LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14471

Szanya, 17-ik kerületiek vagyunk. Miért?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14472

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Jobbulást minden gyerkőcnek, aki beteg!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Marco, Andesz: írtam emilt, amiben felvetettem egy új iskola elméletet. Itt is leírom, ötleteljünk erről is, hátha valaki okosabb mint én. Többségi iskola, azon belül sni osztály évfolyamonként 12 fővel. Ilyesmiről van tapasztalat?

Adatok: Nekünk benne van az évkönyvben, babzsákozással tanultuk, hogy rögzüljön az infó. Foglalkozás még nincs benne, de majd beleteszem. Bár nem tudom, magamról mit mondjak... Itthon vagyok és ennyi. :dry:

Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14473

Viki, nekünk sem egyszerű. Sírás, ellenállás. :( :( :( És azt hiszem, viszket az egyik szemem. :( Remélem, csak képzelgek!!!!!!

Kimni, ez pontosan így van, annyira szűk kisebbség vagyunk, hogy nem foglalkozik velünk senki. Vagy legalábbis nem foglalkozott. Azért arra kíváncsi vagyok, mire lesz majd fordítva az a 800 milla, ami autizmusra van szánva.

Andesz, azt, hogy hogy kell elmondani az autizmust, azt lehet, hogy át kéne beszélnetek Edinával. Jó ezt felépíteni, írt róla Edina, hogy hogyan. És M. annyira okos, hogy nem lennék meglepve, ha előbb rájönne magától, mint ahogy elkezdenétek adagolni neki az infót.

Champ, vámpírintéző, ez nagyon jó, lehetek én is vámpírintéző? :laugh: :laugh: :laugh:
Jegyző?? De hát azonnal rávágná, hogy ez és ez a suli integráló, amott a szegregált, ott meg az alapítványi, mit akarok még?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14474

Labolen, kipróbáltam az évszakos magyarázatot. A fiam felsorolt mindent, ami a képen van, a többiből nem értett egy hangot se szerintem. Azt hiszem először a napszakok fogalmát kellene tisztázni. Erre rámegyek a napokban, eddig ezzel nem foglalkoztam, azt hittem, megvan....

SNI osztály? Hááát... Kevés lesz rá az alkalmazott, nem hiszem, hogy a szünetet lehet simán intézni. De nem hallottam még ilyenről saját tapasztalatot.

Viki, kár, a 19-ben tudtam volna egy jó lehetőséget sulira.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14475

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14476

Champ, én már most is játszanék ilyet. Egész nap nyomja. De a válasz még mindig nem az erőssége! De a szája, az jár, non-stop!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14477

Bundáskenyér: kitartás és csak pozitívan
Mindenki aki beteg jobbulást
Champ ez a történet :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14479

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: Hát igen a berögzült utak! Andrisnak Visegrád felé az út egyet jelent bobozás ;) múltkor nem is az volt a cél, de módosítani kellett, mert annyira csalódott volt, hogy a Megyeri-hídon átmenve más felé vettük az utat.
Nem ismered: Járt utat a járatlanért el ne hagyd! (mert a végén eltévedsz! Nem igaz Labolen, Mimmo?)
Ó az az isteni hétvége amikor este és éjszaka csak vagdostunk a Vadasban. Úgy emlékszem nem sokáig sörözhetett a férjem focit nézve csak úgy, mert a kezébe nyomtam egy lapot egy ollóval. :whistle:

Agiviki: mondatcsík, hát ez nagyszerű! Nagyon szépen haladtok! Használja az otthonon kívül is a kártyákat? Pl. nagyinál Minden családtagtól kér v. csak veled kommunikál így?

Kimni: Te vehemensen vagy türelmes! Szanya + Én türelmesen vagyunk vehemens. (te legalább törekedsz!) Nem hisszük, hogy a ti gondjaitok (barátság, szerelem, jövő) kevésbé lenne fontos! A te gyerekednek másak a gondjai, de mind a ketten azt szeretnénk, hogy boldoguljanak.
Sajnos én is azt tapasztalom, hogy egy-két SZÜLŐ(nem anya, apa) csak egy megőrzőt keres a gyerekének suli címen. Röhejes, de most a Szellőben, ha kérdezek a gyerekről az az érzésem itt nem szoktak a szülők nagyon tudatos szülőként működni.
Szellő:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

A kis -nagy betegeknek mielőbbi jobbulást!
Szanya üzenem Z.-nak, hogy a húsvét még messze van!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14480

Champ !Hát ez a "mezítlábazás ". ;) Nem rossz ". Edzett kis srác lesz Z,az tuti .Nem volt végül is olyan hideg . :)
A nyomtatós sem rossz történet. Meglátogat titeket a kissrác vasárnap,utána max beviszed a munkahelyedre hétfőn .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14481

