Szanya, a váladék a szemben az tényleg húzós, akkor én is nyomom a szemcseppet... (én most magamnak adtam...). Jobbulást, drukk, hogy megússzátok gyógyszer nélkül!!! (nincs drukkoló smiley?)
Tomger, valahogy nem is gondoltam erre, hogy milyen igaz, ezt a foglalkozás témát vizuálisan simán meg lehet tanítani neki. Már régóta érik bennem az én-könyv gondolata, nyár óta akarok belekezdeni, de ez azt hiszem, megadta a kezdő lökést, mert iagzad van, tök fontos infokat lehet így megtanítani neki (amit te is írtál, lakcím, név, stb).
Az idő dolog: amit lexikálisan tudni lehet, azt tudja, sorrendben is, elméletben is... csak, amikor arról van szó, hogy mikor csináltunk valamit vagy mikor fogunk csinálni valamit, akkor összevissza mondja az időket, időpontokat. Igen, nincs időfogalma. Nem tudom, mihez lehet ezt mérni, de feltűnően jobban érti az idő fogalmát lexikális tudás nélkül a kisebb, már 3 évesen jobb volt ebben, mint az akkor 5 éves nagy. (anélkül, hogy a kicsi tudta volna a napokat, hónapokat, sokkal jobban el tudta helyezni, hogy holnap, tegnap, régen, jövő héten - ebből gondolom, annyit értett, hogy még messze van, de nem kérdezett rá 1 óra múlva, hogy akkor most?). Az evéseket mindkét gyerek keveri nonstop, szerintem egyszerűen nem érdekli őket, ahogyan a nagy fiadnál is ez lehetett, hogy nem érdekelte őt ez az egész. A nagyfiamat érdekli viszont, tiszta ideg sokszor, hogy nem tudja hova tenni az adott időpontot, addig ül és gondolkodik, hogy Mikor van a jövő hét szerda, amíg ki nem tudja számolni.
Jaj, egy cuki dolog volt ma hazafelé az állatkertből. Láttunk egy vízibuszt, olyan kétéltűt, de még gurult az úton éppen. Anyukám ámulatba ejtve mondta, hogy jé, vajon hogyan mehet ez a vízen? Onnantól kezdve hazáig végig ezen kattogott a nagyfiam, vagy harmincszor kiáltott, hogy "megvan, megvan!" és mondott egy elméletet. Olyan kifinomult kis elméleteket gyártott, hogy mi hogy lehet a buszban, nagyon édes volt. A kicsi a maga módján figyelte a szitut (én egyszer megjegyeztem, hogy lehet, hogy propeller hajtja a víz alatt) és fél óra múlva megszólalt ő is, hogy megvan! Propeller hajtja

annyira firnyákos... Mindenesetre, én azt hiszem, aspiság ide vagy oda, nem lesz mérnök a fiamból, valahogy nincs ehhez olyan érzéke, a szerkezetekhez, járművekhez (csak a külsejük köti le őt). Pl 3maci fiáról tök el tudom képzelni, hogy mérnök lesz, meg Andeszéknál is M-ról. Miri fiáról meg mindig a közlekedésmérnöki kar jut az eszembe

Én nem tudok ilyen egyértlemű érdeklődési kört a fiammal kapcsolatban, kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő.