LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10384

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Marco:
Nagyon örülök, hogy összejött az állami ovi, reméljük, hogy beválik! Próbáljátok elcsalni az óvónőket a szülőtréningre! Mi vittük őket (mind a 3-at) magunkkal, sokat tanultak, a gyerek is csak profitált belőle!

3Mackó:
Ha az útiköltség papírra azt írtátok, hogy csak autóval utaztatható, akkor nem kell csatolni semmit. Add meg a számlaszámod rajta és kb 3-4 héten belül utalják. Ha nem adod meg, akkor viszi a posta.

Sephora:
Szinte hihetetlen, hogy ti is fekvő gipszesek lettetek! :( Jobbulást és türelmet nektek!
Labolen meg úgy tette fel a DB-be a gipszes oldalakat, hogy úgysem kell majd senkinek!
Kívánom mindenkinek, hogy sosem keljen kinyomtatnunk!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10385

Lucy, annak is nézz utána, hogy a választott környéken iskolát találsz-e majd.

Marcoverde, szuper, örülök, hogy sikerült! :) Az alacsony létszám nagyon jól hangzik! Az óvónéniket pedig tényleg viheted a Vadasba. :)

Egyáltalán nem sürgős a cikk, mondtam! Mindenképp csak ma tudtam volna feltenni legkorábban, mert már az új dizájnra való átállás miatt napok óta nem tehettem fel semmit.

HáromMackó, mi meg van, amit át se ragasztunk. Van egy pár olyan ritkán használt napirendi kártyánk, ami csak ki van nyomtatva, és cellux-szal ragasztjuk a napirendre. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10386

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Lucy! Üdv a fórumon!
+ infót én se tudok mondani. Mi is végigjártuk a szülőtréninget a Vadasban, ez 6-8 alkalom. (Mivel nagyon messziről utazol, mindig alaposan kérdezd ki, hogy melyik előadás miről szól majd, nehogy olyanra menj, ami nektek már nem aktuális, pl pecs előadás nektek nem kell)
A szülőtréning után pedig alkalmakat lehet egyeztetni (konkrétan mi S.A. gyógypedagógushoz jártunk-járunk, havonta)Ez nem rendszeres fejlesztés. Vidékről ez amúgy sem reális, de ami érint pl a napirend testreszabott megtanulása feltétlen jó lenne +1 alkalomban az előadáson felül.

Szanya, nagyon várjuk az új felületet! :)
Szanya: annyira átérzem a kínodat, mert megállás nélkül hasonló gondolataim vannak. Nálunk talán jobb a helyzet, sokszor jól válaszol már a hol és hová kérdésre is, meg tudja különböztetni e kettőt.(Nem mindig)
Beszéde szavak, tőmondatok, max egyszerű bővített mondat (de ez elvétve)
Sokszor válaszol értelmetlenül. Sokszor nem arra válaszol, amit kérdezek. Az igent :) számtalanszor benyögi olyan kérdésre ami nem eldöntendő kérdés volt. Ordít, hogy nem értette, de megszokta a kérdőmondat felfelő ívelő hanglejtését és benyögi hogy igencsak hagyjuk már békén.

Tuti jóval összetettebb a problémátok, mint hogy csak hangok, hangösszetételek, hanglejtés lenne a gond...,de ezek közül lehet valamelyik + ? Számtalan más is. Ha nem ért 1-2 szót a mondatból, az már nagyon be tud zavarni. Próbálj Te úgy válaszolni:)
Viszont a CSAK szavakra nyugodtan rányomulhatsz, azzal bajt nem csinálsz hogy növeled a szőkincsét, az tuti jó!! + már ismert szavakat is állandóan ismételtetheted. Mondással, képpel, rámutatással...(ha nem tudsz a gyerekből kicsiholni semmit, akkor csak Te mondd) Persze nálunk is a férjem kevsebbet beszél hozzá, vagy csak alig. Kerékpázrozni pl ha elvisszük, megőrülök, hogy tanítsam, mert akkor nagyon figyel (nem tud elszaladni, a maga feje után menni..) de nem bírom el ezért a párom viszi és e remek lehetőség a tanításra kihasználatlanul marad. Ilyenkor loholok mellettük és mondom mondom...

