LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14290

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14291

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14292

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14293

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14294

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Ne haragudjatok, de nem tudom elolvasni mostanában, amit írtok, így reagálni is csak hézagosan tudok!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Bocs, szeretném a véleményeteket kérni! Íme, a dilemmám. Kivettem a könyvtárból egy könyvet, a címe: Ki az úr a házban? Ez egy gyerekneveléses könyv, NT gyerekek szüleinek íródott. Nálunk pl. gond, hogy a lányom sokat megenged velünk szemben, egyszer mondta egy gyógyped, hogy ez nem az autizmussal függ össze, hanem nincs meg a tekintélyünk őelőtte. Ebben igaza van. Sokat gondolkodtam tegnap, hogy vajon a fiamnál is van-e ennek szerepe? Ő ugyebár ha valami nem az ő elképzelése szerint alakulnak a dolgok, egyből dobál, ütöget. Már ott tartunk, hogy szabályosan szétveri a házat! Az a kérdés, hogy ez nem-e annak tudható be, hogy ilyenkor a fegyelmezés „csak” jutalom megvonásból áll? Ha a helyzet már kialakult, tudom (hisz az előadáson is volt), már nagyon nehéz segíteni. De nem azért folyamodik-e ilyen durva viselkedéshez, mert tudja, hogy neki „mindent szabad”? Tegnap teszteltem a dolgot, rá is ment fél napom. A fiam épp dobálta a vonatait, akkor azt mondtam neki, hogy „ha még egyszer dobálsz, akkor elveszem az összes vonatodat”. Persze dobált, el is vettem tőle. Erre persze folytatódott az agresszió. Azzal telt a napunk, hogy kivittem a konyhába, és lefogtam egy kis széken, hogy addig ott kell maradnia, amíg nem mondom, hogy mehet. Ha elengedtem és újra tombolt, akkor visszamentünk a székhez, én tök nyugis voltam végig. Végül (kb. 2 óra múlva) már szerintem belefáradt és leállt a dobálással. A vonatokat pedig csak ma kaphatja meg este. Segítsetek, hol másabb egy NT és egy auti, ha pl. egy ilyen agresszív viselkedést kell leszerelni? Lehet, én vagyok értetlen, de nem akarok a fejemre nőtt gyerekeket sem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14295

Manka:

Hát erről korábban volt már egy kis "vita" inkább csak eszmecsere, hogy egy autit, csak jutalmazni lehet, és csak a jutalommegvonás lehet a "bünti", vagy valamilyen formában büntetni is lehet. Megoszlanak a vélemények. Mi nagyon hasonlóan kezeljük mind a 3 gyereket bizonyos tekintetben. Pl nem lehet dobálni. Párszor rászólok a dobálóra, ha nem hagyja abba nem játszat addig mondjuk a szobában stb. Nem bánthatják egymást, nem mondhatnak csúnyát, nem firkálunk a padlóra, nincs kiabálás (na persze csak elméletben :whistle: ) stb. Persze Z miatt engedékenyebbek vagyunk, mint egyébként lennénk, így viszont a többivel is. Kicsit én is azt érzem időnként, hogy szigorubbnak kéne lennünk ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14296

Mondjuk Z soha nem volt az a törős fajta, illetve törtek és most is törnek valamennyire a játékok, de inkább csak azért, mert hát az autók ütköznek, robbannak, az űrhajó véletlenül a nagy kanyargásban beleütközik a falba, vulkánkitörés volt és megint minden robban, és puffan ... Mert szétszóra a játékokat és közben rájuk lép stb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14297

