LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14979

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Edina, ez borzasztó! Annyira fel tudok én is háborodni az ilyeneken... na, nem mintha nekem nem kéne minden évben bizonyítanom pár helyen, hogy még mindig 1-es típusú, gyógyíthatatlan cukros vagyok, de azért egy ilyen húzással, mint egy rosszul sikerült IQ teszt egy gyerek egész életét lehet taccsra vágni! Elképesztő! Bízom benne, hogy meg fogjátok tudni oldani!

A lövöldözés: én is most csak az indexes cikket olvastam. Szerintem nem kell vele foglalkozni, nekünk legalábbis nem, mert nyilván a későbbiekben már az indexben is található szakvélemény is egyre több hangot kap (vagy egyáltalán hangot kap). Bárki eljuthat ilyen állapotba, mint ez a srác. Már az izgi, hogy 5 testvére van, anyuka közben dolgozik, meg el is vált, vajon mennyi időt tudtak a szülők erre a fiúra fordítani? És, ha még valóban aspi is volt, különösen kellett volna neki a segítség, amit biztosan nem kapott meg. Nem is akkora csoda, ha bekattant... én inkább azt is hangsúlyoznám, hogy ezért kell a segítség az autiknak, hogy elkerüljék a peremre szorulást, a depressziót, ami már az ő saját egyéniségétől és génjeitől függően fog belőle kihozni akármit, az ámokfutástól kezdve a sima öngyilkosságon át akármit. Ennek a részének pedig nem az autizmushoz van köze.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14980

Szanya:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14981

Edina, írj a vizsgádról is, az egy kellemesebb téma! :)

Az Adam sztorin én is eléggé elkeseredtem, nincs elég bajunk, most még ellenünk hangolják a közvéleményt. De bízzunk benne, hogy Labolennek van igaza, és elfelejtik gyorsan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14982

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14983

Uh Edina, az ilyen sztorikon súlyosan felmegy a vérnyomásom.. Egyszerűen nem vagyok képes felfogni, hogy tehetnek ilyet a fiaddal, akit már többször is normálnak mértek, és eleve normál suliba jár. Ez teljesen abszurd.
Pont most lesz nekünk is újra IQ mérés.. ha alulmérik a fiamat ,szerintem kardélre hányom a t. bizottságot.. Néha attól félek, mi van ,ha ki van nekik adva, hogy alulmérjék az autistákat, hogy ne kelljen velük normál iskolában vesződni, de lehet, hogy csak paranoia.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14984

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Edina jó hallani Rólatok ennyi idő után, de amit írsz az elkeserítő.
Ennyi rossz tapasztalat a Bizottságról!

Totál megértem, hogy aki csak teheti eltitkolja ezt a diagnózist!
Attól pedig hánynom kell, hogy egy kisgyereknek évről évre ilyen körülmények között 1 óra alatt, idegen, ismeretlen emberek mérik a tudását.

Szanya a mailcím átállítás jól sikerült a régi címre már nem jönnek az értesítések a hozzászólásokról:) Köszönöm szépen!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14985

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A vizsgám nagyon jól sikerült , 97 %-os 5 . :)

Gyakszi vizsgán egy ált.isk -ban volt , Lépésről -lépésre program alapján tanulnak. Nagyon szimpatikus és gyermek központú a program. Hátrányos helyzetű gyerekek járnak ide.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14986

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Edina, nagyon ügyi vagy. :cheer: :cheer:

Ehhez mit szóltok?
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214188&la=122875002

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14987

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Edina: gratulálok! Bár többen lennétek! :)

Szanya: végigolvastam a fórumot, amit ajánlottál. Csak abban reménykedem, amit Labolen írt, hogy hamar lecseng majd ez a hiszti, mert hát itt is leírtak égbe kiáltó baromságokat is!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14988

Kutyás cikk, de Temple Grandinnel és egyéb, szerintem érdekes dolgokkal:
konyves.blog.hu/2012/12/16/csanyi_a_kuty...6&utm_campaign=index

