mindenhez (persze főleg tárgyakhoz) nagyon ragaszkodom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10413

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen:
Mivel word-ben töltötted fel a cuccaidat, könnyen variálhatók. Nálunk a hangerős nagyon bejött! Kata címe megvan, ha gondolod, kipróbálom a privi módot és átküldöm neked! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10414

Mikorra és hová is gondoljátok az újabb találkozót? Sajna nekem fogalmam sincs, hogy mikorra lenne jó nekünk, valószínűleg ezt csak az utolsó pillanatban tudom majd meg, de jó lenne egyszer talákozni azért veletek. Persze a budapesti összejövetel sem kizárt, a húgom is Budapesten lakik, ő is hívott már bennünket látogatóba, összejöhet máskor is. Ja és a férjem nővére is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10415

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
És megint én... :D

Kimni már most utaztok a Balcsira?
Minden rendben? Gyerekek esti rutinja lemegy könnyen?

Igen kérdés: Nálunk használja válaszként, hogy igen, csak nem bólogat. Viszont ha az ő kérdésére bólogatok, azt egyáltalán nem érti, és tovább kérdezget. Ha azt felelem igen, akkor sem mindig érti, néha újra kérdez. Amit biztosan megért, és elfogad igenleges válaszként, ha megismétlem a kérdésének a szavait valamilyen formában. Rövidítve is elég, de rendes szóval, az igen nem mindig elfogadható szerinte. :)
Pont gondoltam, hogy csinálok erre egy oldalt, hogy miként tudunk helyeselni, és jelzem a három formát: bólogatás, igen, ismétlés. Persze ötlet az van, csak idő nincs. :)

Szanya: én-könyv: függetlenül a beszédértéstől, én megcsinálnám neki. Csak olyan formában, hogy egy oldal, egy kép, alá szöveg, pecs-el együtt. Csak az alapok: ez vagyok én, ezek a szüleim, itt lakok, ez a szobám, ezek a játékaim. ez nem sok, de szerintem már tetszene neki. És úgyis a képek a fontosak. Aztán kérdezgetheted belőle, hogy ez ki, ez ki alszik ebben a szobában, hol a vonat, mi a neved, hol laksz... Mi ezeket még babzsákkal gyakoroltuk egy hete is. A vicc az, hogy a kicsi miatt most visszanéztem Latka 2 éves videóit, és mindenre válaszol: mi a neved, hol laksz, milyen utcában... És akkor tudta, most meg babzsákozzuk, annyira nem megy, hogy mire mi a teljes válasz, hogy nem elég a keresztnév, nem elég az utca a várost is mondd...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10416

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: mindjárt küldök akkor levelet.
A kicsi 23 hónapos. Végül a hosszas morfondírozás eredménye: szeptemberben elmegyünk a helyi koraiba, ha ott szükségesnek látják, kapunk fejlesztést valamit. bejelentkezünk a Vadasba a jövő héten, valamit majd mondanak ők is. Legfeljebb azt, hogy anyuka túlaggódja (ebben bízom :)), vagy hogy jöjjünk vissza később. És mindentől függetlenül elkezdjük vele itthon a tsmt-t. Ártani nem árt, de hátha segít a beszédfejlődésben.

champ: próbáljuk ki a privit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10417

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: küldtem neked privit, megkaptad?

Igen kérdés: nálunk be tudja kavarni a kettős tagadás, a tagadó módban feltett kérdésekre igennel válaszol, a tagadást megerősítve. Pl: Nem mennél aludni? - Igen - vagyis nem megy, mert az én tagadásomat erősíti meg az igennel, de ezt már írtam egyszer! :blink: Jól megy majd neki az angol! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10418

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Akkor publikusan is: remekül működik a privi. :)

Küldtem anyagot Katalynnak és 3mackónak.