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Manka, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Nagyon nehéz kérdést tettél fel. Nincs rá jó vagy rossz válasz, szerintem valójában senki nem tudja, mi a jó megoldás. Ráadásul gyerekfüggő a dolog. Van, akinél bejön, van akinél (a büntetés). Én pl büntetek rendesen, csak igyekszem úgy csinálni, hogy valahogy értse. Persze, dühből már kapott tockos is nyilván, de az más. A fiam nem annyira érti a büntit. Ha nagyon egyértelmű, akkor érti és el is fogadja és akkor van hatása is. Pl, mikor szanaszét szórta a homokot az előszobában a cipőjéből (vicces volt szétszórni), akkor vele takaríttattam fel és ezt nagyon jól értette. Ez annyira evidens volt. Azóta nem is szór homokot... de mondjuk, mikor dühből megrúgta az öccsét és beültettem a szobájukba büntibe, ilyet abszolút nem ért. Milyen összefüggés van aközött, hogy ülnie kell egy helyben és a rúgás között? És hadakozik, utálkozik ilyenkor, nem bánja meg, nem is érti, miért kapja. Meg is rúgja legközelebb ugyanúgy (vagy üti vagy akármi, bár ez azért nem mindennapos). Ugyanakkor én (lehet, hogy ez nem jó, de én így látom jónak) arra jutottam, hogy ha valóban rosszaságot csinál, ami nem az autizmus számlájára írható, akkor mindenképpen bünti jár. Általában a szobájába kell menni leülni. Meg nagyon súlyos esetben arcmosás. Nálunk nem jött be a juti megvonás, nem rémül meg ettől annyira, hogy abbahagyja a rosszalkodást. Tulajdonképpen azért büntetek, mert hiszek benne, hogy egyszer le fog neki esni, hogy miért büntetünk, vagy valamilyen módon mégiscsak össze van kötve a fejében, hogy ha most megütöm az öcsém és anya megtudja, akkor nekem rossz lesz. Ha nem így tennék vele, akkor kizárnám a lehetőségét annak, hogy valaha is megérti ennek a lényegét. Ráadásul ott van a tesó, aki előtt szintén muszáj büntetni, mert ha a nagyot nem büntetem meg semmiért, akkor milyen jogon büntetem a kicsit az ő szemszögéből. Biztos vannak autik, akiknél bejön a juti megvonás, de nálunk pl nagyon nem jött be. Nem is érdekli. Ha a játékát akarom mondjuk elvenni, attól meg annyira megrémül, hogy nem tudom megnyugtatni, az sem jó.
Szerintem ezt ki kell tapasztalni, hogy mennyire érti a fiad ezt az egészet. Hogy van-e hatása. Ha eddig nem nagyon büntettél és hirtelen elkezded, az mindenképpen hatalmas ellenállást és hisztiket, agresszivitást fog kiváltani. De, ha végigcsinálod ezt a nehéz pár napot következetesen, akkor jó eséllyel azt fogja megtanulni belőle a gyerek (és ez lehet auti is!), hogy nem érdemes hisztizni, ellenállni, ha Anya azt mondta, hogy oda kell ülnöm 2 percre, akkor oda kell ülnöm és kész. Ha pár nap után sem érti, nem tud odaülni, nem esik le neki az összefüggés, akkor ez nála nem jön be, ezt így nem tudja összerakni, így viszont nincs értelme ennek a típusú büntinek. Másnak talán van. Gyógyped nem tud ebben tanácsot adni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14298

