LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14270

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14271

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Süni: érdekes ez a gondolat, hogyha teljesen elfogadom, akkor elfogadom olyannak, amilyen, és nem törekszem a gondok javítására. Nálunk ez most pont aktuális kérdés. Hagyjam, hogy játsszon egész nap a géppel, vagy próbáljam bevonni valamibe. Amúgy emiatt ma volt is kudarcélményem rendesen. Gondoltam boltosat játszunk egy kicsit, de L. kiakadt, hogy nem veszünk zöldséget gyümölcsöt, mert abba a kosárba csak a legó való, és a kicsim meg folyton kiborította az össze árut, és szegény Bobek meg elvonult, hogy akkor ő meg nem is játszik ilyet. Így ott ültem a szőnyegen, és néztem, ahogy a legkisebbem mindent egybe borít. Na ennyit a nagy szocializációs fejlesztésemről.
És most nem is tudom megint, hogy merre tovább. Lehet, igazatok van, és pihentetni kéne egy kicsit a dolgokat, de nehéz leállni valamivel, amit annyira erőltettem az elmúlt két évben, és eddig tényleg látványosan haladtunk valamerre. Most meg mintha csak egy helyben topognék.
Talán ráfekszek az én-könyvre. Azt legalább tudom csinálni a gyerek nélkül is, érzem, hogy valamit csinálok, valamit teszek a haladásért. Ő meg nézegetheti másnap.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14272

• Patri
  • Patri profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam: 9 éves autista BNO 84.8
Fenéktörlés: ciki, nem ciki a fiam a mai napig van, hogy nem törli ki rendesen... nedves popsitörlő sokat segít a dolgon.

Öltözködés: még mindig van, hogy fordítva vesz fel dolgokat, és persze annyira nem zavarja a dolog... de legalább egyedül felöltözik... bár a nadrág gomb még gondot okoz, de legalább az inggombokkal nincs már baja... hiába na, a kézügyesség nem az erőssége.

A tesó beadagolásról jutott eszembe még a napokban, hogy mi megvettük fiamnak Bartos Erika Anna és Peti Kistestvér érkezik című könyvét... iszonyat sokat segített... Hihetetlen kézzelfoghatóvá tette Neki azt a jövőképet, amit egyébként nehezen tudott volna elképzelni. Bő egy évvel a tesó születése előtt kapta, így volt ideje rá, hogy eleget olvasgassa. És így ami kérdés felmerült benne, azokra tudtunk Neki válaszolni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14273

• Patri
  • Patri profilkép
  • Nem elérhető
labolen!

A legrosszabb amit tehetsz, az az, ha állandóan hagyod gépezni. A fiam még így is sokat gépezik, de hagyja behatárolni. Pont arra kell fektetni a legtöbb hangsúlyt, hogy ne burkolózhasson be a saját kis világába, különben veszett fejsze nyele!!! Nálunk is volt hiszti, üvöltés, de megtanulta (pedig saját gépe van a szobájában), hogy ha 1 órát lehet csak gépezni, akkor egy óra után leállítja a gépet és megy a többi játékával játszani.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14274

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Kisstim, Ágiviki! Köszönöm a kedves, biztató szavakat! Remélem igazatok lesz, és nemsokára beszélni kezd. Úgy döntöttem, hogy hiába nem javasolja Emma a PECS-t, mégis elkezdem januártól ismét. Meg is beszéltem a koraiban a fejlesztőjével. Ártani nem árthat! Vadaskertes Annával is egyeztettek.
Tomger: Boldog szülinapot a Kismanónak!
Süni, hol napfényben, hol habokba fürdik Andris?! Tud élni a gyerek!
Emeleten lakók! Hogy oldjátok meg, hogy ne kopogjon fel az alsó szomszéd! Jázmin örömében ugrál, aminek nagyon nem örülnek a lentiek. Nagyon nyomaszt, hogy nem találtam rá megoldást. Már mindenütt van szőnyeg, de ez kevés.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14275

• Patri
  • Patri profilkép
  • Nem elérhető
TRAMBULIN a megoldás... Csak meg kellene Neki tanulni, hogy azon szabad csak ugrálni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14276

Glor, nagyon egyszerű! Süket az alsó szomszéd. :laugh: (Nem kimondottan saját fejlesztés, de hatásos... :laugh: )
Azt próbálnám meg, hogy szivacskirakót tennék mindenhova (ha nem rágja). Ha ez sem elég, akkor felszedni a parkettát és hangszigetelő réteg.