Champ: Egy ideig ez nekünk is probléma volt. Mostanában már tudja, bár lehet, csak én kérdezek most már ügyesebben. :)

3mackó: legközelebbi találkozó a Balaton környékén lenne, most a hétvégén. Bár ez igen szűkkörűnek ígérkezik. Talán szeptemberben összejön egy Pesten. Nagyon jó lenne, ha el tudnál jönni! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10419

Hűha! Most hétvégén mikor? És hol is?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10420

labolen: A napszakost és a bacilusos lapokat lehet, hogy holnap meg is mutatom Zolikának. A kézmosást szereti elsumákolni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10421

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szeretném elmondani a legújabb fejlesztős feladattípusunkat: Rajzolást és beszédértést fejleszt. Meg figyelmet.
először elmondok egy rövid mondókát egyben, pl csiga-biga, vagy süss fel nap. Aztán elmondom soronként, és neki kell lerajzolnia, amit hallott a versben. Először úgy tanultuk, hogy elmondtam a verset, és kérdeztem, hogy mit rajzoljak. Aztán azt lerajzoltam. A következő nap ugyanazt a mondókát mondtam, amit már egyszer lerajzoltunk, így az is ment. Aztán ma meg egy tök újat, és soronként lerajzolta. Mindig kérdeztem, hogy most akkor mit? És mondta.

Süss fel nap, fényes nap: rajzoljunk egy napot
Kertek alatt: rajzoljunk kertet, abban mi van? fa, kerítés, virág
Ludaim megfagynak: rajzoljunk ludakat. nem elég egy, mert a versben is több van.

És kész a rajz. :)
Ma meg ez:

Erdő szélén házikó,
Abban lakik nagyapó,
Lám egy nyuszi ott robog,
Az ablakán bekopog:
Kérlek, segíts én rajtam, a vadász a nyomomban!
Gyere nyuszi sose félj, megleszünk mi kettecskén!

Tök jól ment neki, még élvezte is. A végén meg megbeszéltük, hogy ki mondta melyik mondatot. Még jó, mert szerinte a vadász mondta, hogy megleszünk itt kettecskén. :laugh:

Ilyen típusú feladatot egy nagycsoportos feladatkönyvből vettem, szóval lehet, ilyet már fognak is csinálni az oviban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10422

Champ, azért annyira nem kéne konkretizálni... De szerintem mindenki tudja, mit lehet kiírni konkrétan és mit nem.

Labolen, ami sk. anyag és nincs BM kép benne, azt ide, amiben van, azt a BM-re, ami meg egyik helyre se, az marad a DB-ben.

HáromMackó, az előzővel az volt a gond, hogy már én sem találtam meg benne semmit, annyira áttekinthetetlen volt. Most viszont egyelőre nem tudom, hogy mi-hova került át a feltöltés szempontjából. Még bele kell jönnöm.

Balaton 18 vagy 19, gondolom ahogy odaérünk! Vagy délután? Még nem beszéltünk meg semmit konkrétan.

Labolen, ez érdekes! :blink: A Tied használja, de nem érti, az enyém meg nem használja, de érti. Felfoghatatlan.
Az Én könyvet ilyen szintig megcsináltam, de mivel nála az van, hogy valamit 2x megnéz és utána hetekig nem, ezzel sokra nem megyek. A naplózás ezért jobb nekünk, mert az mindig új, tehát megnézi. De az adatait nem variálhatom! :laugh:

Ez érdekes, hogy Latka ebben így kijött a gyakorlatból. Ez az idegesítő az autizmusban, hogy megtanít dolgokat az ember és elfelejtik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10423

