LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14512

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Hadd dicsekedjek egy kicsit: Mentünk ki a kapun, hogy indulunk a boltba, a kicsik motorral. L. elsőnek, a kicsi másodiknak. B. meg hátul vacakol. Én már javában sürgetem, hogy menjünk menjünk, mert a kicsi kimegy az útra, gyerünk már! És mire kinézek, hogy kiabáljak a kicsi után, látom, hogy L. fogja a kabátját, hogy nem menjen tovább, várjon meg minket. Én annyira örültem, mert nem szóltam L.-nak hogy fogja meg, nem is hangzott el a mondat, magától levette a szituációt, hogy most ez fontos, mert az baj, ha a kicsi kimegy az útra. :)
És reggel L. látta egy mesében, hogy hagymás-sajtos muffint esznek, ezért kérte, hogy mi is süssünk. És segített, kérdezgette, hogy mit miért csinálok, kevert, vásárolt, mindent, amit kellett. Nagyon édi volt. :) És utána meg is kóstolta! :cheer:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14513

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, jobbulást a kicsidnek! Nagyon sajnálom! Ugye jól értem hogy a betegség ilyenkor az asztmát is felerősíti? Nem irigyellek :(((

Kimni a diagnózissal én picit óvatosabb bánnék és ugyancsak felépíteném az egészet mint Labolen, de semmiképp sem durr bele. Aligha volt más választásod 12 évesen a cukorbetegséggel, úgyhogy ez nem volt sztem jó példa. Persze úgyis a szülő vérmérsékletén múlik az egész.
A másság felépítése azzal a módszerrel (amit a Vadasban is javasolnak) már csak azért sem árt, mert annak kapcsán egy csomó személyiségjegyet, külső-belső tulajdonságot megismertetsz a gyerekkel. Sztem egy 5-6 éves gyerkkel rendesen megérteteni ezt a diagnózis még akkor is nehéz ha totál NT lenne. Gondolok most Andesz fiára, még csak a másságokról kell beszélni (én ezt nem szeretem, ezt nagyon nem szeretem ezt szeretem enni, játszani, majd azt is hogy én sokszor vagyok dühös, én türelmetlen vagyok...stb --), beépítve az énnaplóba vagy annak részeként, vizualizálni...)
Más fogyatékok sokkal kézzelfoghatóbbak, az autizmus nem az. Lehet, hogy 8-10 évesen már lehet foglalkozni a diagnózis megmondásával épp értelműnél, 6 évesen sztem bármennyire okos, korai. Lehet hogy szajkózza majd hogy ő autista, de hogy nem fogja tudni mi is az pontosan, abban szinte biztos vagyok
Tény hogy az említett könyvben a föszereplő nagyon későn tudta meg, 20-22 évesen, az valóban késő, főleg hogy már jóval korábban is erősen fogta a másságából adódó problémákat.

Viszont a látássérült fiatalemberhez hozzáfűzött véleményeddel teljesen egyetértek

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14514

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Labolen ezt egyszerre írtuk:)

Megnéztem a napszakos-évszakos anyagot, szuper! Hát még nem tudom mikor jutunk ide észben...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14515

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Igen, egyszerre. :)

Nekünk sem megy még teljesen jól, csak nézegetjük. Aztán valami csak megragad belőle. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14516

Nem bírok elindulni a gyerekkel, mert nem akar ebédelni. Már tegnap se ebédelt. :( De lehet, hogy nem is baj, ha nem megyünk ki. Most épp ugat. :(

Viki, szerintem inkább légcső. Perpill.

Tomger, nem tudom, nekem az a benyomásom, hogy nincs is asztmája, de tény, hogy nagyon gyakran csap át bronchitisbe a náthavírusa. Mindenesetre nem merem elhagyni a szteroidszippantót.

Labolen, ma kb. 20x megnézte magától az ábrádat a gyerek. Nem lehetne valahogy leegyszerűsíteni? Nagyon érdekli, de így még nem érti.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14517

Labolen, ez óriási! Nagyon ügyes L.! Milyen törődő nagytesó:-)

Kaja ügyben szerintem álljatok rá a főzős csatornákra:-)))

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14518

Viki, írtam privit!

Labolen, L. zseniális volt! Hogy odafigyel! Főzés nálunk is nagyon megy, főleg a panírozás. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14519

Kimni, érdekes amit írsz. Mimi velem nagyon jól megérteti magát, vagyis én nagyon jól megértem őt, persze nem (lassan) 5 éves szinten. Néha úgy érzem, mintha lenne egy 6 és fél és egy 1 évesem. Viszont egyelőre úgy néz ki, hogy Mimi szófogadó. Ha kérem álljon meg vagy várjon akkor megteszi. Persze nem próbálnám ki ezt élesben pl. egy forgalmas úton. A legnagyobb gond az együtt töltött idő összehangolása, hogy mindkettő gyerek jól érezze magát. De ez is picit javult. Remélem minden így halad tovább és akkor minden rendben lesz :lol:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14520

Nem tudlak benneteket követni olyan sebesen írtok. :whistle:

Talán ez érdekes lehet.

