LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9682

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A békéscsabai alapítványt sokan dicsérik, 0-2x éves korig, egy intézményben megoldott a különböző érintettségű autik ellátása, akár egész napos is. Edina val.szeg. többet tudna erről mesélni.
Igen, nálunk úgy tűnik egy kicsit jobb a helyzet, egészen a suliig! A mi nevelési tanácsadónknak két auti. spec. gyógypedagógusa is van, felkarolják a családokat, szülőtalálkozókat szerveznek, velünk küzdöttek a bürokrácia útvesztőiben, amikor a bizottság által előírt fejlesztéshez kellett gyógyped. (Mi ragaszkodtunk ahhoz a tanárnénihez, aki a nev. tan.-ban foglalkozott a kisfiunkkal 3 éves korától, az ovinak bárki jó lett volna, csak a KSH-s jelentésbe be lehessen írni, hogy van szerződésük gyógypedagógussal.)
Iskola már nincs a körzetben, de a nev. tan. így sem engedi ki a gyereket a kezei közül: megbeszéltük, hogy bár a suli mindent tud biztosítani, amire szükségünk van, azért időnként vissza járunk hozzájuk. :)
Vadasba is rendszeresen járunk S. Annához ellenőrzésre, tanácsokért. Meg tudjuk oldani, hál' istennek nincs messze tőlünk a főváros. Iszonyú lehet, hogy valakinek csak a Vadaskert marad lehetőségként, de 200-300 km-re lakik! :(
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9683

A nevelési tanácsadóban van a fejlesztés???

Leírom,hogy nálunk mennyire használhatók ilyen ügyben. Ott kezdtük a diagnosztikai hadműveletet, és az ottani pszichológus gyakorlatilag lehülyézte a páromat, hogy hogy juthat eszébe, hogy a fiunk aspergeres (pedig végül még ennél is keményebb diagnózist kapott :) ), és elkezdte osztani,hogy biztos azért tesz ezt,mert bizonytalan az anyaszerepben, nem igazán megy a gyereknevelés és ezért rávetít mindenféle problémát szegény gyerekre. Mivel mi biztosak voltunk benne,hogy valami auti dologról van szó, ezért hagytuk ezt a nőt a francba (jól meg is sértődött; lehet,hogy a diagnózisból neki is kellett volna küldeni egy másolatot), és átkértük magunkat egy másik klinikai pszichológushoz ua a nevelésiben. Ő szintén megnézte Marcit , és ő is széttárta a kezét, hogy nem tudja mi lehet a baj, ilyen problémával ő még nem találkozott (???), furcsa,hogy ép értelmű, de érdekesen kommunikál, bizonyos dolgokban le van maradva, másban jobb ,mint az életkori átlag. Esetleg egy tapasztaltabb kollégája tud segíteni..
A harmadik pszichológusnál voltunk, akinek végül volt annyi esze,hogy a klinikára elküldjön. És közben a fiam elég egyértelmű jeleit mutatta az autizmusnak..
Fejlesztési lehetőség nulla, utazó gyógypedagógus hálózat csak papíron létezik, még a kicsit is a Dévény-központba kell vinni fejlesztésre a Moszkvára, mert a nevelésiben hosszú várólista van, hogy majd valamikor 2,5x annyiért ,20 perccel rövidebb ideig tornáztassák,mint a központban jobb szakemberek:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9684

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya!

Inkább meghatódtam!
Nem tudom, mire gondoltál a szomorúságnál!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9685

Champ,szomorú emoticon van a hozzászólásod végén :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9686

