LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14410

Sünöcske !Ok ,mehet M .az űrállomásotokra .. de lehet ki kéne lőni az űrbe egy kicsit ...hátha lehiggad ...a mai napja után . :unsure:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14411

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Azonos útvonal: eddig nem okozott gondot a fiamnak az ilyesmi, de szombaton kiderült, ez is lehet gond: Jászberénybe egyik irányba indultunk el, de mivel volt még más program is, az ellenkező irányból értünk volna haza. Mikor lejöttünk az autópályáról és ez összeállt a fiam fejében, akkora sírógörcs jött rá, hogy be kellett iktatnunk egy kis kunkort az útba, hogy onnét érjünk haza, amelyik irányba reggel elindultunk! Klasz volt, este 1/2 7-kor, tök szar erdei úton, amit utálok, mert már kétszer is ugrott ott elénk őz! :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14412

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Andesz: amit leírtál, az szerintem a legtöbb emberre igaz. Hiába tudom én is magamtól tiszta fejjel, és nyugodt pillanatomban, hogy nem, nem szabad a gyerekkel teli torokból üvölteni, akkor sem, ha már tízszer mondtam, hogy vedd fel a cipőt lányom, mert elkésünk, és hiába tudom, hogy egyszerűbb ráadnom magam, mert mindenki jobban jár. Akkor ott, mikor már minden szakad, akkor nem gondolkozom a tudatos nevelési elveken, és üvöltözök egy sort, aztán adom rá a cipőt. :blush: Nagy önkontroll és nagyon pihent lelkivilág kell ahhoz, hogy jól kezeljem az indulataimat. És ezt várnám el a gyerekeimtől is. Ezért én inkább azt mondom, hogy idő kell ahhoz, hogy megtanulják ezeket a dolgokat, és még akkor sem biztos, hogy minden alkalommal megfelelően fognak cselekedni. Na de hát ők is csak emberek, sőt gyerekek. De azért tanítgatom őket, hogy mit hogyan kellene. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14413

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: nálunk régen voltak ilyen berögzött utak. Aztán volt, mikor egész úton üvöltözött, hogy nem jó felé mentünk, de muszáj volt. Utána már ebből nem volt gond, megértette, hogy mehetünk többfelé is. Csak hát az az esténk nem volt épp jó...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14414