Kimni, linket beteszel a blogokról?

Champ, a mienk még szuperál, csak kissé szét van esve.

Süni, az én fiam meg azzal szórakozik, hogy mindent fordítva vesz fel direkt. Aztán mosolyogva közli, hogy fordítva van... :woohoo: És nagyon nem tetszik neki, ha beleavatkozom. (Miért akarom elrontani a poénját?! :cheer: )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14277

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen: ma mi is én könyveztünk! :) Z. végig ott állt mögöttem és dirigált, hogy melyik képet illesszem be és mit írjak róla. Valamint szinte az összes helyesírási hibámat kijavította! :whistle: Nálunk lassan indul a 2. kötet, már 180 oldalas a könyvünk! Van valami a levegőben: ma az én lányom is boltosat akart játszani, és ő is ki volt akadva, hogy a fiam meg nem. :( Azért tök egyedül is kiforgatta a gyerekszobát a 4 sarkából! :laugh:

Öltözködés: megy egyedül, csak egy örökkévalóság kivárni, és folyamatosan válaszolni kell az "Így jó?" kérdésre. 10-ből kilencszer egyébként jól veszi fel a ruhákat.

Glor: mi földszinten lakunk, szoktuk is mondani a gyerekeknek, hogy ők csak a pincelakó egereket zavarják! Nálunk is trambulin van, de amikor az egyik lába lecsúszik a szőnyegről, akkor koppan a parkettám minden ugrásnál. :woohoo:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14278

Labolen !Nálunk hasonló a helyzet .... M.egész nap gépezne ,persze nem lehet neki . Nálunk a gépezés csak jutalom (pl .torna után ,ha ügyes volt,vagy ha "jól "várakozott valahol :orvosi rendelő ,könyvtár,stb ).Nálunk a jutalom egy kis édesség ,vagy gépezés,esetleg kirándulás(ez csak hétvégén jöhet szóba ).
Ez is olyan nehéz ,(ez a jutalmazás kérdés )mert mostanában M olyan motiválatlannak tűnik ,pl .asztalozásnál : :cheer: ez nálunk a feladatozás . Kiteszem az időjelzőt :egy kör négy cikkre osztott :(tudod ,ezt még az előadáson tanultam ),ez jelzi a perceket :itt 5 perc egy cikk... De már előre sikít ,hogy nem akar asztalozni ,nem ,nem . Ne legyen 20 perc ,csak 5 .. Ma fent volt a nagybácsikája (ő is 6 éves ),játszottunk ,majd feladatoztunk együtt . Beígértem nekik a végére jutalmat ,h majd kapnak egy tejszeletet .. Na ,jó volt ,R.pikk -pakk megcsinálta ,míg M még azon siránkozott ,nyafogott ,hogy neki milyen nehéz feladatot adtam (nyilván midkettejüknek egyénre szabottan :R .szereti az állatosat , M pl . a formásat :téglalap,háromszög :színezős ,párosítós ,stb )De kész !Nem tudott ebből kilépni :,hogy milyen "nehéz ",és R .-nal szépen beszélek (nyilván megdicsértem a nagybácsit ,hogy milyen ügyi volt )vele nem ,akkor jött a féltékenykedés ,stb.10 perc nyafogás :miután R.meggyőzte ,hogy csinálja meg ,akkor lesz a jutalom :akkor 2 perc alatt megcsinálta .DE verekedett a feladatoznál ,na ,hát ilyenkor nem jár jutalom . Így nagyon jó ,mert így szegény R. sem kaphatta meg a jutalmat , mert M közölte ,hogy úgy megveri akkor ,de úgy . ..(persze később odaadtuk a nagybácsinak ). Az a durva ,hogy M később "belátja ",hogy ezt nem így kellett volna ... Igen,itt van ,amit az előadáson mondtak ,hogy az nt és az auti gyereket is jutalmazással kell motiválni B),amivel elvileg egyetértek ,de a gyakorlatban ,nem mindig jön össze ...
A másik probléma nálunk is ,amit írsz ,hogy a testvérek tevékenységét nem mindig tudom összehangolni ,mert nyilván más korosztály ,más érdeklődés ,na meg persze a "speciális gondolkodásuk "... Egy -két példa :a baba már éppen elaludna ,mikor M-ra éppen rátör egy hiszti -roham .. ,M már éppen elfoglalná magát ,amikor Zazó mászik felé ,és határozott "addidével "(édes egyb :) )elszedi M játékait , M .ekkor lefogja Zazit ,és "büntetésből nem engedi el . Hát ,gondolhatod !Szerintem néha kész őrület . Persze ,azért vannak nagyon jó napok is. Kitartás :unsure: Jobb lesz majd szerintem ,1-2 év múlva ,mikor a kicsid is oviba jár majd(legalábbis én úgy veszem észre ,hogy M is jobban elfárad az oviban ,kezelhetőbb itthon is ,mintha hosszú szüneten lenne itthon).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14279

