LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15019

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Lucy,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15020

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Igen, kicsit félreérthető volt az írásom.
Én is csak azt gondolom, addig húzzuk ki, míg sikerül elköltözni. De az ovis gyógyped szerint is csak határeset a gyerek, a Bizottság pedig még csak adta a lovat ez alá, mert ugye abban a fél órában nem látták autinak, amennyit ott voltunk.
Egyszóval, nem vagyok nyugodt és cseppet sem elégedett. Még megpróbálom megbeszélni az újabb fogadóórát és rákérdezek az asszisztensre is a vezető óvónőnél.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15021

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15022

Kimni, természetesen lehet kritikát írni, én is írtam már. De akkor viszont konkrétan, hogy mi volt a gond, mert annak semmi értelme, hogy "xy fejlesztőhely rossz, mert nem értenek semmihez". Viszont azért lássuk be, a véleményünk is változhat. Pl. nekem nagyon nem tetszettek annó a vizuális eszközös megoldások, aki erőltette, azokat nem szerettem, mostanra viszont megvilágosodtam.
Mikor diagnózisért mentünk a Koraiba, akkor a gyp., aki vizsgálta a gyereket, folyamatosan szabotázs helyzeteket csinált, hátha megszólal. Én ezen tök kiakadtam, hogy mondtam, hogy nem beszél, minek frusztrálja? (Ezt egyébként fenntartom.) Csakhogy ugyanerről a gyp.-ről mások (pl. Te) jó véleménnyel vannak. Akkor most kinek van igaza? :laugh: Ez tényleg nagyon szubjektív. De egy fórum arra való, hogy vitatkozzunk, csak mondom, konkrétumokkal, mert amúgy még vitatkozni sem lehet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15023

Ja és egy fórumot miért ne lehetne kritizálni? Én kifejezetten csak azt nem szeretném, hogy nevesített lehülyézés menjen, meg nem túl okos dolog fejlesztőhelyeket intenzíven kritizálni, tekintve, hogy kevés van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15024

Lucy, 3 csoportra írnak elő 1 asszisztenst.
Érdekes ez a "nincs szüksége ezekre a gyereknek". Kérdezted már, hogy miért gondolják?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15025

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Off,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15026

3. ker.?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15027

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Én is ezt néztem ki többek között. Sajna csak panelra futja, és ahogy elnéztem az árakat, marad Békásmegyer. Nem túl gettós? Van Duna meg Hegy felőli oldal, ahogy írják, előbbi olcsóbb. Utóbbi talán jobb környéknek számít?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15028

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Most jutott eszembe erről, hogy az egyik szülőtréningen valaki nagyon dicsérte a Pók utcai lakótelep egyi oviját. Maga a ltp. elég drága, ahogy elnéztem, biztosan nem lehet rossz hely.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15029

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Igen, jól írod. Kaszásdűlő nem jöhet szóba? Az is 3 ker. mi ott laktunk régen, szerintem élhetőbb, mint Békás.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15030

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, köszi a tippet, megnéztem egy oldalt, és jónak tűnik, ráadásul nem is drágább nagyon, mint Békásmegyer. Esetleg van kerülendő rész, ahova ne, kerületen belül?
Innen vidékről nehéz rálátni, mikor a Vadasban voltunk, láttunk jó kis utcákat, de attól tartok, nem a mi pénztárcánknak való. Még a Rózsadomb felé is felkanyarodott egyszer véletlenül a férjem, arra tévedtünk el első alkalommal, mikor vizsgálatra mentünk :blush: .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15031

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
OFF:
Mivel panellakást mondasz, ebben gondolkodtam. Nem nagyon ismerem Budát, mi már kiköltöztünk egy BP melletti kisvárosba, bár én még mindig falunak mondom. :D Itt születtem, mi azért jöttünk ide, a családom is itt lakik. De az itteni ház illetve lakásárak két panelnek felelnek meg.
Mikor Kaszáson laktunk, még nem volt gyerek, de ami előny: kicsi a lakótelep, van egy központja, ahol minden megvan: orvos, posta, bolt ... Sulik a környéken, szemben Auchan, gyalog is könnyen elérhető. Jó a közlekedés, közel a HÉV. Békáson is megvan mindez, csak az sokkal nagyobb. MI a hegyek felé néző lakásban laktunk, és nem volt zajos a nagy forgalom, vagy a hév. Én szerettem ott lakni, van jó játszótér is. Bár mondom, nem gyerekkel voltunk ott, így az ehhez kapcsolódó dolgokat nem ismerem.
De van itt még olyan, aki erre lakott, talán majd ír többet is. :)
Elkerülendő kerületet nem tudok, talán a 8.-at mondanám, de azt is csak hallomás miatt. De Óbuda jó hely. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15032

