LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14898

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
HEURÉKA!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14899

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Csibnyusz: sajnos most nem tudok olvasni a soraid között, így nem tudom, hogy elegendő segítség volt-e amit írtam, vagy van még egyéb kérdésed is. :blush:

Miri: Melyik az a topic, ahová átmásoljam? Valahogy most nem találom...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14900

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tegnap-ma-holnap: Mi a hetirendben alkalmaztuk, kivettem a boradmaker megfelelő ábráit, és mindig mutattam a napok fölött, mikor néztük. Látod ez a ma, ez a tegnap. Nekem csak excelben van hetirend, de Szanya kinyomtatott ötlete is jó, vagyis ugyanezeket a szimbólumokat majd felcsatolja a naptár éppen megfelelő napjaira. És minden nap mozgatod.
Szerintem ezt csak használat közben lehet megtanulni, ezért én ezt a naptáras megoldást javasolnám.
Átküldöm az ábrákat, ha esetleg érdekel ez az ötlet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14901

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Bundáskenyér:
Nekünk a naptár vált be. Azzal viszont az volt a gond, hogy a hetek meg vannak szakítva, egymás alatti sorban vannak. Ha hétfőn kérdeztem, hogy milyen nap volt tegnap, akkor nem tudott válaszolni. Nekem ugyan csak most jutott eszembe, de lehet, hogy egy körön kellene jelölni a napokat, ahogy az évszakokat is szoktuk. Így látható a folytonosság.
Most, 7,5 évesen már az esetek 80 %-ban tudja a választ a tegnap, tegnap előtt, stb. kérdésekre.

Én könyv: én emlékszem mennyit dolgoztam vele az elején, majdnem 5 évet kellett visszamenőleg megcsinálni. A régi képeink még filmre készültek, 2 napig scanneltem őket! :S Most már csinálom folyamatosan! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14902

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez a körös megoldás azt hiszem itt is fent van valahol a honlapon. A bmshare oldalon is van ilyesmi, azt lehet magyarítani.
boardmakershare.com/Activity/1463805/Week-days
Itt külön mindentől csak ezt tanítja, tépőzáras felragasztós módszerrel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14903

Folyton akarok írni, de nem jön össze, állandóan van valami dolgom. Úgyhogy senki ne sértődjön meg, akinek privi üzenetet ígértem, nincs elfelejtve!

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Champ, nálunk is probléma a lapozgatás. Én is arra gondoltam, hogy kör alakút fogok venni, úgy rémlik, hogy az Office Depotban volt ilyen készen az iskolai cuccoknál. És akkor nem kell még ezt is szerkesztgetnem. Viszont nem tudom, hogy nem zavarodik-e meg, ha hirtelen más lesz a formátum.

Én még mindig nem csináltam meg rendesen az Én könyvet, de a naplóba teszek annak megfelelő dolgokat. De neki fogok állni újra megcsinálni, mert a babzsákban mindig zaklatom a mi a neved, hány éves vagy, hol laksz, stb. dolgokkal, de olyan szinten alulmotivált, erre még a golyó se válik be. Csak verbálprompt-tal megy. Pedig a többségét tudja a válaszoknak.
Ha valakinek van valami ötlete motivációra, akkor mondjátok, mert némileg lehangoló, mikor pl. állatokat kéne elkérni és még azt a szerencsétlen kutyát se hajlandó elkérni, nemhogy egy zsiráfot. És újabban nem nevezi meg a gyümölcsöket sem, hanem mindegyik egységesen "gyümölcs". Egész hihetetlen ez az alulmotiváltság. És bár úgy tűnt, hogy elkezdte használni az "igen"-t, hát nem. Vagy most épp az a szabály, hogy igen-t nem használunk, mittudomén... :unsure: Mint pl. hogy nem mondja ki, hogy kettő... Helyette: "egy, hááár-maaas"... a tizenkettőben már kimondja... A gombát sem mondja ki magában, ellenben A gomba alatt c. mesét azt napjában 4x kéri felolvasni. Hibátlanul kimondva. :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14904

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Mostanában nagyon fáradt vagyok, nincs időm írni, ne haragudjatok...
Jobbulást a betegeknek!

Hetirend: Erre a hétre egy teljesen rajzos verziót készítettem, szuperül kielégítette a gyerek igényeit, de nagyon béna. Az év hártalévő heteit valami átmeneti megoldással fogom kihúzni, de addig is lenne néhány kérdésem:
Van jelentősége a színeknek, amit Szanya hetirendjében láttam, minden nap más színű volt.(mármint hogy melyik nap milyen?)

Labolen, feltennéd a DB-ba azt az alapexcelt amit Te a hetirendre használsz?
Nagy segítség lenne!

Bundáskenyér a hetirend nagyon jó ennek a három időfogalomnak a tisztázására. De ha Naplót van energiád készíteni az is jó. Ma ezt meg ezt ezt csináltuk. Egyet visszalapozol, tegnap ezt,azt amazt...
Sokszor, nagyon sokszor.

Szanya igérted, hogy a kommunikáció-beszédfejlesztéssel kapcsolatosan lesz még egy előadás.