Na léptem is.

Mindenkinek jobbulást.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14521

Szanya, ment válasz!

Fú a légcső még rosszabb!!! Olivérnél volt hasonló, hol egyik, hol másik. De kinőtte:-)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14522

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: ez tök jó kis videó! Szanya, nem lehetne ezt is felrakni a videós gyűjteménybe, hogy később is meglegyen?

Napszakos: Szanya van egy egyszerűbb napszakos is, az csak a napszakok egymás utániságát mutatja. Azt lehet kiegészíteni azzal, amivel akarod. Azon nem az látszik, ami nekem most fontos volt, vagyis hogy nyáron tovább van világos. Nem tudom nektek mi a fontos belőle, de rajzprogramban, vagy bm programban tudod variálni, hogy mit tartasz meg.

Raktam fel bmshare-re orrfúlyós kártyát, nálunk gond, hogy konyharuhába törli az orrát, nem zsepibe. Ezt kiraktam a polcra a zsepik felé. Hátha beválik, strukturálom a környezetet, ahogy mondták. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14523

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, kitartást neked... ha légcső, akkor az gáz, azzal csak várni tudsz :( Ha a ventolin segít, az azért megnyugvás. Nem baj, ha nem eszik!! A kisebbem nem evett 2 napig szinte semmit, csak pár szál ropit. Cukros teát adtam neki inni (nálatok mit iszik?), hogy valami energia menjen bele a gyerekbe, de ez már nagyon gyakori, hogy betegség esetén nem esznek, nem aggasztom magam ezen. Csak igyon, más nem számít! Ha éjjel még lázas volt, akkor szerintem ne is menjetek ki még. Mi 1 lázmentes napot tartunk a kimenetel előtt. Drukkolok, talán még ez a mai nap és holnap már úgyis a 3. napját kezdi, jobban lesz!!! Addig bírd ki!

Diag.elmondása: Labolen, mindenek előtt, nem neked szántam, amit írtam, nem a te módszered "ellen" írtam, csak elmélkedtem, én mit tennék, ha ott tartanánk. Én másképp érzem ezt, de ez nem baj, mások vagyunk (ebben is :D), te meg Tomger másképp csinálnátok, én is másképp, talán nincs is tuti módszer, talán az anyuka mindig jól érzi ezt az ő adott esetükben, mert a gyerekek is mások.
A másik, hogy bénán írok. Nem úgy gondolom, hogy majd, ha rákérdez a gyerek, akkor annyit mondok durrbele módon, hogy mert auti vagy kisfiam, de ugyanúgy szeretünk :) Nem tartom fontosnak, hogy értse az autizmus szót. Azt gondolom, hogy amikor a gyerek rájön, hogy ő más, akkor nem az a fontos, hogy megmondjuk neki, hogy ennek a másságnak mi a neve, hanem, hogy igen, mi is tisztában vagyunk vele, hogy ő más, jól érzi, hogy különbözik a többi gyerektől, de ez nem baj. Megoldjuk a problémákat és a mássággal járó előnyöket meg kihasználjuk és pontosan ugyanolyan szerethető ember lesz belőle, mint a többiekből.
Nem gondolom, ha egy ilyet mondanék egy 6-8 éves gyereknek, az sokk lenne neki. Itt nem az a lényeg, hogy értse, mi az az autizmus, hanem, hogy ne kamaszkorában szembesüljön a másságával. Azt mindenképpen el kell kerülni.

Egyébként sajnos nem igaz, hogy egy 12 éves nt gyerek könnyebben fogad be bármi ilyen életre szóló másságot érintő témát. Ellenkezőleg, ezért írtam, hogy minél kisebb egy gyerek, annál könnyebben dolgozza fel. Jó lenne, ha erről írna Kisstim is, mert én úgy tudom, ez így van (gyerekekkel foglalkozó orvos mondta, de remélem, nem én értettem félre, bár a cukros ismerőseimnél egyenesen látszik, hogy minél kisebb korban lett cukros valaki, annál kevesebb érzelmi nyomot hagyott benne, aki kamaszkora körül vagy után, az sokszor soha nem tudott eljutni az elfogadásig, aki felnőttként lett cukros, az általában belekerült a klinikai depresszióba). És a férjem terapeutájával is beszélgettünk erről, ő is alátámasztotta, minél később jut el oda a gyerek, hogy más (hogy auti), annál nehezebben dolgozza fel. De tényleg nem arról van szó, hogy értse meg az autizmus szót. Hanem, hogy kamaszkorára fogadja el, hogy ő különbözik a többiektől és, hogy ez nem gond, ettől még ő is a többiek közé tartozik.
Szerintem hasonlóan gondoljuk különben. Labolen, ahogyan L-val foglalkozol, szerintem az abszolút az az út, amit én is jónak gondolok, hogy nem erősíted a másságát, de nem is tabu. Hanem természetesnek veszitek. Ezt én is érzem rajtad, szerintem ez nagyon jó így. Én lehet, hogy pont ezért sem csinálnék erre külön oldalt, mert most úgysem értené meg még vizuálisan sem, később meg már elég lesz annyit megértenie, hogy miben más, hogy van más gyerek, akinek hasonló gondjai vannak, de ez nem annyira nagy dolog, hogy ezen rágódjunk.

