LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14553

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Tomger: szerintem Jól csinálod, és remélem pár nap alatt visszarázódik minden a helyére. :)
A pucérkodást meg lehet időben behatárolni, mert azért tényleg nem jó, ha emiatt megfázik. De jó ez a kompromisszumos megoldás, hogy akkor legyen egy kicsit pucér, addig, amíg mondjuk csörög az óra, vagy ilyesmi.

Na mi megyünk a nagy kihívásra, elmegyek három gyerekkel vásárolni, előtte meg orvoshoz. :blink: Jó kis kalandnak ígérkezik. :D
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14554

Tomger, hát nem, sajnos. :( Ráadásul a sok orrszívástól a szinte teljesen új porszívónk az éjszaka közepén bemondta az unalmast, úgyhogy még éjjel vett a férjem a Tescóban egy másikat. :unsure: Lehet javíttatni aztán akadályversenyt rendezni a porszívók fölött, mert már sehova nem tudom elrakni. :(
A gyerek meg felkelt reggel és véget nem érő görcsös köhögéssel kezdte, úgyhogy Ventolin és délben megyünk az orvoshoz. Pedig ez még mindig a vírus, ez pontosan ugyanaz, mint amivel kórházban is voltunk. Aranyos kis náthavírus. :angry: :angry: :angry: És 38,4 volt még éjjel. Szerintem lett volna több is, ha nem kap lázcsillapítót.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14555

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Labolen, ez szuper :D :D Én is nagyon örülök, ügyes vagy te is!!!!

Tomger, fordítva van tényleg, minél kisebb egy gyerek, annál jobban feldogozza a rossz hírt, akármi is az. 12 évesen rosszabb egy ilyen hírt fogadni, mint 5-6 évesen. Ezzel nem azt mondom, hogy egy 3 évesnek mondani kell, hogy autista, hanem azt, ha már el lehet mondani egy gyereknek, akkor el kell mondani, hogy gyorsan túl legyen rajta, mert minél korábban, annál jobb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14556

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, jobbulást, sokszor gondolok Rátok , remélem segít :(

Nálunk pont így nyiffant ki a legutóbbi porszívó, az orrporszívózás kinyírta motort. Az már nem volt ugyan új, de nem lehetett javítatni.
És ez pont éjszaka :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14557

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14558

Összevissza szólok hozzá, ahogy olvasom - visszafelé .

Labolen:

Bár nekünk nem olyan nagy gond, de lehet, hogy nekem is főzős műsorokat kéne nézni, hogy Z bővítse a repertoárt. Fantasztikus!! Nagyon ügyesek vagytok.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Tomger:

Hát ez nagyon- nagyon jó dolog, hogy a kisfiad így meg akart gyógyítani!! Nálunk ilyet csak a nagyfiam csinált,de ő egy nagyon érzékeny, gondoskodó típusú NT kisfiú.

Esti lefektetés. Nálunk csörög a telefon egy bizonyos hangon. Ekkor vonulunk fogat mosni, WC-ni stb. Majd meseolvasás. Mikor másodszor is csörög a telefon ezen a bizonyos hangon akkor jön a lefekvés. Már kb 1,5 éve megy ez így, előtte nekünk is nagy gond volt, de ez nálunk nagyon bejött.

Mikor mondjuk meg? Hát nem tudom, ahogy jönni fog. Ha kérdezget már, ha úgy gondolom, hogy megérti, ha a kicsi nyíltan rákérdez, hogy mi az az autizmus, ami a tesónak van. Biztos nem 12 évesen, talán iskolakezdésnél.

Chris79:

De sokszor, főleg az első diagnózis után voltak ilyen érzéseink, hogy ha van is valami magatartászavar, akkor sem auti. Most már nem ezt gondolom, de viszont azt gondoljuk, hogy túlságosan nagy kalap az autizmus, ahová a fő tünetegyüttesek alapján sorolják be az embereket, nem a kiváltó okok alapján, pedig ki tudja hány részre lehetne felosztani, és nincs különbség téve az érintettség szerint sem.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14559

Labolen !CSak így tovább !A sok "együttfőzésből "lehet,hogy L. sok ételt elfogad majd! :)
Szanya !Hú ,ez a hurutos dolog ! Együttérzek veled.....Ez nálunk is valami rémes M-nál (...de úgy születése óta .. ). Most épp 3.hete köhög ,hul ugatva ,hol hurutosan .. ,miközben a tesójának semmi baja,pedig M folyton csócsálja a bébit ,lehetetlenség lenevelni róla ,hogy ne tegye . Jobbulást Z-nek !

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14560

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Chris, irigyellek!

