labolen beküldte:
csak annyit tudok arról is elmondás alapján, hogy nem segítik a gyereket egy konfliktusban, hanem azt mondják, oldják meg maguk. Vagyis nem szólnak bele, nem segítik a megoldást. Hát nem tudom, én ezt egy gyerekemnél sem hagynám... De mondom, ez is csak hallomás alapján mondom, nem tapasztalat.
Igen, emlékszem, ezt mondtad is és mástól is hallottam, pontosan ezért merült fel bennem a kérdés, hogy miért, egy normál suliban mivel segítik őket, mit jelent, hogy egy normál suliban nem hagyják őket? Nem tudok példákat kigondolni, nem látom magam előtt a különbséget, szeretném érteni. Amit most az oviban csinálnak a fiammal, az számomra olyan, mintha itt sem szólnának bele. Persze, ne hagyják verekedni őket, csúnyán beszélni, be kell tartaniuk csomó szabályt, ami nem a szociális viselkedésekkel kapcsolatos (kézmosás minden kaja előtt, egy adott időpontban lehet szabadon játszani vagy éppen vezetetten - éneklés, rajzolás, mondókák -, mindennek megvan a helye, meg kellett tanulniuk, hogyan beszéljenek az óvónőkkel, milyen stílusban, mit kell nekik mondani, kötött időben mennek udvarra), ezeken belül az óvónő azt sem tudja, hogy a fiam 4 éve nem játszik mással, csak a T.-val vagy már vele sem. Akkor mibe szól bele? Az iskolában pedig furcsa lenne, ha ennél többet szólnának bele a szabad játékba. Vagy arról van szó, hogy a waldorfban lehet verekedni? Meg csúnyán beszélni? Az iskolában milyen konfliktust kezelnek le a tanárok?