LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14838

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, Megint nagyon hasznos előadás volt. Köszönöm szépen a lehetőséget!
A Krasznar megint nagyon jó volt, hogy megjelent, bár már épp félig elrámolt, mikor előrángattam szegénnyel a könyvek másik felét.
Ez egy nagyon jó könyv:
Gósy M-Imre A: Beszédpercepciós fejlesztő modulok.
Már csak adaptálni kellene autiknak:)
1 szuperül lerajzolható pl:

A cica játszik.
A cica egérrel játszik.
A cica kicsi egérrel játszik.
A cica kicsi egérrel játszik a szobában.
(rajzold le, mondd a mondatokat, majd párosítsd!)

Viki, Marco sajnálom hogy nem tudtatok eljönni! Most annyira lyukacsos a jegyzetem, hogy nem ajánlom fel a felvitelét.

Viki, orrbarakóst személy szerint én is csináltam 1*, a mai napig emlékszem rá! Én akkor nagyon megijedtem, fájt és féltem hogy mi lesz ha ki sem lehet venni, úgyhogy többé nem csináltam. Ovis voltam.
Reméljük, Mimmi is megijedt most annyira, hogy nem jut eszébe mégegyszer!
Ha jól emlékszem, szemöldökcsipesszel szedték ki nekem anno.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14839

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Viki, Marco: Én is sajnálom, hogy nem tudtatok eljönni. Jobbulást a betegnek!

Az előadás megint nagyon hasznos volt, ismét voltak újra rácsodálkozások a részemről, és megint fellelkesültem, hogy akkor most újra megpróbáljuk a dolgokat. :)
Jegyzeteltem, talán a nap folyamán lesz időm megírni, de nem biztos. Sok dolgom van, de igyekszem időt szakítani majd. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14840

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Marco, jobbulást nektek!!

Viki, juuuj.... megértem az aggodalmat! Remélem, Mimi nem csinál ilyet többet... Nálunk a kicsi dugdosott egy időben mindent, a legjobb az a csúcsos kagyló (vagy csigaház) volt, a tengerből szedte és csúccsal felfelé felnyomta. Na, azon csúszott a csipesz is, gyerek üvöltött (már a homlokában volt kb), vérzett az orra, minden megvolt, pont 2 éves volt, az orra is mini volt. De sikerült kiszedni. Iszonyúan megijedtem, gondolom, ti is, átérzem...

Találtam néhány jó játékot, bár drágák, de szerintem autiknak nagyon jók. Van olcsóbban is máshol, csak ezen a honlapon nézegettem a típusokat, innen másolom be a linket, ha nem baj.
Ez szerintem zseniális az arckifejezések megismerésére:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-grima...imaszos-kartya-jatek
Mimika és hangutánzás:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-pouet...-es-hangutanzo-jatek

Ez pl az én fiamnak jól jönne, blöffölés, hát ez nagyon nem megy neki:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-pipol...ffoelos-kartya-jatek

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14841

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
A betegeknek gyors gyógyulást!
kimni beküldte:
Találtam néhány jó játékot, bár drágák, de szerintem autiknak nagyon jók. Van olcsóbban is máshol, csak ezen a honlapon nézegettem a típusokat, innen másolom be a linket, ha nem baj.
Ez szerintem zseniális az arckifejezések megismerésére:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-grima...imaszos-kartya-jatek
Mimika és hangutánzás:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-pouet...-es-hangutanzo-jatek

Ez pl az én fiamnak jól jönne, blöffölés, hát ez nagyon nem megy neki:
www.akebia.hu/kretiv_jatekok/djeco-pipol...ffoelos-kartya-jatek

Hú, ezek milyen jó játékok! A Djeko egyébként is nagyon guszta dolgokat készít... Kicsit drágák, de elég tartósak, szóval több generációt kibírnak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14842

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sziasztok!!!!!!

Jól el vagyok tűnve, olvasni sem tudtalak benneteket, úgyhogy nem vagyok most képben. :unsure: Remélem most már újra lesz időm fórumot olvasni.

Az ovi kezdés óta folyamatosan betegek vagyunk mindannyian, úgyhogy a 3 hónap alatt ha összesen 3 hetet volt a Levi oviban, akkor sokat mondok.

A szombati előadás szuper volt!!!! Köszönet az előadóknak és a szervezőknek!!! :)
Az ovink igazgatónője is ott volt és az egyik óvónénink is!!!