Tulajdonképpen lehet, hogy nem maga az elmondás a kritikus, hanem, ha valaki mindig is ilyen természetesen kezelte ezt a másságot, akkor mindegy, hogy mondja el neki az ember.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14524

Viki, igen, nekem is az a benyomásom, hogy ez a hol krupp, hogy felszakadós légcső rosszabb. Bízom benne én is, hogy kinövi!
Viszont ebédelt! Rendesen! Persze addigra eleredt az eső. :unsure: Szerintem holnapra jobban lesz.

A pudinggal igazad van, csak az a baj, hogy még ha az elején ízlik is, később megváltozhat. (Cserélődnek tanárok, diákok.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14525

Labolen, mármint a BM-ben van egy napszakos? Napszakok néven?

Kimni, azt hiszem, már most javul. Csak javul, ha evett? Inni iszik rendesen szerencsére.

Babzsákozok egyet a gyerekkel, aztán intézem a videót. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14526

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, fantasztikus L. :) Micsoda új dolgok, nagyon ügyes :) Ahogyan segített neked, az tetszett a legjobban :) Meg, hogy megfogja az öccsét... ez hatalmas! Nálunk ilyen még nem volt.... Csak így tovább :)

Szanya, én is sokszor ingadozom, hogy most krupp vagy légcső van a gyereknél. A doki egy tüdőhallgatás után meg szokta mondani... lehet, hogy mégiscsak meg kéne mutatni?

Tomger, lenne egy off, de neked szakmai kérdésem. Szeretnék elkezdeni németül tanulni. Milyen módszert, könyvet tanácsolsz?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14527

Labolen, láttad Aspie bejegyzését a Záporról az Iskolakezdés topicban?

Kimni, a mai napot még kivárom, de holnap elviszem, ha éjjel felmegy a láza.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14528

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: szerintem alapjaiban egyetértünk. :) Nálunk most még csak az a fontos, hogy erősítsem, hogy mi mindenben ügyes. Úgyhogy most megint van házim, kezdhetem az oldalakat gyártani, hogy milyen ügyes a logikai feladatokban, milyen érdekes neki, hogy melyik csoportban hányan járnak, meg ilyesmi. Aztán jöhet, hogy bezzeg a rajz nem megy úgy. :D
Csak nálunk tényleg mindent képekben kell kommunikálni, mert valahogy az jobban megmarad neki. Az jobban tudatosul.
De most úgyis megint rákattantam a br-re, tiszta élvezet este tízkor is ott ülni.... :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14529

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Agiviki, irigykedem Mimi szófogadásáért :) Ami nehéz lehet neked, hogy neked kell sokmindent kitalálni, amit nem tud csak úgy elmondani, ez sok energiát elvesz az emberből (belőlem sokat vett ki, amikor nem tudott beszélni a fiam, pedig már kellett volna neki és erre csak akkor jöttem rá, amikor már beszélt rendesen), nagyobb figyelmet igényel. Örülök, hogy kezd javulni a helyzet mindenesetre :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14530

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen:
Jaj, ezek az apró csodák! :)
Én tegnap arra csodálkoztam rá, hogy a fiam tud árulkodni! ;) Este már sötét, lefekvés után, de ugye megy a nyüzsi. G. kijött és panaszkodott, hogy Z. azt mondta neki, hogy rusnya. Megszidtam a fiam, aki felháborodva közli, hogy a tesó meg megrágcsálta a haját! (vicces, nincs egy cm hosszú! :P ) Annyira örültem ennek!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14531

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: fent van igen, én töltöttem fel.

Láttam a Zápor utcáról a leírást, lehet elmegyek oda is. Marco-Andesz, Titeket nem érdekel ez a suli? Már annyira megszoktam, hogy egy felé járunk. :D

Amúgy most meg egész délután itt játszik a húgával, éppen tüskéből építenek autókat, meg dumálnak mindenfélét. Helyesek. :) Lekopogom, de ma ilyen nyugis napunk van.
Oldalmegjelenítési idő: 0.245 másodperc