Tomger !
A névmások helyes használata szerintem is összekapcsolódik a helyes ragozással . Ez nálunk is nehezen ment M-nál . Hiába beszélt jól (úgy értem kifejezte mindig mit akart ,elmondta az érzelmeit ,sokat kérdezett ,bő szókincse volt a korához képest stb ),de a ragozás ,névmások használata nehezen ment ... Nála 3 éves korában jelent meg az én ,te helyesen ,és a helyes ragozás.. A többes számot utána is keverte (ez kb .4!éves kora előtt tisztult le teljesen .. ).Ha azt mondtam ,hogy elmentünk apával vásárolni,akkor kérdezte buzgón ,hogy elmentünk ?(Én nem voltam ott ..nyelvi hiba -nem érzékelte ,hogy az elmentünk az is lehet ,akkor is ,ha ő nincs ott ...-tehát elmentetek . )Erre emlékszem ,hogy 3,5 éves kora körül rengeteget játszottam vele direktben ilyet ,hogy megértse. Szituációkkal :anya elment apával dolgozni .. Hogy mondod ,ha te nem voltál ott :elmentünk ,vagy elmentetek ?...Ilyenkor ki kellett választania a megfelelőt ..
Én az "én "fogalmát úgy tanítottam neki ,hogy mutogattam neki az albumban képeket (kicsit hasonló az énkönyvhöz

. Ez itt én vagyok :Én itt eszem ,iszom (Mondd utánam - és én mondtam ,hogy Te eszel ... Jó megkavaró ....

Én Rád azt mondom Te ,magadra ÉN. Szerintem erre az "albumos "verzió a legjobb . A helyes ragozás előtt volt egy "átmeneti kavar "korszak .. Mikor rám is ,meg magára is mondta ,hogy én ,te (Ha ez eljön ,akkor már "nem nagy a gond ",könnyebben lehet javítani .. )Én ilyenkor javítottam (elvileg úgy szól a szakirodalom ,hogy nem kéne javítgatni a gyereket a helyes nyelvi használatra ,de én akkor már úgy voltam vele ,hogy érti a lényegét :"akkor mért ne "?Ezt így kell elképzelni :Ő mondta magára ,hogy "te elmentél ?"Erre én nagy meglepően :Én ?Nem én ,hanem Te .. De ha azt mondod te ,az nekem szól ...Mindegy ,ez így túl bonyolult leírni,a lényeg ,hogy mindig átjavította végül ..
Azt is megpróbálhatjátok tényleg ,hogy labdadobás közben mondja magára ,hogy én (de először ne így ,hogy ki dobta ?:mert ,ha nem érti a lényegét ,akkor úgysem mondja ,hogy én .Először csak szajkóztasd vele ,hogy "én dobom ",mikor Ő dobja a labdát .. De te magad is mondd ,hogy én ,ha te dobod .Csak ,hogy érezze ,ez is én ,az is én :)Közben mondhatod neki esetleg ,hogy dobd te is :(csak ,hogy érezze a Te neki szól ). Ez így bonyolultan hangzik ,de hidd el idővel rögzülnek ezek a ragok ,névmások .Sok játék ,szituációk gyakorlása.