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde:
Nem csodálkozom azon, amit leírsz, mert sok hasonlót hallottam már nevelésikről.
A miénk tényleg szuper! A vezető pszichológus első auti gyerkőce most 23-24 éves, első pillanattól oda hordták a szülei, úgyhogy van több évtizedes tapasztalat. Régebben működtettek egy napközit olyan családoknak, akiknek a gyerkőceit nem veszik fel semmilyen intézménybe, ott is gyógypedagógusok foglalkoztak napközben az 5-6 gyerekkel. Ennek finanszírozására a ne.tan kezdeményezésére a szülők csináltak egy alapítványt, a befolyó összegből fenn tudtk tartani az egy csoportos napközit, kirándulni hordták a fejlesztésre járó gyerekeket, és még lovas terápiára is maradt pénz! Én az öcsémet kísérgettem lovagolni, így kötöttem ki én is a lovaglásnál! :)
Pár éve felvettek ide egy fiatal gyógypedagógust, aki Olaszországban dolgozott autikkal, onnét van a spec. diplomája. Ő kezdte fejleszteni a fiamat, majd amikor ő elment babázni, ahhoz a gyógypedhez kerültünk, aki régen a napközit vitte.
Soha, semmilyen fajta elutasítást, szakmai hozzá nem értést nem tapasztaltunk! Régen az hittem, hogy minden nev. tan így műkökik, de ma már már tudom, hogy csak kevés olyan vezető van, mint a mi pedagógiai szakszolgálatunknál.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9687

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Marco:
Béna vagyok, félre nyomtam, ezt akartam: :) :) :) :) :)
Úgy tűnik, az fimon motorikám is fejlesztésre szorul! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9688

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
marcoverde
Mi is a nevelésiben kezdtünk vidéken.
Heti egy alkalommal mentünk , hogy a pszihologús "megfigyelje"
Persze a vizsgálatok attól elindultak .
Egy ídő után elegem lett belőle mondtam, hogy ennek semmi értelme. Nem mentünk többet.Jártunk a Koraiba és fejlesztő helyekre.
Jött az iskola választás, közölték a Nevelésiben, hogy magántanuló lehet a gyerek és heti 3x itt a nevelésiben , a többi egyéb gonddal küzdő gyerekkel végezheti a sulit.
Kérdeztem tőlük , hogy auti spec . szakember segítségével ?
Néztek rám furám.

NEVTAN feladatköre is igazadik ,valamilyen szinten a település igényeihez. Feltéve ha kitudja küzdeni a NEVTAN vezetője.
Ha nem , akkor nincs semmi plussz .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9689

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Mi bejutottunk a suliba, és utána lett diagnózisunk. De amikor megkérdeztem, hogy a suli fejlesztőpedagógusa esetleg foglalkozna-e a gyerekkel, gyakorlatilag szemberöhögtek. Akkor hoztuk a fehérvári alapítványt mi, de a suli nem mutatott semmi hajlandóságot az együttműködés érdekében akárcsak egy szalmaszálat is keresztbe tenni. Ekkor iskolát váltottunk, ezen meg roppantul megsértődtek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9690

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Edina:
A nev.tan. vezetőnk harcos típus! Párszor össze is rúgta a port a jegyzőnkkel, mert a mi településünk nem csatlakozott a térségi utazó gyógy. ped. társuláshoz (mondván, hogy van az általános iskolában gyógypedagógus, akit ők alkalmaznak), de mégis a nev. tan gyógyped.-ét akartuk az oviba a gyerek mellé. Azért összejött, tehet mégis csak törvényes volt így. Én úgy látom, hogy azon is sok múlik - ha nem a legtöbb -, hogy a szülő hogyan képes elfogadni a felajánlott segítséget. Minket rángattak már vissza tévútról, és elhittük nekik (nev. tannak), hogy az amit ők akarnak, mint az önkori alternatívája.
Sajnos nem minden szülő ilyen. Van akinek az is elég, ha egyáltalán történik valami a gyerekével, nem feltétlenül azért, mert vacak szülő. Csak hogy értsétek: a kislányomék ovis csoportjába felvettek kiscsoportba egy kisfiút, aki valamilyen születési rendellenességgel született, a szindróma nevét sajnos nem tudom. A kisfiú enyhe értelmi fogyatékos és sokkal kisebb termetű, mint a kortársai. Délelőtt jártak, anya mindig maradt vele. Mi nagyon örültünk ennek, szerintem csak jót tesz a nem csak érintett kis srácnak, de az egészséges gyereknek is, hogy együtt lehetnek, igenis lássák, hogy vannak ilyen embertársaink is. Látszólag nem volt semmi gond, lement másfél év a csoportban, ha találkoztunk velük az utcán, akkor tök természetes volt, hogy az oviba egy csoportba járnak a gyerekek. A nev. tan.-ból tudom, hogy csak rábeszélték az anyukát az oviban, hogy a kisfiának jobb helye lenne a bölcsis csoportban - valamiért. A kisfiú 5 éves, most 2 évesekkel jár együtt. Azt anyukája nem is sejti, hogy így még a spec. sulit is nehéz lesz nekik elkezdeni, a bölcsiből. Mondhatta volna, hogy nem, az ovit akarja, mert ott is jó volt nekik, a fiának már ott vannak barátai stb. Nem hibáztatom őt, elég nehéz élete van, egyedül neveli a kisfiút, a nagymama sokat segít ugyan, de nincsenek tisztában a lehetőségeikkel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9691

