LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10075

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kimni: lehet hülyeség, amit írok, csak tipp.
Anyaróka szül kisrókát, kisróka felnő, elütik, vagy meghal. Jönnek a hangyák és kukacok, megeszik, hangyát és kukacot megeszi a kisegér, kisegeret megeszi a róka, rókának lesz megint kisrókája. Elvileg ez a természetes folyamat.
Ha túl sokkoló, akkor ne add elő. mi már többször láttunk döglött madarat, szerencsére mi nem láttuk, hogyan kapja el a macska. De az enyémek már emiatt nem lepődnek meg, mondják, igen elkapta a cica, jönnek és megeszik majd a bogarak.
Vagy inkább azon aggódsz, hogy az autós-elütős részt nem értik? Arra meg azt kell mondani, hogy nem figyelt a sofőr, mert pont kapcsolt valamit a rádión. Nem kell még tudniuk, hogy vannak szadista emberek.
Konkrétan min agyaljak? :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10076

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
kimni: nagyon tetszett a gyermeked feloldása a rókafi balesetére! Gratulálok! A nagyfiaddal kapcsolatban sajnos nemtudok tanácsot adni. Nekem ha valami megrázza (pl.most vasárnap) legalább 2 napig nem is emliti (de van hogy súlyosabb élménytől 1-2 napra teljesen megnémul). Van egy DVD: a róka és a gyermek...én a TESCO-ban vettem. Régen láttam. Úgy emléxem nem/alig beszélnek benne. Hátha azt megnézné...Szép történet a barátságról. És egyébként is nagyon jó aspie-knak, mert nem emberrel barátkozik össze a kislány, hanem rókával (nincs mimika, zavaró hangok, beszéd)...A másik, nálunk mindig a zene és a zenélés jön be ha valamitől bezárul. Adok neki valamit (minde1 mit, mert neki minden hangszer), főleg ilenkr azt amit ütni lehet (dob,2 papírhanger, Wc papírguriga száraz babbal félig töltve, 2 bot, bőgre+hurkapálca, trambulin feltámasztva+2 kuglibábú), ha magától nem kezdi ütni, ütöm én, szép ritmusosan,amig be nem kapcsolódik. A zene, a ritmus, és főleg az ütés-verés levezeti valamennyire a dühét (mert szerintem ők ilyenkor rettenetesen dühösek is), teljesen megvadul néha, de én még rá is játszok, fokozom a kedvét, biztatom, hogy legyünk ütős zenekar, elő a dobot is, a fedőket, a xilophont! És akkor dobolás közben előbb csak ritmusos hangot ad, esetleg kiabál, aztán dallam is jön,végül szöveg, és aztán lassan-lassan megnyílik, de az élményről csak akkor mikor ez utáni soros lefekvés jön. Amikor ez sem jön be, boxzsákot csinálok neki: egy nagypárnahuzatba behajtogatok vagy 4 plédet hengerelve. felül egyszerű madzaggal jól összekötöm, és fellógatom a gázcsőre, aztán papírra rárajzolom ami éppen (szerintem bántja), pl. te felrajzolhatod az autót, bele a vigyorgó sofőrrel, celuxxal ráragasztom, és adok neki mindent amivel ütheti (persze ököllel, meg lábbal a legjobb :evil: ), de remek a játékkalapács, főkedvenc a kuglibábú, de időnként jó a tollasűtő, a fakanál, a vonalzó is. Műxik általában ugyanúgy, mint az előző....Lehet nagyon brutál, és nem tudom egy szakember mit szólna hozzá-de nekem ilyenkor 1-2 napig néma, nem eszik, csak vizet iszik, nem alszik, és csak zsinórozik,cérnázik, meg forog egész nap, nyalogat, mindent a szájába vesz és ha meg nyugtatni próbáljuk, kiabál, ránküt, harap, visít...szóval mindent kipróbáltam, és ez működik, főleg az első. a zenélős....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10077

champ

Köszi az érdeklődést jól vagyunk. Elvittem egy maszek dokihoz és tündér volt eldugott mindent hogy ne is lássa Patti a szerszámokat ölbe vette apja és pillnanatok alatt kész volt . Sírt persze de nem úgy mintha lefektettük volna és úgy szorítjuk mint amikor varrják. Neki a réme a fektetés és a lefogás olyankor kiszoltáltatottnak érzi gondolom magát.

