LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10238

Marcoverde, én is azt gondolom, hogy így kapcsolnak ki. Ilyenkor kizárnak mindent. Kell ez! És, jó hogy tudnak ilyet!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10239

Viki, igazad van teljesen, az ilyen viselkedést csírájában kellene elfojtani. Milyen lesz ez a gyerek iskolásnak? :ohmy:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10240

Huh, most látom, mennyi az idő! Jóccakát mindenkinek. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10241

• kecsenge
  • kecsenge profilkép
Szanya, ez jó hír nekem, köszönöm. Az ikertesóval úgy tűnik, nincs gond, persze árgus szemekkel figyelem. Az egyetlen fura vele, hogy megijed pl. a motor hangjától néha, vagy régebben a porszívótól, mosógéptől. Különben kedves, szociális, jókedélyű, kötődő. Ő még csak a szavak elejét mondja, ill. pár teljes szót, de állítólag ez rendben van.

Agiviki, ezt nagyon jó hallani, remélem, nálunk is így lesz...

Labolen, a kislányomnál azokat a tüneteket vettem észre, amiket most a diagnózisnál is feltüntettek, vagyis az egykedvűséget, szemkontaktus hiányát, semmibe nézést, a neve említésekor nem figyelést stb. Persze a család meg volt döbbenve, úgy néztek rám, mint egy bűnözőre, amiért ilyesmivel "vádolom" ezt a "kedves, csendes, nyugodt kislányt, aki ilyen szépen eljátszik egyedül..."

Marcoverde, ha már ő is elmondaná, hogy nem rossz neki, biztos kicsit könnyebben viselném, de egyelőre olyan szörnyen életuntnak tűnik ilyenkor, ami valljuk be, nem egy 21 hónaposra jellemző magatartás. :( Egyelőre azt se tudom elképzelni, hogy elmondja majd valaha...

Akinél volt névmáscsere, mikorra rendeződött? Nálunk az E/1 rám vonatkozik, az E/2 saját magára. Ill. még az evésre szeretnék rákérdezni: nálunk evvel egyelőre nincs probléma, ez fokozatosan alakul ki?

Köszönöm a válaszokat!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10242

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Marco: gondoltam, hogy nem a te fiad néz tévét, és veszi onnan, hanem hogy az oviban is mondhatnak ilyesmit más gyerekek, mert ők meg tényleg onnan látják. És elismerem, hogy kitűnnek a gyerekeink a sorból, de annyira talán nem, hogy emiatt ne lehetne őket bevállalni egy oviban. Tényleg remélem, hogy a rengeteg gombóc fagyi megteszi a hatását, és Marci nem viccelődik a bemutatkozáson, legalábbis nem óvónő kiakasztó módon. Nem szeretetgombóc, hanem egy tömény "fagyigombóc" lesz! :D
Amúgy az én fiam az óvónők szülőlátogatásán nem állt szóba egyikkel sem, mikor elmentek földhöz verte magát, hogy azonnal velük akar menni csúszdázni, mert mondták neki, hogy az van az udvaron. Én meg mondtam nekik korábban, hogy a gyerek szelíd, de ha sokat piszkálják, akkor harap. No ezek után biztos felszabadult örömmel várták őt szeptemberben... Nekünk csak az volt a szerencsénk, hogy diagnózis előtt felvették már tavasszal.

Az én fiam is sokszor kikapcsol, aztán egyszercsak valami számára nagyon fontos dolgot megkérdez. Addig azon agyalt, aztán meg tovább filózik a témán. Gondolom én. :) Persze lehet, simán unatkozik, de nekem is azt mondta a gyógyped, hogy kell sőt jár ennyi pihenés nekik is. Néha nekem is jólesik csak úgy kibambulni az ablakon egy csésze tejeskávé mellett. ;) :)
Persze ez már különbözik a három éves korabeli passzív, órákon át tartó sarokban levéstől. Volt, hogy a szekrénybe bújt be egy elemlámpával, és két órán keresztül ki se jött. No akkor én is elkeseredtem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10243

@Szanya

Na még ezt leírom és én is megyek leborulni:
Azt nem védhetem ki,hogy bárkitől halljon hülyeségeket, azt kéne megtanulnia, hogy ezeket nem szabad mondani. Amúgy nem csak szó szerint vesz át: inkább a hozzáállást kopizta, és már ő is kitalál ilyen anatómiai horror elemeket.
A kissrác ,aki megismertette ezzel, a vele egyidős kisöcsém ,aki szintén egy elég problémás gyerek. Az oviban is nehezen bírnak vele; ő játszik a gyerekekkel, csak hosszú távon nem tud alkalmazkodni a szabályokhoz és nagyon agresszívvé válik, az óvónők meg tehetetlenek.
Némely vonása miatt felmerült bennem az AS; anyukám hajlik is rá lassan, hogy esetleg ilyen irányban is megvizsgálják, mert amúgy nem tud mit kezdeni a furcsaságaival. Az elbizonytalanító az, hogy látszólag sokkal életszerűbb,életszerűbben kommunikál, sokkal jobban képben van mint Marci, a szó szerinti értés sincs meg nála, nem nagyon vannak merevségei..Sokkal élesebben lát szociálisan : pl. nagyon jól felméri,hogy mivel lehet Marcit idegesíteni, és rendkívül ügyesen tudja alkalmazni. Viszont pl. rendkívüli módon hang - és szagérzékeny, nem nagyon tud semmilyen szabályt betartani, lelkiismeret- furdalás nélkül agresszív gyerekekkel (pl. lerúgja őket, aztán nem érti, miért nem akarnak vele később játszani), és a szimbolikus játékban is általában csak egy - dinoszauruszos - témát szeret behozni..Nagyon érdeklik az állatok, különösen a hüllők, ezekről gyakorlatilag mindent el tud mondani. Nagyon válogatós az ételek terén + éjjelente még 6 évesen is bepisil..De lehet, hogy már csak én látok minden normálistól elütő embert autistának :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10244

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
A névmástévesztés nagyon gyakori náluk, idővel rendeződik. Az én fiam 3 éves koráig tévesztett, volt hogy e/2-ben aztán volt, hogy e/3-ban beszélt magáról. Néha ez még most is előfordul, képet nézve magáról nem azt mondja, hogy az ott én vagyok, hanem hogy az ott Latka.

Evés: Talán két éves korában kezdődött, elhagyta a gyümölcsöket, aztán beszűkült a főzelék, végül már alig maradt valami főtt étel. De ez a szélsőséges beszűkülés itt a fórumon igazából csak ránk jellemző, ahogy nézem, illetve Szanyáéknál van még a rágás hiánya. Ha időben lett volna diagnózisunk és megfelelő eszköz a kezünkben, lehet nem itt tartanánk. Most már nehéz visszahozni bármit is.
Nálunk még kezdetben volt jellemző, hogy másfél éven át minden reggel tejbegríz vagy zabkása volt a reggeli. Aztán erről leállt, és két éven át nem reggelizett semmit. Nem eszik csak pirítós kenyeret, nincs feltét, semmi rá. Tejet, vizet, szörpöt iszik. Húst nem eszik, gyümölcsöt, zöldséget sem. Tésztát, főzeléket sem. egyedül a natúr leveskockás levest tésztával. Sült krumplit és virslit. Ezek a meleg ételek. :blink:

El fog mondani mindent, bízzál ebben! Ha már ilyen korán beszél, akkor ez jó jel. :) Fog ő nyitni, csak még kicsi. Az elején van. Engem az vigasztalt mindig, hogy 3-6 éves korig a legnehezebb, aztán már könnyebb lesz. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10245

"Akinél volt névmáscsere, mikorra rendeződött? Nálunk az E/1 rám vonatkozik, az E/2 saját magára. Ill. még az evésre szeretnék rákérdezni: nálunk evvel egyelőre nincs probléma, ez fokozatosan alakul ki?"

A fiamnál pont ugyanez volt. Az E/2-t magára használta , az E/1-et ránk (ez volt az első furcsaság, ami szöget ütött a fejembe - gyanúsan sokáig maradt meg.)Nemrég olvasgattam a füzetét, meg néztem róla gyerekkori videókat,úgyh kb pontosak az adatok:)
Kb. másfél éves kora óta beszél mondatokban, és kb. 3 éves és pár hónapos korára tanulta meg helyre rakni a szám/személyt.Mi egy ideig javítgattuk,de ez őt idegesítette, úgyh hagytuk úgy ,ahogy van, és magától megoldódott.
Szerintem amúgy elég gyakori náluk a rossz személyű ragozás, és úgy tűnik, hogy aztán mind megtanulják a saját ütemükben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10246

"Volt, hogy a szekrénybe bújt be egy elemlámpával, és két órán keresztül ki se jött. No akkor én is elkeseredtem"

Marci még a mai napik képes a 7 hónapos öccse zenélő játékával játszani elég sokáig, ha hagyjuk.,de néha hagyjuk..most mit csináljak,ha ez jön be neki, nem terelhetem le mindenről:)
Ha lemegyünk a szomszéd városban lévő megvilágított, színes fényekkel díszített szökőkúthoz, akkor 1 órát is elvan ezzel, probléma nélkül. Ha ők ezt élvezik :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10247

Szia Kecsenge!

Kisfiam eltérő viselkedés között szerepelt (még most is valamennyire) a bambulás, merengés. Kicsinek a nap aktív részét átbambulta, fejenállta. Ahogy okosodik, egyre kevésbé fordul elő, most már inkább csak, ha fáradt, vagy unatkozik, de inkább csak ha fáradt. Olykor olyan dolgokat mond, hogy kezdjük azt gondolni, hogy amikor csak úgy bambul, nem is bambul, hanem kieresztett antennákkal veszi a világ jeleit, és töpreng. ;)

Az ételek terén a beszűkülés kb 2 éves korában vált problémává, és 2,5 évesen, már alig maradt étel, amit megevett. De azóta jelentősen javult ezen a téren, és az itt olvasottak alapján azt kell mondanom, hogy mi ezen a téren jól állunk.

E/3 személyt kb 3,5-4 évesen hagyta el, de ő ekkor sem használta folyton, csak néha néha, és a saját nevét helyettesítette be a mondatba. Nekünk azt mondta a logopédus anno, hogy a beszéd megindulásakor ez normális (vagy NT gyerekeknél is sokszor előfordul gondolom én), a kérdés, hogy mennyi ideig tart.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10248

Azt elfelejtettem írni, hogy a fiam 3 éves kora előtt kb 10 szót mondott, és utána indult meg a beszéde.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10250

Cobra 11, 08.12-én: www.rtlklub.hu/sorozatok/ajanlo/videok/173451
"Semir és Ben egy autista kisfiút mentenek ki a száguldó autók közül, aki krétával rajzolgat az úttestre. Amikor Ben és Semir felkeresik a gyerek anyját, az asszonyt eszméletlenül találják, és a menekülő betörők után vetik magukat. A szálak az autisták intézetéhez vezetnek, amely a csőd szélén áll."
A csőd szélén állás egész reálisan hangzik... megnézem...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10251

• kecsenge
  • kecsenge profilkép
Köszönöm a válaszokat!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10252

Marcoverde, valóban gyanúsak ezek a dolgai a kisöcsédnek, de szerintem annyira a szélén van, hogy nem kapna diagnózist (minek is), de érdemes lenne vele a problémás dolgokat átbeszélni. Ha ilyen jó a kommunikációs készsége, akkor jók az esélyek, hogy simán beszélgetéssel a dolog megoldható!

HáromMackó, hogy vagytok? Nagyon ritkán írsz, megy már az építkezés?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10253

Szanya1:

Megy az építkezés, de lassan, mivel sok mindent magunk csinálunk. Most kiveszi a férjem "pihenésképpen" a szabadságát heti 2-3 formájában és belehúz, mert nagyon szeretné, ha a nagyfiam minél hamarabb külön szobát kapna.
Végre kiválasztottuk a járólapot, ez jó sokáig tartott, de mivel lassan jönnek a mesteremberek, lehet, hogy ezt is magunk, pontosabban a férjem fogja megcsinálni.

A nagyok sokszor veszekednek, minden nap megy a cirkusz, de minden nap akár órákig is eljátszanak együtt egy hangos szó nélkül. Ki érti ezt?

Zolika időnként olyan bölcs dolgokat mond, hogy leesik az állunk, de nem csak nekünk (elfogult szülőknek), hanem a nagypapának és a keresztanyukájuknak is. :)

Hát nem könnyű 3 gyerkőccel itthon, pedig van mikor főznöm sem kell, mert menzás kaját eszünk.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10254

2-3 nap formájában, de sietek ... :huh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10255

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Hú, de nagyon aktívak voltatok tegnap este, én jól lemaradtam! :laugh:

Kecsenge: üdv!

