LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9742

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Dreamer: Az rendben, hogy bizonyos dolgok hiányoznak belőle, de azért van benne többlet is, amire meg az nt-k nem képesek. :)

Én nem fogyatékosságnak mondanám. Inkább egy fejlődési másságnak. Máshogy van összedrótozva az idegrendszere, ezért bizonyos dolgok nehezebben mennek neki, mások meg könnyebben, mint a nagy átlagnak.

Nálunk nem ül az asztalhoz, és biztosan nem is maradna a helyén. De jó ötlet, majd később, ha már esetleg megkóstol valami újat, akkor csinálok táblázatot amit mondtál. Hogy ezt megeszem, ezt meg szeretem. Most még csak egy kategória van. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9743

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Pongi.
Üdv a fórumon. :)

A Vadaskertben az egyhetes vizsgálat ídején a szülö is benn maradhatott a gyerekkel , régebben. Csak a kaját külön ki kellet fizetni . Ha mentek az első megbeszélésre kérdezz rá .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9744

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Hárommackó
ÉN csak azt szoktam mondani , hogy:-- Ő a Máté . Ez egy kategória :)
Nekem nem fogyatékos és nem beteg .

Lányom mIskolcon van még mindig , a rokonok kezdenek rájönni nem is egyszerű feladat "megnevelni" . :laugh: :laugh:

Fiam , angliába készül metró vezetőnek. Azért mert ott nem csak 3 metró vonal van mint itt .
Lányom Párizsba Disneylendben szeretne jelmeztervező és restaurátor lenni.
:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9745

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Én Zalánnál semmi gondolatolvasás dolgot nem tapasztalok, viszont mivel a hangokra elég érzékeny, a hanglejtésből mindent levesz.
Sokkal hamarabb megtanulta értelmezni a hanglejtésből adódó jelentésbeli különbségeket, mint az nt-S tesó. Mostanában, ha valamit nem átlagos módon mondok, vagy csak magamban dühöngök, vagy röhögcsélek (előfordul :whistle: ), akkor közli vagy megkérdezi, hogy most akkor vidám vagy mérges vagyok.

Evés: amikor csak lehet, mi együtt eszünk. A levesnél mindig velünk tart, de a másodikat sokszor egyedül, a gyerekszobában eszi meg.
Ha nem 4 együtt étkezünk, a gyerekek akkor is mindig együtt esznek. Csak a hugi ne piszkáljon a tányérjába, mert akkor kitör a háború! Mondjuk ezt annyira nem bánom!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9746

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Amikor már kissé kibővült a "szeretem kaják" között, és tudta is a nevüket (mert ez egy külön menet volt nálunk, és amíg nem tudja a nevüket, addig hogyan is egyeztetnénk étrendet vele? :P), akkortól volt egy parafatábla a konyhában, rajta az ételei lefelé sorokban, és oszlopokban meg a hét napjai, mint egy órarend.
És azt volt a szabály, hogy egy héten egy kedvencet csak egyszer ehet vacsorára. (ekkor már volt vagy 10-12 féle étel ott.) És amit már evett, oda a naphoz raktunk egy színes rajzszöget, és hétfőn mindig újra leürítettük a táblát.
Ez azért volt fontos, mert különben ő ráállt volna egy kajára, és azt ette volna, amíg van belőle a lakásban. :P Meg egyes ételekről elfeledkezett volna, hogy azt is szereti.
Így is néha állt a lap előtt, nézegette, és egészen meglepődött, hogy ez vagy az fel van írva, de aztán rájött, hogy "tényleg, ezt is szeretem", és akkor azt kért vacsira. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9747

