Süni, szegény Andris... remélem, találtok valami jó kis megoldást, vagy találnak a bentiek jó megoldást. De ilyen szerintem még egy sima oviban is előfordul különben, nem csak szegregáltban... nálunk is van (volt, idén iskolába ment) egy agresszív gyerek, aki mindenkit bántott. Az enyém fiamat nem, mert lukat beszélt a gyerek hasába a fiam és inkább ott hagyják ilyenkor, de pl a barátját, aki nagyon picike és vékony, rendszeresen bántották, pedig az óvónő közbeavatkozott, de mégis találtak rá módot (nem durván, nem súlyosan, de kisebb ütések, ellökések, gáncsolások voltak). És van egy auti, kicsit ért-fogy. kisfiúnk is, ő harap. Persze, szabályozzák ezeket, de időnként azért elő-előfordul, szerintem ezzel nehéz mit kezdeni. Remélem, nem lesz több sérülése Andrisnak!! Mert azért ez így hosszú távon akkor sem lehet.
Labolen, jobban vannak a gyerekek? Nincs hír még mindig a Gyermekházból?
Szanya, javul a fiad szeme?
Tomger, nagyon ügyes G.!!! Ez a sok szerepjáték, szuper

A pucérkodás normális is lehet. Az nt gyerekem imádott mindig pucérkodni és egy időben (kb 1 éve) minden fürdés után megpróbált elrohangálni, annyira szeretett ruha nélkül lenni. Szerintem ez tök normális egy időben, de nem tudom, hogy nálatok is ebből a természetes érzésből ered-e, de amúgy ilyen van, gondolom, ez is valami fejlődési szakasz lehet, amikor ráébrednek a saját testükre, az én-tudatuk alakul. De tény, hogy ismerek olyan auti kisfiút, aki 10 évesen is letépte magáról a ruhát és pucéran rohangált, de ő nem kapott segítséget addig sosem (10 évesen kapott diagnózist, vagy 9...). Bár, ennyi idősen, mint G. inkább a természetes érési folyamatnak gondolnám ezt, főleg, mivel amúgy is fejlődési ugrásban van (ami már a szerepjátékból látszik).
Andesz, mindig megdöbbenek M. egyéniségén, nagyon különleges egy kisfiú. Tökre tudatában van saját magának, ez hihetetlen, tényleg nagyon felnőttes lehet sokszor. Az, hogy ő már megfogalmazta, hogy más, az azt jelenti, hogy - szerintem - el kell neki mondani, hogy ez mit jelent, hogy ti is tudjátok, hogy ő más, hogy mi ez a másság. (az én fiam is mond ilyenek, hogy nem játszanak vele és ez zavarja, meg észreveszi ezeket, de valójában fogalma sincs, hogy ő más, mint a többiek, eszébe sem jut összehasonlítani magát akárkivel is, nagyon éretlen ebben, vagy ő sosem fogja ezt észrevenni, nem tudom, a férjem sem törődött ezzel sohasem, pedig gimiben ő már nagyon nagyon más volt, mint a többiek, mégis, sosem fogalmazódott meg benne, hogy ő más, mert nem gondolkodott ilyen témán, nem érdekelte) Én bizony elmondanám neki. Akkor is, ha sokk lenne. Most könnyebben fel tudja dolgozni, mint 9-10 évesen, de akár 8 évesen, minél korábban tudja meg, annál könnyebben dolgozza fel. Ezt gyógyped is alátámasztotta. Szerintem ezen túl kell lennetek - én legalábbis így érzem helyesnek, de nem vagyok szakember. Én leülnék és elmondanám neki, hogy nem véletlenül érzed magad kicsit másnak, mint a többiek az oviban, mert egy olyan nehézséggel küzdesz, amit autizmusnak hívnak. Ez nem betegség, hanem azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat nehezebben tudsz megérteni, pl az emberi kapcsolatokat és az érzelmeket. Ehhez neked több segítség kell, mint a többi gyereknek. Ugyanakkor, bizonyos dolgokat pedig te értesz meg jobban, mint a többiek, amikhez nekik kell segítség és neked nem. Valójában pontosan olyan gyerek vagy, mint a többiek, csak neked másban kell segítség, mint nekik, de ettől még pontosan olyan értékes és szeretnivaló vagy, mint ők. (az általánosítást lehet konkretizálni, hogy pl mikben szorul segítségre és mikben nem, amiben más igen)
Én ezt tenném, nem tudom, hogy ez helyes lenne-e...