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14299

Javítás: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14300

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én ezzel a bünti dologgal pont úgy vagyok, ahogy Kimni írta. A kicsik miatt is muszáj, hogy valami következménye legyen annak, ha elfogadhatatlanul viselkedik a nagy. De ez a kicsire is vonatkozik, egyszerűen látnia kell, hogy van olyan, amit nem lehet csinálni. Nálunk nincs állandó jutalom beígérve, ezt a részét nem is értem, mit vegyek el tőle, ha játék közben megharapja a másikat, vagy minősíthetetlen hangnemben ordibál velem. Minálunk sarokba állítás van, de csak rövid ideig, kb egy-két perc, és én is ott állok mögöttük. L. eleinte ott kellett fogni, mert nem maradt ott, ma már ott marad simán. de nem érti. A lányom érti, ő viszont mindig kijön a sarokból, de olyankor mindig újrakezdődik a számolás. bünti elején mondom neki, hogy most azért állsz itt, mert, és ezért 20-ig fogok számolni, Ha kijön a sarokból, újra kezdem a számolást. Én fontosnak tartom, hogy belátható nekik a bünti hossza, nem tart sokáig, és nem maradnak egyedül.
Persze az előadáson ezzel nem értettek egyet, és biztos egy nyugodt, és türelmes, és csak a gyerekek körül forgó családban megoldható, hogy inkább pozitív módszerekkel érjek el hatást, és én igyekszem is, de vannak szituációk, amiket egyszerűen nem tudok máshogy lereagálni, valamit meg kell csinálni, mert jelezni kell, hogy vannak határok. Inkább a lányom miatt van erre szükség, mert L. tényleg nem érti, illetve ha érti is, nincs foganatja.
Nekem tetszett az, amit az előadáson felkínáltak megoldásnak. Pl nálunk probléma, hogy ugrál az ágyon. Akkor erre a megoldás, hogy beviszem a trambulint, ott ugrálhat, és akkor mindenki boldog. Persze kezdetben jutalom, ha ott ugrál, és nincs cukor ha az ágyon. Nálatok mondjuk a dobálással ez úgy működhetne, hogy kijelölsz egy helyet, ahol dobálhat, és tárgyat, amit dobálhat. Pl udvaron labdát. Ha csak ott dobál, van juti, ha nem akkor nincs. ez persze vizuálisan megsegítve, és egyszerre csak egy problémára fektetve a hangsúlyt.
Ugyanerre a megoldásra volt példa nálunk a játszótéri köpködés. Ha köpködött, hazahoztam, de hiába, csak azért is köpködött, mert rém viccesnek találta, hogy kergetem a játszótéren fel-alá, és kiabálok, hogy nem lehet köpködni. utána, már sírt, hogy nem akar hazajönni, és persze a másik kettő sem volt boldog. Erre megoldás volt, hogy ha nem köpködött, kapott egy zsetont, és ha összegyűlt 5, akkor kapott egy kis játékot. De ha köpködni akart, akkor elvettem egy zsetont. Két nap alatt leszokott róla, mert akarta a játékot, aztán meg már el is felejtette, hogy ő köpködni szokott, és az vicces.
Szóval van példa, mikor ezek beválnak, de ezek inkább nagyon konkrét dolgoknál működnek. általánosságban mindig elkövethet valamit a gyerek, és mindig változhatnak az elvárások, akkor mi miatt jár a jutalom, vagy nem jár a jutalom? Szóval szerintem ez működik, ha nagyon le van szabályozva a dolog. De a hétköznapok nem ilyenek, legalábbis nálunk nem.
De az előadás óta azért próbálok inkább motiválni, mint büntetni. Nem azt mondom, hogy ha nem mész fel azonnal a szobádba fogat mosni, és lefeküdni, akkor irgum-burgum mi lesz, hanem ha felmész, akkor egy olyan izgalmas mese lesz, hogy csak na. De például ez pont a dobálásnál nem tudom hogyan lehet megoldani, de biztos van rá mód. Ki kell találni éppen mi a legrosszabb, és azon kell javítani valamit ezzel a módszerrel.
Legalábbis én így értelmeztem az előadáson elhangzottakat.
És igen, ezt nálunk is lehetne alkalmazni a harapás elhagyására, ha mindig lesben állnék, és éppen nem harap, hanem veszekedik csak, akkor kap jutalmat. Na de hogy álljak mindig mögötte, mikor viszek egy háztartást, és van össz három gyerek mellettem folyton?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14301

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14302

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14303

Szanya1:
Hát ez a 2 m2 a mi ovinkban még akkor se jön ki, ha az SNI-s gyerekekre is csak 1-et számolok ...

Labolen:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14304

Mimi egyelőre nem rosszalkodik, persze csínytevések vannak. (Persze ami késik nem múlik, én igazából egy kicsit már várom is. Persze csak kicsit :laugh: )
Ami nálunk van, az most a firkálás, locsolás ki a kádból.... Ha már gázos a helyzet, akkor elveszem tőle a filctollat, persze elvileg meg lett határozva hova lehet firkálni és hova nem.
Ha változik a helyzet, akkor majd ki kell találnom hogyan tovább. De azt egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne legyen következménye annak, ha valami rosszat tesznek.. Na, majd meglátjuk....
És persze a NT tesó szintén elvárja, hogy ne csak ő kapjon büntit, ne csak felé legyenek elvárások. Főleg, ha már (mi esetünkben) a kicsi nem is olyan kicsi.... Bár nálunk a nagy (NT) sem igazán rosszalkodik. Áldott jó gyerekeim vannak :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14305

agiviki:
Te kis szerencsés. :)
Nekem a nagyfiam volt (na jó még most sem rossz gyerek), áldott jó gyerek.
A két kicsi, hát ... ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14306

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

HáromMackó, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14307

Viki, lehet ám, hogy egyszerűen nem érti, hogy hova lehet firkálni és hova nem (vagy túl nagy a kísértés), valamint, hogy nem szabad locsolni. Ezen a büntizés nem segít. Egyszerűbb, ha időstruktúrában rajzolhat csak. Beteszed, hogy pl. ebéd után lesz rajzolás és csak akkor adod oda a tollakat, mikor mellette tudsz lenni 10-20 percet. A kilocsolás nekünk is sokáig gond volt, már féltem tőle, hogy leázik az alsó szomszéd. Mindig rászóltunk, sokszor ott is álltam mellette végig, aztán elhagyta magától.
Vannak dolgok, amiket erőből azonnal tiltani kell, de nem mindent. Sok esetben célszerűbb elkerülő technikát alkalmazni. Általában egy viselkedésprobléma sem tart örökké.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14308

Szanya1:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14309

Viki, egyébként értem, hogy ezt nem érzed nagy gondnak, csak szupi példa volt. :)

HáromMackó, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.605 másodperc