@ Dreamer

Legótervező mérnok? Ez nagyon jó! :laugh: Ráadásul még akár sikerülhet is :)
Az én fiam korábban villamosvezető akart lenni ,illetve "zongorász"(zongorista). Egy állandó célja van, az ,hogy repüljön (nemcsak repülővel,hanem csak úgy, magától). Korábban a madarakat is egyfolytában szidta, ha meglátta őket, mert irigykedett rájuk,hogy ők bezzeg tudnak repülni.
Mutattam neki egy bázisugrásos videót, ennek hatására most azt várja,hogy 18 legyen, kapjon egy ilyen "repülőruhát" és leugorjon (repüljön). Remélem nem akarja előre hozni a dátumot, mert a napokban érdeklődött,hogy ki tudna -e úgy ugrani az ablakon,hogy ne legyen baja (emeleten lakunk)..
@ Labolen

Köszönöm, nagy aranyos vagy :) LEhet,hogy a negatív dolgokat is le kell írnom, mert még a végén azt hiszitek ,hogy valami sétagalopp az életünk:)
Mert azért sokszor van,hogy az idegszanatórium küszöbén vagyunk tőle, vannak azért kemény viselkedésproblémái.Elképesztő nyávogós/hisztis tud lenni (napirend+szempont azért segít,de azért lehetne sokkal jobb), egyedül nem tudja magát elfoglalni csak a számítógéppel/fényképezővel/telefonnal.Minden egyes percét meg kell szervezni, egyszerűen nem tudunk neki olyan játékot találni, amit 2 hét alatt ne unna meg. Ha egyedüli tevékenysége van, van hogy csak fekszik, nyeklik-nyaklik és vegetálgat. Azt mondja,ha ő rakná ki a napirendet, akkor az úgy nézne ki,hogy evés-gép-evés-gép-evés-gép-udvar..
Újabban, ha valami nem tetszik neki (nem kívánatos napirendi pont,nem eheti meg az összes finomságot hűtőben, stb),akkor elég durván beszél velünk (esetleg,ha másnak van tapasztalata, hogy ezt hogy lehet kezelni, akkor örömmel meghallgatom). Lehülyéz minket, vagy olyanokat is mond,hogy kihajít az ablakon, vagy lehúzza rólunk a bőrt, hogy a húsunk kilátsszon (vajon ezt honnan szedi...).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9748

• Pongi
  • Pongi profilkép
Ahogy Dreamer leírta pontosan úgy zajlott nálunk is az első beszélgetés Pongival az állapotáról.

Leírom,hogy zajlott le nálunk a lovaglás kezdete.
Nagyon tetszettek neki a lovak nem félt,szívesen simogatta őket ha alkalom került rá.Utánannéztem mennyire jó a terápiás lovaglás.Elmentünk egy közeli lovardába csak nézelődni első lépésként.Alkalom nyílt rá,hogy felülhetett egy lóra.Hozta az oktató a kobakot,feladta Pongira és becsípte a csattal az arcán a bőrt.Hirtelen megijedt, toporzékolt,eldobta a kobakot.Szegénynek nagyon fájhatott ,be is hólyagpsodott.Megbeszéltük az oktatóval ,nálunk csak a terápiás lovaglás jöhet szóba.Vártunk pár hetet mire újra érdeklődni kezdett Pongi a lovaglás iránt.Kerestem a közelünkben egy másik lovardát ahol terápiás oktatás is van.A tulaj fejlesztőped.Elmondtam a kobakos esetet,nem akarta felvenni Pongi ,nélküle pedig nem lehet felülni.Kapott egy rossz kobakot amit eldobhatott,kiélhette rajt az előző dühét,ijedségét.Aztán felvettte a saját kobakját önállóan azóta járunk heti kétszer,és nagyon együttműködő,jól lehet vele dolgozni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9749

Ja és még valami - ez most az egyik legidegesítőbb prob, mit csináljunk??:)

Nem tudunk közösen étkezni, mert annyira irritálja a hang ,hogy eszünk,hogy elkezd ordítozni,hogy "undorítóan csámcsogunk" .Leülünk vele, megvárjuk,amíg ő megeszi az ennivalóját, elmegy és csak akkor tudunk enni, ha ő már nincs ott..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9750

