Tomger !
Még annyit elfelejtettem írni az "albumozás "kapcsán ,hogy mikor ezt játszottuk M-val ,sokszor mesébe foglaltam ezeket . Ez az ,ami tuti nem árthat ,ha nem is használ

.Elővettük az albumot ,volt egy bevezető szöveg :"Hol ,volt hol nem volt egy kisfiú ,akit M-nek hívnak ,a P.utcai kórházban született "(Kicsit más volt mindig a bevezető szöveg )..És kommentáltam a képeket ,mintha Ő beszélne .. Ez itt M.,aki hazaért ,és sokat aludt :Ha felkelt ordított (ordítozós képnél ):"Kérek enni !Nagyon éhes vagyok .".Aztán pl . Szopizós kép :Anyukája megetette . Végre megnyugodott M. "Köszönöm a finom ennivalót "_mondta (nyugodt kép ,kis mosoly ).Ilyesmikre gondolj. Mert akkor tudja ,hogy róla szól a mese ,így mondja ezeket (ezek a ragok helyesek E/1-ben
). Ezt a történetet ,mindig kicsit másként alakítva sokszor kellett M-nek mesélnem . Ha maga elővette az albumot (egy időben ez volt a kedvence),ő maga is talált ki szövegeket ,helyes ragokkal . Marcika ebédel ,szeretem a finomat ..(persze volt ,ami echolália volt ,de volt ,amit önállóan alkotott,helyes ragokkal :)Ez a mese jó lehet ,mert róla szól (a kicsik ezeket a meséket imádják ,és még képek is vannak hozzá ).
Ha egy kisgyerek "magában beszél ",az egyb .tök normál .Ezt "monologizáló beszédnek "hívja a szakirodalom .

PL. Rajzolás közben mondogat :"Rajzoltam egy napocskát ,a felhőt mellé . Itt egy néni.."Vagy játék közben"Iderakom a ruhácskát ,a babát meg ide. . "Vannak olyan gyerekek ,akik kicsit intenzívebben "művelik "ezt . Kisiskoláskorra eltűnik elvileg ez a beszédforma .
A kérdezéssel kapcsolatban :az én fiam még most is rettentő sokat kérdez . Mondanám ,hogy ismétlődő kérdései vannak (De mindig egy kicsit más ,bizonyos séma szerint fűzögeti ezeket :"Ugye most fél egyre jöttél értem ?Máskor meg egy kicsit később ?,"A 60 óra hány mp ?"...na ,ilyenek .. Mindig egy picit variál rajta ,hogy ne tudjam mondani ,hogy ezt már kérdezted .Ami ismétlődő kérdés ,rögtön rászólok . (A fejlesztők azt mondják ,hogy ezt nem annyira kell engedni . )Ezt csak azért írtam ,mert írtátok többen ezt a kérdezős dolgot ,sőt van ,aki említette az ismétlődő kérdéseket is .