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
champ.
Ha egyedül neveli a gyermeket , akkor az is lehet , hogy muszály munkát keresnie . Ha az óviban van a gyerek mellet , akkor nem tud dolgozni.
Bölcsiben meg lehet egyedül is a gyermek gondolom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9692

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Tényleg nem megítélni akarom őt, őket, mert erejükön felül, tisztességgel nevelik a kisfiút, de az anyuka nem dolgozik, ő is segítségre szorul. - ha érted mire gondolok. Sokan mondták is a családnak, hogy nem lett volna szabad gyereket vállalniuk. Nem volt tuti, hogy nem lesz egészséges a kisbaba, de sajnos senki nem lepődött meg.
Egyébként egy tündéri kis srác, én nagyon sajnálom, hogy nincs már a csoportunkban. A kislányom nem néz furán a "más" emberekre, neki természetes volt (remélem marad is), hogy van akinek több segítsége van szüksége. Anyukámék házában lakik egy fiatal lány a barátjával, ő törpe. Jaj, azt hiszem, ők nem szeretik, hogy így hívjuk őket. :unsure:
Na, ez a lány a fiam nagy kedvence, mert egy fejjel magasabb nála. Kicsit ciki volt eleinte, amikor hangosan megkérdezte, hogy Zsófi miért kicsi, aztán azt mondta neki, hogy többet kell ennie. :laugh: Mostanában már csak az akadálymentesített autó érdeki a gyerekeimet, mert olyan típusú, mint a miénk, és rögtön levette mindkettő, hogy Zsófi rövidebb lábaival nem érheti el a pedálokat.
Én örülök, hogy ismerünk több, különböző fogyatékkal élőt, mert a gyerekeim első kézből tanulják az egyenlő bánásmódot! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9693

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Más téma: Elkészült a dropbox, köszönet érte. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy akkor használjuk-e ezt a lehetőséget úgy, ahogy azt korábban beszéltük? Vagyis, belepakoljak-e elkészült oldalakat, amiket a boardmaker share oldalra nem tudok feltenni, mert word-ben készültek?
Nem biztos, hogy mindenkinek egy az egyben hasznosak, de talán ötletadónak jók lehetnek. Van ilyen a hangmagasságról, most egy táplálkozással kapcsolatos oldal is van. (Csak rá kéne venni a fiamat, hogy egyen valami normál ételt is a pirítóson kívül. Most leginkább azon él.)
Bár szegénykém váltig állítja, hogy ő nem mindenevő, leginkább csak pirítós evő, és ő bizony sosem fog enni zöldséget és gyümölcsöt... Majd meglátjuk.
Én szívesen megosztom az általános jellegű oldalainak, és szívesen veszem a hasonló anyagokat mástól is. Manka is küldött köszönős oldalt ide, az is nagyon tetszett!
(Manka: Kicsit lemaradtam, de nagyon sajnálom, hogy nem tudtál jönni a találkozóra, remélem a legközelebbin találkozunk!)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9694

Labolen, szerintem mindenképpen!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9695

