LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14999

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, nem találom a linkeket, segítség! Lehet, hogy megint a chrome miatt? Pedig én ezeket néztem régebben, nagyon béna vagyok, nem tudom, miért nem találom :(
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15000

Kimni, Borkamama,Szanya

Köszi a tippeket!

Ha jól tudom, akkor a Delej utcában kapott diagnózist , most jár abba a klubba ,amit nem nevezek meg, mivel Szanya nem szeretné, hogy egyes intézmények negatív színben tűnjenek fel a fórumon . Én ezzel egyébként nem értek egyet, mert szerintem joga van tudni mindenkinek minden információt az auti szervezetekkel kapcsolatban, de mivel nem én vagyok a fórumüzemeltető , és nem én felelek az itt megjelent tartalmakért, ezért tiszteletben tartom a kérést.
Javaslom a srácnak az általatok említett lehetőségeket, de nem tudom mennyire fogja ezeket megfogadni - talán jobban járnék,ha a szüleinek küldeném át ezeket az ötleteket.
Kimni, azért a férjed lényegesen enyhébb eset, mint ez a srác; neki szerintem sok olyasmiben kéne fejlődni, ami a férjednek alap.. persze én csak egy 10 perces személyes találkozásból ,illetve az általad megosztott történetekből tudok kiindulni.
Ezt a srácot azért 5 perc után totál bolondnak szokták nézni,ha nem tudják, mi baja van, de ő elvileg már elhiszi magáról , hogy autista , és más mint a többiek ,úgyhogy elvileg hajlandó lenne fejleszteni magát.Egyébként nem tudná magát ellátni, (mármint így, hogy soha nem fejlesztették és a szülei sem így nevelték),a szüleivel él, de szerintem alapvetően képes lett volna erre.
Sajnos azt konkrétan nem érti, hogy miben más mint a többiek ,de hátha szakemberek ebben tudnának segíteni (persze ha van lehetősége szakemberrel konzultálni egyáltalán).
Még 1x köszi a segítséget

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15001

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marco, tök jó ötlet a szüleinek írni! Hátha hajlandóan segíteni. Bár, ilyenkor a szülők is tudnak ellenállást tanúsítani... De hátha ők normálisak.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
A munkatársad biztosan súlyosabb eset! Lehet, hogy neki lehetne hatékonyan segíteni, ha még sosem kapott segítséget. Mint kiderült utólag, én ösztönösen (sztem sok nő hasonló helyzetben ösztönösen jut ide) olyan dolgokra tanítottam meg, amikre a terápián is tanítják őket, így mire segítségért fordultunk, nagyon sok dolgon túl voltunk már. De, ha a munkatársad nem kapott ilyen segítséget sem, neki biztos tudnak segíteni a Delejben egy bizonyos szintig!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15002

Kimni, nekem működnek a linkek! Viszont eszembe jutott, hogy azt a felnőtt aspi fórumot korábban kivettem, mert a facebookon írta az alapító, hogy összeveszett az üzemeltetővel.

Jó, hogy kijött az AOSZ a cikkel, mert ami ment a bulvárhírekben tegnap meg ma, az már tolerálhatatlan volt. Kérdés, hogy eljut-e a sajtóig (meg figyelembe veszik-e.) Remélem, lenyomnak még pár tévéinterjút is.

Marcoverde, az a gond ezekkel az infókkal, hogy szubjektívek. Természetesen nem szeretnénk hitelrontásért pert, de az is szempont, hogy ami valakinek nem válik be, az még másnak jó lehet. Főleg, ha nincs más. Gyakorlatilag nincs olyan hely, amiről ne keringenének negatív hírek is. Személyesen mindenki azt mesél másoknak, amit akar (én is elmondom a szubjektív véleményemet), de ha valaki idetéved (jellemzően a friss diagnózis környékén), akkor ne bizonytalanítsuk már el még jobban. Jó példa egyébként, hogy a többségnek totál rossz a véleménye a bizottsági vizsgálatokról, nekünk viszont mázlink volt és nincs rossz élményünk. (De még lehet.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15003

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szeretnék egy kis pozitívumról is beszámolni. Legalábbis nekünk az, és nem is kicsi. :)