Be is lendültem az előadás hatására, a fürdéssel kapcsolatos dolgainkat átszerveztük, ez most működik.
A fürdőszobába kitettük a fürdés kártyát, alá opcionálisan - a hajmosás, és a végére a játék, a Konrad órával beállítva 10 percre.
Ez ma tökéletesen működött, nem volt nyafogás stb... és még hajmosás is volt!!! Bár a fürdetést én csinálom, de egyenlőre sok újítást nem akarok belevinni a dologba.

A másik amin felbuzdultam - elkezdtem a naptár vezetéséhez legyártani word-be a kis beragasztható képeket, amiket előre jelezhetünk a Levinek. (hajvágás, hajmosás, nagyi látogatás, apa dolgozik, apa nem dolgozik, óvoda, nincs óvoda stb...)
Mimmo ötlete után szabadon sima asztali naptárba fogom majd beragasztani ezeket a kis képeket! :)

És az öltözés... ez is problémás dolog nálunk, végre elkészítettem a fel és levetkőzés folyamatábráját és a pizsiről otthoni ruhába átöltözést.
Ezeket feltettem a DB-ba.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14843

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Sephora: láttam, jól belendültél. :)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Szóval a beígért összefoglaló csúszik, de igyekszem nem elmaradni vele teljesen. Idővel meg lesz nekem is folyamatábrám majd a fürdéshez, meg öltözéshez, de hogy mikor... :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14844

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Sziasztok,

nem nagyon tudok lépést tartani veletek, de azért igyekeztem visszaolvasni.

Mimi orros sztorija ijesztő lehetett :( huhh....
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14845

Örülök, hogy hasznosnak találtátok az előadást.
Sajnálom, hogy többen nem tudtatok eljönni!
Tegnap a babzsákozás közben megint belefutottunk abba a problémába, hogy kisfiam nem hajlandó bizonyos dolgokat kimondani. Most pl. a színeket. Egy ideig kínlódtunk, meg erősködtem, aztán a férje fölvetette, hogy mi lenne, ha emelnénk a tétet, és a jó válaszért kettő golyó járna. Nem gondoltam, hogy ez eredményes lehet, hiszen eleve visszaszedem a golyókat a végén (leszámoljuk, kinek van több), ehhez képest azonnal mondta a jó válaszokat, amikor meglátta, hogy 2 golyó jár érte. Érdekes. Jó kérdés, hogy mennyi ideig lesz ez motiváló.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14846

Sephora, akartam Veled beszélgetni még az előadás után Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez., majd írok mailt!

A naptárunkban azért a lényeges dolgokat megnézted? A napoknak a fejlécben mindig azonos színük van, alatta jelezve a kis négyzetsorral, hogy hanyadik nap. Arra gondoltam még, hogy csinálok egy rácsíptethető tegnap-ma- holnap sorozatot, és azt mindig majd odébbrakjuk reggel. Meg még egy ötlet: az ovis progiknak egy keretes részt nyomtatunk majd (de címkével is meg lehet csinálni) és abban lesznek az ovis tevékenységek külön.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14847

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Motiváció: Én úgy vettem észre, hogy a fiam annak örül, ha időnként változtatok valamit. Vagy valami csavart hozok be. Mondjuk a jutalom egy kinder tojás lesz a végén, akkor kinyomtatom a képét, és négybe vágom. Minden jó feladatért kap egy negyed képet, végén az egészért a tojást. vagy mondjuk el tudnám képzelni, hogy vesztek egy sor különböző színű golyót, és azt kell összegyűjteni. vagyis nincs meg a sor, mert hiányzik a kék, akkor a kékért külön hajlandó még dolgozni, mert hogy akkor lesz teljes a sor. Nem tudom nálatok van-e ilyesmi, de az én fiam nagyon szereti ha egy teljes kollekciója van valamiből, és látja, hogy hányféle van összesen.
Vagy mondjuk nem csak összegyűjti a golyókat és azzal kész, hanem amit összegyűjtött e feladat végén leguríthatja egy golyópályán. Akár csak egy papírtörlő kartongurigáján át, vagyis emiatt nem kell új játékot venni, csak hogy legyen valami extra játék a végén a golyókkal.
Vagy olyasmit is el tudok képzelni, hogy csináltok egy gyűjtőrekeszt, (doboztetőbe ragasztotok kis guriga karikákat, mondjuk 10-et, és akkor minden karikába kell rakni egy golyót. ha mindegyik tele, kész a feladat. Mondjuk nálunk eleve sokat segít a feladathelyzetben, ha a gyerek látja, hogy mennyit kell megválaszolnia. De gondolom ezt jelzitek ti is, csak ez is egyfajta felhasználása a golyóknak.
Én ilyesmit próbálnék, ha a golyó már önmagában nem lenne elég motiváló.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14848

• mimmo
  • mimmo profilkép
Sziasztok!