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok, elküldtem ma a papírokat, előtte oda is telefonáltam, azt mondták, elég a két kérelem és a szakorvosi igazolás. Most utólag jutott eszembe, hogy az orvosi igazolásból csak egy példányt küldtem, remélem, mivel egy helyre, egy borítékban megy, elég lesz, és nem kérnek be még egyet külön mindkét kérelemhez, mert azzal megint csak az idő telne.Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, de aggaszt. Szerintetek elég az egy példány, vagy küldjem be a másikat is utólag?
Egyelőre jelenlegi lakhelyünkön próbálom az említett ovit, vagy ami még megnyugtatna, ha a mostaniban állandó assszisztenst kaphatna. Ahogy olvasgattam, ez ritka,mint a fehér holló. A papírunkon az szerepel, hogy integrált keretek közt oktatható, és sajátos nevelési igényű. Ehhez persze, mármint utóbbi elfogadásához a szakértőihez is mennünk kell, tudom.Az óvó néni javasolta is ezt, mindenképpen vigyük el megnézetni a bizottsághoz.
Először ott tűnt fel, hogy más, mint a többi, hogy úgy mondjam.
Bevallom őszintén, nekem is volt már pici korában némi halvány gyanúm, hogy eltérően alakulnak a dolgai, mint a többi kicsinek, de eszembe sem jutott, hogy valami komolyabb oka lehet ennek. Emlékszem, csodálkoztam,mikor mások mesélték, hogy az ő gyerekük abban az adott életkorban veszettül utánozza a szüleit, nálunk ilyen sosem volt. Tapsolni is csak nagyon későn tanult meg, magától nagyon ritkán csinálja.
Ami még fura, hogy sosem szerette a kismotort, jelenleg a bicikli talán már kicsit érdekli, és rajzolni is most kezdett el saját indíttatásra, első felismerhető rajzai betűk és számok.
Emlékszem, kétéves volt, és végig kellett menni vele a parkolóban, leolvasni a rendszámokat, vannak, amelyeket fejből visszamondott. Ugyanakkor nem szeret homokozni, az oviban is csak sorban kirakta állítólag a formákat, ill. a nagy tároló kosárba pakolt. A jelmezbálban szinte rettegve figyelte az ovistársait, az óvó néni szerint nem ismerte fel őket. Ami még nagy gond volt vele az oviban, hogy nagyon kiszámíthatatlan, és hiába mondják,hogy nem szabad, mégis kutat az óvónői szekrényekben.
Ami még sajnos nagy gond volt, és ma is jelen van kissé, az a szobatisztasági mizéria. Kb. hároméves kora előtt egy hónappal, kettővel már éjszakára szobatiszta, de nappal nagyon nehezen jelzi, hogy pisilni kell, általában csak ha jutalom van kilátásba helyezve. Ez vicces is néha, pl. meglátja a gumicukors zacskót, és rögtön eszébe jut, hogy pisilni kell. Az oviban viszont sajnos nem mer szólni. A dadus, ha ráér, kiviszi, akkor nincs gond, de nem szól. Nem tudom, mit csináljunk már, próbáltunk rengeteg módszert, de nem vált be tartósan eddig egyik sem. Előfordul, hogy szerinte viccből pl. a papucsunkra pisil, mondjuk ez szerencsére eddig csak 1-2 alkalommal volt.
A legfőbb gondom viszont az, hogy hiába tiltom neki a tilos dolgokat, és megígéri, hogy többet nem csinálja, megint megteszi. Mondom neki, hogy megnézheted egyedül a könyvet, ha vigyázol rá,megígéri, és mégis beletép.
A fizikális tünetek közül, hogy így mondjam, ami aggasztó, az állandó szájba vétel, szájjal tépkedés, pl. a szivacsbetűké, papíré, radíré, ill. bejött mostanában az időszakos körömrágás. Sajnos az oviban is jellemző volt, hogy a kisautók kerekeivel rágózott, igy mondta az óvónő.
Érdekes, hogy senki,aki vele foglalkozott, a TSMT-s terapeutánk sem gondolta, hogy autizmus felé kellene vizsgálódni (bár három hónapos torna után, látványos fejlődés hiányában már ő is javasolta, nézessük meg), a koraiban is látták hárman, ők sem. Én voltam egyedül, aki felvetettem ezt, bár még csak munkadiagnózisunk van,de gondolom, ez marad a végleges is. Az átható pervazív fejlődési zavar később lehet mégis más, mint autizmus? Nálatok is volt ilyen diagnózis?
Oldalmegjelenítési idő: 0.148 másodperc