Az a baj a "rugalmatlan" megfogalmazással, hogy totál félreérthető. Mikor ez annó szóba került, én mindig mondtam (a Koraiban vagy az AA-ban), hogy de az én gyerekem nem rugalmatlan, sőt, akárhova megyünk örül, utálja a monotóniát, akármit megváltoztatok, feldobja, a programváltásokat simán csinálja. Nagyon sokszor mondta el Emma példákkal alátámasztva, hogy mire gondol, mikor azt mondja, hogy merev a gondolkodása. Ezért tartom célszerűbbnek a gondolkodási képességek zavara megfogalmazást jobbnak. Mert ezt max. nem értik, de nem értik félre. De egyről beszélünk.
Kimni, de egyébként az, hogy nálatok ezek a "feltalálom magam kreatívan" típusú dolgok időben megvoltak, az azt jelenti, hogy ez a terület csak nagyon enyhén érintett, meg azt is, hogy az érdeklődése nem volt nagyon beszűkült. Ugyanis egy ilyen ágy alól kikotrós dolog az én fiamnál már csak azért sem valósulhatott meg, mert leakadt volna mondjuk azon, hogy "ó, hát az ágyat lehet püfölni, az ágytakarót lengetni, fel lehet rá mászni, hát kit érdekel, hogy az előbb még azt kerestem, ami alatta volt?" Állandóan eltérült. Kitalált valamit, de mire odaért volna, elfelejtette, mert elterelte valami jó kis vizuális vagy zajongó dolog. Viszont nagyon könnyen irányítható és terelhető volt ugyanezért. Mert ha mondtam, hogy ezt vagy azt csinálja, akkor megcsinálta, mert elfelejtette, mit akart előtte.
Labolen, ez a székre felmászós dolog nálunk is irtó korán megvolt, 2 évesen még nem, de nem sokkal később. Csodálkoztunk is, hogy ezt így megoldja, számunkra egyszerűbbnek tűnő dolgokat meg nem.
Szülői diagnosztika: ezzel az a baj, hogy pici korban (tehát mondjuk 2,5 éves korig) különböző problémák nagyon hasonló tüneteket eredményeznek. Ha valakinek van egy autija már, akkor nyilván nagyobb az esély arra, hogy ha problémás a kisebb, akkor nála is ez a gond és nem mondjuk nagyothallás, epilepszia, afázia vagy értelmifogyatékosság, de ha nincs még ilyesmi a családban, akkor szerintem picinél a szülő nem tudja eldönteni, mi a gond, csak nagyon egyértelmű esetben. Nem tudom, hogy egy autizmusban gyakorlatlan szülő ki tud-e zárni bármit.
Bár biztos voltam az autizmus diagnózisban, mégis időnként elbizonytalanított, hogy volt szemkontaktusa (na de mennyi egy NT-hez képest? minimális), rugalmas, nyugodt, tulajdonképpen beszélni is elkezdett, csak nem haladt vele. Néhány biztos pontom volt: hogy nem rág és pörget, meg hogy szemsarokból nézi a kerítést szaladva. Ez is érdekes dolog: a hoxán beszélgettem egy anyukával, aki megnyugtatott, hogy az övé is szemsarkozik, de nem auti, normál oviba jár és már a szemsarkozásról is leszokott. Na azóta már összefutottunk egy újabb beszélgetésre és már nekik is van diagnózisuk.