Sünöcske !Sajnálom ..Nem is tudom,hogy lehetne erre reagálni szülőként megfelelően . De miért is kellett nektek átmenni ebbe az intézménybe ?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14482

Szanya !Köszi a tanácsot (Edinának írok mailt,ha nem is a közeljövőben ..de minimum egy éven belül :)!Érdekel tényleg ,hogyan lehetne megközelíteni ezt az"autista vagyok "témát ..M.egyb érzi ,hogy más ,mint a többiek ,ha nem is mondja így ki ..(de pl .jön ezzel :"nem játszottak velem ,csak a többi gyerekkel "-mondta már korábban is , vagy meséli :"anya ,nagy dolog történt ,szereztem egy barátot ",na ,örüljél ,anya játszottam a lánnyal ,de ennyi elég volt ".. Vagy tőlem kérdezi ,hogy mért nem tud betartani szabályokat ?-"Miért vagyok ilyen ?". Nehéz ügy ,nagyon . Nekünk azt mondta az egyik fejlesztőnk ,hogy nagyon komolyan kell foglalkozni M ezzel a problémájával (nagyon megéli ezeket a szociális kudarcokat ),mert később absz ,depressziós lehet (mondjuk így kamaszkorára ). Tudod ,erről a kamaszkori depiről volt is egy-két szó az előadáson .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14483

Szanya, érdekel a 19-ik kerületi suli lehetőség. Nagyon. Nincs messzebb mint most a Maglódi ovi.

Süni, más családtagnak is odaadja és az oviban is használja. Nagyihoz nem visszük mert itt lakik velünk:-) Vendégségbe most fogjuk vinni először. Bár kellene egy menjünk haza kártya is akkor :laugh: Azt biztos használná kb. 20 perc után...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14484

• Chris79
  • Chris79 profilkép

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14485

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Viki, (tegnap már nem tudtam reagálni, az estéink kezdenek rémálommá válni :( )

Én is gratulálok a fejlődéshez! És ez szuper hogy több helyen is tudja használni, sajnos nálunk nagyon kevés színtere volt a pecs-nek. Itthon, vagy ha velem ment a gyerek, de a nyagyi egyszerűen nem volt hajlandó.
Sztem hamarosan be tudjátok hozni majd a többi igét, is. Úgy emlékszem, megvettétek az Én is tudok beszélnit, gyakoroljátok az igéket csak úgy kártyákról, hogy tudja mit jelentenek.
Sietni tényleg nem érdemes, nehogy kavarodást okozzon a gyerekben, ráadásul a pecsben a tárgyakon túl már nagyon sok szimbólum van, ami egy külön nyelv, meg kell tanulni.

Csibnyusz. szuper vagy! Mindannyiunknak ilyen managernek kéne lennünk
gyermekeink mellett!

Bundáskenyér: igazából én is másra számítottam, a GFCF-et a neurológus ajánlotta?
Örülök, hogy sikerül megoldani és nincsenek cukros panaszok. Gergő is ezen a diétán van 2 éves kora óta, bár tejjel egyébként sem terheltem meg, viszont kenyeret, zsemlét azt evett. Sokáig sütögettem neki én is a gl mentes pékárukat. Most egy ideje hetente 1* megveszem egy diétás boltban ahol helyben sütnek.
Nagyon kíváncsi vagyok 1-2 hónap múlva mi lesz. A tejmentes diétával kapcsolatban már pár hét múlva látni lehet akinek az okoz problémát, de gluténmentességgel sokkal több időt kell végigcsinálni hogy érdembelit mondhass.

Andesz: érdekes nekem is pont ez jutott eszembe a könyv kapcsán, hogy ebből a lányból mennyit kihozhattak volna, ha időben elkezdik fejleszteni, hisz nagyon okos!
Én pont az Én könyvvel egyszerre voltam azon az előadáson, amit a Vadasban Csilla tartott, az hogy az autiknek mennyire fel kell építeni az éntudat lassú fejlődés miatt hogy hogyan ismerkedjenek magukkal. Ez van meg nagyon szépen kidolgozva Edinának.
Itt voltak azok a fő pontok: Én és külső tulajdonságaim
Én és mások
Én és személyiségem
Én és a testem
Én és érzéseim
...
Én és autizmusom
Ott hogy Én és szeméyliségem már erősen kijönnek azok a másságok amik az autizmusra jellemzőek és ezt konkrétan az autizmus megnevezése nélkül meg lehet beszélni.
mindegyik címhez egy kidolgozandó anyagrész tartozik. Apropó az igért könyv ebből megszületett? Tudtok erről valamit?

