LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15070

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, végre gyógyultok! Te is?
Ügyes vagy hogy még a családnak is készítesz fényképes albumot! Gergő élménynaplója nekem pont elég!! Amúgy sem volt ilyesmihez affinitásom korábban :(

Andesz, köszönöm a jó ötleteket és a tapasztalatokat!!!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15071

Szanya, Te nagyon rendes vagy! Szerencsés nagyszülők! Nálunk könyörögnek a fényképekért...

Champ, legyen igazad a PECS-el kapcsolatban. Mi is PECS-ezünk :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15072

De csak mert nyomasztanak. :unsure:
És nem leszek kész! Április közepén vagyok még csak.
Champ, az én fiam beszédfejlődése csak egy valamire hasonlít, saját magára... :unsure: Ha egyszer eljutnánk a szintetekre én olyan boldog lennék!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15073

Tomger !
Még annyit elfelejtettem írni az "albumozás "kapcsán ,hogy mikor ezt játszottuk M-val ,sokszor mesébe foglaltam ezeket . Ez az ,ami tuti nem árthat ,ha nem is használ :).Elővettük az albumot ,volt egy bevezető szöveg :"Hol ,volt hol nem volt egy kisfiú ,akit M-nek hívnak ,a P.utcai kórházban született "(Kicsit más volt mindig a bevezető szöveg )..És kommentáltam a képeket ,mintha Ő beszélne .. Ez itt M.,aki hazaért ,és sokat aludt :Ha felkelt ordított (ordítozós képnél ):"Kérek enni !Nagyon éhes vagyok .".Aztán pl . Szopizós kép :Anyukája megetette . Végre megnyugodott M. "Köszönöm a finom ennivalót "_mondta (nyugodt kép ,kis mosoly ).Ilyesmikre gondolj. Mert akkor tudja ,hogy róla szól a mese ,így mondja ezeket (ezek a ragok helyesek E/1-ben
). Ezt a történetet ,mindig kicsit másként alakítva sokszor kellett M-nek mesélnem . Ha maga elővette az albumot (egy időben ez volt a kedvence),ő maga is talált ki szövegeket ,helyes ragokkal . Marcika ebédel ,szeretem a finomat ..(persze volt ,ami echolália volt ,de volt ,amit önállóan alkotott,helyes ragokkal :)Ez a mese jó lehet ,mert róla szól (a kicsik ezeket a meséket imádják ,és még képek is vannak hozzá ).
Ha egy kisgyerek "magában beszél ",az egyb .tök normál .Ezt "monologizáló beszédnek "hívja a szakirodalom .:) PL. Rajzolás közben mondogat :"Rajzoltam egy napocskát ,a felhőt mellé . Itt egy néni.."Vagy játék közben"Iderakom a ruhácskát ,a babát meg ide. . "Vannak olyan gyerekek ,akik kicsit intenzívebben "művelik "ezt . Kisiskoláskorra eltűnik elvileg ez a beszédforma .
A kérdezéssel kapcsolatban :az én fiam még most is rettentő sokat kérdez . Mondanám ,hogy ismétlődő kérdései vannak (De mindig egy kicsit más ,bizonyos séma szerint fűzögeti ezeket :"Ugye most fél egyre jöttél értem ?Máskor meg egy kicsit később ?,"A 60 óra hány mp ?"...na ,ilyenek .. Mindig egy picit variál rajta ,hogy ne tudjam mondani ,hogy ezt már kérdezted .Ami ismétlődő kérdés ,rögtön rászólok . (A fejlesztők azt mondják ,hogy ezt nem annyira kell engedni . )Ezt csak azért írtam ,mert írtátok többen ezt a kérdezős dolgot ,sőt van ,aki említette az ismétlődő kérdéseket is .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15075

Készen vannak a képek. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15076

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, szuper!!

