LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9702

• Pongi
  • Pongi profilkép
Sziasztok!Új tag vagyok ,örülök,hogy rátok találtam!
Ráadásul elég kezdő vagyok fórumozásban ,nézzétek el nekem .
Sok érdekes és tanulságos dolgot olvastam tőletek már most.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9703

Szerintem nagyon jó anyagok!

Nem, csak gasztro ajánlásra. Alapból csak 2 vagy 3 éves korig jár.
Igen, már korábban kellett volna ennek utánajárnom.

Uh, hát jól feladják nekünk a leckét a gyerekeink.
De ha betűs levest hajlandó, az már valami! Csak meg is egye, ne csak olvasgassa. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9704

Labolen, ilyet mi is szoktunk, csak görbével! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9705

Szia Pongi!

Írsz magatokról valamit?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9706

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: örülök, ha tetszik, remélem majd hasznos is lesz valakinek. :) És remélem minél többen feltöltik majd a saját oldalaikat!

Pongi: Üdv a fórumon! Nekem is ez volt az első fórum, ahol igazán megjelentem. Valahol mindenki elkezdi! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9707

• Pongi
  • Pongi profilkép
:) Sziasztok!
A Balcsi északi partján, Balatonfőkajáron nevelgetjük 9 éves Pongrác fiunkat Férjemmel.
Én 35 éves virágkötő vagyok,most szeretnénk saját üzletet nyitni itt a falunkban,hogy Ponginak rugalmasabban tudjam segíteni a hétköznapjait.
Férjem ácsként dolgozik,azt hiszem egy kiegyensújozott kis család vagyunk,már amennyire a mai világ engedi..
Ponginál 3 éves korában tűnt fel,hogy kicsit másként működik a társainál.Pszichológus,Pszichiáter vizsgálta de azt mondták majd érik stb,ne neveljem görcsösenstb
Most tartunk ott,hogy a Vadaskertbe van időpontunk szept 20.-ra.Terápiás lovaglást kezdtük nem rég.Tetszik neki.
Másfél évig alapozó terápiás tornáztunk stb
Most várjuk a harmadik osztályt./vagyis nem annyira/Kis létszámú osztályba jár,négyes tanuló de amihez kell a finommotorika az nem annyira ok.Aszövegértés ami nehezen megy meg visszahúzódó,nem vagy nehezen barátkozik.
Mindíg vannak furcsa kis dolgai aztán van ami múlik de jön más.
Ami megijeszt,hogy ahogy nől agresszív megmyilvánulásai vannak néha,
Szereti a zenét,nagy Halász Judit rajongók vagyunk.
Nagyon érzelmes amit imádok és sokszor mintha a gondolataim látná olyan érzésem van.
Szóval tömören :unsure: ennyi rólunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9708

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, sajnos másfél hónapja szembesültem én is ezzel a problémával a sinlaccal kapcsolatban. Van orvos a családban, felírták a sinlacot. De időközben közbejött ez az, átmenetileg nem tudták felírni. A gyerekorvoshoz fordultam, aki legnagyobb megrökönyödésemre közölte nem jár és különben sem ért vele egyet, hogy adom a gyereknek. Komolyan gondolkodom hogy otthagyjam ezt a gyerekorvost. Én a tejmentesség miatt adtam 4-5 hónapos kora óta.
Sinlac egy allergiaszegény, tejmentes, nagyon jó tápszer.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9709

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Pongi, üdvözöllek a fórumon! A leírtak alapján egy ügyes kisfiút képzelek el apróbb nehézségekkel.
Az, hogy mentek a Vadasba nagyon jó, de ezek szerint még nincs diagnózisotok?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9710

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szia Pongi! Jó fórumozást!

Labolen:
Az én fiam sem eszik semmilyen zöldséget és gyümölcsöt, kivéve a sárgarépát, nyersen. De rengeteg húslevest eszik, azt telepakoljuk zöldséggel, időnként eszik egy kevés répát főve is. A pirítós nálunk is nagy sláger, és a betűtészta is! Rengeteg féle levesbetétet lehet kapni, próbálj meg valami szokatlanabb levestésztát, esetleg megvehetitek együtt. Nálunk a kis masni nagy örömet okozott, Zalán erre mondta, hogy szemüveg leves. :laugh:
Én nem adok neki semmilyen táplálék kiegészítőt, B. doktor is azt mondta a Heim Pálban, hogy nem olyan szélsőségesen válogatós. Ősztől tavaszig kap multivitamint,legutóbbi télen próbálkoztunk az ezüst nitrát oldattal is. A hugi simán kigyógyult vele a tüszős mandulagyulladásból antibiotikum nélkül.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9711