Biztosan nem tudok tuti tanácsot adni, mert Ti értelemben már előrébb jártok, de mindig gondolj arra, hogyan tanulnál egy idegennyelvet. Ott is a 0-ról indulsz hiába vagy felnőtt.
Ráadásul ott lehet az is hogy a fiadat nem érdekli az amit tanítani akarsz neki épp, ez mindig nehezít..
Nálunk is a beszéde 90%-ban az én szavaim, mondataim egy az egyben visszaismétlése. Nagyon-nagyon kevés az, amit magától rak össze! Álló nap szavakat tőmondatokat mondok neki. De ezeket Gergő visszamondja, jókor jó helyen és akarja mondani.
Mi? Hol? Hová? Ezek az első kérdések. Milyen? Az már nehéz..
Én most a miértet próbálom előkészíteni. Azzal hogy én mondom el mindig a miért kérdésre a választ.
Apa rendet rak. Mert nagy a rendetlenség. Miért? Mert nagy a rendetlenség...

Balatoni tali: Tudtok ajánlani helyszínt? Mi ma megint lemegyünk és 1 hetet ott leszünk. Nagyon nomád, szinte tábori körülmények között nyaralunk saját vityillóban, ezért azt ott nem tudom felajánlani:( De bárhová átmennénk a társaságért!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10387

Tomger, igen, teljesen az én gyerekkori némettanulásomra emlékeztet az, amit csinál. Engem sem érdekelt totál, igyekeztem a lehető legkevésbé figyelni, adódóan hallás után nem értettem semmit, ha néha egy-egy szót megértettem, akkor arra próbáltam valamit reagálni, csak szálljon már le rólam a tanárnő. Mindenféle hülyeséggel próbáltak motiválni (csoki, szaladgálhatok a szobában, a tanár szerint érdekes témák) nulla eredménnyel. Az angolra érdekes módon később kevésbé voltam rezisztens. De lehet, hogy csak az idegrendszerem érte el a megfelelő szintet. Viszont ha abból indulok ki, hogy ez olyan általános iskola közepe fele alakult ki... hát az elég messze van...

A szókincsét már nem nagyon tudom így bővíteni. Nagyon kéne a nyelvtan. Legalább a tárgyeset meg a birtokos. De nem érti, miért mondom különbözően. A célfeladatokat meg csak rutinból csinálja, ha rájön a rendszerre, megoldja, de a lényegből nem megy át semmi. Azt még értem, hogy hiányzik a fejéből a nyelvtan. De azt abszolút nem, hogy mondok valamit, nem figyel, rosszul ismétli, odafordítom, megkérem, hogy nézze, hogyan mondom, tökéletesen megismétli és után mondatban nem érti mégsem.

Pl. ettől idegzsábát kapok: mikor eszünk, elsorolja, hogy husi, krumpli, saláta. Kimegyünk a konyhába, rámutatok a banánra, megkérdem, mi ez és azt mondja saláta. :woohoo: Ha nem csináltam vele 3000 feladatot, amiben banán volt, akkor egyet se. Na meg a hozzátapadások. Pl.: ha kilépünk a kapun: "hu de meleg van" (ha 10 fok van akkor is). Tehát lehet kommentálni, meg kell is, de nálunk nagyon erősen tapad minden a szituációhoz. Szóval ezt is mindig át kell gondolni, hogy nem ártok-e többet, mint amennyit használ.

Balatoni tali: Dreamer Alsóörsöt javasolta, mert ott van egy jó játszótér. De mondhattok mást is! Előre szólok, hogy nekünk egy játszótér félóra, ha érdekes, akkor 1 óra, utána mennünk kell mászkálni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10388

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Tomger:
A beszédről: mi ezen pontról-pontra, szinte ugyan így végigmentünk! Nálam nem volt ekkora kitartás, mint Tomgernél (futás a bicó mellett), de lehet, hogy pont ez jött be. Voltak időszakok, amikor láttam, hogy nem fogékony és egyszerűen nem erőltettem. Most is becsapós, mert jobban beszél mint ért, de egész jól érti a magyarázatokat, ha hajlandó végig hallgatni.
A ti fiaitok sokkal kisebbek, mint az enyém. Nekünk nagy áttörés volt közel 5 évesen a PECS, aztán a múlt nyár (6 éves) és úgy látom, ez az idei is mérföldkő lesz nálunk. Nem biztos, hogy mindenkinél bejön a ráhagyás, pihenés dolog, nekünk bevált. Meg kellett várnunk, hogy egyszerűen megérjen az agyacskája a következő szint feldolgozásáig. Z.-nak is sokáig tartott a Mi ez? Milyen színű? jellegű probléma feldolgozása (különbség a két kérdés között), aztán egyszer csak, pár héttel vagy akár hónappal később tudta! Ha valahol nagyon elakadtunk, akkor próbáltam keresni valami mást, ami jól ment, lett belőle pozitív élmény, és valahogy az elakadt dolog is megindult. Sokáig nem tudtam rávenni a memória játékra, pedig nagyon hasznos lenne. Tudtam, hogy menne neki, vizuálisan nagyon jó, de nem akart. Aztán tavasszal legyártottam a TV logós készletet, 40 pár!, és rájött, hogy ez jó játék! Most már bármilyen memória jöhet, verhetetlen!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10389

Champ, szerintem is nálunk egyértelműen agyi érés kérdése a dolog. Megfeszülve próbálom tanítgatni 2-2,5 éves kora óta, és hullámokban megjelenik időnként valami látható tudás. De látszólag azzal semmilyen összefüggésben nincs, amit korábban tanítottam neki. Mikor mi bevezettük a PECS-et, visszavetette a verbalitását nullára, de aztán visszajött ami volt. Viszont mivel elkérésen túl mi nem tudtuk használni semmire, már nem használjuk és olyan hatalmas áttörést nem értünk el vele. Abból a szempontból jó volt, hogy szélesítette az érdeklődési körét. Sok elkérhető volt előtte, ami így érdekesebb volt, mint ha simán a polcról kérte volna el. De aztán ráunt. Mint általában mindenre. Nektek az a szerencsétek, hogy a fiadnak van érdeklődési köre, amire valamelyest lehet építeni.

A fiam most épp cicát játszik. Négykézláb közlekedik, karmot élez és mosakszik. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10390

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Köszi mindenkinek a tanácsokat, ma küldöm be a papírokat a MÁK-hoz, remélem, megjön a kártya mielőbb.
Vettem néhány könyvet a témában, próbálok kiokosodni, hogy minél könnyebben vegyem az akadályokat. Engem az aggaszt a leginkább, hogy a gyermekem képességeit a viselkedési problémái miatt nem tudja majd kibontakoztatni, mert pl. nem működik együtt, és majd azt hiszik, nem tudja, amit kéne, pedig...
Próbálok optimistább lenni,mint alapjáraton, valahogy most az ő ügyében nagyon elszántnak érzem magam.
Szerintetek érdemes a helyi integráló ovinál már most érdeklődni, mikor még nincs meg a bizottság papírja? Nyári szünetük van, addig nem tudunk menni.
Ez az ovi jónak tűnik, itt állandó gyógypedek vannak és egyéb fejlesztések, szeretném, ha ide járhatna, amíg még itt lakunk.Arra gondoltam,már most felhívom őket, hogy egy találkozót megbeszéljünk, mik a lehetőségek.
A mostani oviját amúgy sem szerette, az egyik óvó nénivel sajnos nem találtak meg az összhangot, úgy érzem, a kisfiam lett a fő problémás gyerek. Igaz, hogy ő kétemberes minimum, és ez fárasztó egy 20 fős csoportban, én ezt elismerem. De az alkalmazott módszerek nekem ellenszenvesek, a gyerek pedig fél az adott nőtől,mindig mondja, hogy őt nem szeretik stb. A dadus tüneményes, de szeptembertől jönnek a kicsik, stb. szóval nehéz ügy.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10391

Ha meglesz a szakértőitől a papír, akkor jó eséllyel áttennék az integráló oviba úgyis, úgyhogy szerintem mindenképp beszélj velük, amint lehet! De ez sem olyan egyszerű és sima, ugyanis mivel nem májusban jelezted, nem kötelesek fogadni. Jobb, ha felkészülsz rá, hogy viták lehetnek. Célszerű mindent írásban rögzíteni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10392

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Mi a PECS-ben a 2. szintig jutottunk, vannak "látom", "hallom" kártyáink. Zalán iszonyat fogékony volt rá, meg ne felejtsük el, hogy 5 éves. Szerintem addigra annyi minden felhalmozódott benne, amit ki akart adni, hogy a PECS feltépte a gátat és elindult a beszéd. Ez a beszéd a mai napig nem mentes a nyelvtani hiányosságoktól, sokszor én sem értem a mondatait, mert a szavak külön-külön tökéletesek, de a mondatban nem olvadnak mindenki számára érthető, értelmes beszéddé. Nálunk egy-két igekötő van csak, a "meg" a kedvenc. Pár napja elmagyarázta nekem, hogy a nagyon várt digitális tv szolgáltatásra történő átállás úgy lesz, hogy jön a digitális bácsi, megdugja a csatornákat és kész a digitális adás! :laugh: Viszont ennek ellenére néha annyira logikusan gondolkodik és szépen ki is fejezi magát, hogy ledöbbenek. Tegnap hamarább értünk a sógornőmék hétvégi házához, ahol most nyaralnak a nagyszülőkkel, mint a nagynéni a kulcsokkal. Z. kérdezte, hogy miért nem megyünk már be az udvarba. Mondtuk, hogy zárva van a kapu. Erre ő a lazán közli, hogy akkor hívni kell egy lakatost! :ohmy:
Most kedvenc kifejezés a "szükség van rá", de mindig mellé teszi a "kell" szót is, pl.: Anya, szükségem van kell egy autó. Vagy időnként a mondataiban minden második szó egy felkapott kedvenc, mostanában az amikor. Képzelj el egy alapból 4-5 szavas mondatot, amit megtűzköd még az "amikor"-ral is! Képtelenek vagyunk követni! Van, hogy elkezdem leírni amit mond, szűrőzöm,és rájövök, hogy mi történt az oviban.
De ez már egy csoda a 2 évvel ezelőtti állapothoz képest, úgyhogy azt tudom csak tanácsolni, hogy várd ki türelemmel! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10393

Champ, nekünk a látom, hallom totál nem megy. Az "igen" dettó nem megy továbbra se. Az előbb felvette az apja a gyereket a nyakába, aki jól megijedt és mondta: "vigyázz" (rájött, hogy az nem jó), "segíts" (apja mondta, hogy mit segítsek?", kétségbeesett pár másodperc gondolkodás: "tegyél le!". Ellenben mikor letette, már mondta is, hogy "a nyakadba!". A vegyél fel lemaradt. Na, azóta a nyakadba átalakult "nyakaja"-vá. :laugh:

Mivel láttam a fiadat, láttam, hogy neki van késztetése beszélni! Van rá belső motivációja! Ez a nem mindegy. Ez a digitális bácsis és lakatosos duma...! :laugh: :laugh:

Kénytelen vagyok kivárni, más verzió nem nagyon van! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10394

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az együttérzést! Jól esett nagyon.
Levi nagy valószínűséggel a lépcsőn esett el - legalábbis az ő elmondása szerint. A nagyszülők azt mondják, hogy a biliről csúszott le, vagy ott lépett rosszul.

Labolen! Nagyon-nagyon köszönöm az anyagokat, amiket küldtél - írtam mailt!

Lucy!
Üdvözlet a Fórumon!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10395

Úgy tűnik, hogy működünk. Egy hibát már kiszúrtam. Most még frissíteni kell mindent és utána tudom feltenni az új anyagokat.

Sephora, azért a biliről nagyot kellett volna esni, ez elég valószínűtlen, a lépcsős verzió az igazi nyilván. Nagyon sajnálom, remélem ágyban tudod tartani. Nem fáj neki nagyon?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10396

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Szanya!
nagyon jó lett a lap!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10397

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10398

@Lucy

Mi szkennelve szoktuk küldeni a MÁK ügyintézőnknek (ki lehet nyomozni,hogy ki az) és kérünk visszajelzést mailben, így sokkal gyorsabban ment a dolog..Korábban volt, hogy rendesen postai úton ment, valamit elkavartak, és több hónapos mizéria lett a dologból. Szerintem érdemes így csinálni, ha még nem indítottad el az igénylést.

@Szanya

Szerintem és jobb, átláthatóbb lett az oldal, tetszik!
Az igenről: ez úgy látszik olyan szó náluk , ami valahogy lassan koppan, a fiam is elég későn kezdte el használni, ahhoz képest, hogy mikor tanult meg beszélni. Az igent az helyettesítette, hogy a kérdő mondatot (mondatrészt) ismételte el kijelentő módban, mikor tudott már rendesen ragozni, akkor a szám személyt is átalakította, de az igen szó később jött ennél is. Bezzeg a "nem"kb. az első szavai között volt. A luciferi tagadás bezzeg a kisujjukban van:)

3mackó, Champ és aki még írt ezzel kapcs.: Köszönöm a biztatást az ovihoz, jelenleg nagyon örülünk, és boldog illúziókba ringatjuk magunkat, aztán úgyis jönnek majd nehézségek, de szerintem jó, hogy leléceltünk az eddigi oviból, mindenképpen előrelépés.Ott azért már 23 gyerek volt, 5 (Marcit kívéve fejlesztetlen )auti + egyebek, ebben a csoportban csak Marci lesz SNI-s, ami azért egy évvel a suli előtt jól fog jönni. Annyira nem enyhe Marci, hogy asszisztens nélkül meglenne probléma nélkül, de talán egy kibírható szintet talán össze lehet hozni némi.Abba belementek,hogy kihívjuk Marci valamelyik fejlesztőjét és kapnak egy kis fejtágítást. Jó lenne a vadas, de ahhoz már nagyon lelkesnek kell lenni, hogy bevállalják + még furikázni is kell őket.
Champ,te írtad, hogy vitted szülőtréningre az óvónőket. Eleve, mehetnek óvónők pl. díjmentesen? (Mi már voltunk korábban páron) Ha nem, mennyibe kerülhetne ez? Nekünk el kellett mennünk Marcival egy vizsgálatra, és akkor tudtunk regisztrálni a szülőtréningre.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10399

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Hát ezen most kibuktam!
Nálunk a nevelési tökéletesen működik, most ezt is haza vágnák?!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10400

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marco:
Mi 2010 január - márciusban jártunk szülőtréningre. Akkor még nem kellett regisztrálni, Csilla mindig megmondta az előadás végén, hogy mikor lesz a következő, mi lesz a téma. Teljesen ingyen volt mindenkinek. Nem is nagyon kérdeztük, hogy hozhatjuk-e az óvónéniket, a kocsiba befértek, volt kedvük jönni, hát jöttek tanulni. Ott kitöltöttük a jelenléti ívet, és a családtag-hoz ők beírták, hogy óvónő. A legelső alakalommal mind bemutatkoztunk, ők elmondták, hogy a szülőkkel jöttek és óvónők, a többi szülő és Csilláék megtapsolták őket! Akkor nagyon mondták Csilláék, hogy lehet követni a példánkat.
Mi voltunk egy 3 napos krízis hétvégén, Edinától tudom, hogy anyagi források híján sajnos már nincs ilyen. Egy hétvégére az egyik Vadasi "apartmanba" beköltöztünk 2 másik autis családdal (innét ismerem Sünöcskét személyesen!), az egyik anyukával jött az érintett gyerkőc, az NT-s tesója és a kissrác gyógypedagógusa! Senki nem küldte el, szerintem örültek, hogy látták kinek adják tovább a tudást és így közvetetten a gyerek sorsát. Edina biztos többet tud erről!
Mi Z. mindkét fejlesztő pedagógusát felvittük S. Annához is az egyik szokásos negyedéves kontrollra, hogy első kézből lássák a fejlesztési módszereket. Mindig előre megbeszéltük, de soha nem mondtak nemet!
Kérdezzetek rá, nem hiszem, hogy elutasítóak lennének!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10401

Bundáskenyér, köszi! Csináltunk némi pluszmelót magunknak. De így azért jobban néz ki. :)

A nevtanok államosítása is csak annak a jegyében zajlik, hogy jobban nézzen ki a költségvetés. Szerintem hozzá se fognak nyúlni. Pedig a mienk tragikus, mármint az, hogy Zuglóban nem biztosít a nevtan semmit, ingyenes korai fejlesztés nincs, az embernek gőze sincs, ha gond van a gyerekkel, hogy hova forduljon. Azt, hogy a szakértőihez kell menni, egyáltalán nem kötötték az orromra. Mikor elkezdtünk járni a Koraiba, akkor ők elküldték az anyagát a szakértőihez, akik nem hívtak be, az egészről nem tudtam semmit. Mikor elkezdtem azon filózni, hogy jó-e a gyereknek, hogy ha diagnózist kap és menjünk-e a szakértőihez az ovi miatt, addigra már bőven bent volt az anyagunk náluk! Szóval itt ez igencsak felülvizsgálatra szorul. Csak ez nem fog megtörténni szerintem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10402

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, totál klassz minden :) Mindig fórumot írok, mert elsődlegesen a fórumot használom, nekem csak "utána jön maga a honlap"... De ilyenkor az egész honlapra gondolok :D Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10403

Marcoverde, az enyém is echolál, ha egyetért (meg ha nem ért valamit). Ahogy mondod, a "nem" az nagggyon jól megy nekik. :D

Nem tudom, mi van az emotikonokkal, a privát üzis funkció kilőtte az űrbe. Keressük.
Oldalmegjelenítési idő: 0.644 másodperc