Kimni !Jobbulást a fiúknak!Nálunk tegnap M egész délelőtt nyafogott ,anélkül ,hogy beteg lenne ,el sem merem mondani ,hogy milyen a fiam,ha beteg :huh: Ez a tüszős mandula valóban nem egy enyhe történet , M-nak egyszer volt ,,jó magas lázzal együtt ,és sok ordítással :S Hát ,reméljük hamar túllesz rajta N.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14280

Olvasom Seth F. Heni könyvét (Autizmussal önmagamba zárva ). Nagyon jól át lehet érezni a lány mit gondol ,érez ,néha egészen nyomasztó gondolatok törnek fel belőle :dry: Majd írok a könyvről pár szót ,ha elolvastam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14281

Miri ,nagyon jó ez a "sütemény lámpa " :) Jó lenne ,ha az érdeklődési területüket jól fel tudnák használni a későbbiekben ..Hát ,én nem tudom , M most olyan fura érdeklődési kört választott magának :fokok :melyik bolygón hány fok van ,a Földön itt-ott hány fok van ,melyik felhő milyen alakú ,milyen csapadék hullik belőle . Továbbá :órák ,percek (mi hány perc :egy hét ,3 nap ,stb ),számok +-ban ,-ban (de a - -t nemigen érti még ,csak érdekli . )Mondhatom ,ezek még jobban érdekelnek engem ,mint a lámpák :unsure: A lámpatéma: lámpa elnevezések kreatívabbnak tűnt )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14282

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14283

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Andesz, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14284