De olvastam hogy sajnos másnak is történnek ilyenek még rosszabb ami fekvésre kényszerít. :(

Remélem jól telik a nyaratok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10078

Múzeumban a parkolókártya (márha éppen nincs használatban és a MÁK igazolvány együtt nem elég? A parkolókártyán van fénykép is.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10079

Glor:
2 évvel fiatalabb a fiamnál. 2 évvel ezelőtt a fiam nem épített semmit, nem nézegetett könyveket, nagyon sokat hisztizett, gyakorlatilag nem beszélt, a beszédértése is katasztrofális volt, a játékok törtek a kezében mert suta volt stb. Most meg átalgosan beszél, alig marad el a szókincse az átalgostól (amit persze kiegészít pár szakszóval, mint "marsróver", üzemanyagtartály, parancsnoki egység stb. :) ), épít, eljátszik más gyerekekkel, sokat nézegeti a könyveket, egyre érdeklődöbb új témák iránt is stb. Mindegyik fejlesztő szerint, ha ezt a lendületet tartja, és javul a közösségi visekedése, szabálytartása, akkor integráltan mehet iskolába.
Szóval még bőven az elején vagytok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10080

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Glor: Jázminnal egy idős korában a fiam tök néma volt, max. halandzsázott! Elmúlt három, mire a "nem" szót elkezdet mondogatni, azt jól is használta. Mikor közel 4 évesen kivették a hatalmas garatmanduláit, akkor kicsit beindult: max. 20 főnév, ige egy sem, meg egy mondat, ami azt jelentette, hogy kapcsold be a tv-t, de nyelvtanilag egy helyes szó sem volt benne. Ekkoriban sokat echolált, amit mára teljesen elhagyott. Amikor 5 éves korában elkezdtük a PECS-et egy hónap alatt eljutottunk oda, hogy 3-4 szavas összetett mondatokban beszélt, de pl. magáról még mindig E/3-ban. Az "igen" válaszokat kb. 1 éve használja, addig visszamondta az egész kérdést. Most is sok gramatikai hiányosság van, már megy az E/1, ÉS a szókincse a korának megfelelő. Érdekes a szó szerinti értése, mert ha pl. azt kérdezem: "Nem kérsz tejet?", erre a válasz "igen". Amikor a kezébe adom a bögrét, közli, hogy kösz, nem kérem. Ő az igen válasszal megerősítette az én tagadásban felett kérdésemet, vagyis hogy nem kér. Már egyre ritkábban esem ebbe a hibába, de még kérdezek tőle hülyén. :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10081

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Glor, még valami:
Temple Grandin 5 éves koráig, Einstein 6 éves koráig nem beszélt! Mégis milyen sokra vitték! :laugh:

3Maci:
Én még sehova sem próbáltam bejutni a roki kártyával, kivéve a drága parkolókat! :laugh: De tök igazad van, akinek az van, az tényleg fogyatékkal élő, és nem tartósan beteg. (Kivéve a böszme nagy terepjáróval járó, 25-30 közötti sofőrök kilóra megvett kártyái. :angry: :woohoo: )

Kata76:
Jól vagyunk, köszi. Kicsit szenvedünk az oviban Z. már nagyon várja a sulit, de ma nagyon megdicsérték reggel az óvónénik, hogy mennyit rajzol, illetve ír, és hogy milyen szépen. Az egyikük arra ragadtatta magát, hogy akár mehetett is volna múlt ősszel suliba. Vicces, mert kb. fél éve hajlandó íróeszközt a kezébe venni. Rajzolgatni is múlt nyáron kezdett az újával a homokba.
Tetszik Patriknak a könyv?

