LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14451

Mindenkinek jobbulást!

Csibnyusz, drukkolok, majd írd meg mi volt!

Marco, nagyon együttérzek, én már most teljesen kivagyok a suli miatt, pedig jó esetben még 2 és fél évünk van. Persze teljesen más az gyerekeink helyzete, de mindenkinek nagyon nehéz egy-két szerencsés helyzettől eltekintve.

Kimni, mindenki másért aggódik a gyerekével kapcsolatban, és én valóban ennél egyszerűbb dolgokért is nagyon aggódom, (pl. beszéd, kommunikáció) , de teljesen értem és megértem a Te aggodalmaidat is, és írd csak meg ezeket, többek között ezért van ez a fórum.

Bundáskenyér, nagyon várom a beszámolódat, remélem hétvégén meg tudod írni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14452

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Mimmo, Andesz biztos ír erről, de én azokat tartom fontos infóknak, ha a gyerek elvész ezek alapján haza tudják hozni:
Név, cím, anya-apa neve. Sztem ezeket 6 évesen ha tud beszélni, meg kell tanítani még akkor is ha valamit nem tudsz teljesen értelemmel lefedni . Bár ilyesmi gond nálatok nincs.

Sajnos a hány éves vagy-ot képtelenség megértetni most még a kicsifiammal. Nem látom értelmét, hogy mint bemagolt ingyombingyomt szajkóztassam vele. Talán még 2 szülinap gyertyákkal és megért belőle valamit. Most pedig készÍtek az Én könyvébe csecsmős képet, bár be kell látnom az életkorokat tanítani egy 4 évesnek uygancsak korai:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14453

Kicsit dicsekszem, ha nem bánjátok...
Olyan ügyes Mimi. sok mindent kér már "szóban", nagyon cuki :)
Voltunk S, Annánál, mi most tartunk ott, hogy a mondatcsíkra neki kell a kérek-et is kitenni.
Azonnal ment neki, nagyon büszke vagyok rá!!! Nem mondom, hogy gyorsan haladunk, de biztosan :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14454

Kimni, ha látnád a szemét... Nem csak piros, hanem az egyik a sarkában merő vér. Rettentően néz ki. Ezenkívül tiszta ragacs a szempillája. Felhívtam a dokit, azt mondja, hogy egyértelműen vírus (mármint az orrfolyás-láz), tartsunk ki, ha péntekig nem javul, csak akkor menjünk (már csak azért is, mert egy hasmenéses vírus is fut, el ne kapjuk a rendelőben).
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14455

Viki, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Mimi nagyon ügyes, örülök, hogy haladtok! :cheer:

Marcoverde, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14456

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Agiviki!Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14457

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Van valakinek ötlete arra, hogyan rajzoljam le, hogy nem dugunk semmit a konnektorba?
Igen tudom vakdugó kell, de a szabályt is meg kell tanulnia. A régi lakásunkban volt dugó mindenhol, de sosem érdekelte, Itt nincs, erre most próbál beledugni ezt-azt. Holnap IKEA.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14458

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Bundáskenyér, hát elég rémisztő lehet ez az egész helyzet. Nagyon remélem, hogy nem kell végül a gyógyszer! Diétát hogy tudod tartani? Mi van, amikor hipózik? Drukkolok! (ez az utóbbi kérdésem nagyon izgat, mert én magam emiatt nem tudok semmi ilyen megvonásos diétát csinálni)
Én simán lerajzolnám, ahogyan egy pálcika ember beledug valamit a konnektorba, akármit és pirossal áthúznám. Helyette odarajzolnám, hogy áll a konnektor mellett a pálcika ember és a kezében van ugyanaz a valami és játszik vele, nem dugja a konnektorba (esetleg hátat is fordít neki). De ez lehet, hogy túl általános rajz, az én fiamat ezek az általánosítások sosem zavarták, de sok autit zavar.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14459

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, a váladék a szemben az tényleg húzós, akkor én is nyomom a szemcseppet... (én most magamnak adtam...). Jobbulást, drukk, hogy megússzátok gyógyszer nélkül!!! (nincs drukkoló smiley?)

