LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14878

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Borkamama:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Az énkönyv nagyon bevált nekünk, bár amikor mi elkezdtük 3 éve, akkor még inkább élmény gyűjteményként indult. Ma is ilyen, de már rengeteg infó van belecsempészve a gyerekről.
A kódos munkát a diagnózis után kb. 1/2 évig csináltuk, nagyon szerettük! Ma már nincs, kommunikál már elég jól és kialakult a feladat tudata, így rávehető a "feladatos" feladatokra és választhat kedvencet is.
Ha még sohasem csináltatok otthon fejlesztő feladatokat, akkor szerintem ne legyen hosszú elsőre, és olyannal kezdjétek, ami sikerélményt okoz, tuti menni fog. Fokozatosan lehet több féle feladatot betenni a sorba, de ezt is érdemes napirendezni, sokat segít a skacoknak, mert tudják, hogy meddig tart a kötött időtöltés.
Fogadd meg Szanya tanácsát, és menjetek el valahová, ahol meg tudjátok tanulni élesben a dolgot. Szerintem csak olvasva akár bonyolultnak is tűnhetnek ezek a fejlesztések, és ha nem jól csináljátok, akkor nem használ, sőt... Mi anno remegve vártuk a PECS-et, de a lelkünkre kötötték, hogy szakértő betanítás nélkül ne kezdjük el. Remélem sikerül valahol "betanulni", és ügyesek lesztek az otthoni fejlesztésben! :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14879

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Dobozolás: egy dobozba egy feladat megy. szerintem érdemes olyannal kezdeni, ami megy neki, ami önbizalmat ad, és nem terheli túl. Aztán később lehet bonyolultabbat is betenni, vagy pl én olyat is dobozba tettem, amit amúgy nem szeretett csinálni. Pl vágni ollóval, de ezt már csak akkor, amikor megszokta a dobozost. Mi csak 3-4 dobozos feladatot csináltunk egyszerre, de mindig volt valami másféle is mellé, mondjuk dobozos után képről beszéltünk, vagy ilyesmi. A lényege a dolognak, (legalábbis egyik fontos tényezője), hogy a dobozokkal egyedül tud dolgozni. Leveszi a legfölsőt, megcsinálja, félreteszi. Látja, hogy mennyi dobozt kell megcsinálni, és a dobozon belül is véges feladatok vannak.
Nekünk ez a fejlesztés, meg a későbbiekben a többi igen kis részét teszi ki a napnak. Nekünk is az a gond, hogy túl sok a kötetlen dolog, mert délelőtt ovi, délután pihi, jó esetben fejlesztés, aztán játszótér, este van. Ha ti nem jártok oviba, akkor könnyebb szerintem ezeket belecsempészni a napba. És tényleg ezek a dobozolás, asztalnál feladatozás a legkötöttebb, de mondom egy társas is fejlesztés, csak a gyerek nem tud róla. ;) Vagy mondjuk boltost játszotok, vagy memóriáztok, vagy együtt főztök. Igazából minden lehet fejlesztő a gyereknek. Az is, ha válaszolnia kell a feltett kérdésre, hogy kér-e inni, vagy köszönnie kell a boltban.
Legalábbis én így gondolom. :)
Én-könyv: ha adsz címet, küldök pár oldalt a mienkből.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14880

Jaj, tényleg, a Babilon. Köszi Champ, de ilyen lyukacsos Babilon golyóink vannak, de azt valamiért nem szereti. Labolen elforgathatósat mutatott, hogy szedjem szét.
Labolen, a hungarocell dekupázsolást nem vállalom... Azért mindennek van egy határa...! :laugh: De a fagolyót megnézem. Még ezer évvel ezelőtt, mikor még pici volt a fiam, találtam itthon fa, esztergált gyöngyöket, azokat kifestettem, azt nem mellőzi annyira, mint a lyukacsos Babilont, de már megunta. De talán ha kockásat is csinálok.... :)

Sünöcske, majd meglátjuk! Kitalálhatunk mást is. :)
Kata meg Emma nagyon jó volt. Gondoltam, hogy profik lesznek, nem csalódtam! :)

Champ, szerintem pont a PECS -főleg az eleje- nagyon egyszerű, egyszer megnézed és tudod. (Persze nem árt, ha jól mutatják meg.) De a napirendet tényleg könnyű elszúrni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14881

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: pedig azt hittem, a gyerekért mindent! :D Oké, a dekupázst már akkor gondoltam, hogy kihagyod, mikor írtam. ;)
Amúgy Süninek igaza van, tényleg nagyon jól lett megszervezve ez az előadás sorozat, és nagyon magas színvonalú volt az egész, úgyhogy én is gratulálok! És bár azt mondtad, több ilyen nem lesz, azért talonban lenne még ötletem, hogy miről hallgatnék még szívesen egy előadást. (mondjuk pont az én-könyv, szociális történetek téma az, ami engem is foglalkoztat még.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14882

Labolen:
Ha nem gond én is nagyon szeretnék kérni pár képet az ÉN-könyvetekből. :) :) Elvileg mi most ez előtt állunk, de mégcsak neki sem kezdtem, bár lehet, hogy a gyógyped fogja elkezdeni ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14883

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: máris küldöm, csak lassan tölti fel az anyagot.