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: Sajnos a levesnek csak a levét eszi meg. Húst sem eszi már ki belőle. Egyedül a bolti fasírt golyó, meg a virsli számít húsnak nála, az meg valljuk be, nem sok. Halrudacskának is már csak a bundáját eszi. :(
És ezt a semmi kis levest is csak az oviban hajlandó bekanalazni. Betűs levest úgy kell készítenem neki, hogy fél liter vízbe teszek egy leveskockát, abba meg betűtésztát. Így eszi ki a tésztát. Na ebben aztán nincs se rost, se vitamin. A masni tésztát megmutatom neki, hátha bejön. Talán majd azt csak úgy natúr, nem levesben...
Valamit nagyon kell kezdeni vele, ezért gondoltam, hogy első körben megpróbálom beépíteni a tudatába, hogy változatosan kell étkezni. Aztán meg valami jutalmazással elérni, hogy legalább megkóstoljon más ételt, mint amit eddig.
Amúgy, ahogy láthattátok, nem csenevész. És nem is mondanám betegesnek sem, vagyis valahogy fenntartja magát, ezekből a minimál ételekből.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9712

Labolen, én majd felteszek pár feladatot, ha lesz egy kis időm.

Pongi, ha jól értem, még nincs diagnózisotok. Honnan gondolod, hogy autizmusban érintett a fiad? Csak azért kérdezem, mert "mintha a gondolataimat látná" az nagyon nem auti vonás.

Tomger, szerintem hagyd ott és gyertek át a mienkhez. Biztos, hogy a tejmentest is tudomásulveszi majd, miért ne venné. Nagyon aranyos, nagyon segítőkész!

Champ, azért az igazi tüszős mandulára mindenképp kell az antibió. Tehát ha látod a tüszőket, akkor. Ugyanis elmúlhat magától az is, csak épp visszamaradnak a szervezetben bacik és krónikusan visszatér. A férjem sajnos pont így járt vele. De ez csak és kizárólag a tüszősre vonatkozik! Sima mandulagyulladásra a mi orvosunk nem ad semmit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9713

Labolen, tényleg nem csenevész. Gondolom a pirítósból sok fogy. :)
Mondta a gasztrós, hogy van még egy nagy Sinlac fogyasztó páciensük, de az a gyerek kizárólag Sinlacot eszik! :ohmy: Ilyen is van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9714

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: jók az anyagaid a DP-ben, a hangerőset kinyomtatom, az nálunk is szokott gond lenni, mint hallhattátok vasárnap.

Szanya:
Bioparox is volt az ezüst mellé, az egy helyi antibiotikum spray, nagyon jó!
Sajnos mandula ügyben eléggé ki vagyok okosodva, Zalán eddig két műtéten van túl, 10 éves kora körül jön a 3. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9715

Champ, a Bioparox tényleg jó, mi is szoktuk használni!
Az szép. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9716

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Hadd dicsérjem a fiamat egy kicsit:
A nyárra három célfeladat tűztem ki. Öltözzön egyedül, használjon teljes folyamatsort a vécén egyedül, és egyen.
Jelentem az első kettő majdnem egészben sikerült!!!
Ma ő kérte, hogy még nem öltözött fel, és már csak néha kell mondani, hogy még a póló hiányzik, vagy ilyesmi. De nem kell adogatni, nem kell öltöztetni.
A vécé sor is egyre bővül, már nem pisil mellé, és már csak ritkán marad el a lehúzás. És még fel is öltözik a végén! A kézmosás maradt már csak ki. De arra is van ötletem, majd csinálok egy oldalt, hogy miért mosunk kezet (bacilus a kézen), és mikor. Ha lesz időm...

Szóval háromból majdnem kettő! Megy ez! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9717

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nálunk volt pár elég kemény hetünk, amíg a gyereket 5 éves kora körül evésre szoktattuk.
Az első napon másfél órát ült üvöltve fél evőkanál rizs előtt. Aztán megette.
Pár hét múlva már rendesen megette.
Ugyanez volt pár főzelékkel is.

Amit nem igazán szeret, abból minimális adagot eszik meg (4-5 evőkanál), és ilyenkor kell melléje gondoskodni valamiről, amitől jól is lakik, és vannak dolgok, amiket tényleg nem hajlandó fogyasztani. De hiszti már nincs igazán.