A jutalmazás ,büntetés témáról :(bocs ,én még itt tartok ,nem tudok veletek lépést tartani .. )Szerintem mindkettő eljárás elfogadott . Nyilván a gyerek egyéni sajátosságait is figyelembe kell venni ,melyik hatékonyabb . Nálunk a büntetés nem annyira divat ,mert M-et agresszívvá teszi . Tehát konkrét büntetés nem annyira van (ezeket értem alatta :üljön le a sarokba ,menjen a szobájába pár percre ,mesemegvonás ,stb .. )Ha ezek megtörténnek :M totál bevadul ,mint egy vad bika ,olyan lesz :"Te ,mit képzelsz ,velem ezt mered tenni ,nem megyek sehova ,ha te bezársz ,anya a szobába ,akkor én bezárlak egy hatalmas sötét szobába ,vagy :"M,tényleg kiraklak a hidegbe most már ,ha nem hagyod abba .. "Erre ő :"Majd én meg kiraklak ,anya az Északi sarkra ,ott jól megfagysz ... Csak ennyi ..Hatalmas lavinát indítok el ilyenkor minden egyes szavammal ..Nála a jutalommegvonás a bünti ,azon is eléggé pörög.Bocs ,mesemegvonás van ...,akkor ,ha tényleg botrányosan viselkedett :ilyenkor 1-2 napig mindig jobb a viselkedése .Attól fél ,ha nincs mese ,rettenet rossz érzés neki (mondta nekem ),de néha muszáj vagyok ,olyan havonta -kéthavonta egyszer . A büntetés szerintem kell ,hogy legyen ,de kevés ,hogy ne veszítse el a "nevelőértékét ".Az előadáson is elhangzott ,hogy a jól irányzott büntinek nevelőértéke van . A jutalmazást sem szabad túlzásba vinni sz'tem .Hülyeség ez a minden egyes napirendi pont után jutalom. Egyre inkább kezdem azt érezni ,hogy nem kell minden napirendi pont végén jutalom .. Egyszerűen követeli M. (ez sem jó !!)Most rájöttem arra ,hogy elég csak az erőfeszítést igénylő cuccok után :torna ,asztalozás ,feladat . Ekkor egy kis édességet adok majd . Úgyis függő M. ,muszáj bejuttatnia a szervezetébe a cukrot .. Hátha ezért jobban dolgozik .
Szerintem amúgy meg ,ha van nt tesó is ,akkor elég nehezen kivitelezhető ez a jutalom ,büntetés .Most mondjuk az én autim verekszik ,erről akarnám lenevelni pl . a kis jutalmakkal . Hát ,jól van ,azért ezt egy nt teljesen joggal érezheti igazságtalannak . Az nt -t meg mégsem jutalmazhatom azért ,mert nem verekedett (Ezt talán Labolen említette a viselkedéses előadáson ,hogy a fia harap ,akkor büntetés legyen mindkét gyereknek ,vagy mi legyen ..Erre mondták a fejlesztők ,hogy az nt tesót is jutalommal kéne motiválni .. )Egyb .meg mindegy ,valahogy tényleg sajna ,vagy nem sajna ,az autiknak kell jobban alkalmazkodniuk a külvilághoz .. Ez most lehet furán hangzott . Egy konkrét példa ,hogy érthető legyen :M pl . nagy általánosságban jól viselkedik az oviban :(szabálytartás jó ,kedves ,mosolygós ,beszélget .. Bár mondjuk a csoporttársai felnőttesnek tartják ,mondta az egyik kissrác :"M ,mindig úgy beszél ,mint egy felnőtt ." De a lényeg :nagyjából ,jól "be tudott olvadni " a csoportba )Erre az óvó néni közölte velem egy nap,hogy Marcinak rossz napja volt :egész nap ráncolta a homlokát ,és odadobta ma elém a cipőjét .... ezzel a szöveggel :"Hé ,mi lesz !Kösd már be !"Ezen az óvónő kicsit kiakadt ,majdnem kiröhögtem (....hogy csak ennyi ,látnád itthon )Mi lenne ,ha nap ,mint nap lennének ilyen beszólásai ,mert vannak azért.Persze ,elismertem ,hogy ezt nem illik ,de enyhén szólva túlreagálták ezt a szitut. Mégiscsak auti ,vagy nem ?Persze ,nagyon jó ,hogy az óvónők szólnak ilyen dolgokról ,akkor legalább több rajzot gyárthatok M szabályfüzetébe (aztán több év múlva -ha M addigra megtanulja ,ahogy mondta :unsure: ,jó lesz majd .. )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14415

Kimni !Jó ez a 10 évig 3-as iker auti szöveg :cheer: :azt hiszem ,látnám a jövőmet . ...
Egyb . tegnap kérdezted ,hogy nem járunk -e egyénire M-lal . Képzeld,basszus ,jártunk egy évig ,de ott nemigen jöttek ki M érzelmi nehézségei ,a viselkedéproblémái meg egyáltalán nem Úgyhogy a fejlesztő megállapította ,hogy M-nak csak csoportos van szüksége . :whistle: Jól kompenzál ,ennyi ,nagyon jól , (ez csakis értelmi dolog ,egyb meg ...jó sok nehézsége van )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14416