Majd Kimni is ír biztosan!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14561

Még mindig a "másságról "és annak elfogadásáról :(nem tudok sajna mindenre reagálni). Én is amellett szólok ,hogy muszáj valami folyamatosságot belevinni ebbe , "hogyan adagoljuk majd be később a gyermekünknek azt ,hogy autizmussal él ?"Azért sztem ez egy rendkívül elvont valami ,amit így egyből a gyerek nem fog fel egyszerre . Nálunk pl . M nagyon érdeklődik a különböző "fogyatékkal élő "emberek iránt :értelmi ,hallás ,beszéd ,mozgás .:Miért nem tanul meg beszélni a felnőtt ?,Van olyan ,hogy valaki 10 évesen sem tanul meg járni?,Mi történt a fiúval ?-tehát ilyen tök gyereknyelvi szint ... -de érdekli . Itt amikor ,erről érdeklődött bejöhetett volna az autizmus is ... Arról már beszéltünk ,hogy van ,aki nehezebben barátkozik ,nehezebben ért meg szabályokat -erre kell neki a szabályfüzet . A napirend nálunk megint egy jó -rossz :dolog :sokszor volt már ebből probléma ,hogy én kiraktam pl . a feledatozást , R . nagybácsi pedig lent futkározott - Oltári igazságtalanságnak érezte .És nap ,mint nap kerülhet ilyen helyzetekbe :anélkül ,hogy ő tudná ,hogy más ,de mégis más ..Ezt most elég furán fogalmaztam ,remélem érthető egy kicsit .azért M. ezt így nem mondja ki ,hogy ő más :érzi ,hogy valami nem olyan ,amilyen :Pl ." Én furcsa vagyok ,mert furcsa félelmeim vannak ",(ezt mondjuk így nem mondtuk neki ). Vagy :"Anya ,örüljél ,hogy játszottam valakivel .."..-de hát ez is inkább azért ,mert "Anya ,téged ez érdekel "-ennyi lényeglátása már volt ,hogy ezt leszűrje ; Vagy R nagybácsika mindig tanítgatja M,hogy ne repüljön ,mert furcsa ,ne hajoljon be mások arcába ,mert fura ,ilyenek .. Tehát azért sokszor kerül ilyen szituba . Vagy ha utazunk vhova és ott elég bizarrul viselkedett utána megbeszéljük .
Én később ezekbe fogok kapaszkodni ,mikor elmondom M:"emlékszel erre ,meg erre :szabályfüzet , napirend ,barátkozási nehézségek,ilyenek ... Egy nap megkérdezte tőlem :"Anya ,van ,aki betegen születik ?...és így is marad életében ?És én betegen születtem ?"-de ez csak úgy eszébe jutott .Most erre mit lehetett volna mondanom :Nem vagy beteg ,mert igazából nem is .
Szerintem is nagyon jó ,hogy a pozítív tulajdonságokat fogjátok sokan kiemelni ,ha elmondjátok a gyerekeknek .Én is így fogok tenni ..-majd ..még nem érett rá ,még azt sem tudja M igazán feldolgozni ,ha valakivel jó történik ,mert csak vele történhet klassz dolog_(egocentrikus gondolkodás ). Erre mondjam el ,hogy te autista vagy ?Nem tudom ,hogy élné meg . Legjobb az ilyen jó "középidő" erre :mikor nem kamasz még ,de nem is kicsi :értem itt 9-11 éves kor körül . Persze ,ez egyénenként változhat..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14562

Labolen, nagyon nagyon örülök:-)))

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14563

Szanya, fúúú... Jobbulást!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14564

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14565

• Chris79
  • Chris79 profilkép

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14566

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Andesz:Azért vittem át az Andrist, mert nem beszél 6,5 évesen. Itt használnak vmilyen szinten napirendet és PECS-et nagy szakemberek azért belekötnének a helyességében + itt gondoltuk az iskolát is. A. a nyugodt passzív csoportba tartozik, emiatt nem volt gond vele sehol csak a megfelelő fejlesztés hiányzott. Azt gondoltuk itt majd megkapja végül is 6 gyerekre van 2 ember + 1 dajka.