Tomger, valahogy nem is gondoltam erre, hogy milyen igaz, ezt a foglalkozás témát vizuálisan simán meg lehet tanítani neki. Már régóta érik bennem az én-könyv gondolata, nyár óta akarok belekezdeni, de ez azt hiszem, megadta a kezdő lökést, mert iagzad van, tök fontos infokat lehet így megtanítani neki (amit te is írtál, lakcím, név, stb).
Az idő dolog: amit lexikálisan tudni lehet, azt tudja, sorrendben is, elméletben is... csak, amikor arról van szó, hogy mikor csináltunk valamit vagy mikor fogunk csinálni valamit, akkor összevissza mondja az időket, időpontokat. Igen, nincs időfogalma. Nem tudom, mihez lehet ezt mérni, de feltűnően jobban érti az idő fogalmát lexikális tudás nélkül a kisebb, már 3 évesen jobb volt ebben, mint az akkor 5 éves nagy. (anélkül, hogy a kicsi tudta volna a napokat, hónapokat, sokkal jobban el tudta helyezni, hogy holnap, tegnap, régen, jövő héten - ebből gondolom, annyit értett, hogy még messze van, de nem kérdezett rá 1 óra múlva, hogy akkor most?). Az evéseket mindkét gyerek keveri nonstop, szerintem egyszerűen nem érdekli őket, ahogyan a nagy fiadnál is ez lehetett, hogy nem érdekelte őt ez az egész. A nagyfiamat érdekli viszont, tiszta ideg sokszor, hogy nem tudja hova tenni az adott időpontot, addig ül és gondolkodik, hogy Mikor van a jövő hét szerda, amíg ki nem tudja számolni.

Jaj, egy cuki dolog volt ma hazafelé az állatkertből. Láttunk egy vízibuszt, olyan kétéltűt, de még gurult az úton éppen. Anyukám ámulatba ejtve mondta, hogy jé, vajon hogyan mehet ez a vízen? Onnantól kezdve hazáig végig ezen kattogott a nagyfiam, vagy harmincszor kiáltott, hogy "megvan, megvan!" és mondott egy elméletet. Olyan kifinomult kis elméleteket gyártott, hogy mi hogy lehet a buszban, nagyon édes volt. A kicsi a maga módján figyelte a szitut (én egyszer megjegyeztem, hogy lehet, hogy propeller hajtja a víz alatt) és fél óra múlva megszólalt ő is, hogy megvan! Propeller hajtja :P annyira firnyákos... Mindenesetre, én azt hiszem, aspiság ide vagy oda, nem lesz mérnök a fiamból, valahogy nincs ehhez olyan érzéke, a szerkezetekhez, járművekhez (csak a külsejük köti le őt). Pl 3maci fiáról tök el tudom képzelni, hogy mérnök lesz, meg Andeszéknál is M-ról. Miri fiáról meg mindig a közlekedésmérnöki kar jut az eszembe :) Én nem tudok ilyen egyértlemű érdeklődési kört a fiammal kapcsolatban, kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14460

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Kimni!
Képzeld nem hipózunk!
Kenyeret én sütök, eszünk virslit, tojást, gyümölcsöt, krumplit, csicsókát,- diót még este 9kor
is adok így 7 körül van éjfélkor 3kor 5-7 között és reggel 4-7 között
néha délután kicsit magas inkább.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14461

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Agiviki, annnnnyira ügyes Mimi :) Nagyon örülök, gratulálok neki :) Milyen jó lehet hallani a kis hangocskáját ennyi várakozás után... tiszta megható :)