Az előadás végén nagyon gyorsan elsuhantunk Süniékkel. Mert egy órával korábbi vonattal tudtunk így elindulni haza. :)
Pedig szívesen beszélgettem volna még mindenkivel legalább néhány mondatot.
Aztán amikor este végre próbáltam írni (bár csak a telefonomon), az egész hozzászólásom eltűnt.... Olyan bosszantó volt. Most persze fele olyan jól sem tudom megfogalmazni, amit írni szeretnék.

Az előadás tényleg nagyon hasznos volt. Már közben is azon járt az agyam, miben fogunk tovább lépni, változtatni a kisfiamnál. A hozott, konkrét példák beindították a gépezetet, és valószínűleg nem csak nálam ;) A tevékenységszervezésnél a segítségek lehetőségének felhasználása például ilyen volt. És a szociális történetek gyakoribb alkalmazása felé is kaptunk egy lökést.
Igyekeztem minél több dolgot lejegyezni, de a későbbi átláthatóság kedvéért beírom én is a gépbe. Beteszem majd a DB-ba és azt a néhány szociális történet mintát is, amit ígértem.

Most úgy sincs különösebb kedvem mást csinálni (pedig lenne mit bőven), de csak előre tudok nézni. Iszonyatosan fáj a nyakam, nem bírom fordítani a fejem második napja :(

Szanya, Veled sem tudtam végül beszélni, pedig szerettem volna csak egy picit. Tudom, hogy ilyenkor sokaknak fáj Rád a foga :) Amúgy is bánt, hogy a múltkori szülőtalin lemaradtál a babzsákozásról. Pedig tudom, hogy érdekelt. De ha legközelebb felbátorodom, csak akkor lesz, ha Te is ott vagy!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14849

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Szia Szanya!

Sajnálom, hogy a végén nem tudtunk már beszélni. Hozzácsapódtam az óvónénikhez, aztán együtt indultunk el.
A naptárunkat a ti naptáratok alapján szeretném elkészíteni. Első körben csak pár dolog előrejelzésével. De a napok színkódjait, a struktúrát természetesen megtartva.
Ez hatalmas ötlet a tegnap - ma - holnap jelzés!!!!!!!!! Ezt mindenképp hozzáteszem, mert nem nagyon mennek ezek a dolgok. De gondolom az idő múlását a legtöbb gyerkőc nehezen tudja értelmezni.
Majd írj! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14850

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Nem tudom ismeritek-e a Fakopáncsnál kapható falra akaszthatós naptárat.
A napokban vettem meg a Levinek, szerintem nagyon hasznos kellék lesz.

Ime a link:
fakopancs.hu/index2.php?dispatch=products.view&product_id=30217

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14851

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Lucy!
Te jó ég most láttam, hogy írtál. Ezer bocsánat, hogy nem válaszoltam.
Az előbb küldtem levelet, ha még aktuális.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14852

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
Bálint tavaly karácsonyra kapott egyet a szüleimtől (kb. annyi idős volt, mint a kisfiad most). Napi használatban van! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14853

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok!
Megkönnyebűlve vettem tudomásul, hogy bár én 3 napig be sem jelentkeztem (férjem szülei vendégeskedtek nálunk) nem hoztatok össze bepótolhatatlan mennyiségű hozzászólást!
Minden betegnek jobbulást kívánok, sajnálom azokat, akik lemaradtak az előadásról, vagy a Miki ünnepségről. (Magamat is beleértve, sajnos esélyem sincs eljutni ezekre a rendezvényekre. :( )
Nálunk lezajlott a Mikulásozás rendesen, helyesek voltak a gyerekeim, ahogy együtt, kézen fogva mentek ki a csomagért. Persze azon sem voltam ledöbbenve, hogy a lányom kevésbé bírta a várakozást, amíg a Télapó az ő nevét mondja!
Tegnap elkísértem a fiamékat úszni. Elég rendesen kioktatott, hogy hogyan működik az öltöző, hova lehet papucsban bemenni és hasonlók. Nagyon ügyes volt, persze a többiekhez képest elég bénuska, de nekem nagy dolog, hogy simán lemegy a víz alá megkeresni a bedobott tárgyakat, elevickél a mély vízben is a medence szélén, FEJEST UGRIK!!!, és próbál mindent csinálni, amit a többiek. Nagyon büszke voltam rám!
Ma bevittük a kincses ládát a suliba. Totál nem érdekli, szerintem hiába magyarázom neki, hogy miről szól, nem érti, hogy mire akarjuk használni. Majd napközben kiderül!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14854