Kikapcsolás: Labolen mintha az én fiamról írt volna, Z. is szeretett bebújni a szekrénye elemlámpával és anélkül is. Gyönyörűen kipakolt, vissza mindig csak én vagy apa. Ma már szekrénybe ritkán mászik, viszont felfedezte a sötét fürdőszobát, oda vonul el. Én hagyom, nem idegesít (addig is nyugi van ;) ) vele meg tényleg csodákat művel az a 20-30 perc a csendben, sötétben.

Evéshez: 3 éves koráig bármit megevett, amit TV reklám nézés közben kapott, de csak turmixolva. Azt hittem sosem lesz vége, de ahogy látta a tesót is az etetőszékben enni, ő is rákapott a normális étkezésre. Azt sejtettem, hogy a turmixolást egyszer elhagyhatjuk, mert a kézbe vehető ételeket (keksz, banán) szépen megette 6 hónapos korától. Nekünk kb. 4-5 évesen kezdődött a válogatás, ma szinte csak húst eszik! (Apa büszke a fiára, hogy a ropogósra sült csülök a kedvence! :laugh: ) Nem olyan vészes, de örülnék, ha néha lecsúszna pár kanál főzelék, régen úgy szerette... :(

Ma beszéltem az ÁNTSZ-szel a suliba vitt otthoni kajáról. Megköszönték, hogy szóltam, de tőlük nem kell engedély, ha a suli bevállalja, akkor részükről OK, mert nincs jogszabályi tiltás. Két és fél éve, ugyanennek a megyének a másik területén illetékes intézete lepapíroztatta, kaptunk írásbeli engedélyt. Na mindegy, az a lényeg, hogy rendben van! :)

3Maci: kitartást az építkezéshez! Mi 4 éven át újjítgattuk a lakást, a gyerekek baromira élvezték, mi majd becsavarodtunk!

Szanya: szerintem inkább ne nézd meg a Cobra 11-et! ;) :laugh:

Marco: remélem összejön az ovi és azt is, hogy sikerül Marcit felkészíteni egy "sikeres interjúra!" Én nem tudom elmagyarázni a fiamnak, hogy nem tudja mindenki, hogy ki a szinkronrendezője a kedvenc meséjének és hogy nem érdekelnek mindenkit a TV csatornák logoi. Mindenkit ezzel fáraszt, már én is unom.

Az ovinkban már vágják a centit, szerintem pezsgőt bontanak. Z. utcsó napján.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10256

@Champ

Köszi a szerencsekívánatot!
Marci egyetlen egy szintet ugrott a mások untatása kapcsán: ugyanúgy meséli pl. hogy milyen gyorsan tette meg a kört a Need for speed Underground autósjátékban, csak most már tudja, hogy ezt más esetleg nem ismeri, úgyh összefoglalja 2 mondatban miről van szó, és csak utána terheli vele az embereket hosszú percekig. Még azt is tudja elméletben,hogy ez mást nem feltétlenül érdekel,de abszolút tesz rá, attól még elmondja.
Világítás: most jutott eszembe, hogy ez nálunk is egy az egyben megvolt, annyi kiegészítéssel, hogy a paplan alá bevitte egy idő után a családi fotóalbumot és ott egyesével kivette a képeket,majd "bevilágította",ahogy ő mondja, és szépen visszatette, utána jöhetett a maradék pár száz egyesével ,szinte rituálészerűen. Hihetetlen,hogy mennyi ideig elvolt ezzel, viszont tény,hogy nagyon megnyugtatta az idegeit ez a tevékenység.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10257

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Én pont a héten vettem 2 db új elemlámpát, mert az előző kb. 600 mint elhasználódott. :) Ezek nem voltak drágák, de elvileg ütésállók. Majd meglátjuk! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10258

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
"Még azt is tudja elméletben,hogy ez mást nem feltétlenül érdekel,de abszolút tesz rá, attól még elmondja."

És? Akik vele beszélgetnek, azok is mondanak egy csomó oplyasmit, ami meg őt nem érdekli! (Hiszen nem a Need for speed Underground-ról beszélnek.) :P

Amúgy én most már a szép, felújított, majdnemkész lakásból írok. :) De még egy csomó minden dobozban van.
Oldalmegjelenítési idő: 0.513 másodperc