Labolen !Nálunk hasonló a helyzet .... M.egész nap gépezne ,persze nem lehet neki . Nálunk a gépezés csak jutalom (pl .torna után ,ha ügyes volt,vagy ha "jól "várakozott valahol :orvosi rendelő ,könyvtár,stb ).Nálunk a jutalom egy kis édesség ,vagy gépezés,esetleg kirándulás(ez csak hétvégén jöhet szóba ).
Ez is olyan nehéz ,(ez a jutalmazás kérdés )mert mostanában M olyan motiválatlannak tűnik ,pl .asztalozásnál :

ez nálunk a feladatozás . Kiteszem az időjelzőt :egy kör négy cikkre osztott :(tudod ,ezt még az előadáson tanultam ),ez jelzi a perceket :itt 5 perc egy cikk... De már előre sikít ,hogy nem akar asztalozni ,nem ,nem . Ne legyen 20 perc ,csak 5 .. Ma fent volt a nagybácsikája (ő is 6 éves ),játszottunk ,majd feladatoztunk együtt . Beígértem nekik a végére jutalmat ,h majd kapnak egy tejszeletet .. Na ,jó volt ,R.pikk -pakk megcsinálta ,míg M még azon siránkozott ,nyafogott ,hogy neki milyen nehéz feladatot adtam (nyilván midkettejüknek egyénre szabottan :R .szereti az állatosat , M pl . a formásat :téglalap,háromszög :színezős ,párosítós ,stb )De kész !Nem tudott ebből kilépni :,hogy milyen "nehéz ",és R .-nal szépen beszélek (nyilván megdicsértem a nagybácsit ,hogy milyen ügyi volt )vele nem ,akkor jött a féltékenykedés ,stb.10 perc nyafogás :miután R.meggyőzte ,hogy csinálja meg ,akkor lesz a jutalom :akkor 2 perc alatt megcsinálta .DE verekedett a feladatoznál ,na ,hát ilyenkor nem jár jutalom . Így nagyon jó ,mert így szegény R. sem kaphatta meg a jutalmat , mert M közölte ,hogy úgy megveri akkor ,de úgy . ..(persze később odaadtuk a nagybácsinak ). Az a durva ,hogy M később "belátja ",hogy ezt nem így kellett volna ... Igen,itt van ,amit az előadáson mondtak ,hogy az nt és az auti gyereket is jutalmazással kell motiválni

,amivel elvileg egyetértek ,de a gyakorlatban ,nem mindig jön össze ...
A másik probléma nálunk is ,amit írsz ,hogy a testvérek tevékenységét nem mindig tudom összehangolni ,mert nyilván más korosztály ,más érdeklődés ,na meg persze a "speciális gondolkodásuk "... Egy -két példa :a baba már éppen elaludna ,mikor M-ra éppen rátör egy hiszti -roham .. ,M már éppen elfoglalná magát ,amikor Zazó mászik felé ,és határozott "addidével "(édes egyb

)elszedi M játékait , M .ekkor lefogja Zazit ,és "büntetésből nem engedi el . Hát ,gondolhatod !Szerintem néha kész őrület . Persze ,azért vannak nagyon jó napok is. Kitartás

Jobb lesz majd szerintem ,1-2 év múlva ,mikor a kicsid is oviba jár majd(legalábbis én úgy veszem észre ,hogy M is jobban elfárad az oviban ,kezelhetőbb itthon is ,mintha hosszú szüneten lenne itthon).