Addig leírom, mi van benne, milyen sorrendben. Amúgy a nagyját át is küldtem már need, legalábbis egy csomó oldalt, amit küldtem, azt mi az én-könyvben gyűjtjük. (E/1-ben írom, mert a könyv is így írodik)
-én és a családom
-én és az ovim, ovis szabályok, barátom az oviban
-én és a külsőm, mások külseje (szem, haj, fiú/lány)
-miket szeretek csinálni a szabadidőmben, miben vagyok ügyes
-én és az érzelmeim-ehhez kapcsolódó szoc történetek
-vegyes rész: szemkontaktus, hangerő, kérdésfeltevés, bólogatás, egészséges étkezés, kézmosás, betegség.
-apró érdekességek, amiket nem értettem: napszakok, tobozok, gyerekek száma egy családban, szelektív zöld-hulladék gyűjtés... (Amiket nem értett, és képekben magyaráztam el.)

emellé még egy csomó minden be kéne majd rakni.
-miket nem szeretek csinálni, miben kell még ügyesednem.
-mások érzelmei
Meg igazából mindenféle, ami csak érdekes neki, vagy amit tudnia kell a környezetről, magáról, a világról.
Mint korábban beszéltük, én majd az autizmus is ebbe fogom beépíteni, csak előtte csinálok még egyéb kiegészítő oldalakat. Mik érdekelnek engem, ami másokat nem. Miben vagyok ügyesebb, mint mások, miben kell még fejlődnöm, mi az ami nekem nehézséget okoz, míg másoknak nem. de ezek a témák majd csak később kerülnek elő.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14884

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

csak gyorsan beugrottam, noha olvasom folyamatosan a fórumot, nincs lelkierőm most többet írni, később pótolom (jaj nektek :laugh: ).

Sephora, semmi gond :) , írok majd privit!

Szanya, ha van kis időd, majd leírnád nekem, hogyan álljak neki asszisztenst intézni a gyerek mellé az oviba? Tudom, most majd előírás lesz januártól, de hogy abban lehet-e bízni? A netet bújtam, de nem találok ide vonatkozó törvényt pl. (csak valami még nem elfogadott idei tervezetet), hogy mire hivatkozhatnék. Egyáltalán, milyen szervnél kell először kopogtatnom? Én mint szülő intézhetem-e vagy az ovinak kell?
Megköszönném, ha írnál pár sort erről, tudom, te sokat küzdöttél, mire sikerült kapnotok, ezért talán tudsz tanáccsal szolgálni :) . Jöhet priviben is, ha úgy jobb.
Köszi szépen előre is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14885

Labolen, dekupázs és hímzés csak akkor, ha életmentő. :laugh:
Okéoké, ha az előadók vállalják, akkor egy szoc. történetest valószínűleg még beiktatunk tavasszal. Addig semmit! Komolyan már nem hiszem el, de most még jobban fáj a torkom, mint eddig. Pedig tegnap már azt hittem, hogy jól vagyok. Most már íratok holnap én is antibiót. :(

Lucy, először telefonálj az oviba, hogy lesz-e asszisztens. Ha nem, akkor írj egy kérelmet az igazgatónőnek, hogy a szakértői bizottság előírta a gyerekednek és kéred, hogy biztosítsák. Másolat önkormányzat oktatási osztály és képviselő testület. Utána hívogatni kell az igazgatót, hogy leadta-e az igénylést és szintén hívogatni az oktatási osztályt, hogy beterjesztették-e a képviselőtestület elé. 30 napon belül válaszolniuk kell.

Van itt most a fórumon olyan kicsi, aki még nem jár oviba és bp.-i?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14886

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Beírtam a gépbe azt a vázlatot, amit én írtam az előadáson. Nézzétek meg, (db-ben van), és akinek van kiegészítése, az tegye hozzá. Most nem olyan összefüggő, mert eléggé pörgősen mondták a dolgokat, csak vázlat. Azért remélem hasznos annak is, aki nem jutott el oda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14887

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,
köszi a gyors választ.
Az a baj, hogy a bizottság nem írt elő neki asszisztenset, de mint kiderült, mégiscsak kellene neki. Akkor most mi a fenét csináljak? Újabb időpontot kérjek a bizottsághoz? Most voltunk egy hónapja sem még, akkor még nem gondoltam arra, hogy ki kellene járnom neki, de időközben megváltoztak a dolgok :( .
Van valami tanácsod erre a helyzetre?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14888

Először telefonálj, hátha lesz így is.
Gondolom a bizottsági véleményt aláírtad. Nem tudom, hogy ilyen esetben lehet-e fellebbezni. Meg, hogy van-e értelme? A legjobb volna, ha oda is odatelefonálnál, de a vezetőt kérd, lehet, hogy át tudják írni. Ha nem, akkor meg megmondja, mi a teendő.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14889

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Lucy!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14890

Bundáskenyér, akkor eszerint jót írtam? Hogy vagytok?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14891

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
A helyzet változatlan, várunk a vizsgálatra a Vadasban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14892

Annyi sok jót olvasok az előadásról ,hogy nagyon sajnálom ,hogy nem tudtunk elmenni . :(
Mikor lesz ismétlés ? :sick: Labolen ,köszi szépen a vázlatot !
Lucy ,mi történt veletek ,ami miatt most az asszisztenst létfontosságúnak érzed ?(Bocs ,ha tolakodó .. )Egyb .az asszisztens szükségességének kérdéséről már volt egy -két hozzászólás korábban . Ja ,az az én fiamnak is kéne ,mert jó ,hogy "elvan "az oviban ,de a szociális fejlődése az ...Az is "elvan " :P De egyb .nagyon jól eljátszogat a kicsikkel (3-4 évesek ),a kortársaival max .vált egy-két szót . Nagyon nehéz ez az asszisztens ügy . Nekünk ott van a szak-i papíron ! Mégsem kaptunk segítő asszisztenst. Pedig mi is voltunk több helyen (e-i önkormányzat ,e-i családsegítő -itt ismeri Marco anyukája a vezetőt ,de nekünk egyértelműen mondták ,hogy nincs rá pénze az önkormányzatnak .) Marcit azóta másik oviba Írattuk . Ez most V-n van ,nem ahol élünk . Itt a v-i önkormányzatnál azt mondták talán van esély ,de szólnunk kell az óvodavezetőnek erről . A vezetőnek szóltunk ,azt mondta majd visszatérünk rá -. Ez volt 2 hónapja . Röhej . Azóta nem foglalkozunk az üggyel (Azóta őszi szünet is volt , M.többször volt beteg is ...és közben telik -telik az idő ,most már M.mindjárt sulis . Erre a 4-5 hónapra már .. Amire kiderülne,hogy kapunk -e asszisztenst , M.tényleg iskolás lenne . )
Bundáskenyér,nagyon sajnálom ..Nagyon drukkolok Nektek ,hogy a közeljövőben javuljon már ez a helyzet .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14893

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Lucy!

Írtam privit!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14894

Labolen:
Köszönöm. A régebben elküldötteket is elmentettem. :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14895

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Champ,
Igen, a Fővárosi Nagycirkuszban voltunk. Ez a program december 31-éig tart. Meg tudod nézni a honlapjukon, hogy konkrétan mi a műsor, vannak fényképek és videók is. Ez sem volt teljesen hagyományos, nem voltak lovak, de voltak állatprodukciók, bohócok és légtornászok. Szerintem egész jó volt, de én nem vagyok nagy szakértő, utoljára én is vagy 20 éve voltam cirkuszban.
Ha esetleg mennétek, van most egy olyan opciójuk is: cirkuszi gyermek jegy = Elevenpark gyermek jegy. Részleteket nem tudok.
Ja és készülj fel, ismerve valamennyire a gyerkőceidet, hogy a nappalitok át fog változni egy poronddá (a Voice Stúdió helyett) ;) .
Nálunk előkerültek a TSMT eszközei, a plüssállatok gördeszkáznak, forognak a "henger-halálkerékben", és repülnek a levegőben gyűrűhintán a trapéz helyett. Szegény macskánknak tegnap volt egy aktívabb estéje, de szerencsére hamar meg tudtam győzni a fiam, hogy nem ő legjobb artista :silly: .

Szanya,
Köszi. Én is gondoltam rá, csak először itthon kellene megcsinálnom, és utána átvinni az iskolára, mert nagyon tiltakozik a fiam az ellen, hogy az iskolában a fogas alá kitegyek bármilyen vizuális segítséget.

Labolen,
Most benéztem az Én-könyves topicba, de ott nincs ilyen jól összeszedve. Nem másolnád át oda is, és akkor ott később is vissza lehetne keresni? :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14896

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Miri:
Köszi szépen!
Igazi cirkuszi látogatás nélkül is szokott úgy kinézni a nappali, mint egy porond, mi lesz ezek után! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14897

Labolen: Mi is az "ÉN könyv" elkészítését kaptuk házifeladatnak és minden segítségnek örülök ;)
Oldalmegjelenítési idő: 0.781 másodperc