Ugye nem felejted el ;) Persze majd amikor alkalmas az érintetteknek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14905

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: felraktam. Most nem aktuális amúgy, mostanában nem használtuk. Majd pont emiatt akarom jövőre igazi asztali naptárral használni, hátha akkor jobban elől lesz. De arra, amire mi eddig használtuk, arra jó volt. Pl mikor elutaztunk a mamához, ott tudtuk mutatni, hogy meddig leszünk ott, miket fogunk csinálni. A táblázatban alul vannak külön fülek, van, hogy a napirendet is ebben csináltam meg, külön a hetitől. Nézz szét ott is.
A színeknek szerintem van jelentősége, na nem az, hogy melyik milyen, hanem, hogy mind különféle legyen, hogy lássa, mindegyik másik nap. Én használni fogom továbbra is, bár csak színes tollal fogom kiszínezni, vagy aláhúzni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14906

Igen, tehát, hogy a hétfő mindig zöld (vagy piros, vagy akármi). Mi a naplóban is jelezzük a dátumnál ezt a színt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14907

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Labolen,
A frissen diagnosztizálva kategóriában van az Én-könyv topic is, csak lejjebb, mint ez.
Igazából csak arra gondoltam, ha később újra felmerül ez a téma, lesznek új fórumozók, ott könnyebben meg lehet találni. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14909

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Labolen, nagyon szépen köszönöm!!! Szuper! Köszönöm, hogy ennyi segítséget kapok Tőletek.
Jövőre én is naptárba szeretném felvinni az adatokat, úgy etikettmatricákkal, ahogy Szanya javasolta.

Egyébként nálunk teljesen lecsitultak a reggeli hisztik. Sztem nem a hetirend bevezetése miatt, hanem mert már nem megyünk a K-i oviba. :whistle:
Azt nagyon számontartja, hogy hány ovis nap van még és hányat kell aludni, hogy hétvége legyen :)
Gergő egyébként már mondogatja azt hogy ma és holnap mi lesz, de biztos vagyok benne hogy ezek a fogalmak nem teljesen tiszták neki még, de még nem vagyunk elkésve...

Nálunk a legfeltünőbb furcsaság mostanában a sok bambulás, fantáziálás, másutt jár...biztos ismeritek, csak a mennyisége mintha most több lenne..
A szerepjátékozások egyébként szuperek csak sokszor oda vissza minden szerepet ő akar eljátszani, szóval furi ahogy csinálja mintha kicsit értelem nélkül menne...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14910

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Az előadáson felbuzdulva én is készítettem egy téli öltözéses folyamatábrát. Feltettem a bmshare oldalra, illetve a db-be is.
Kíváncsi vagyok fog-e működni. Lehet nekem nem lesz idegem hozzá... :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14911

Labolen, már láttam is, a legjobb a kesztyű az utolsó ábrán. :laugh:
Én is megcsináltam még az ovi elején, de brutál lassította és nekem nem volt hozzá idegem. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14912

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
Szanya1: köszi szépen az útba igazítást. Igen, valóban látnom kellene ezeket élőben is, de elég valószínűtlen, hogy a következő hónapokban ez sikerül. :( Ezért próbálom összeszedni a dolgokat. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Champ, Labolen: Köszönöm szépen a segítséget és a bíztatást! Remélem, az is eljön, hogy én is tudok segíteni valamiben! :)

Labolen: írtam privitt az Én-könyvvel kapcsolatban

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14913

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Na igen, a kesztyű nem éppen méretarányos, kicsit már gorillás a gyerek végén. :blink: :laugh: De nekem nem hajlandó felvenni kesztyűt egyáltalán, igazából már a sapkának örülök, mert két éve még az sem ment. Hátha így felveszi a kesztyűt is, és nem fagy le a keze... :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14914

Sziasztok:

találtam egy blog bejegyzést a Waldorf óvodáról, suliról, akit érdekel:
www.anyablog.hu/13-ev-waldorf/

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14915

Hol van a kieső fogas vizu segítség? Gyerek tegnap este óta megszakításokkal de szinte folyamatosan bőg, most jöttünk rá, hogy mozog az egyik alsó metszője, attól van kétséégbeesve. Nem érti!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14916

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nekünk is nagyon hirtelen volt rá szükség, ezért helyben rajzoltam. De sajnos már nincs meg. Erre most nincs segítségem. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14917

Na, a szakértőinél kiderült, hogy mégiscsak csinálnak újra IQ tesztet a beiskolázással kapcsolatos vizsgálaton. Most aggódhatok megint, hogy másfél óra folyosón való várakozás után milyen hangulatban lesz M, és hogy fog lőni (a múltkorin szerencsére pár feladat teljes bojkottálása mellett legalább hajlandó volt sok mindent megcsinálni, de abszolút benne van a pakliban, hogy nem lesz az egészhez kedve..) Ebben az országban az élet minden területén az abszurd hülyeség dominál? Mégis mit gondolnak, ha egy éve normál IQ-t mértek neki, hogy egy év elteltével esetleg szellemi fogyatékos lett? Ehhh...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14918

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Marco: ebben az országban a végtaghiányos mozgáskorlátozottakat is behívják évente a roki bizottság elé, hogy ellenőrizzék, fenn áll-e még a fogyatékosság. Ezek szerint van, aki vissza tudja növeszteni valamelyik elvesztett testrészét? :blink:
Oldalmegjelenítési idő: 0.144 másodperc