Kicsit dicsekszem:
Tegnap este 1/2 kilenckor Apával őrülten szurkoltunk Gyurta Daninak (engedjétek meg, hogy itt is gratuláljak neki!!! :) ), amikor a fiam átjött a mi szobánkba, kezében a Rubik kockával, aminek az egyik oldalára kiforgatta a magyar zászlót! Olyan büszke vagyok rá, vannak hazafias érzelmei is! :laugh: Tudja a két olimpiai bajnokunk nevét és a sportágakat, amiben az érmeket szerezték.
Igaz, amikor Szilágyi Áron nyert, és felüvöltöttem, hogy "Van aranyunk!", Z. extázisban rohant ki a gyerekszobából (azt hittem már rég alszik) hogy: "Hol van az arany?" :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10082

champ:

Egy kupac arany nekünk is jól jönne. :)

A rokkant kártyával, csak az a gond, hogyha beteszem a szélvédőre, nem tudom magammal vinni, vagy lemásolom a rokkant kártyát és azt mutatom be, onnantól kezdve, meg fáradjon ki a hölgy/úr az autóhoz és nézze meg. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10083

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
labolen, piros.zsuzsa, köszi a tanácsokat, nagyon jókat írtatok :) Elgondolkodom, mi jönne be a fiamnak. Zsuzsa, a zene nagyon jó, az én fiam is muzikális, még nem is gondoltam arra, hogy ilyen szitukban zenét játsszak neki! Nálunk inkább a közös "tánc" (csak valami vonaglás), ami ilyenkor bejön. Keresek a rádión valamit, itt balatonon nincs másom... Köszi!!! A fiad édes lehet különben, ahogy kidobolja magából a gondot :) ez zseniális ötlet!

Labolen, Latka, hogy van? Sokat eszembe jutott szegényke...
A fiamnál egyértelműen az volt a sokkoló, hogy láttuk a menetét a meghalásnak, vagy hogy mondjam :) Egy életvidám, élő, édes kis állat csattant szét a szemünk láttára. Ez egy felnőttnek is sok, hogy ennyi az élet, csak ennyin múlik. Egy NTnek is sok. Erre azt hiszem, nem megoldás, hogy elmagyarázom, hogy a bogarak megeszik, mi a körforgás. Persze, nem mondom, hogy szadista volt a másik autós :), de azt igen, hogy nem figyelt és meg kellett volna állnia, hibázott. Ahogy olvastam Zsuszát, rájöttem, hogy a fiam is "némaságba" burkolózott most, csak ez nem szó szerinti némaság, hanem az eseménnyel kapcsolatos némaság. Utána sem szólalt meg, egy kérdést nem tett fel, ha én kérdeztem, csak egy kurta igen vagy nem volt a válasz. A tegnapi eseményekről nem is rajzolt, csak egy rókát rajzolt le, de az állatkerti sarki rókát, ki se színezte. Aztán rajzolta tovább a buszait, vonatait. Neki asszem ez az oldódás, a vonat, busz. Egész délután a teraszon buszozott, autózott, vonatozott, de minimum 4-5 órán át egyhuzamban. Viszont utána sem lehetett erről beszélni vele. Nem is akart biciklizni, semmit, csak buszozni. Most reggel, amióta felkelt, autózik és mesél magában. (magyar népmeséket "echolál", abszolút nem érti, de szó szerint mondja el, amiket hónapokkal ezelőtt látott a tvben, szép magyarsággal, abszolút élvezhető különben, a kicsi itt ül és hallgatja őt... most az Ábelesz kóbelesz-t mondja, a hangsúly is olyan, mitn a tvben, egész izgi :))
Várok ma még, hogy mi lesz, hagyom egyelőre a maga módján oldódni. Ha nem jön ki a világából, akkor szerintem megpróbálom ezt a zenés dolgot, lehet, hogy csinálok itt dobot neki :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10084

Kimni, autizmusból csak egyféle van: "gyermekkori autizmus", ez a neve. Mert gyermekkorban is már látható.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10085

Zsuzsa, a gyereknek mi személyit csináltattunk, mikor külföldre mentünk (mert az ingyenes), szintén dumálhattam egy darabig, míg megértették, hogy nem fognak tudni helyben fotót csinálni róla. Nagy nehezen elfogadtak egy játszótéren készültet, csak azon töprengtek, hogy nem baj-e, hogy nem fehér a háttér. De megcsinálták, ez a lényeg!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10086

Kimni, a kicsid egészen fantasztikus! Ilyen fantáziát! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10087