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Edina, Pongi:

Mi vadasban a diagnózis és a szülőtréning elvégzése után un. krízis hétvégét töltöttünk el. Mind a négyen beköltöztünk 3 napra: a fiammal gyógypedek foglalkoztak, megtanítottak minket PECS-ezni és napirendezni, a lányomat lefoglalták különböző játékokkal az önkéntesek (Bors Krisztián volt az egyik!)mi szülők pedig további előadásokra jártunk Csillához és pszichológusokkal beszélgettünk, akik segítettek feldolgozni, elfogadni a diagnózist. Szombat du. kollektív kis vonatozás Hűvösvölgyben, esténként, éjszakánként nyomtatás, vagdosás, laminálás!
Nekem ez a 3 nap nagyon hasznos volt! Nem tudom, hogy van-e még ilyen Vadasban. :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9751

"csak fekszik, nyeklik-nyaklik és vegetálgat" - hát ez az én kisfiamra is tipikus.

Meg jön elő a csúnya beszéd, megpróbáljuk megfoni, bocsánatot kell kérnie stb. De hogy ez hosszútávon segít-e ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9752

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
marcoverde .

A lányom közölte velem , hogy azért nem eszik meg eggyes kajákat mert , mikor mi esszük rossz "hangot ad " , de van mikor az állaga és színe miatt sem hajlandó megkostólni.
Erős illatú dolgokat mintpl: ecetes saláta , nem lehet vele közös asztalnál enni . Ezért nálunk is ilyen esetekben , külön megy az étkezés.
Jobb a békesség. Szeptembertől iskolába fog étkezni, már előre kivan borulva tőle.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9753

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
champ.
Szerencsétek volt . :)

Sajnos a pénz mindenbe beleszól.
Nem tudom van e erre most az Alapítványnak pénze.
2011-2012-ben úgy tudom nem volt Csilláéknál "benfekvős" hét. :(

Pongi .
Kérdezd meg feltétlen , ha lesz auti diagnózis a korháztól, van e lehetőség a Prekop Csilla segítségét kérni bennlakás keretében.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9754

Nálunk vannak a szeretem kaják, amit láss csodát egyedül is szépen megeszik és még repetát is kér olykor. Vannak a megeszem kaják, ehhez némi segítséget igényel, mert úgy elfárad közben, hogy a végén már lapátolni kell az ételt a szájába. És vannak a soha nem eszem meg, fúj ételek. De sokszor rá tudjuk venni, hogy egy falatot kóstoljon meg, legtöbbször lenyeli és közli, hogy ez rossz, akkor nem kell belőle ennie, vagy van - ez ritka - hogy kiköpi, és ami aztán igen ritka, hogy azt mondja pár perc gondolkodás után, hogy ez finom és kér még. :)

Zöldség: krumpli, borsó, zöldbab és a krumplis-brokkolis krémfőzelék

Gyümölcs: Alma, banán, görögdinnye (de csak keveset)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9755

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marco:
Az én fiam nem mondja meg, hogy miért vonul el a másodiknál az asztaltó, én még nem látom az összefüggést az esetleges ételek és az elvonulás között.
Nálunk, ha nem akar minket, vagy haragszik, simán közli, hogy nem szeret. Esetleg büdösek vagyunk. Nem mond ennél csúnyább szavakat, de pont elég. :( (Vasárnap a talin is mondta, hogy nem szereti Apát és Grétit, amikor mondtam neki, hogy induljunk, mert ők várnak). Még jó, hogy tudom, nem kell komolyan venni. Ma reggel a kedvenc óvónénit nem szerette, mert tegnap ő ébresztette a du-i alvásból, és hát aludni olyan jó! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9756