Szóval a gyerek megint a cukorborsó krémlevessel zaklatott, amit már sokszor főztünk együtt, de mindig csak kieszi belőle a pirítóst, aztán meg önthetem ki az egészet. Ezért ma fellázadtam, hogy nem!
Erre előszedett egy új ötletet egy meséből, ugyanabból, mint a múltkor a hagymás-sajtos muffint. (Ben és Holly apró királysága, nagyon muris. :))
Szóval csupakanál leves:
krumpli+hagyma+répa+4 szem borsó és a végén sajt. Most itt eszi, és kérdezgeti, épp mit egyen meg belőle, krumplit, répát, levét, a borsó már elfogyott. Sajtot is külön. :D
Szóval rendkívül örülök, mert most minden este ezt fogja kérni, de ebben legalább csupa jó dolog van, könnyű elkészíteni, és láthatóan zöldséget eszik!
Éppen most beszéltük meg, hogy holnap több borsót rakunk bele, mert a 4 szem az kevés. ;)
Lehet ez másnak nem akkora hír, de ötletként talán jó lehet másnak is. Nekünk bevált, hogy a meséből, vagy a videóról főzünk. Bár ehhez a gyerek is kellett. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15004

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Labolen, köszi a vázlatot, és szuper, hogy ilyen jól alakulnak a kisfiaddal az evés-dolgok, nagyon jó.

Szanya, nagyon jó volt az a rántott cukkinis dolog, látom, azért a kisfiadat érdeklik a kaják, és valóban, az, hogy megnyalta a csokit, már biztató lehet. Nálunk is van, hogy csak a porcukor lenyalása van porondon, a többit "egye meg apu."
Sajna az én fiacskám nem házias egyáltalán, ilyen jellegű ingerenciája nem nagyon volt sosem, próbálnám erőltetni néha, de... bohóckodás lesz belőle. Talán később megjön a kedve, én is kipróbálom majd vele a főzést-sütést, az alapokat legalábbis. Még korábban megpróbáltam bevonni a mézeskalács-készítésbe, de inkább beküldtem, mert jó vége nem lett a dolognak :laugh: .

Edina, gratulálok a vizsgákhoz és sajnálom a Bizottság-ügyet, remélem, a másik felmérés jól fog sikerülni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15005

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, hol vannak pontosan a linkek, azért érdekel, mert időnként megnéztem és ezentúl is nézném és most nem találom. Vagy csak én vagyok ennyire feledékeny? Az a fórum az egyik híres blogger aspi csajnak a saját fóruma. Hm, mi is a neve... hihetetlen, nekem ezekkel gondom van, nevek, helyek, linkek megtalálása... Ah, gondolkodom még a nevén, elég sok helyen szerepelt már így neten a lány. Nem Cseho. Asszem Semota a nickje. Nekik blogjuk is van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15006

Labolen, ez tök jó!!! :cheer:

Lucy, az én kisfiam immár piskótát is tud sütni, de meg nem kóstolná. Egész hihetetlen. Viszont csinálni nagyon szereti.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15007

Az ajánlott oldalak blokknál van egy olyan, hogy ajánlott blogok. Emlékszem, hogy Semotáé volt, de már nem az övé. Indított egy újat. A livewithit blog az övé, a fórum nekem sem ugrik be.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15008

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, nem találom az ajánlott oldalakat sem. Mindjárt megnézem explorerben is. Biztosan én bénázom.

Labolen, ez fantasztikus :D Ez nagyon nagy eredmény már! Még a 4 szem borsó is :) Lehetne növelni napi 1 szemmel, nem? :) Nézzük mi is most már hatásotokra ezt a Ben és Holly-t, szerintem iszonyú aranyos! A gyerekeim valamiért nem értékelik, nem értem. A nagyfiam szerintem nem érti egyáltalán és ezért unja, a kicsinek jobban tetszik. De tényleg jó. És hatalmas eredmény ez nálatok!!

Lucy, tényleg szörnyű ez a hozzáállása az ovinak. Voltál már fogadóórán? Talán, ha bemennél saját otthoni anyagokkal (nem tudom, miket használtok, de megmutatni, hogy otthon hogy működik a dolog), esetleg adni nekik kölcsönbe könyvet az autizmusról (mi is a címe? "Te is tudod" - talán?) és így fogadóórán magyarázni egy picit erről, hogy nem lehet pl büntetni a fiadat, mert nem érti, másképp kell csinálni, különben egyre rosszabb lesz nekik is, ellenben ha segítenének azzal, hogy kooperálnak veled, akkor nekik is könnyebb lesz, nem csak a fiadnak. Én ezt még megpróbálnám kedvesen, barátságosan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15009