Ami a legszebb, hogy volt olyan étel, aminél evés közben kijelentette, hogy "ez most átkerült a megeszem ételek közül a szeretem ételek közé".

De a gyümölcsökkel mi is meg vagyunk lőve, mert ami idénygyümölcs volt, azt hiába ette meg egyik évben, ha télen elfelejtkezett róla, és következő szezonban úgy nézett rá, mint aki most látja először, és leállt vele.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9718

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szeretem a Biop.-ot, mert simán rendbetesz egy még nem nagyon eldurvult arcüreg gyulladást és akár tüszős mandulát is, de nem vágja haza a gyerekek gyomrát.
Hát igen, első orrmandula kivétel 22 hónaposan. Másodig műtét: közel 4 évesen a visszanőtt orrmandulák + összeérő garatmandulák. Az orrmandulák a 2. műtét után kb. 1,5 évvel ismét megjelentek, de azt mondták az orvosok, hogy várjuk meg a 8-10 éves kort, utána már nem nagyon nőnek vissza.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9719

• Pongi
  • Pongi profilkép
szia!Nem írtam le sok dolgot még Pongiról.Nem tudom milyen diagnózist fogunk kapni néha az az érzésem sokkal előbb el kellett volna mennümk néha meg az,hogy nem nagy a gond nálunk.Sokat ismételget,repkedő mozdulatok a kezével,maci mozgás,nagyon válogatós,szemkontaktus nincs vagy zavart.
Normál suliba jár de nagyon meg kell küzdeni az eredményeiért,és mindíg egyedül van szünetekben,Ő is látja,hogy más mint a többiek.Mostanában mondogatja,hogy neki nehéz és nem tudja hogy barátkozzon.Őszintén elmondtuk neki kb egy éve ,hogy ez egy betegség és megyünk Pestre ahol segítenek neki.Persze mi is megteszünk mindent de sokszor kiszámíthatatlanul reagál bizonyos dolgokara.

Meg szeretném kérdezni tőletek,hogy ha megyünk a Vadasba mire számíthatunk az első vizsgálaton és mennyivel utána kell bent maradni két hetes megfigyelésre?Ettől nagyon tartok ,a férjem meg mégjobban,hogy ott kell hagyni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9720

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Dreamer:
Nálunk 3 éves koráig mindent megevett, amit adtunk neki. (Csak menjen közben reklám a TV.-ben) Tudtam, hogy ez így nem lesz ok, az oviban nincs TV, így leálltunk róla. Azóta csak a nagyon kedvenceket eszi, bár ritkán kóstolgat új ételeket.
Nekem a főzelékekről szokott le úgy, mint neked a gyümölcsökről.

Labolen:

Latka nagyon ügyes! És tényleg nem tűnik alultápláltnak! :laugh:
A lányomék tanultak egy dalt a bölcsiben a kézmosásról, ez Zalánnak is nagyon tetszett, amióta tudja, azóta hajlandó kezet mosni, de nekem is mindig rá kell szólnom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9721

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
"Mintha a gondolataimat látná"

Ne hidd, hogy ez nem auti spec. A fiam igen érdekes telepata produkciókat mutatott már be. Néha van egy olyan érzésem, hogy azért megy nekik nehezen a beszéd, mert gondolatban akarnak kommunikálni. :D

Az egyik eset az 22 hónapos korában volt.
Akkor az volt menetrend, hogy reggel elvittem őt a bölcsibe, úgy, hogy persze a 2 hónapos húgit is toltuk magunkkal, aztán mi hazajöttünk, és délelőtt még egy séta ürügyén elmentem voltba is a kicsivel. De aznap nem értem rá még egyszer elmenni, és reggel, miközben a húgit raktam be a babakocsiba, arra gondoltam, hogy akkor most kivételesen most kell boltba menni, tehát vinni kell a kosarat is.
Erre a fiam bement a konyhába, onnan a spájzba, és kihozta a kosarat.

A másik az apjával történt. Ő esténként nézte a Star Treket laptopról, angolul, felirattal. Az öt éves fiam egy idő után becsatlakozott melléje, és élvezte a filmet, bár se olvasni, se angolul nem tudott. A párom úgy gondolta az űrhajók, és egyéb látványelemek miatt teszi. Aztán elkezdett kérdezgetni, és olyan dolgokra kérdezett rá, amire a képről nem lehetett következtetni.
Oldalmegjelenítési idő: 0.542 másodperc