Champ, nagyon hasonlóak lehetnek a fiaink. Az enyém ugye fiatalabb és látszólag jóval előrébb tart, hiszen fiatalabb és nincs annyi nehézségünk most vele, mint nektek ekkor a tiétekkel volt, de pont azért is írok, mert azt hiszem, hasonló lépcsőkön mentünk át és mindkettőjüknél a fejlesztés hozta meg a változást, a fejlődést. A mi szerencsénk az volt, hogy középsúlyos hipotóniával (nem, nem ez volt a szerencse

) 3 hónaposan orvoshoz került (ez volt

), innentől indult a fejlesztés, nagyon nagyon intenzíven. Mivel szinte folyamatosan olyan fejlesztés alatt állt, amit az autik is kapnak, így egészen biztosan azért jutott előbb el olyan stádiumokba a fiam, ahová ti később, mert a munka 3 hónaposan már elkezdődött. Volt ugyan egy kb 1 év kihagyás, 1 éves és 2 éves kora között, de olyan szinten nem fejlődött sem mozgásilag, sem beszédileg, hogy muszáj volt újra menni, de akkor én már tök tisztában voltam vele, mit és hova kell menni (Gézengúz és Ayres, mindkettő szenzoros fejlesztés), nem ekkor álltam neki rájönni, mi lehet a baj (bár az autizmust nyilván nem tudtam), hanem már mentünk is, tudtam, hogy van "valami" baja, azt is tudtam, hogy ezek a jó fejlesztések neki, így a pontos diagnózis nélkül már nyomultunk is tornázni. Még ma is azt gondolom, hogy ezért tanult meg rendesen beszélni, ezért hagyhattuk ki a PECS-et végül. Na, csak azt akartam írni, hogy amiket írsz a fiadról, azok iszonyú sokszor emlékeztetnek az én fiamra. Ez a rajz dolog is pont ilyen, csak nekünk 1 évvel korábban "kattant be" az a valami nála, 5 évesen. Egyik nap még semmi, másnap magától olyan rajzok, hogy ihaj. Bár, nálunk főleg buszok, vonatok, járművek vannak, de már emberek is vannak körülöttük, van vezető, utas, ott van a Papa vagy én vagy a tesó, de kidoglozva a járművek vannak. Viszont zseniálisan rajzol, ezt írtam már ide is, döbbenet, miket le tud rajzolni, pedig pont a finommmotorikája nem jó különben! És reflexek is akadályozzák, de az erő, ami hajtja őt, hogy kifejezze, ami a fejében van (a sok képet), az erősebb a lemaradásainál. Az enyém is tud órákat (1.5-2 órát tuti) egyben ülni és rajzolni. Csak papír utánpótlás kell mindig és ceruza...