Az irodalom alá tettük... :laugh: Azért van itt még mit racionalizálni. :cheer:
www.auti.hu/index.php/ajanlott-oldalak/6...zmusrol-szolo-blogok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15010

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
A link, bejön, de nem látom az irodalom részt... Na, majd kattintgatok még exploreren, az még hátravan (az iskolák listája sem jön be nekem chrome-on, csak exploreren).
Nem tudtam, hogy új fórumot nyitott, de mintha ezt a fórumot néztem volna, mert egyedül csinálta azt a fórumot, amit néztem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15011

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Evés: Az igazán nagy haladás ebben az, hogy mindezt itthon eszi! Mert nekem mondta a dadus az oviban, hogy ott bent idén már evett ilyesmi levest, csak itthon nem. És most ezt a rugalmatlanságát törtük meg ezzel a módszerrel. Ami nagyon jó, mert pl jön a karácsonyi szünet, és a gyerek nem eszik két hétig főtt ételt. Nyáron meg még tovább. De majd most! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15012

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ha már felmerült a neve, Semota pont most ír a blogjában az ámokfutásról is, és a fórum linkje is fent van a cikkben. Akit érdekel. (Amúgy index címlapon van most a blog, kíváncsi vagyok miket kommentelnek majd.)

Félig olvastam csak, gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15013

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm az együttérzést mindenkinek.
Nem mondom, hogy nyugodtabb vagyok, de talán holnap reggel sikerül szépen megfogalmaznom a mondandómat.

Szanya, karácsonyi sütés kérdése megoldva, a kisfiad hathatós segítség lesz, ahogy olvasom. Hátha kedvet kap a kóstoláshoz is. Nálunk fordítva van, sokszor habzsol, de messziről elkerüli a készítés folyamatát. Nincs mese, be kell vonnom, ha magától nem érez rá hajlandóságot.
Amit írtál, hogy törvény szerint jár az asszisztens, az a jövő évtől érvényes dolog, hogy bizonyos sni-s gyerek után jár 1 fő asszisztens? Vagy három csoportra egy, ha jól rémlik?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15014

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen: ügyik vagytok az ételekkel! :)
Belinkelnéd a blogot az indexről? Most néztem végig, de én nem találom...

Lucy: sajnálom az ovi dolgot! Legyél kitartó, de óvatos, diplomatikus. Nekünk ez vált be, ha gond volt az oviban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15015

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
livewithit.blog.hu/2012/12/17/egy_ujabb_...7&utm_campaign=index

Lucy: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15016

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Köszi Labolen!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15017

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Lucy, megértelek, hogy eleged van, de amíg nem ültél le egyszer sem külön az óvónőkkel beszélgetni, addig ne add fel! Legyél ebben erőszakos (ne másban), addig legyél kedves, ezt az esélyt még add meg! Kötelező nekik fogadóórát adniuk, ha erre nem hajlandóak, akkor viszont mielőbb vedd ki onnan a fiad, ez kb azzal egyenrangú, hogy nem adnak neki enni. Az, hogy nem kapott a gyümölcsből eleve durva, szerintem még egy NTnél is, ez nem lehet büntetés senkinél. De vannak ilyen dolgaik az óvónőknek, attól még nem biztos, hogy hosszú távon rossz lesz velük. Ha elmesélném hány ilyen durva dolgot néztem el az elmúlt 3.5 évben, holnap estig engem olvasnátok :) A fogadóóra nagyon sokszor jelentett megoldást, pedig nem akarták nálunk sem, de mégis sikerült zöld ágra vergődni. És bár auti spec (meg kb semmilyen) segítséget nem kap a fiam, megértették az óvónők, hogy MIÉRT viselkedik úgy, ahogy és ezért sosem büntetik már. Pedig kiscsoportban még napokat ült a kispadon egy-egy kifejezetten autis tettéért, amiről nem tehetett. De sikerült megbeszélnem, pedig, ha valahol, akkor nálunk nagyon kemény menet egy ilyen a mi óvónénijeinkkel... Én biztatlak, hogy ebben légy erőszakos, nincs meg a megfelelő kommunikáció köztetek, amíg nem tisztázod a dolgokat egy fogadóórán, te sem várhatsz el többet és ők sem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15018

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Oldalmegjelenítési idő: 0.142 másodperc