OFF:
Ma bedobta a nagyfiam, hogy: anya, miért nem kapom meg már ma az ajándékot, mert úgyis jön a világvége és már nem is lesz Karácsony :evil:
Ja és még 10* bedobta, anya, anya nézd csak mi az a nagy piros kint a hold mellett :whistle:

Andesz: köszi mégegyszer. Most végignézem majd a kicsim csecsemőkori képeit, kipróbálom mit szól hozzá. :)
Korábban sokat nézegettük a baba képeit, szerette is, de akkor még csak gesztusai voltak, mosolygott amikor nézte, aztán meg már rámutatott, de ugye nem beszélt. De az utóbbi fél-1 évben nem voltak a kezünkben azok a régi babaképek.
Kiváncsi leszek...:)
Kérdezés, nem hiszitek el, de minden nap egyre jobb. Tegnap 3 olyan kérdés is volt amit nem válaszolt meg hanem várta hogy mi a válasz:
Mi az? (és mutatott egy utánfutóra az utcán)
Hol a ..?
Mi van benne? (és nyitogatta a nagyi cipzáros zsebét)
És ma meg az asszisztens is azzal fogadott hogy tőle is kérdezett.

Ez a jó.
A rossz viszont, hogy ma nem volt fenn a nagyi a napirenden, de váratlanul beállított és fiam 20 percig örjöngött hogy nagyi menj el :(
Az előző nap kint volt a napirenden a nagyi, akkor teljes harmóniában ment minden. Ráadásul most már hetirend is van, amire beteszem, amikor a nagyi tudjuk hogy jön (mert rendszeresen vigyáz rá 1 héten 2* másfél -2 órát).
De ettől független is néha jön a nagyi és ez nem tetszik a gyereknek, nem érti. Fél, hogy én elmegyek, mert a jelzett nagyis napokon természetesen helyettem vigyáz a gyerekre.
Mi a megoldás erre? Ha a nagyi csönget én futok és teszem gyorsan a napirendre + mellé hogy én nem megyek el?
A nagyitól azt elvárni, hogy jelezze, hogy mikor szeretne extra látogatni nem igen lehet kérni...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15077

:laugh: És mi az a nagy piros? :laugh:

Szuper ez a fejlődés! :cheer:

Miért ne lehetne kérni a nagyit, hogy jelezze, mikor jön? Hozzánk csak anyukám szokott jönni (nincs hely vendégfogadásra), de ő is mindig előre szól.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15078

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
A nagyi olyan mint az időjárás, próbálkozhatom, de nem gondolom, hogy meg fog változtatni.
Őt pl még egy pecs megbeszélésre is elvittem, ne gondold ogy használta a kártyákat, azért sem!
Anyósom akinek csak megmutattam mit kell, simán csinálta.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15079

Tomger, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15080

Ez világvége .. Hát ,jó pár világvégét "megéltünk "már . Tomger ,mondd meg a nagyfiadnak ,hogy 2000-ben is világvégét jósoltak ,mégsem lett . :)Talán '99-ben a napfogyatkozás idején is ,vagy nem ?Már nem emlékszem . Hú ,ezen a világvége sztorin most M is pörög . Véletlen meghallotta a beszélgetésünket ,amint olvastuk a facebook-os hülyeségeket . Azóta fél ,szerencsére csak mérsékelten ,magához képest . Tegnap elkezdte mondani ,hogy "ez az utolsó éjszaka ,aztán felrobban a Nap" (ezt így honnan szedte ?..)Aztán :"ja ,tuti ,hogy csak áramszünet lesz "(na ,hát ez neki már világvége ;) ),majd ma megnézte az indexen az időjárást ,aztán közölte :"Ezek hülyék ,aki kitalálta ezt az egészet ,szombat ,vasárnap is van időkép :)"

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15081

Szanya !Jó ez a fényképes ötlet . Én is ezt terveztem ,de még csak a képválogatásig jutottam . Nem baj ,akkor a két ünnep közt előhívatjuk a képeket ,ami késik ,nem múlik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15082

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Az én fiam mellett simán elmegy a világvége! Őt most csak a vasárnapi cirkusz és a karácsony élteti! Ma megkérdezte tőle az egyik óvónéni, hogy mikor jön a Jézuska és mit hoz, ő meg azt válaszolta, hogy dec. 24.-én! :) Végre, elhitte valakinek, hogy nem csak 25. és 26. a karácsony! :laugh:

A beszédfejlődésről: amit Szanya és Tomger leír a fiúkról, az olyan, mintha az én fiamról írnák le, amikor még mi is PECS-eztünk. Csak ezért írtam, hogy hasonlónak tűnik.