Szanya, ez a sulidolog... én azt vettem észre, hogy sokan vannak, akiket nem igazán érdekel. Mind sni-s gyerek szülője, mind normál fejlődésű gyereké. Ismerek innen a környékről több olyan sni-s gyerek szülőt, akit csak az érdekel, hogy valamelyik intézmény vegye fel, semmi más. Hogy az jó lesz-e vagy sem, az nem az ő hatásköre eldönteni, ha azt mondják az iskolában, hogy itt jó lesz a gyereknek, akkor ő elhiszi. Én ezzel a mentalitással nem tudok azonosulni, de nagyon sokan vannak ilyenek. Nyilván ők nem fórumoznak pl.
Akit érdekel, az mind nagy gondban van iskola kérdésben. Akinek nincs pénze... Itt van egy kisfiú, aki kicsit hiper, egyértelmű részképesség zavaros, epilepsziás is, nagyon éretlen az idegrendszere, ő pl nagyon érdekes eset, de szerencsére van pénz, mennek a havi 85 ezres suliba integráltan. Én is odavinném a gyerekem... Szóval, ha kiszűröd azokat a szülőket, akiknek problémás a gyerekük, legalább annyira, hogy már a sima integrált iskola nem jön szóba, de ép értelmű, és a szülő az a típus, aki lelkiismeretes és nem adja akárhová, és pénze sincs, akkor eléggé leszűkült a kör, túl szűk ahhoz, hogy erre nagyszabású terv készüljön ezen szülők számára. A kisebbség mindig szív :( Én nagyon drukkolok neked is, Marcoéknak is, Labolenéknek is (nekik a gyermekházhoz) és Bundáskenyérnek is, hogy legyen valami iskola megoldás, mert ez egy rémálom lehet!!! (Én sem vagyok jó helyzetben, de ha minden kötél szakad, a piros suliba fog menni a fiam, ez már el van döntve. Nekünk azért könnyebb sokkal, mert elvileg lehet simán integrálni normál suliba és ilyenből azért elég sok van, más kérdés, hogy szerintem ez nem olyan jó, de belátom, hogy jobb, mintha nem járna iskolába)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14462

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
bundáskenyér, ha lenne egy perced, csak irányvonalakat írnál nekem emailben a diétáról? Köszi szépen! (mit nem lehet, mit lehet?)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14463

Kimni !
A 6 évesnek még nem kell tudnia,hogy melyik évben született . Nem nagyon tudják (vannak kivételek ).. Elvileg volt olyan .,hogy ezt tanítgattuk a nagycsoportosoknak ,h mi az anyja neve ,apa neve ,foglalkozásuk a szülőknek ,illetve ,hogy melyik évben ,melyik nap született a gyerek ... Szerintem tök fölösleg ez a születési év ilyen idős korban . Fel sem fogja ,mi az a 2005,2006...Jó az ok ,hogy tudja a foglalkozást ,anya ,apa nevét ,meg hogy melyik hónap, melyik nap született .(mármint a gyerek :)
Szerintem is jó lehet erre az én könyv(szülők foglalkozásának a tanítására ).Nekünk azt mondták az én könyvnél,hogy,első kép :én ( a gyerekről )..Általános cselekvések :alszom ,eszem ,fogmosás.... Képek ,képek mindenről .Mit szeretek csinálni ?......képek ... Mit nem szeretek ?.... Majd a család :ez anya,apa ,stb .. Itt jöhetnek be azok az infók ,amit írtál (fogl . )
Érdekes ,amit írtál N.-ról az emberekkel kapcsolatban (érdeklődés ):Nálunk ebben M épp az ellentetje :Ő kérdez :"Anya ,te hány évig voltál óvó néni ?5 éve is ez voltál ?,"stb . Volt egy idő ,mikor tőlem rendszeresen ilyeneket kérdezgetett . Meg az emberektől is sokat kérdez ,de sokszor ugyanazt . A fejlesztői is ezt mondták ,hogy nagyon érdeklik M. a társai ,de vannak bejáratott kérdései . Neki meg ebben kell javulnia ,na meg sok minden másban ...( Ma teljesen jó napja volt ,ilyenkor úgy beszél ,mint egy kis felnőtt .. ;) ).Tegnap meg dühöngős.Pl. ezeket kéne egy kicsit kontrollálnia (érzelmeit ,hangulatait ),és akkor boldog lennék. Ebben várok javulást tőle . :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14464