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kimni:
A Magyar népmesék nálunk is kedvenc, az ábelesz-kóbelesz Grétus nagy favoritja! Zalánnak mindegy, csak Szabó Gyula vagy Molnár Piroska meséljen, a zene meg Kaláka legyen!
"Táncolni" az én fiam is szeret, igaz, úgy mint nálatok, inkább csak vonaglik, de azt nagyon élvezi. Én sokat nevetek, amikor az "Előre jobb kezedet..." dalban bugi-bugi van, olyan édes, ahogy kis sután rázza a popóját!
Kb. fél éve mondja, hogy ő balettozik! Én a Marslakó a játszótéren-t nem rég olvastam, és nagyon megmaradt bennem egy srác beszámolója, aki szintén belezúgott a balett-ba, amikor először látta élőben. Remélem azért a fiam tütü-t nem akar majd! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10088

Az enyém most épp a magas sarkú cipőmben mászkál, mert abban jó nehéz menni. :)

Tegnap voltunk siklózni. Tök jó, még sose voltam. Csak rövid.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10089

Kimni!

Sztem ha nagyon megérintette, akkor lehet hogy kell neki néhány nap, amíg félreteszi a dolgot. Talán pár, nap, pár hét múlva érdemes vmilyen módon elővenni, amikor már ő is hajlandó vele foglalkozni.

Szörnyű volt még csak olvasni is, amiket írtál szegény rókáról és a felelőtlen (vagy szadista?) másik autósról.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10090

Labolen!

Gyógyulást Latkának!
Nektek meg kitartás és sok türelmet hozzá. Hogy viseli eddig a fekvést?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10091

Kisstim: Kérdeznék? Ugye te foglalkozol gyerekek lelki világával?

Profilodba tartozik a gyermekrajzok elemzése?

Köszönöm

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10092

Glor!

Annyira megértelek.
Nálunk pont uez volt ennyi idősen. Fiam most 3 éves, és tavaly ősszel-télen volt nálunk mélypont (ill. remélem, nem lesz mélyebb már). 2.5 éves kora körül.

Alig figyelt ránk, sokszor átnézett pl. apán, nem hallgatott a nevére, nem beszélt, egy-két szó max, azt se teljesen jól. Sokat halandzsázott.

Azóta legtöbbször hallgat a nevére (néha nem, ha nagyom elmélyül vmiben), figyelme sokkal jobb lett. PECS-et márciusban kezdtük. Pillanatok alatt megtanulta. És pár napja elkezdett egyre több szót mondani, vagy 15-20 szó került az eddigiek mellé, nagy részüket jól is használja, csak ámulok és bámulok. Ráadásul pár napja szinte miden szót utánoz is, eddig ezt nem tette.

Szóval az elején vagytok, előbb utóbb be fog indulni biztosan!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10093

Beszéd:

Ami furi, hogy néhány szót teljesen jól és tisztán artikulálva mond vissza, pl. papa, mama, kakaó, tej, bumm, néhányat viszont kicsit torzan vagy tök máshogy.

Azt gyanítom, hogy nála vmi beszédfeldolgozásbeli probléma is fennállhat, amit sztem célszerű lenne logopédussal fejleszteni. Tudtok javasolni vkit, aki auti spec logopédus? Nektek milyen tapasztalatotok van a kezdeti beszédhibákkal kapcsolatban? Eltűnik, javul, fejleszteni kell stb?

Ja és már két szavasat is mond: pörög a kerék = "pöjj kejé" :-D Viszont a traktort gyönyörűen mondja: "trattor" Örülök, de ez a szórás az artikulációban érdekes.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10094

Curasso!

Nem.
Pszichológusok elég óvatosan bánnak a rajzokkal, nem szoktak belőle messzemenő következtetéseket levonni (pláne látatlanban). Ha a klinikai szakpszichológus ismeri a gyereket, az anamnézist, és ott van amikor a gyerkőc rajzol, és közben bele tud kérdezni dolgokba (ezt miért rajzolta, az mi stb.), akkor esetleg irányadó lehet a gyerkőc rajza, de még így sem diagnosztikus értékű.
Oldalmegjelenítési idő: 0.594 másodperc