LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14939

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
labolen beküldte:
csak annyit tudok arról is elmondás alapján, hogy nem segítik a gyereket egy konfliktusban, hanem azt mondják, oldják meg maguk. Vagyis nem szólnak bele, nem segítik a megoldást. Hát nem tudom, én ezt egy gyerekemnél sem hagynám... De mondom, ez is csak hallomás alapján mondom, nem tapasztalat.
Igen, emlékszem, ezt mondtad is és mástól is hallottam, pontosan ezért merült fel bennem a kérdés, hogy miért, egy normál suliban mivel segítik őket, mit jelent, hogy egy normál suliban nem hagyják őket? Nem tudok példákat kigondolni, nem látom magam előtt a különbséget, szeretném érteni. Amit most az oviban csinálnak a fiammal, az számomra olyan, mintha itt sem szólnának bele. Persze, ne hagyják verekedni őket, csúnyán beszélni, be kell tartaniuk csomó szabályt, ami nem a szociális viselkedésekkel kapcsolatos (kézmosás minden kaja előtt, egy adott időpontban lehet szabadon játszani vagy éppen vezetetten - éneklés, rajzolás, mondókák -, mindennek megvan a helye, meg kellett tanulniuk, hogyan beszéljenek az óvónőkkel, milyen stílusban, mit kell nekik mondani, kötött időben mennek udvarra), ezeken belül az óvónő azt sem tudja, hogy a fiam 4 éve nem játszik mással, csak a T.-val vagy már vele sem. Akkor mibe szól bele? Az iskolában pedig furcsa lenne, ha ennél többet szólnának bele a szabad játékba. Vagy arról van szó, hogy a waldorfban lehet verekedni? Meg csúnyán beszélni? Az iskolában milyen konfliktust kezelnek le a tanárok?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14940

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ, beszédértés nálunk is ilyen. És nálunk is ezzel van a legnagyobb zűr. Bizonyos dolgokat tökéletesen ért, bizonyos dolgokat meg egyáltalán nem és elképzelni nem tudom, mikor mit fog érteni egy adott szövegből. Labolen, ez a melegébe is érdekes, lehet, hogy nem érti az egész dalt és így az egész túl elvont neki, ettől meg már nem logikusan értelmezi, hanem szavanként? Ezeket a dalokat, bevallom, én sem értetem sose. Csak énekeltem, jópofa volt, de sosem gondoltam bele, miről is szól. Még most is nehezen értem a magyar zenékben a szöveget, koncentrálnom kell, hogy figyeljem. Ezért egy musical nekem jópofa, de amíg énekelnek, akár kínaiul is tehetnék....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14941

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ. az Orbán Viktoros dolog nagyon tetszett :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14942

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, küldtem egy mailt technikai probléma miatt: megszűnik az eddig használt mail-boxom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14943

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én olyasmit tudok elképzelni, és a rokonom elmondása alapján nekem az jött le, hogy például, ha összevesznek egy játékon, akkor nem segítik meg őket, hogy most akkor osztozzatok, vagy játszatok együtt, vagy meddig várj, amíg a másik odaadja. Hanem majd maguk között lerendezik, gondolom azért a verekedést ott sem hagyják. De nem segítik meg a problémamegoldást, aminek szerintem az a vége, hogy az erősebb nyer. Azért szerintem egy látványos veszekedésbe itt a mi ovinkban beleszólnak, valamit csak javasolnak. Vagy, ha látják, hogy a fiam szeretne bekapcsolódni, valamibe, azért őt néha itt megsegítik, és megkérik a csoportot, hogy valahogy vegyék be őt is. Nem mondom, hogy, mindig, de azért ez elhangzott fogadó órán.
De az a blogból is lejött, hogy itt nagyon érdekes módon tanulnak, például elmozogják a betűket... Na ebből az én fiam semmit nem értene. Csak mozogna velük.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14944

Nálunk a "mondd vissza" kifejezést érti félre. Pl, ha verset tanulunk és ha azt kérem (már nem így kérem), hogy mondja vissza, elkezdi hátulról visszafelé mondani a sorokat. Érzi, hogy valami sántít, mert rá is kérdez, hogy Mondjam vissza?
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14945

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
3maci: Ez milyen érdekes! :) Azért jól féltre tudják érteni a dolgokat. Illetve nem is félre, hanem tényleg szó szerint. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14946

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Jaj, ez a visszafelé beszélés nálunk most nagy sláger! Már visszafelé kérdezi ilyesmit, hogy mi a neved?, nekem meg visszafelé kell válaszolnom. Mostanában tanult egy csomó trükkös mondatot, ami visszafelé is értelmes.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14947

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
champ beküldte:
Jaj, ez a visszafelé beszélés nálunk most nagy sláger! Már visszafelé kérdezi ilyesmit, hogy mi a neved?, nekem meg visszafelé kell válaszolnom. Mostanában tanult egy csomó trükkös mondatot, ami visszafelé is értelmes.