Chris: Karmol a drága, ráugrik az emberre, mint egy kis tigris! :angry:

Tomger, Labolen, Kimni: Már az csodálatos, hogy 3 évet a normál gyerekek között sértetlenül kibírt a gyerek, mondjuk számíthattam volna arra, hogy autik között a különbségek miatt előfordulhat ilyen, de saját szememmel látni a sebesülést villámcsapás volt. Igen Labolen: azt se tudja hogy kell megütni a másikat, szegény úgy elszontyolodott, hogy az óvónő ölében ült és pityergett nem értette mi rosszat csinált.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14567

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14568

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Champ, én is azt írtam, hogy nagyon fontos, hogy csak akkor kell beszélni erről az autizmusról, ha a gyerek érett rá, egy rugóra járunk :) Addig nem érdemes. Azt hiszem, abban van többekkel vélemény különbség, hogy ha már elmondjuk, azt hogyan tegyük. Az én fiamat sem érdekli, mondom a férjem így nőtt föl, hogy ez nem volt téma... :whistle: Ha jó közösségben van, akkor valóban nem annyira lényeges ez az egész. A férjemnek hatalmas szerencséje volt a gimis osztályával (áltsuliban ő csak egy jókisfiú volt, tulajdonképpen nem lógott ki annyira a sorból ott még), ismerem a volt osztálytársait és hát hú, nagyon válogatott jó bagázs (orvos, fizikus, állatorvos, pénzügyes, ilyen szakmák lettek többségben, hihetetlen értelmes és normális erkölcsű családból származnak mind, nem véletlenül fogadták be a férjemet ennyire, pedig akkor már iszonyúan kilógott). Azért nem lehet mindenkinek ekkora mázlija. (azt hiszem, ezért nem is foglalkoztak ezzel az egésszel a férjem szülei, mert nem volt igazi probléma a férjemmel - bár fel kellett volna tűnnie egy csomó dolognak az anyósoméknak, de lényegében sosem látták a fiukat, nem volt igazi kapcsolat köztük). Az egyetemen meg tényleg kibukott minden, az nagy gáz volt.

Szanya, mi újság? Doki?

Labolen, mesélj majd, mit főztök ma? :) Remélem, jól elvoltatok a boltban... Én ma csináltam nagy bevásárlást velük (cipő, adventi naptárhoz cuccok, DM), huuuuu... nem kommentálom.

Süni, megértem, hogy sokkoló volt látni a foltokat a fiadon!!! :(
Egyébként rájöttem, hogy amit írtál, az tök találó ez a vehemensen türelmes meg türelmesen vehemens :) De azt hiszem, én nem türelmes vagyok, hanem csak kitartó, ez ugrott ma be vezetés közben :) Kitartónak tényleg kitartó vagyok. De nagyon türelmetlen :P

Chris, igaza van 3macinak, ez tipikusan a tagadási fázis, mindenki átmegy ezen. Az egész gyászfolyamaton átmegy a legtöbbünk a diagnózis után. Ennek az egyik szakasza a tagadás. Ha olvasol erről a gyászfolyamatról, akkor könnyebb lesz neked az egész, jobban fogod tudni, hogy amit érzel, az természetes. Ezen is át fogsz-fogtok menni, amint vége ennek az időszaknak, nem fogod sötéten látni a jövőt! És Champnek is igaza van, a fejlesztő majd elmondja a pozitívumokat is, sőt a fejlesztés során a változások miatt te is jobb hangulatba fogsz kerülni! Mentek akkor az EMÚba?

KISSTIM :D Érdekelne, mit gondolsz arról, hogyan kell elmondani egy ilyen nagyobb méretű dolgot, mint az autizmus egy arra érett-érdeklődő kisgyereknek!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14569

Megjöttünk az orvostól. Szerencsére a tüdeje és a mandulája tiszta, úgyhogy marad az eddigi terápia, ha hétfőig nem javul, akkor kell visszamenni. Viszont kapni fogja innentől az egész téli időszakban az Isoprinosine-t.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14570

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Heti nagy bevásárláson voltunk, az gázabb, mint a szomszéd bolt. Mert általában a felénél kitalálják, hogy pisilni kell, vagy ide-oda elszaladnak. De most ment minden simán. :) Csak a kassza mellől ment el L. de megtaláltuk a wc-nél, nem volt nagy gond. Már nem pánikolok ilyenkor, tudom, hogy hova megy. Mondjuk nem szeretem, de már nem akadok ki. :huh:
Ma még a tegnapi levest ettük. Hát ma már nem volt olyan lelkes. de azért jutalom ellenében hajlandó volt kienni néhány pirított kockát a levesből. Azért valamit evett.
Majd holnap akarok megint főzni új levest, még nincs tippem. Ez a borslókrémleves könnyű pálya volt, mert ilyet már evett egyszer étteremben, és a zöld amúgy is jó ételszín, azt eszi. Nem tudom holnap mi legyen. Én valami kukorica levesben gondolkozom... No majd megírom, mi lett. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14571

Furcsa kérdésem lesz valószínűleg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14572

Labolen:
Készíts brokkolikrémlevest, az is zöld, és egyszerű. :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.627 másodperc