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14417

Most lehet ,hogy egy pár napig nem írok (csak továbbra is olvasgatlak titeket ).M leszívja az agyam ,itthon van ,mert hörghurutja van . Ma már párszor"kizárt a családból ",úgy megharagudott rám :10 ezer évig nem beszél velem .. Hát ,nagyon sajnálnám . :blink:
Labolen !Totál igaz ,amit írsz ,hogy mindenki elveszítheti a türelmét . Én is próbálok M -lal türelmes lenni sokszor ,de estére már ,mikor leszívta minden energiám .. Hát ,persze ,hogy én is felemelem a hangom .. De nem , M nemhogy visszafogná egy kicsit magát . Mérgesebb ,mérgesebb lesz ,válogatott szépségeket mond .(megsértem az önérzetét ,dúl -fúl ) .Nehéz így eléggé ,hogy sokszor ,mint egy "nemértett filmet "kell átbeszélni egyszerű szociális történeteket . Mert persze ,utána próbáljuk megbeszélni ,hogy mért lett anya -apa mérges ,hogy kezdődött .. (esetleg le is rajzoljuk ,ha van idő ):Egy totál Nt gyereknél ,mint a kislányod ,azért "könnyebb ",mert vágja ,hogy anya kiabál ,akkor "nagy a baj ,akkor egy kicsit visszafogom magam ". (..de legalábbis nem kell megbeszélni a történetet ,hogy mért történt ):ezzel csak azt akarom érzékeltetni ,amit talán Kimni írt egyszer ,hogy az nt -t valahogy "úgy ösztönösen "neveljük :) A mi kis autinknál meg mindig előre kell gondolkodni .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14418

• Chris79
  • Chris79 profilkép
A Laborc iskoláról mit lehet tudni? első olvasásra eddig ez a legszimpatikusabb, bár a gyermekház is szimpi volt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14419

Chris!Holnap írok neked privit (este)ezekről a sulikról !Csak most már éppen menni készültem a géptől .Jó ,amit írsz Á-ról ,majd kitalálhatunk egy egységes stratégiát ,hogyan kell büntetni ,jutalmazni a fiúkat ! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14420

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14421

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

két napot kihagytam, győztem visszaolvasni, de nagyon jó, szuper, hogy pörög a fórum :) .

A betegeknek jobbulást, az én fiacskám is hétfőn volt először oviban 10 nap betegség után, erre ma is tüsszög és kicsit folyik az orra. Reggel közölte, hogy menjünk a rendelőbe (nem akart oviba menni), mert beteg és még erőltette is a köhögést. Remélem, nem esik vissza.
Direkt még ráhúztunk pár napot, hogy biztosan rendbe jöjjön, mikor megint megy oviba.
Tavaly is pont a Télapóról és a Karácsonyról maradt le betegség miatt a másik oviban.
Ilyenkor nem elég, hogy beteg szegény, de az sem utolsó szempont, hogy elmaradnak a fejlesztések, és ugye, ha van hiányzó fejlesztendő gyerek, több óra jut, amolyan plusz, a többi sni-s gyereknek (aki éppen nem beteg és oviban van) a megürült órákban, ezt mondta az ovis gyógypedagógus. A kisfiam nagyon élvezi az alapozó terápia részét a dolognak, ma reggel is a tornaterembe akart menni a csoportszoba helyett.

Az ovis logopédus megnézte a gyereket, de nem érti, miért a beszédfejlesztést írták első helyre a bizottságnál. Csoportba tudja csak betenni, de javasolta, előtte fussak egy kört a helyi Pedagógiai Szakszolgálatnál (ha ez a hivatalos neve, itt van a korai fejlesztő hely is nálunk a városban, már tavaly jártunk oda Ayres-re), hátha tudja valaki vállalni egyéniben. Tavaly az Ayres-en egy logopédus-szomatopedagógus volt a foglalkozásvezető, megpróbálok beszélni vele.

Szanya, köszi a beszámolót. Ezek szerint bízhatok benne, hogy jövőre az ovinkban (5 csoport van vagy 6, pontosan nem is tudom :blush: ) lesz gyógypedagógiai asszisztens, aki esetleg az én kisfiamnak is segítségére lehet majd? Nagyon jó lenne, olyan elveszettnek tűnik a közösségben :( .
Nekünk a szakértőis papíron az áll, hogy 2 főnek számítandó a létszámnál a gyerekem.

Labolen, ha publikus, milyen vizsgálat lesz nektek a Vadaskertben?
Nekünk majd nyáron kell csak menni egy éves kontroll vizsgálatra.