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Akkor próbaképpen készítettem egy anyagok mappát az auti mappán belül. Beleraktam az étkezős oldalt. Látjátok? Ha nem, akkor hogyan kell megosztani?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9696

Látom! :)
Jó gondolat, de érti ezt Latka? Nem kell túl sokat magyarázni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9697

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Akkor működik. :)
Annyit megértett, hogy azt szeretném, hogy egyen másféle ételeket. Nekem ez már elég. A többi csak körítés. :)
Ma próbáltam elérni, hogy egyen egy kiskanál tejbegrízt. Mutattam neki a gumimacit is. Sírt, de még csak megnyalni sem volt hajlandó a kanalat. ezért készítettem most ezt az oldalt. most egy pár napig majd nézegetjük, meg beszélünk róla. Kicsit emésztgetjük.
Mostanában már nem ette a halrudakat, remélem az oldal miatt vissza tudom hozni legalább ezt.
Holnap megyünk elméletileg a Trófeába, és lehet hogy visszük őt is meg Bobeket is. Az az alku, hogy elviszem, ha eszik levest. Egy hónapja nem evett főtt ételt, de megéri befizetni, ha enne egy kis levest. Sütit biztos fog enni. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9698

Remélem bejön a Trófea vagy a szabályoldal, mert ez tényleg nagyon kevés, amit eszik. A Trófeában olyan gusztán van tálalva minden, remélem, kedvet kap a sütin kívül is valamire!
Néhány zöldséges cuccot lehet csinálni édesre, azzal próbálkoztál már? Pl. borsó, répa, cékla, paradicsom jól megcukrozva?

Mi most voltunk a gasztrón a Bethesdában. Eszméletlen, milyen rendesek és aranyosak voltak. A Bethesdában általában kivételesen jóindulatú orvosokkal találkoztunk eddig is, úgyhogy nem tudom, miért lepődtem meg ezen. :)
De a lényeg: sok autijuk van, mert minden auti hozzájuk tartozik gasztro ügyben, és tájékozottak voltak diéta ügyben is. Simán tudomásulvették, hogy nem bírom rávenni semmi újra a fiamat és felírták a Sinlacot. Ez pedig egy nagyon nagy dolog, mert nem mindegy, hogy 3000 egy doboz vagy 300 ha havi szinten 8-9 doboz fogy el.

Ez tök jó, jobboldalt jön fel az üzi a DB ikonból, hogy miket teszel föl. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9699

A sínes mire szolgál?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9700

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Felraktam egy pár általános dolgot, remélem ötletszinten legalább jó lesz valakinek.
Háziorvos nem írhatja fel a sinlacot? :ohmy: Rengeteg pénz az, ha magadnak veszed... De jó, hogy most akkor legalább találtatok megfelelő szakembert.

Nem próbálkozom ilyesmivel, mert csak lenyalná a cukrot. Mákostésztát is így eszik. Tésztát már nem is adnak neki az oviban, úgyis csak a cukrot nyalogatja. :)
Pürét nem eszik, csak olyan dolgot, amit megfoghat kézzel. ez alól kivétel a leves. Azt meg az oviban eszik csak. Itthon egyszerűen még nem tudtam bevezetni. Abban bízom, ha enne a vendéglőben, akkor tudnék olyan oldalt csinálni, hogy a levest lehet enni oviban, vendéglőben és itthon. Annyira határozottan állította, hogy levest eszik. Aztán már visszakozott volna, hogy csak betűs levest, de nem hagytam magam. Mondom ez egy általános leves, ha akarsz képzelj bele betűket, de én nem rajzolom oda. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9701

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Az csak egy feladat, ez az egyetlen, amit még szépen géppel megszerkesztettem. Kösd össze a vonalakat. Sima feladat, ceruzafogás, egyenes vonal húzás. ezt akkor csináltam, mikor semmi pénzért nem akart rajzolni. ezt összekötötte, mert Thomas azért mégis csak Thomas. ;)

Nem jó a shift billentyűm, bocs a kisbetűkért. :blush:
Oldalmegjelenítési idő: 0.548 másodperc