LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14816

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: A babzsákozás tényleg szuper, de amíg én nem láttam Mimmot, hogyan kell ezt csinálni, addig nem sok közöm volt hozzá. Azt tényleg látni kell.

Azt nem írtam, de egy egyszerű társas is fejlesztés. Csak annyi, hogy lépsz, dobsz, vársz. Ez például a kommunikáció alapja. Legalábbis nekem mindig ezt mondták, hogy ahhoz, hogy megtanulja, mi a párbeszéd, ahhoz sokat kell ilyen társast gyakorolni. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14817

Labolen, ezt szuperül leírtad! Annyit tennék csak hozzá, hogy a vizuális segítségek menüben vannak dobozos munkára videók, meg a youtube-ra is vettem fel, ha minden igaz.
Babzsák ügyben igazad van, ahhoz a könyv magában kevés. A társas nagyon jó ötlet, mi is társasozunk minden nap! Tényleg jó fejlesztő.
Babzsákosból rátértünk a kitalálósra. Kirakok tárgyakat és körülírom, ki kell találni, melyikre gondoltam. Nagyon jól megy. Ehhez képest ma reggel még arra se volt hajlandó, hogy azt mondja, hogy "nyisd ki az ajtót", hanem csak azt mondogatta, hogy "oda". Ettől a "nem mondom ki" szabálytól azért elég jól fel tudom húzni magam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14818

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14819

Megint úgy pörög a topik, alig bírom olvasni, amit írtatok... :)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14820

Kisstim, ezzel a kiképzéssel csak egyetérteni tudok! Tekintve, hogy lemaradtam róla...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14821

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
  • Borkamama és 4 éves aspi kisfia
Köszönöm szépen a válaszokat és az ötleteket! :)
Megnézem majd a videókat is.
A babzsákos dolgot hol lehet megtanulni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14822

Az Autizmus Alapítványnál a Delej u.-ban, de az Neked most egy picit messze van azt hiszem. Az ő fejlesztésük, úgyhogy nem hiszem, hogy külföldön volna már ilyen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14823

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

először is, ajánlok egy kódos és egyéb munkához való jó kis linket, néhány feladattípust mi is csinálunk, szerintem érdemes belenézni:
www.autism.hu/taneszkozok/taneszkoz.pdf , nem láttam a vizuális eszközök alatt.

Örülök, hogy mindenhol jól sikerült a Mikulás. Nálunk is járt az oviban, persze itthon is.
Mikor csengettem kint az előszobában (a többiek a szobában voltak), a kutya szaladt ki elsőnek, majdnem felborította a csizmákat és a csomagokat, utólag ő is kapott egy kis rágcsálnivalót :laugh: .

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.[
Szanya, szerintem jók ezek a gyerek-állat barátságok, én a mai napig imádom a macskákat, korábbi lakhelyünkön is élt velünk két befogadott egykori kóbor cica, és még az előző kutyánk volt velünk (szintén menhelyről). Sem ő, sem az egyik maccs nem él már, a másik cicus anyukám vidéki házának vendégszeretetét élvezi, az új helyet a lakásunkban nem szokta meg, egyébként a férjem mindig vitte le a panelból sétálni, neki nem volt a legjobb bent, volt, hogy anyukámtól is hetekre eltűnt az erdőben (pedig ivartalanított lány) :ohmy: .

Mi mostantól heti két órára a korai fejlesztőbe, a ped. szakszolg.-hoz fogunk járni logopédiára, az oviban nem tudták volna megfelelő csoportba betenni.
Egy diszfáziás kisfiúval lesznek párban, az első alkalommal szépen együttműködött, azt mondta a logopédus, vissza tudta terelni, ha kibillent a feladatokból.
A váró helyiségben a labdamedence a csúzdával megint nagyon tetszett, és bámulattal figyelt egy nagyfiút, sőt, utána mondta, hogy "túrógombóc", és én nagyon örültem neki, mert nálunk ezek a kortárs kapcsolatok egy sarkalatos pont, mármint az ,hogy nincsenek neki. Itt valahogy nyíltabb volt. Érdekes, a Vadasban is a labdamedencében szívesen csatlakozott a gyerekekhez, ami egyébként nemigen jellemző rá.

Láttam egy autista kisfiút is, igazság szerint sajátomon kívül érintett gyerekkel még nem találkoztam, érdekes volt megfigyelni, mit csinál, hogyan viselkedik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14824

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tudom, hogy a babzsákozást is jó megtanulni külön, de kezdetnek lehet ezt csak úgy is csinálni. A neten is vannak példafeladatok, szerintem azokat simán lehet csinálni. Vagy adhatunk mi is pár ötletet (szívesen adok én is, csak most nagyon rohanok, Borkamama, ha érdekel, később még írok erről szívesen). Én is saját kútfőből kezdtem és visszakérdeztem Mimmot a feladatokról és azt mondta, hogy tulajdonképpen minden típus jó, ezt igazán nem lehet elrontani. Már csak azért sem, mert az egyszerű szabály a társasos fejlesztéshez hasonló, amit Labolen írt, hogy én jövök, te jössz (nálunk én is mindig játszottam, különben nem voltunk elegen).

Kisstim, hogy vagytok?

Szanya, ti?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14825

• KKata
  • KKata profilkép
Labolen, köszönöm, megfontolom. Nagyon klassz a kis összefoglalód, remek irányadó!

Nem akarok butaságokat beszélni, de nem gondoltatok rá, hogy összehozzátok a hasonló korú, szintű gyerekeket különböző fejlesztő, szocializációs, stb. programok, foglalkozások keretében. Hiszen többen vagytok, akik a profiknál is profibbak és olyan jó ötleteitek vannak. Vagy ez a mi gyerekeinkkel nem lenne kivitelezhető?