Míg el nem felejtem, írtad a "nézz rám" vizuális segítséget korábban. Van ilyen kép a BM-ben, gondolom, azt használtad fel. Én is nyomtattam ki egyet, és ha azt akarom, nézzen rám, felmutatom neki verbális kísérettel. Nálunk a magán gyógyped által behozott "Várj!" kártya pl. nagyon bejött, és a "Kérlek, segíts!" is, a "Kész vagyok." pedig a terítésnél került első körben alkalmazásra, de szorgalmazom minél több helyzetben.
Sajna a wc-s kártya még nem lett használva, ma is én vittem ki nagydologra, ha nem szólok, bemegy, utólag szól csak. A gyógyped azt javasolta, ilyenkor vigyem a kártyát is, kösse hozzá, és talán előbb-utóbb csak előveszi magától is, ha már szólni nem akar (azért remélem, az az idő is eljön, és nagyon mérges vagyok amiatt, hogy pl. 3 évesen szólt, most nem, és éjszaka érdekes módon nincs abszolút ilyen gond, simán kibírja reggelig).

Chris, anyagiak terén sajnos szintén nagy nehézség az auti téma, ha szabad így fogalmaznom. Mi is egy keresővel gazdálkodunk, nekem van egy nagyon-nagyon mellékes dolog, amit viszont nyár óta, mióta van diagnózis, eléggé hanyagolok, ez látszik is anyagiak terén. Egyszerűen nem bírtam erre erőt csoportosítani, mostanában kezdtem újra bele, másképpen nem megy.
Én nagyon örülök, hogy megvettük a laminálót. A Metróban akciós talán még most is, 6000 Ft és könnyen kezelhető, egyszerű darab. Nagy hasznát veszem, főként hogy egészen belemelegedtem a bm-anyagok gyártásába.
Kis technikai off,
Tintapatronból xl-eset érdemes venni, ha van rá mód, sokkal jobban megéri arányában, egy netes helyet találtam, ahol a legolcsóbb tényleg (néztem a Metróban is, ott is jóval drágább volt), és másnapra szállítottak.
Nem akarok nagyon belefolyni a témába, de még leírom, hogy pl. nyomtatós multifunkciós készüléket és laptopot is mi pl. áruhitelre vettünk (0%-os kamatra), szinte egyszerre döglöttek be, és hát kell mindkettő napi szinten. Így havi szinten kibírható a törlesztőrészlet, egyszerre nem volt rá x Ft-unk nekünk sem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14422

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: sima kontrollra megyünk. kell a friss szakvélemény az iskolakereséshez.
Szemkontaktus: szociális történetet csináltam, de még nem mutattam a gyereknek. Ez egy egész oldal, amiben elmagyarázom képekkel és szöveggel, hogy ha kér valamit, vagy mondani akar valamit, akkor fel kell venni a szemkontaktust legalább egy pici időre. De ez a kártya dolog is jónak tűnik. Mondjuk én csak mutatom a szememet az ujjammal.

Andesz: Egyetértek minden szavaddal a jutalmazást és büntetést illetően. Az előadáson szuper dolgokat mondtak szerintem is, de tény, hogy nehéz összehozni egy auti és egy nt nevelését. És pont azok miatt, amiket írtál. Nálunk is sok mindenért kap jutalmat a lányom is, de azért jobban szeretem, hogy ő csak azért is megcsinál egy csomó dolgot, mert azt mondom neki: megdicsérlek, most nagyon ügyes voltál. És neki sokszor ennyi is elég. A fiamnak meg ez semmit sem jelent. És nem hiszem, hogy az nt-t kell ilyenkor auti spec jutalmazással nevelni. A büntetésnél meg már írtam, hogy mik a gondok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14423

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Champ,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14424

Hát hogy ez mekkora ... :angry: A gyes nem a fejlesztésre jár, arra jó lenne, ha járna valami pluszba, hamár a mi gyerekeink után mindenért fizetni kell. Rájuk nem vonatkozik az ingyenes oktatás úgy látszik.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14425