Szanya Labolen milyen napszakos magyarázatról írtok? Biztos átfutottam valamit..
az én kicsim vajmi kevés dologot tanul meg csak úgy magától. Egy egy dologra tudatosan rá kell állni és hosszan tanítani, pl évszakok és azt tanítani, évről évre elővenni és bővíteni a témakörhöz fűződő ismeretanyagát. Igen, az oviban ezt csinálják. Biztos vagyok benne hogy amit az óvónők ott a többi gyereknek megtanítanak, a fele sem áll neki úgy össze mint az NT-knek. Szerencsére a faliújságra kiteszik a témaköröket, amivel foglalkoznak és próbálok otthon arra ráerősíteni.
Az őszt már 2 hónapja tanítom csak úgy felhívom a figyelmét nap mint nap a a lehullott levelekre a lekopaszodott fákra arra hogy hideg van nem süt a nap. Megvettem Miri által ajánlott évszakos kirakót, de szerintem az még absztrakt neki. Szuperül berakta a hiányzó formákat, de szerintem nem figyeli, hogy mi is van a képeken, de majd jó lesz még mert sokszor előveszem és majd megvilágosodik. Persze el is mondtuk hogy a néni gereblyézik, vagy a nyári képen a néni locsol. Sztem akkor sem áll neki ez össze hogy azért mert más az évszak.
Sajnos nem sikerült egy ugyanazon helyről jó fényképet készíteni (megcsináltam a házunkról, hiába nem jön ki rajtuk a lényeges évszakbeli különbségek), nyáron és ősszel. Pedig a legtutibb az lenne, ilyen fényképeket egymás mellé tenni és nézegetni, és nem árt ha az személyes, a kedvenc park, saját ház, az ovi udvara, még megcsinálom.:)
Rajzos is biztosan jó, de szerintem a személyes fénykép jobb, a fene e. meg nem sikerült jól a nyári kép.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14486

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Csak még annyit hogy esténként szuperül játszik a gyerekem. Százféle szerepjáték megy a kisház simán egymás után büfé, pékség, kisbolt és váltogatja hogy mit lehet venni és ez a folyamat leállíthatatlan. Nem akar fürdeni menni, nem akar vacsorázni, nem akar aludni menni. Hiába napirend, hiába a vizuális időmutató hogy már csak ennyi és aztán jön a fürdés. Amikor indulni káne üvöltés: Még nem!
Csak azzal tudjuk lehűteni hogy kiviszem a hidegre néhány másodpercre. Tanácstalan vagyok. Zeng tőlünk sztem az egész utca. Egész nap egy cukor a gyerek, de estére megőrül.
Tegnap fürdés után pedig a pizsamáját is le akarta venni és pucér akart lenni. Nagyon meg vagyok ijedve, mert ezt sem először csinálja. Most próbálok rájönni, hogy anyaghoz fűződik e meg néhány napig csak vízzel fürdünk.
Pont a korábban említett könyvben sajnos elég részletesen olvashatunk erről a problémáról.
Viszont eddig semmilyen jelét sem tapasztaltam hogy a fiam bőre extrém érzékeny lenne. Lehet hogy volt ugyan de most fokozódik?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14487

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: tippem: Lehet, hogy van egy rutinsor, amit be akar fejezni. Vagyis hogy szerinte minden féle boltot végig kell játszani, mire kezdődik a fürdés, és esetleg te hamarabb akarod vinni, mint hogy ő a végére ért volna. Nálunk ez pl jellemző volt, hogy a sornak vége kell legyen, még ha én nem is tudtam semmi sorról.
A másik tippem: a fürdőben folytatódhatna a boltos játék, csak mondjuk ott legyen strand, vagy uszoda. Vagyis hogy oda is lehetne átvinni a játékot, ha csak amiatt nem akar fürdeni, mert még játszani akar.
Pizsama: nekünk volt egy évünk, amikor a gyerek rákattant egy darab pizsamára, és semmi mást nem volt hajlandó felvenni. Ha éjjel lehányta, akkor ki kellett mosnom, és hajszárítóval megszárítani, mert akkor pucéran aludt volna. Nem lehet, hogy csak egy másikat akar felvenni? Vagy téged büntetni, hogy akkor is leveszem, hogy ne neked legyen igazad, és még mindig játszani akarok amúgy is, pizsamában meg nem lehet a boltosat játszani.
No ennyi tippem volt. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14488

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Chris: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14489

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: Napszakok: Nálunk most minden este azon agyal a gyerek, hogy ha sötét van, miért nem alszanak az emberek. erre készült egy téli és nyári napszakos körrajz, hogy lássa, ugyanabban az órában nyáron világos van, télen meg sötét. kicsit bonyolult, de nézegetjük, mert más módot nem tudtam kitalálni, hogyan magyarázzam. Fent van bmshare-en, meg db-ban is.
Amúgy nagyon ügyes G. ezzel a sok szerepjátékkal. :) ez lemaradt az előbb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14490

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Labolen köszi, még agyalok én is, most mennem kell délután leszek csak gépközelben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14491

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Csibnyusz: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Süni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.128 másodperc