Szanya !Nektek is jobbulást (mármint Z-nek :lol: ):Nekünk is volt M -nál ilyen vírusos szemgyuszi ,de egy -két nap alatt megszűnt . Hátha .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14465

Bundáskenyér,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Köszi mindenkinek, hogy örültök nekünk!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14466

Andesz, hát nem tudom. Az orvos nagyon nyugtatgat, de én antibióssal csöpögtetem a szemét, a doki nem látta, szerintem meg tutira bacis (de csak a szeme). Tiszta váladék a széle. Szerintem ilyet vírus nem csinál. Beszedős antibiót nem akarnék adni neki, de ha a szeme nem javul holnap estig, elviszem szemészhez. Nagyon ronda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14467

Tomger !
Tényleg elég megrázó könyv az "Autizmussal önmagamba zárva .. "az a sajnálatos ,hogy a lány totál értelmes (sok fejlesztéssel nagyon sok mindent lehetett volna nála javítani :most meg ,ahogy írja ,ő maga szenved ettől az egésztől :"túlhallás ,alulingereltség ,"ezek váltják egymást .. Dührohamok ,"gondolattalanság "-a szavaival élve ,stb . )Nem lehet a fiainkra ráhúzni ezeket (mert az autizmus absz .változatos kép :persze ,lehetnek hasonvonások ).. Ők majd később mást írnak . ;) de még a jelen kérdés a z ,hogy és mikor mondjam majd el ezt a tényt M-nak ... Még nem most az tuti.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14468

Szanya, remélem holnapra jobban lesz a kisfiad! Nálunk a szemcseppentéshez rendkívül találékonynak kell lenni. Eddig nálunk csak kötőhártya gyuszi volt, de az jó pár napig elhúzódott :huh: Hátha Nektek valami rövidebb lefolyású.... És kevésbé fertőző....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14469

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Andesz: az én fiam ma dilis volt, de a tanárnő szerint az egész osztály. Egy kivételével az összes szabály mellől ugrott a smilye, ki is volt akadva, amikor mondtam, hogy ma nem kap nyomdát. Át kellett öltöztetni, annyira összekoszolta magát az udvaron, és levette a csizmáját, mezítláb játszott! :woohoo: Du. a suli színjátszó köre tartott előadást a műv. házban, A fiam tök be volt zsongva, egyfolytában tapsolt a gyerekeknek és végig azt kérdezgette, hogy kiabálhatja-e nekik, hogy bravó!!! A végén kiabálhatta, iszonyú boldog volt ettől, én meg büszke, hogy tud gratulálni a társainak! :)
Foglalkozások: apa vámügyintéző, ezt Z. képtelen megjegyezni. Szombaton a férjem vámpírintéző volt! :laugh:
A téli időszámítás nálunk is nagyon foglalkoztatja a gyerekeket, a fiam időnként eléggé kétségbe tud esni, hogy mire hazaérünk du. már sötét van. :(

Jobbulást minden betegnek! Már olyan sokan vagytok, hogy nem is tudlak benneteket számon tartani! :(

A sulikereséshez: vehetitek akár poénnak is, mert én is tudom, hogy nonszensz lesz: a törvényes utat, a jegyző segítséget kértétek már? Elvileg nem a szülőknek kell azt az utat végigküszködni, de tudom, hogy ők meg tojnak ránk... Nekünk egy normálist sem ajánlottak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14470

Andesz, M rendkívül okos, és ahogy hallom rendkívül érzékeny is. Nem lesz könnyű beszélni vele erről és tényleg korai még. De tényleg jó kérdés, mikor és mit mondani?
Nálunk ez egyáltalán nem kérdés valószínű még jó sokáig... Nálunk az a gond, hogy másokkal ezt hogyan kommunikáljuk le. Szerintem az autizmus szót nem is használjuk a tágabb környezetünkben, inkább körülírjuk a problémát vagy felsoroljuk röviden a nehézségeit.
Oldalmegjelenítési idő: 0.700 másodperc