Labolen, ezek tök jó ötletek. Most úgyis kell mászkálni karácsonyi ajándékokért, majd megpróbálok keríteni színes dekorgolyókat (szerintetek hol lehet kapni ilyet vegyes színben??). Ez a rekeszes nagyon jó, fog tetszeni. :) Nem is mondtam, hogy a párásod bevált. :)

Mimmo, ilyen nyakfordítós fájásom nekem is volt nyáron, elhúzódott 1 hétig, remélem, Neked gyorsabban javul!
Aranyos vagy, nagyon örülnék neki! Csináljuk, de csak improvizálva, nem elég profi, rámférne a képzés. Tegnap kipróbáltuk a fülbesúgóst és ment! Már jó rég próbáltam, akkor még nem ment egyáltalán.

Champ, nagyon ügyesek a gyerekek, a fejesugrás az óriási! Sose tudtam megcsinálni.
Büszke lehetsz rá, meg magadra is! ;) ("Nagyon büszke voltam rám!" Freud... :laugh: )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14855

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: ügyes a kisfiad, tényleg jó érzés lehet látni, hogy mennyire igyekszik. :)

Mimmo: Jobbulást a nyakadnak, a babzsákozás folytatást én is szívesen venném. :)

Szanya: Örülök, hogy bejött a párás kép, és remélem a golyós motivációhoz is lesz valami használható ötlet.
Most hirtelen ilyesmi golyók jutottak eszembe, nem tudom ilyen kisebb méretű műanyag is jó lenne-e.
jatek.vatera.hu/oktato_es_logikai_jatek/...y_uj_1638299414.html
Múltkor láttam pont a Gulliverben, pár száz forintért leértékelve. Szét lehet szedni, és akkor lesz egy csomó kis golyótok. Vagy lehet venni fagolyót, és azt különféle színű filctollal befesteni, esetleg más-más mintára is. (pöttyös, kockás, csíkos.) Mi ezt csináltuk a fiammal, neki tetszett. :)
Illetve lehet kapni színes üveggolyókat is, azt is valami játékboltban.
Ilyesmi golyókat gyűjtötök, vagy nagyobbakat?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14856

Labolen, mindenféle méretű, színű és anyagú golyóra rá vagyunk kattanva. :cheer:
Szuper ötlet a Babilont szétszedni! De hol van most egyáltalán Gulliver? A Dunakeszin lévő boltjukból Régió lett.
Színes üveggolyót nem láttam sehol mostanában, csak a dekorgolyókat, de abból túl sok egyszínű van egy dobozban. Az a régi, ami a gyerekkorunkban volt, ami belül színes volt, na olyat nem látok sehol. 100 Ft-ot boltban láttam pici verzióját, de zacskós és a belső része mindnek zöld.
Fagolyót hol lehet kapni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14857

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: Dunakeszin még mindig Gulliver van, Budakalászon is nyílt most egy. De szerintem másféle játékboltban is lehet kapni. Fagolyót hobbiboltban tudsz venni, ott vannak hungarocell golyók is, azokat is lehet festeni, színezni, de azok sérülékenyek, mondjuk ha épp a szájába venné. Nem tudom, csinál-e ilyet a kisfiad. Ezekből is van mindenféle méret. Hungarocell golyókat szalvétatechnikával is tudsz díszíteni, azokból aztán nagyon mintásat lehet csinálni. Kell egy ragasztólakk hozzá, és a szalvétát ráragasztod a golyóra, aztán újra lelakkozod. Már ha érdekel ilyesmi. :)

A fanaptár lesz nálunk is a fiam ajándéka most, nekem is nagyon tetszett mát képről is. :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.204 másodperc