Champ:
Elvileg aki ép értelmű, egyáltalán nem biztos, hogy integrálható (a magyar lehetőségek mellett), az érintettség és az intelligencia két külön dolog (bár persze bizonyos mértékig természetesen van összefüggés), ez egyáltalán nem törvényszerű, hogy minél intelligensebb ,annál kevésbé érintett és integrálhatóbb.
Mostanában nem nagyon említettétek , de igazából felmerülhetne iskolaválasztás szempontjából a szegregált auti csoport is. Szerintem ez egyáltalán nem ördögtől való ép értelmű autik/asperegesek esetében sem: mi komolyan elgondolkoztunk, hogy oda íratjuk M-t, és az hogy végül nem tettük, abba keményen belejátszott az is, hogy elég messze volt.
A Ferencvárosi Komplex Iskolában voltunk bent beszélgetni a fiam elhelyezésével kapcsolatban, ami - hallott vélemények ,illetve első impulzusok alapján - nagyszerű szakmai munkát végez, elhívatott ,profi pedagógusokkal. Ott pl. az induló osztály (most szeptemberben) szinte kizárólag beszélő, ép értelműekkel indult el. A vezetőnő egyébként sok kudarcba fulladt integrációs kísérletet látott, és ő pl. tapasztalatai alapján Magyarországon az autiknak inkább ilyesmit javasolna, mint integrácót, amit szerinte kb. itthon sehol nem tudnak normálisan (egyáltalán) megvalósítani; szerinte a nagy többség sok lelki sebbel, magántanulóként végzi.
Ha választanom kéne egyébként ,hogy magántanuló legyen a gyerekem, vagy szegregáltba járjon, habozás nélkül az utóbbit választanám.
Visszatérve a komplexre: a probléma az, hogy azt hiszem nem feltétlenül minden évben indul új osztály, és nem mindig ugyanaz a szint: a szerint lövik be a szintet, hogy a jelentkező gyerekek nagy része milyen szinten van. A Komplexen kívül nem tudom egyébként hol működik hasonló profilú hely.
Chris:
A Delej utca elkerülésével kapcsolatban: a Cseperedőnél, és ha jól tudom az EMÚ-nál is vannak többen, akik most is ott dolgoznak, vagy dolgoztak korábban. Egyébként egy elég szűk kör foglalkozik szakszerű autizmus- specifikus fejlesztéssel BP-n, kis túlzással mindenki ismer mindenkit.