Tomger: ez a nagyis sztori meredek! Nem sértődött meg az anyukád? Nálunk is volt hasonló, kb. 2 éve, azt mondtam neki, hogy megyünk a nővéremékhez, de mivel ők nem voltak otthon, a nagyszülőknél kötöttünk ki. Akkor viselkedett hasonlóan, mint a te fiad. Már nem is emlékszem, hogy mivel sikerült megnyugtatni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15083

Andesz, milyen jó meglátás. :) Ha időjárásjelentés van, időjárásnak is lennie kell. :cheer:

Champ, mi már nagyon régóta nem PECS-ezünk. Megvan a könyve, meg előszedi néha, mert a számítógépes játékokat, filmeket onnan szokta elkérni, az juttatja az eszébe, de amúgy már nem használjuk. Meg Tomgeréknél már jön be a nyelvtan, nálunk semmilyen szinten. Sőt, direkt poénkodik vele, ugyanúgy, mint a fordítva felöltözéssel. Nem lehet rá haragudni, mert ezek közben tényleg nagyon vicces, nem lehet nevetés nélkül kibírni, csak így egy "kicsit" lassabb a fejlődésmenet.

Megyek plázázni. :unsure: :( :pinch:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15084

-

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15085

Szanya :

Feltéve, ha nem ilyenre akad rá a gyerek:)

A kép rejtve van a vendégek elől.
Jelentkezz be vagy regisztrálj, hogy láthasd.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15086

Aha! :laugh: :laugh: :laugh:

Túléltem a plázázást. Nem vettünk semmit... Mindenki kókuszgolyót kap majd, amit a kisfiam készít. Slussz. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15087

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Receptet kérhetek?:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15088

Holnap kezdjük el kikísérletezni, melyik a legfinomabb. :) Majd beszámolok az eredményekről. Gondolom a cukrot lehet helyettesíteni azonos mennyiségű Canderellel, de hogy diétás darált keksz kapható-e, azt nem tudom.
Végülis csináljátok a tej és gl mentes diétát?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15089

A kókuszgolyó mindenhogy finom! Nyami!
Van diétás darált keksz, talán gluténmentes is.

Szanya, a plázázást valóban túl kell élni :laugh:

Na, megyek ajándékot csomagolni ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15090

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Tej és glmentes kókuszgolyót eszik Gergő, és én is ugyanazt, mert finom.
(Én 90% ban ugyancsak azon a diétán vagyok)
Cukormentesen nem vagyunk, de sztem az Üllői 149-ben az is van.
Nekem a házilag nem sikerült túl jót készítenem, ilyen minden menteset:(

Champ Gergő is várja nagyon, naponta többször is rázendít, hogy legyen karácsony. Kérem az ajándékot! :blink:
Különben is milyen zavaró lehet, hogy az oviban már megünnepelték a karácsonyt, minden kirakatban villog egy karácsonyfa. Otthon meg csak 3 nap (alvás) múlva lesz karácsonyfa.
Még azt is közölte velem, hogy Itt lesz a karácsonyfa! És oda mutatott, ahol tavaly állt a fa!
Ma egyfolytában ajándékozósat játszik. Most hozott nekem egy ajándékszatyorban 2 büdös zoknit, amit a szennyesből szedett ki.Közölte: tessék itt az ajándék. 1 perc múlva odaállított egy másik szatyorral másik zoknikkal és közölte: ez apáé :P
Oldalmegjelenítési idő: 0.128 másodperc