Itt egy jó kis lista ezekről a mondatokról (van néhány): hu.wikiquote.org/wiki/Magyar_nyelv%C5%B1...ndromok_list%C3%A1ja :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14948

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Borkamama: Köszi! Asszem ezt inkább nem mutatom meg neki! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14949

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, asszem, nem fogalmaztam meg jól, mire vagyok kíváncsi. Nem a waldorf érdekel, hanem, hogy egy normál suliban milyen szociális segítséget kapnak a gyerekek, mibe szól bele a tanár (mondjuk, mikor az udvaron játszanak vagy szünetben, nekünk ugye ez a kemény időszak), milyen konfliktushelyzetet segítenek megoldani. Nálunk már az oviban nincs az, amit te leírtál és gyanítom, hogy még ennél is kevesebb beleszólás van egy normál suliban, akármelyikben is. Az érdekel, hogy nagyon sokan mondják, hogy a waldorf azért nem jó, mert a gyerekekre hagynak mindent. De egy normál suliban MI az, amit nem hagynak rájuk?

3maci, ez a visszafelé mondás hatalmas! És tényleg képes visszafelé mondani? :) Hihetetlen :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14950

Nem csak erről van szó. A Waldorfba még bejárni sem kötelező. Semmi sem kötelező. Nincs struktúra.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14951

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
champ beküldte:
Borkamama: Köszi! Asszem ezt inkább nem mutatom meg neki! :laugh:

Megértem! Én sem gondoltam, hogy ennyi van... : :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14952

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 beküldte:
Nem csak erről van szó. A Waldorfba még bejárni sem kötelező. Semmi sem kötelező. Nincs struktúra.

Úgy tudom, hogy van struktúra a Waldorfban is, méghozzá elég "szigorúan" kialakított napirend van, de azt úgy építik fel, hogy igazodjon a gyerekek természetes napi ritmusához. A W. egyébként az elfogadás miatt lehet jó az auti gyerekeknek, viszont az, hogy kinek felel meg valóban közülük, ugyanúgy a gyerektől, a szülőtől és a pedagógustól függ, mint egy normál oviban/suliban. Meg ott legalább nem kiégett tanárok tanítanak.
Azt érdemes tisztázni az elején, hogy mennyire képesek plusz energiát fektetni egy "nem átlagos igényű" gyerekbe, mennyire szólnak ezért bele a csoportdinamikába. De ez bármelyik intézményre igaz. Szóval szerintem nem ördögtől való dolog. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14953

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, jó, de erre vannak a szülők. Ez a nevelés kérdése szerintem. Gyógypedekkel beszélgettem erről és vannak waldorf tanárok, akik segítik az aspikat ebben, kialakítanak nekik egy kicsit kötöttebb napirendet és így nagyon jól érzik magukat ott ezek a gyerekek. Engem tényleg az érdekel, hogy mivel lesz jobb a szocializálódása a fiamnak egy normál suliban, mint egy waldorfban. Mindenki szerint ebben a waldorf a lazább, nem szólnak bele a gyerekek dolgába, de egy normál suliban mibe szólnak bele? Ami csak a gyerekek dolga?
Attól félek, hogy a leendő iskolában (normál) ott lesz a mostani csoport egy része, a kis T.-vel együtt, aki ha ideges éppen a fiamtól, vagy csak olyanja van, másokkal felbuzdulva szívatja és kizárja direkt mindenből. Már most nem kap ebben segítséget az oviban a fiam, gondolom, a suliban még rosszabb lesz ez a része az egésznek. Így is tök egyedül játszik. Ott is egyedül fog.
Ha lenne más lehetőségünk, másik iskola, akkor vinném oda. De csak 30 fős normál iskolák vannak a környéken és egyelőre nem tudom, hogy egy másik, 30 fős normál iskolánál valóban rosszabb-e egy waldorf, ahol a tanár segít strukturálni a fiam napját? Tényleg érdekel, nincs elég információm egyik iskoláról sem, hogy dönteni tudjak (még, biztos lesz majd tavaszra, egyelőre ez a fórum az egyetlen, ahol tudok erről beszélni másokkal, a waldorfba csak februárban tudok menni). Jelen pillanatban a normál, piros iskola a nyerő, de akármikor eszembe jut, hogy ott folytatódni fog az az antiszocializálódás a mostani fiúkkal, mint ami most megy az oviban, akkor úgy érzem, ennél bármi jobb lenne.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14954