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14426

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sziasztok!
Sajnos betegek vagyunk ezért sem írtam:( Gergő és én, bár nekem légúti, az ővé meg inkább hasmenéses téma, de még az sem kizárt hogy ugyanaz a vírus okozza, mert lázas is.
Köszönöm a jókívánságokat szülinap ügyben, a zsúr nagyon jól sikerült. Gergő gyönyörűen játszott egy nála 2 évvel idősebb másodunokatestvérrel, kért tőle játékot és figyelte az ő játékát, együtt vonatoztak. Azt hiszem ez lehet a megfelelő kortárs segítség a +2 éves NT segítő. Sajnos messze laknak.

A hétem elsőnek mentünk volna 5 napot az önkoris oviba, erre lebtegedtünk.
Mi is abban a cipőben járunk mint Chris, fejlesztőhelyet keresek. A delej utca ugye diagnosztizál is és fejleszt is, a Vadas ha jól értettem csak diagnosztizál és a többi alapítvány?
Nem kell ugyan diagnosztizálni már a fiamat, mert ugye már az megtörtént, de sajnos időrőlidőre ezt meg kell ismételni. :( Én amúgy ezt totál értelmetlennek tartom, minden felmérés csak egy pillanatnyi állapot és a gyerek egyfolytában fejlődik. Csak egy minimális felmérésnek látom értelmét, ami a fejlesztés megkezdéséhez nélkülözhetetlen

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14427

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Andesz, én sem rég olvastam SFH Autizmussal önmagamba zárva könyvét. Sajnos a legtöbb ilyen jellegű könyvtől nagyon depresszióba esem, ezért már régen megfogadtam, hogy csak a fejlesztéssel foglalkozó könyveket vagyok hajlandó elolvasni.
Igaz, hogy számtalan problémájára jöhetünk rá gyermekünknek, de sok viszont nem egyezik, én ezekbe is annyira beleélem magam, ez nálam még 2* olyan romboló. Mindig több nap mire leküzdöm magamból azt az érzést, hogy képtelen vagyok ezen azon segíteni, sok ilyen megoldhatatlannak tűnő problémára derül fény ebből a könyvből.
Egy idézet, ami pl az én fiamra nagyon igaz és ebben a könyvben rácsodálkoztam, de pl Andesz fia totál más karakter:
,,A reagálásom nagyjából minden dologra, kérdésre ..szörnyen lassú volt. Előfordult néha iskolai órán, hogy válaszolni akartam a tanár kérdésére és felnyújtottam a kezem. A baj csupán az volt, h a tanár megkérdezte:
Miért jelentkeztél?
(Azt gondoltam: Válaszolni akartam.)
A válasz akkor már rég elhangzott...,,

Szanya, a szerzőnő is azt írja:
Ne engedjétek, hogy úgynevezett normális iskolába járjon a gyermeketek...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14428

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Andesz, a jutalmazásról:
Nekünk a tesó ugye NT. Mi azt találtuk ki közösen a két gyerekkel, hogy minden nap végén megbeszéljük, hogy ki hogyan viselkedett aznap. Ha úgy ítéljük meg, hogy minden OK, akkor kapnak egy nyomdát, ezt a már említett gyerekszobai naptárba pecsételem be. A fiamnál erősen közbe játszik az iskolai szabály betartás is. Minden héten van egy általuk választott kisebb ajándék (a lányom most valami Barbie magazint kért, a fiam mozdonyos kártyát, egyik sem nagyon drága), ha összejön a megbeszélt 5 v. 6 nyomda, akkor megkapják vasárnap az ajándékot. Ha gond van napközben, akkor csak elég annyit mondanom nekik, hogy nem lesz ma nyomda. Ez most jól működik, remélem így is marad.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14429

• mimmo
  • mimmo profilkép
Tomger, írtam privit.
Lucy tegnap végre postáztam, amit megígértem. Remélem, ma lesz majd este időm és a hozzá tartozó e-mailt is küldöm, de ide szintén írtam Neked is.
Oldalmegjelenítési idő: 0.135 másodperc