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Labolen,

OFF, utoljára, aztán befejezem,

mi is sokkal szívesebben laknánk családi házban, nagy mozgásigényű gyerek, kutya, ráadásul mindketten falun laktunk. Ahol én éltem gyerekkoromban, ott lakik ma Anyukám, a lakosság száma alig 200 felett van. Nagyon nyugis, szép hely, még a buszok is csak megfordulnak, szinte zsákutca. De megvan minden, ami kell. Persze gyerekkel, ráadásul fejlesztendővel, hogy ragozzam is kicsit, speciális igényűvel, nem lenne célszerű választás. Pedig ott 2 db házat is vehetnénk akár egy lakás árán. Igaz, a betelepülő külföldiek felverték kissé az ingatlanárakat.
És hát, a lakosság összetétele is a legjobb, elsőrendű a közbiztonság, jó a levegő stb.
De a lehetőségek sajnos nagyon korlátozottak. Anyukám a szomszéd faluban tanítónő, ott van suli, de alig tudják a gyerekszámot összeszedni. Nála most elsőben 10-12 gyerek van, és ez sima normál suli. Nekünk a létszám pl. jó lenne. De hogy meddig maradhatnak fenn a csökkenő gyerekszám miatt? Nem mindegy.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15033

Spec. pont egy ilyen falusias környezet jobb lehet egy autinak. Az iskolát most gondolom átveszi az állam. Majd januárban kellene érdeklődni, hogy mi a helyzet. Ha anyukád a tanítónő, az ideális lehetne.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15034

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Enyhe aspi esetén én is inkább a lakhelyet választanám, hogy az legyen ideális. A suli a szomszéd faluban jónak tűnik, így leírva én emellett voksolnék. Ha kitanulod a technikákat, bizonyos időszakonkénti gyógyped felügyeletével otthon is lehet fejleszteni a gyereket. És a leírásod alapján a fiad enyhe eset.
De nem akarok okosnak tűnni kívülről, nyilván már sokszor átrágtátok magatokat ezen. Csak hát egy ilyen kis zárt közösség sokkal élhetőbb egy autinak, mint a nagyváros. Legalábbis én így gondolom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15035

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sziasztok, bár nem tudtam aktívan követni a fórumot az elmúlt napokban azért olvastam a hsz-okat!

Lucy: fejlesztések szempontjából biztosan jobb ha Bp-en vagytok a hátrányait viszont nem sorolnám!

Kérdés, ami vaszínűleg vissztérő, hogyan tanítsuk az én/ enyém fogalmát?
Én azt gondoltam ez korai nekünk még, de valójában mielőtt azt várom hogy e/1-ben ragozza az igéket amikor beszél magáról, nem ártana ha az én tiszta lenne neki.
Konkrétan az asszisztensünk vetette fel a problémát és adott is ötletet: minden alkalommal, amikor képen látható a gyerek megkérdezni ki van a képen, a válasza legyen Én
Vagy játéknál amikor felváltva következünk, kérdezhetjük most ki jön, a válasza legyen én.
A tegnap szakembetről is kérdeztem ezt, és babzsákos játékba is betehető az én tanítása:
Ki gyűjti pl a kéket/ Ki kéri ezt -> Én

Ha van még ötletetek konkrétan ezzel kapcsolatosan, ahol ezt lehetne kihúzni a gyerekből -ÉN azt nagyon szépen köszönöm:)

Talán ezt követően könnyebben hozzápasszintjuk a helyes ragozást is az igékkel. Ha kitisztul, hogy az én és a te függ attól hogy ki használja. (Ez utóbbival nem ért egyet a szakember, viszont én sem értek egyet minden szakemberrel:) )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15036

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Labolen, a 3. kerületben hol vannak jó integráló vagy alapítványi iskolák?

Lucy, a Kaszásdűlő nekem is nagyon tetszik, szerintem jobb helyen van, mint a Pók utca, de asszem drágább is. Viszont olyan helyesek azok a házak...

Szanya, értelek! Egyet is értek veled!
Nem tudom, hogy mi a jobb módszer. Nekünk ugye nem volt ilyen problémánk (hogy nem beszél), azt viszont tudom, hogy amiben problémája van a fiamnak, azon csak úgy tudunk segíteni, ha először is kiprovokáljuk a helyzetet, másodszor pedig erőltetjük a megoldást. Így tanult meg kérdezni és válaszolni. De a beszéd az más és ehhez nem értek. Nincs tökéletes gyógyped és erről sokat beszélgettünk a fiam régi gyógypedjével, hogy pl az EMÚ módszerei nem mindenkinek és nem minden gyereknek jönnek be. Ezt ők nagyon jól tudják, nem gondolják, hogy mindenható, amit csinálnak. De vannak gyerekek (és elsősorban anyukák, aki vevők a módszerre és otthon is folytatni tudják), akiknél valóban jobban működnek az ő módszereik, mint a hagyományos auti spec fejlesztés, ami 10-15 éve megy. Más gyereknél meg a hagyományos működik és az övék nem. Ezért biztosan nincs olyan gyógyped, aki mindenkinek megfelel és ez nem baj szerintem. Csak valóban nehéz megtalálni a nekünk megfelelőt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15037

Lucy:

Szerintem a XIII. ker a legjobb önkormányzat, szociális háló tekintetében is talán ők a legjobbak. A XIII. kerben is vannak sulik, és III. kerületi intézmények is bőven elérhető közelségben vannak (mármint Óbudán, azért Békásmegyerre nem bumliznék ki nap mint nap onnan).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15038

Mi is komolyan gondolkozunk egyébként beköltözésen (albérlet jöhet csak szóba), de igazából nem tudom , hogy tudnánk egy társasházban problémamentesen létezni. Félő, hogy a lakóközösség kipenderítene minket, olyan cirkuszt szokott a fiam csinálni, ha rossz passzban van. Ez egy kertes házban meg nem opció, csak a mi idegeink mennek gallyra, de azt már megszoktuk :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.126 másodperc