Amiket hajlandó volt már többször is megenni, ahhoz ragaszkodom és legközelebb is meg kell ennie, ha nem is sokat. Mi mindig együtt reggelizünk (az egész család), együtt ebédelünk (aki éppen akkor itthon van, beleértve az auktuális vendéget is, tehát hétközben többnyire csak a fiúk és én) és együtt vacsorázunk (megint az egész család). Addig nincs asztalbontás, amíg mindenki meg nem ette az ételt. Ez alól a kicsi egynelőre kivétel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9757

Amikor csak azt mondja, hogy "nem téged foglak a legjobban szeretgetni" az nem gond, de amikor a kinyírlak kifejezést használja, na azért bocsánatot kell kérnie. És még nincs 5 éves.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9758

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nekem hál' istennek tök jól elvan egyedül, akár TV és gép nélkül is, csak akkor könyv legyen, bármilyen könyv. :) Egyszer megtalálta a fősulis tankönyvemet "Ipari vízgazdálkodás" a címe. Nem túl kecsegtető, ugye? Hónapokig ez volt a kedvence! :laugh:
Mostanában rengeteget rajzol és ír. Nem győzőm venni a nagy alakú füzeteket. Erre azért figyelni kell, mert már dekorálta a falakat is. Amikor Apa átfestette, akkor ott zokogott mellette, hogy nem lesz Mickey egér az ágya mellett. Szereztünk matricát, nem volt jó. Másnap boldogan tapasztalta, hogy egy réteg festék nem fedte be a rajzát (fekete alkoholos filc!) és kiadta Apának: "Szobát zöldre festeni TILOS!" :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9759

Könyvet szokott nézegetni, de nem viszi túlzásba. Persze lehetőleg lefekvés után teszi mindezt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9760

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Marcoverde: egyetértek a fiaddal, ha csend van, engem is zavar a férjem vagy a lányom hangos evése. :blink: Csak én már nem szólok emiatt. :laugh:
Szóval tényleg zavaró. :)
Az én fiam is sokat fekszik. ez volt az egyik kérdés a diagnózisnál, hogy mennyit passzív. De szerencsére a húga sokszor kirántja ebből, és együtt játszanak valamit.

Nálunk nincs még ilyen rossz beszéd, de ha a húgának mondogat valamit, ami csúfolódás, és egy meséből tanulta, akkor megmondom neki, hogy amit most mondasz, az csúfolódás, és ezért nem szabad. Szerintem nem is tudja amúgy, hogy ez nem okés.
Nálunk inkább a most mindjárt 4 éves lányunk beszél csúnyákat. Mindig mondja, hogy most éppen miért "mutál" minket. :) Szerencsére Latka még nem tanulta el tőle.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9761

@Champ

Remélem tudod ,hogy milyen óriási mázlid van a fiaddal:) (ez az Ipari vízgazdálkodás nagyon kemény :D) A fél karomat odaadnám,ha az enyém el tudná foglalni magát egyedül, hatalmasat lendítene az életminőségünkön:) A dédnagymamája szokott értetlenkedni, hogy miért nem hagyjuk egész nap gépezni,ha elvan,de ez nyilván nem opció. Egyébként is gépfüggő (pedig általában csak akkor játszhat egy órát, ha ügyesen letudta a tsmt tornát), és arra gondol, hogy mikor játszhat már megint. Persze ha jó tevékenységet szervezünk, programot csinálunk neki,akkor szívesen benne van, de ezt nem lehet non-stop bírni..(pláne a kedvesemnek, hétköznap reggeltől este 6ig csak ő van vele).

Ez a gondolkodás,ami megvan Zalánnál annyira ismerős!:) ld:"Mennünk kell ,Anya vár!" válasz: ronda, büdös Anya (...)

@Labolen

Az a legviccesebb,hogy nem csendben kell hallgatnia ,ahogy eszünk,mert az ő brutális csámcsogása mindent el kellene,hogy nyomjon :)

@Edina

Vajon érdemes lenne kipróbálni, hogy füldugóval étkezzünk? :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.633 másodperc