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14989

Sorozatgyilkos story: Elképesztő, hogy mennyi iszonyatos hülyeséget írnak az asperger -szindrómával kapcsolatban a magyar médiában , tényleg a legnagyobb hülyeségeket veszik át, arról már nem is beszélek, hogy ugye nálunk a PC teljesen ismeretlen fogalom... (beteg, aspergerben szenved, stb).
Közben már amerikai cikkekben is hivatkoznak több szakértőre, akik szerint szerint semmi köze az egésznek az Asperger-szindrómához, inkább társult személyiségzavar, illetve súlyos klinikai depresszió állhat a háttérben, ami mindenkinél előfordulhat, de ezt miért is írnák le a színvonalban legtöbbször tényleg a béka segge alatt lévő médiában ,ha egyszer izgalmasabb, hogy "Aspergeres ölt "..
És akkor csodálkozunk, hogy a gyerekeinket őrültnek tartják.. egy átlag ember kevésszer fut bele az autizmus/asperger szavakba, de jó, hogy akkor is ilyen esetek kapcsán történik ez meg...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14990

Kevés szó esik ezen a fórumon a felnőtt aspergeresek fejlesztéséről , erről szeretnék kérdezni olyantól, akiknek esetleg van valami képük ilyesmiről, tudják, hogy hova lehet fordulni stb. elsősorban Szanya, Edina jutott eszembe, de bárki írjon, aki tud valamit.
A munkahelyemen dolgozik egy figura - ilyen lótifuti ,postára rohangálós, stb munkakörben - aki most kapott aspergeres diagnózist (én már jóval előbb biztos voltam benne, hogy autista).
Ő az ilyen nagyon barátkozós ,viszont bizarr típus, elég problémásak a kommunikációs készségei : monologizálva beszél ,nem nagyon figyel (érti meg?), amit válaszolnak neki, vagy nem érdekli, ezért elég nehezen lehet vele sokszor kétoldalú kommunikációt folytatni; két egymással beszélgető embernek kezdi mesélni élete eseményeit megszólítás nélkül ,úgyh pl. felé sem fordulnak; nem tudja milyen jellegű információkat lehet megosztani másokkal (zeng az épület pl. a szexuális életével kapcsolatos ,elég plasztikusan előadott élményeitől,stb). Emiatt elég sok szívatásnak van kitéve..
Én ,és egy másik lány próbáltuk kicsit védőszárnyaink alá venni, kicsit elmagyarázgatni neki a dolgokat, hogy hogy lehetne csökkenteni a konfliktusait, de sajnos verbálisan ez nem igazán működik, nem fogadja el a tanácsokat. Hiába szeret nagyon minket, ha próbáljuk neki tanítani pl. hogyan kommunikáljon (egyszerű szociális készségek), akkor azt hiszi, hogy bántani akarjuk a hibái miatt, nem érti meg a segítő szándékot, és inkább menekül.
A helyen ,ahol diagnosztizálták,úgy gondolták a segítséget, hogy kezébe nyomtak egy listát,és pár irodalmat, hogy mit tudjon a problémájáról, nehézségeiről, mikben kell fejlődnie, de természetesen ebből nem sokat ért, (kb , mint ha vakként kapnál braille írással a színekről egy kis összefoglalót), kiszed belőle irreleváns infokat, adatokat, és azokat idézgeti.
Ugye én nem vagyok gyógyped, úgyhogy most nem tudom ,hogy képekkel , ilyesmivel kellene -e prezentációkat tartanom neki, meg ennyi időt azért nem is találkozom vele, viszont valahová elirányítanám, ha tudnám ,hogy létezik felnőtteknek is (30on felüli a srác) valami tréning. A a kommunikációs fejlesztésen kívül nem ártana neki valami, az élet dolgaira - pl. párkapcsolat ,ilyesmi- re megtanító, felkészítő cucc sem, mert elég fogalmatlan ezeken a területeken.
Jár egy klubba egy egyesülethez ,mióta diagnosztizálták ,(nem írom le a nevét, mert kicsit negatívan fogok nyilatkozni róla, de szerintem nem ismeretlen senkinek auti témában jártasak között), de ott - leszűrve a srác által mesélt élményekből - kb kattant gyerekeknek kezelik őket, természetesen abszolút toleránsan, szerveznek nekik programokat meg minden, de abszolút nem segítenek abban, hogy kicsit önállóbbak legyenek, inkább csak elfogadják őket úgy ahogy vannak.