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Andesz, köszi, már jobban van a fiam, szerencsére... még nincs antibio, mert még csak vírusos, nicns rajta tüsző. Amint kimegy belőle a cataflam, abban a minutumban leül a kanapéra és "jaj, de fáj a fejem"/"jaj, de fáj a torkom" megy. És ez még asszem, nem is volt olyan durva... hívtunk ki már ügyeletet hozzá, mert fájt a hasa - aztán hányt egyet órákkal később és ennyi. Most már talán javult ez az egész, de még 2-3 éve, Úristen, az nagyon durva volt. Kisebb láz esetén csak feküdt (feküdt!! a kisebbem csak 39.5-nél dől le maximum, ha már órák óta ennyi) és jajongott. Nonstop. És akkor döntse el az ember, hogy mekkora a baj! A dokinénink, akiket pár éve le is váltottunk, kijött, megnézte és állandóan antibiotikumot adott neki, mert aki ennyire rosszul van, akkor annak már kell alapon. Amúgy igaza van, ha egy 2-3 éves gyerek ennyire kiüti magát egy betegségtől, hogy nem kel fel napokig igazából és jajong, akkor kell - csakhogy a fiam mindenért ezt csinálta és ezt nem akarta megérteni a dokinő, hogy "más" a fiam (akkor még nem tudtuk az ASt). Végül leváltottuk a dokit egy másikra, akit ellenben baromira nem izgat, hogy a fiam milyen, ha nem lát rajta olyan tünetet (gennyt pl), akkor nem ad gyógyszert. Tehát sokkal objektívebb. Viszont kissé pénzéhes, de mindegy... Szóval, ez nehéz ügy. De ebben is sokat fejlődött a fiam az egyénik óta, mert segítettek neki megtanulni kifejezni az érzéseit, fájdalmát és sokkal jobban körül tudja írni most már, hogy mi van, ettől ő is megnyugszik. Meg most már tudja, hogy szomjas pl és iszik rendesen, de régebben nem tudta, hogy szomjas és megtagadta az ivást (pedig állítom, sokszor attól volt rosszul, hogy szomjas volt, mert egész nap nem ivott lázasan semmit), most ezért iszik magától is, már tudja, hogy ez az érzés azt jelenti, hogy inni kell.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14285

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Jaj, muszáj eldicsekednem a fiam játékával. Szerintem a cataflam okozza :) (tök boldog tőle..)
Épített duplóból egy házfélét, a teteje olyan tornyos volt, virág is volt rajta. Majd mondta, hogy a szerelemesek ide bemennek, bent van egy pap bácsi, oda kell menni hozzá, akkor a pap bácsi a kezében a szentséget felemeli és akkor kimehetnek boldogan a szerelmesek.
Komolyan, a buszmániás, járműmániás, járműtologató fiam???? Ja, és mi az a szentség? Mi nem vagyunk vallásosak, nem hallhatott tőlünk ilyeneket, de ilyen filmet sem néztünk :O Házasságosat igen, de abban speciel nem volt pap (Télapu 2) és csak fél perc volt az egész jelenet. Szerelmesek? Az mi? Hihetetlen, az állam a földön van, valaki szedje fel :) Most a kicsi rohangál a lakásban és ordítja, hogy "szerelmeseeeeek", a nagy meg játszik a képzeletbeli szerelmesekkel :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14286

Kimni, ha a Cataflamnak ilyen mellékhatása van, akkor már adom is a gyereknek! :laugh:
Tényleg elképesztő!!! :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14287

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Na, már vége, már "öldökölnek" valamit (remélem, nem a szerelmeseket :)) és lőnek... :) De az a pár perc egy mámor volt :)
Viccen kívül, csecsemő kora óta látni, hogy a fájdalomcsillapítóktól jó a kedve, mámoros lesz. Nem nagyon feltűnően, de azért van különbség, a folyton frusztrált, ideges gyerek hirtelen nevetgélősebb és boldogabb lesz. A panadol volt régen, ami egyértelműen kedélyjavulást hozott. Annyit kacagott utána, amennyit ritkán csinál á la natur. Nem tudom, ez mitől lehet? A kicsinél semmi ilyen nincs.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14288

Ha esetleg valakit érdekel, érint.

Pár nappal ezelőtt érdeklődtem itt a fórumon tudtok-e ajánlani valami nagyobb méretű OEP támogatott pelust, mint amit most lehet kapni Berbero Junior.

Írtam a forgalmazónak. Az alábbi választ kaptam.

Azaz kb 20-30 kg között nincs jelenleg TB támogatott pelus,de legalábbis 20-25 kg között bizonyosan, ráadásul kétségeim vannak felőle, hogy felnőtt méretű pelust felírnának 5 éves gyerekre.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14289

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.581 másodperc