Kevés szó esik ezen a fórumon a felnőtt aspergeresek fejlesztéséről , erről szeretnék kérdezni olyantól, akiknek esetleg van valami képük ilyesmiről, tudják, hogy hova lehet fordulni stb. elsősorban Szanya, Edina jutott eszembe, de bárki írjon, aki tud valamit.
A munkahelyemen dolgozik egy figura - ilyen lótifuti ,postára rohangálós, stb munkakörben - aki most kapott aspergeres diagnózist (én már jóval előbb biztos voltam benne, hogy autista).
Ő az ilyen nagyon barátkozós ,viszont bizarr típus, elég problémásak a kommunikációs készségei : monologizálva beszél ,nem nagyon figyel (érti meg?), amit válaszolnak neki, vagy nem érdekli, ezért elég nehezen lehet vele sokszor kétoldalú kommunikációt folytatni; két egymással beszélgető embernek kezdi mesélni élete eseményeit megszólítás nélkül ,úgyh pl. felé sem fordulnak; nem tudja milyen jellegű információkat lehet megosztani másokkal (zeng az épület pl. a szexuális életével kapcsolatos ,elég plasztikusan előadott élményeitől,stb). Emiatt elég sok szívatásnak van kitéve..
Én ,és egy másik lány próbáltuk kicsit védőszárnyaink alá venni, kicsit elmagyarázgatni neki a dolgokat, hogy hogy lehetne csökkenteni a konfliktusait, de sajnos verbálisan ez nem igazán működik, nem fogadja el a tanácsokat. Hiába szeret nagyon minket, ha próbáljuk neki tanítani pl. hogyan kommunikáljon (egyszerű szociális készségek), akkor azt hiszi, hogy bántani akarjuk a hibái miatt, nem érti meg a segítő szándékot, és inkább menekül.
A helyen ,ahol diagnosztizálták,úgy gondolták a segítséget, hogy kezébe nyomtak egy listát,és pár irodalmat, hogy mit tudjon a problémájáról, nehézségeiről, mikben kell fejlődnie, de természetesen ebből nem sokat ért, (kb , mint ha vakként kapnál braille írással a színekről egy kis összefoglalót), kiszed belőle irreleváns infokat, adatokat, és azokat idézgeti.
Ugye én nem vagyok gyógyped, úgyhogy most nem tudom ,hogy képekkel , ilyesmivel kellene -e prezentációkat tartanom neki, meg ennyi időt azért nem is találkozom vele, viszont valahová elirányítanám, ha tudnám ,hogy létezik felnőtteknek is (30on felüli a srác) valami tréning. A a kommunikációs fejlesztésen kívül nem ártana neki valami, az élet dolgaira - pl. párkapcsolat ,ilyesmi- re megtanító, felkészítő cucc sem, mert elég fogalmatlan ezeken a területeken.
Jár egy klubba egy egyesülethez ,mióta diagnosztizálták ,(nem írom le a nevét, mert kicsit negatívan fogok nyilatkozni róla, de szerintem nem ismeretlen senkinek auti témában jártasak között), de ott - leszűrve a srác által mesélt élményekből - kb kattant gyerekeknek kezelik őket, természetesen abszolút toleránsan, szerveznek nekik programokat meg minden, de abszolút nem segítenek abban, hogy kicsit önállóbbak legyenek, inkább csak elfogadják őket úgy ahogy vannak.
A kérdés akkor még 1x: van olyan hely, ahol felnőtt aspik/autisták kapnak valami gyakorlati képzést/fejlesztést, vagy csak annyit biztosítanak nekik, hogy hasonszőrűekkel eljátszadozzanak valami klubban? (persze ezt sem akarom lebecsülni, mert társaságnak jó persze)