A kérdés akkor még 1x: van olyan hely, ahol felnőtt aspik/autisták kapnak valami gyakorlati képzést/fejlesztést, vagy csak annyit biztosítanak nekik, hogy hasonszőrűekkel eljátszadozzanak valami klubban? (persze ezt sem akarom lebecsülni, mert társaságnak jó persze)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14991

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Azért megnyugtató azzal a fórummal kapcsolatban, hogy eddig mindenki normálisan szállt szembe a kötekedő topicindítóval szemben. Bízom benne, hogy nagyjából ez marad a továbbiakban is. Az meg, hogy hülyék is vannak a társadalomban, eddig is köztudott volt. Olvastam én már kirekesztő topicot ezelőtt is. :( Le fog ez csengeni, és remélem senki nem kérdezi meg holnap az oviban, hogy akkor most mire számítsanak a fiamtól. :blink:

Kimni: te olvastad azt a felnőtt fórumot, amit aspik írnak, azt mered ajánlani Marcónak? Nekem nem volt időm abban elmélyedni, pedig biztos érdekes. Egyéb fejlesztési lehetőségről én nem tudok.

Edina: gratulálok én is!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14992

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14993

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
Marko: nekem az jutott eszembe, hogy ebben az életkorban még egy nem auti-specifikus pszichodrámacsoport is sokat segíthet neki. Különösen, ha szeret megáról beszélni. :) pl. itt is érdeklődhet: www.pszichodrama.hu/
Gyakorolhat olyan szituációkat, amiket szerencsésebb egy "steril" környezetben kipróbálni, mint élesben. És nem fogják "hülyegyerekként" kezelni. Ezen túl valamennyire egyéni pszichoterápiára is szüksége lehet. valahogy csak ki lehet nyomozni, hogy pszichomókusok közül kik foglalkoznak autikkal.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14994

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Borkamama, hosszú ideig nyomoztunk, de nem foglalkoznak auti felnőttekkel magyarországon. Csak a súlyos esetekkel, akik nem tudják ellátni magukat. Pszichológusok ugye semmit nem értenek ehhez, pszichiáterek is csak a súlyos esetekhez, de lényegében ők is továbbirányítják ugye az autikat a gyógypedekhez.
Vagyis, amit az előző hszemben említettem, az van csak. A Delejben van erre egyedül lehetőség, de nincs kidolgozott háttere ennek sem.
A pszichodráma csoportra pl nem lehetne rávenni a férjemet. Már a szótól is röhögőgörcsöt kap. De szerintem ez nem olyan jó, azaz biztos jó élmény egy erre nyitott aspinak, de ami fontos lenne, hogy megtanulják kezelni a szociális helyzeteket, arra csak az auti spec fejlesztés a jó, mint a gyerekeknél is.

Valamiért van egy olyan érzésem, hogy amikor a férjemről mesélek, akkor az jön le belőle másoknak, hogy hát mi így jártunk, de biztos mi nem vettünk észre valamit, nem tudunk valamiről, rosszul csináltuk, más gondja van a férjemnek, meg biztos nem olyan eset a férjem, aki segítségre szorul, hiszen felesége van és gyerekei, meg mert hát biztosan van megoldás a felnőttek kezelésére.
Én is ezt hittem elég sokáig... Amíg jól meg nem ismertük a gyógypedünket és meg nem értettem, hogy mi a helyzet az országban ebben a témában és mi van a férjemmel (igen, segítségre szorul).

Marco, hol kapott diagnózist a munkatársad különben?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14995

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Marcoverde, Kimni leírásához nincs mit hozzátenni, azért nem írunk a felnőttek fejlesztéséről, mert nincs. Egyedül a Delej, nagyon korlátozott óraszámban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14996

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
Az AOSZ sajtóközleménye az connecticuti iskolai vérengzés elkövetőjének feltételezett autizmusával kapcsolatban:

www.aosz.hu/index.php/hirek-es-esemenyek...aosz-sajtokoezlemeny

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14997

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Borkamama: kösz a linket, már nagyon vártam valami ilyesmit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #14998

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Borkamama, köszi, ez nagyon jó cikk volt és végre!
Oldalmegjelenítési idő: 0.166 másodperc