A korábban leírt "egymásra találós" történethez én is csatlakoznék:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14826

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Gyerekek Sephoraról tud valaki vmit?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14827

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14828

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Bundáskenyér,
Köszi a leírást!

Kkata,

Labolen,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14829

Lucy, valóban jó ez az anyag, a letölthető feladatoknál van. :)
Ezt azért én barátságnak nem nevezném! Szegény macsekot állandóan csak mozgatja a gyerek, az neki a vicces. Meg a cicus is elég magánakvaló. Egy kutyát például nem is mernék felhozni, mert félek, hogy még a legszelídebbet is megvadítaná az állandó vegzálás. (Na nem mintha elférne.)

Kimni, nekem úgy tűnik, hogy javulunk, csak nem elég gyorsan. Holnap mindenesetre mindenféle vegyszerekkel lekezelem magunkat indulás előtt. Te hogy vagy? Nagyod? Kicsi nem kapta el?

KKata, ez már bennem többször felmerült, de a gyerekeink annyira sokfélék, hogy kettőt nem tudnék mondani, akit együtt lehetne fejleszteni. Sajnos, pedig tök jó lenne.

Süni, elvileg jön holnap Sephora! :)

Borkamama, magánúton nem, már csak azért sem, mert sok demonstrációt igényel. A tanfolyamaik fent vannak az oldalukon mindig, én igyekszem követni és betenni a szakmai programok menübe, de az a biztos, ha náluk nézed.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14830

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Borkamama,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14831

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14832

• Borkamama
  • Borkamama profilkép
  • Nem elérhető
Miri beküldte:
Borkamama,

Köszi szépen! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14833

Sziasztok!
Irigykedem mindenkire, aki el tudott menni az előadásra, én is elindultam :unsure:
Már majdnem odaértem, amikor csörgött a telefonom, hogy Miminek vérzik az orra,
folyamatosan piszkálja és üvölt :( Hallottam a telefonba én is, hogy borzasztóan sír.
Visszafordultam és telefonon tartottuk a kapcsolatot a férjemmel, hogy mi újság. Mivel nagyon piszkálta az orrát rájöttünk, hogy tuti van valami az orrában. Nos, lehet találgatni....
Az én drága szentem egy félig elszopogatott francia drazsét dugott az orrába :woohoo:
Nagy nehezen sikerült kiszedni orrszívóval és nagyon lassan megnyugodott.... Ezek után már nem szívesen hagytam volna itt a megszeppent gyereket és a lestrapált férjet, úgyhogy várom a jegyzeteket.... Na, ilyen az én formám :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14835

Ágiviki:

Uh, nagyon kár, hogy ilyen szerencsétlen esemény miatt felborult a dolog, Marci is dugdosott már fel valami nem oda illőt az orrába korábban.. az sem volt egy fáklyásmenet...
Sajnos én az indulásig sem jutottam el: Marci tegnap úgy tűnik elkapta az oviban terjedő hányós/hasmenés vírus hányós változatát és végigokádta az éjszakát. Ilyenkor meg azért kicsit egy emberes, de mivel van egy ifjabb versenyző is, ezért végén egyikünk sem tudott elmenni.
Különösen azért szomorú ez a betegség, mert most lett volna a Cseperedő Mikulás, ahová Marci könyörgése miatt sikerült elhívni egy korábbi fejlesztőjét (már nem ott dolgozik), akibe brutálisan bele volt zúgva - a fejlesztések előtti este már mindig arról ábrándozott,hogy mi lesz másnap ,közben ilyen szövegek: "Miért van az, hogy XY néni egyre szebb és szebb?" és még egy rakat ilyen. Erre most meghiúsult a nagy viszontlátás.

Még a hóhoz kapcsolódva: Azt szólta Marci a hóhoz, hogy mikor hazaértem a nagy hidegben munka után este fél 7kor,benyitottam,hogy végre itt a meleg lakás, de Marci várt a küszöbön teljes téli díszben ,hogy indulás szánkózni.. Olyan csillogó szemmel próbálta lágyítani a szívemet, hogy végül nem bírtam nemet mondani:)

Előadás:
Ha valaki esetleg készített jegyzeteket, akkor megköszönjük, ha átszórná valamilyen formában (Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez. címre esetleg. Sajnálom,hogy kihagytuk, mert elég érdekes téma volt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14837

Marco,
szegény M.! Mi azért majd csak feldolgozzuk valahogy, de egy gyereknek ez iszonyú nagy csalódás..
Mimi már 2 éve 2x eljátszotta ezt, először egy gyöngyszem, aztán egy rizsszem :woohoo:
Mindkétszer "szólt" és megoldottuk hamar a dolgot, aztán figyeltük egy darabig, de eddig semmi. Most nagyon megijedt szegény! Meg apa és én is :dry:
Ez az előadás engem kifejezetten nagyon érdekelt volna. Mi eddig tudatosan helyeztük előtérbe a kommunikáció fejlesztését, hogy mind gyakrabban kérjen segítséget. Így persze nehéz önállónak lenni, de most úgy érzem eljött ennek is az ideje. Most már ezt is érti, ha szeretne valamit és én mondom, hogy nem segítek, ő csinálja. Bízom a szorgalmas jegyzetelőkben. Labolen? Andesz, Te most nem jöhetsz szóba. Remélem nem kapjátok el a vírust!
Oldalmegjelenítési idő: 0.629 másodperc