Én nem ismerem a rendszerüket, ezt a gyógyped.-ek mondják.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14955

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 beküldte:
Én nem ismerem a rendszerüket, ezt a gyógyped.-ek mondják.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.Olyan sok aspi kisgyereknek vált be a waldorf (mert megsegítették a tanárt a fejlesztők és a tanár belement a fejlesztésbe), hogy már azt mondják, hogy vannak gyerekeknek, akiknek - ha a tanár partner ebben - kifejezetten jó (aspikról beszélek). Az EMÚban valamelyik gyógyped kijár egy waldorf suliba (ahová jár az egyik kis páciense) oktatni és hihetetlenül bejött.
Lassú dolog ez és nem lehet általánosítani, ezért még biztosan fogja senki leírni egy szaklapban, cikkben, könyvben, hogy egy enyhébb aspinak még jó lehet a waldorf megkötésekkel. De már lazult ez a téma, talán pár év és lesznek módszerek is, amiket lehet általánosan alkalmazni a waldorfban az autiknak. Nem tudom.

Ja, persze gyerekfüggő nagyon. Rengeteg aspi van, aki nem érti az átvitt értelemben vett dolgokat, kifejezetten utálja a kézműveskedést és annyira műszaki beállítottságú, amivel tényleg még kifejezetten rosszul is érezné ott magát, a többi hátulütőről nem is beszélek. De vannak aspik (a fiam is ilyen), aki érti ezeket és inkább kreatív, minthogy a műszaki, reál dolgok kötnék le. (a buszoknál is a külső foglalkoztatja, hol, milyen csík van, a működés nem érdekli, de ő tényleg alkotni szeret, még mesél is magától kitalált, hihetetlen meséket) Nálunk egy a kérdés, hogy a tanár és az odajáró gyerekek hogy állnak az autizmushoz. Ezt pedig nem lehet előre eldönteni és tartok tőle, hogy az ebbe a suliba járó közönség nem alkalmas erre.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14956

Saját sulis tapasztalatomból kiindulva ez a folyosói ügyeletestől függ, hogy mennyire hagyják az antiszoc. viselkedést. Hogy egyáltalán kint van-e az ügyeletes tanár. Hogy vannak-e felsősök kitéve folyosói ügyeletre. Hogy a tanárnak, aki kint van, milyen magas a tűrési küszöbe. Nálunk ment az antiszoc. viselkedés mindenhol, kivéve a legfölső szint folyosóját, mert oda kijárt ellenőrizni az igazgatóhelyettes. Felsősök úgy rémlik, hogy nálunk csak a későket ellenőrizték.
Valószínűleg a Waldorfban koncepció, hogy hagyják az antiszoc. viselkedést, a normálban meg csak simán nem érdekel senkit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14957

Mondjuk egy Waldorfban ugyanúgy pedagógusok tanítanak, mint bárhol máshol. Ugyanaz az alapképzésük van és ugyanolyan százalékban nem értenek az autikhoz. Lehet mindenféle koncepciókat kitalálni, de az alap ugyanaz ezekben. Csak a profi auti szegregált különbözik dominánsan. (A mi szempontunkból.) Tehát miért ne lehetne egy Waldorf jó, ha az ottani 15 Marika néni elmegy auti szakirányú képzésre és használja? De ugyanez igaz a normálra is. A lényeg az, hogy attól, hogy 1 ember képben van, még nem válik jóvá egy iskola. Képben kellene lennie mindenkinek. Na ilyen iskoláról még nem hallottam. A többi csak kompromisszumos lehet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14958

• Patri
  • Patri profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam: 9 éves autista BNO 84.8
Sziasztok!

Szégyenlem magam, hogy mostanság ilyen ritkán vagyok, de sűrű napjaink vannak. Természetesen némi intenzív náthával megspékelve.

A mi sztorink fantasztikusan alakul:

Fiam szerzi az ötösöket a Gyermekházban, az asszisztens meg odafigyel, hogy az öltözködéssel is meglegyen időben. Mozgásórákat szereti, a zeneterápia tanárnő bevenné a zenekarba a kórusba januártól. Minden szuper.... Reméljük így is marad!

Úgy tűnik fiamnál most kezdődik a kiskamasz kor, de igyekszünk idejében letörni a szarvát, nehogy elkanászodjon.
Oldalmegjelenítési idő: 0.708 másodperc