LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14250

Tomger,
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14251

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Champ, a férjem is ezt csinálja és csinálta gyerekkorában (tudod, ő is ASes), mindenkit ezzel "szekált", visszafelé mondta a szavakat :) a mai napig tök jól megy neki.

Elkapta a nagy is a mandula gyulladást... Kész vagyok :( Ráadásul szombat van, nincs az a pénz, amiért ügyeletre mennék a friss beteggel és az éppenhogy gyógyulóval (akit kímélnem kéne a doki szerint a közösségtől is) a sok fertőző gyerekhez. Teljes anyagi csőd ez... ilyenkor kihívni a dokit... vagy magánba menni (eddig is kihívtam, 7ezer per alkalom...). De ez a legkisebb baj az egészben :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14252

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kimni, utálom az antibigyót de most sűrgősen irassad fel amit szed a kicsi és kezdd el adni a nagyodnak. Jobbulást, kitartást!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Azt, hogy egészen speciálisan kell fejleszteni a gyerekemet látom a nyelvi fejlődéséből és eddigi tapasztalatom is az, hogy egy csomo mindent céltudatosan meg kellett tatnítani neki. Egyszerűen nem szívja magába a szavakat mint a normál gyerek és ha nem figyelek, mivel már szuperül echolál és még meg is szeret szavakat rossz értelemben használja őket. Minden egyes szót és szerkezetet meg kell neki tanítani mintha idegennyelv lenne. De csak képekkel szituációkkal tudod megtanítani. Persze ahogy érik ez egyre könnyebb és felgyorsul a folyamat sőt sztem be is éri idővel az NT gyerekeket. De nem mindegy mikor éri utol, mennyit ért a körülötte zajló beszélgetésekből ...Ha túl nagy időben a lemaradás képtelenség lesz behozni azt, mert 2* olyan gyorsan mégsem tud fejlődni..
Sztem Gergő egycsomó nyelvtani szerkezetet azért használ jól, mert egyfolytában gyakoroltatom vele az Én is tudok beszélni könyv anyagát.
De kevés vagyok én ehhez a komplex fejlesztéshez talán óvónő képzőt is végeznem kellett volna, hogy állandóan képben legyek az NT gyerekek mit hogy tanulnak. Az egy alap és ahhoz kell kulcsot találni, ami épp nem megy hogy neki hogy tanítsam meg.
Iskolás korára az értelme miatt remélem egy csomó minden könnyebb lesz, de már látom, hogy előtérbe kerülnek majd más problémák.

A hétvégén a kicsim 4 éves szülinapi zsúrja lesz, kicsit távol leszek!

Még annyit, hogy ha nem is tudok sokszor írni, olvaslak Titeket és nagyon köszönök minden hozzászólást!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14253

tomger:
Boldog szülinapot G-nek! :)

kimni:
Jobbulást a fiúknak.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14254

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Tomger, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Fejlesztés: Agiviki, Tomger, mi mindenféle fejlesztést művelünk már a nagy 3 hós kora óta. Sok helyen jártunk, sok fejlesztővel találkoztunk (főleg tornára gondolok most). Egy dologban vagyok 100%-ig biztos: akkor jó a fejlesztés, ha a gyerek és a fejlesztő között összhang van. És lehet akármilyen állati jó egy fejlesztő (akár auti spec is, nem csak torna), ha nincs összhang közte és a gyerek között, akkor nem ér semmit. Egy autinál az összhangot nem lehet egyszerűen lemérni. Kizárólag úgy, hogy fejlődik-e eleget a gyerek vagy sem. Nálunk a torna területén végül egy adott fejlesztő jött be, aki Ayres-es volt. Senki más. Amikor hozzá járt a fiam, akkor látványosan fejlődött, amikor máshoz járt, nem történt lényegében semmi (csak valami minimális a növésből adódóan persze). Több kört is futottunk így, mindig bebizonyosodott. Most, az auti speccel pontosan ugyanezt tudom elmondani. Amíg egyénire jártunk a Mónikához az EMÚba (sajnos, elment már innen, pszichiáter lett és nem fejleszt), addig olyan szinten fejlődött hétről hétre, hogy egy olyan gyerekből, akiről elsőre lehetett látni, hogy nagyon furcsa, akivel egy rémálom volt minden nap itthon, akihez hozzáérni nem lehetett, egy olyan gyerekből lett 1 év alatt egy jól kooperáló, a közösségbe jól belesimuló, nem kitűnő kisfiú, akivel az élet is vidám már itthon is (általában..). Mintha más lenne a gyerek. Aztán eljött a nyár, vége lett a fejlesztéseknek és indult szeptembertől a sulielőkészítő. A nevüket is alig tudta megtanulni a fiam az itteni fejlesztőknek (3 van a csoportban), de azon kívül, hogy szeret ott játszani (imádja ezeket a feladatokat, amiket kap), semim nem történik, sőt, csomó mindenben visszaesés van. Pedig én meséltem a problémánkról, az oviban is, a barátjával is, de ők ott ezt nem tudják kihozni belőle, nem tudnak mit tenni. És néhány hete nem ment be a fejlesztésre, mert annyira sírt. Itthon mondta, hogy hiányzik neki Mónika és vele akar lenni (idáig is eljutottunk, ki tudta fejezni...). De szereti a mostani néniket is, nem tudja megmondani, miért jobb Mónikával, csak egyszer kibukott belőle, azóta sem lehet erről beszélni vele. Csak azt akarom ezzel érzékeltetni, hogy nem sok esély van kitalálni, hogy mennyire jó az adott gyereknek a fejlesztője, ehhez egyetlen mérce van csak: érzed-e, hogy fejlődik a fejlesztések hatására vagy nem? Az én gyerekem nyitott, ezért vele könnyebb,de még őt sem tudja fejleszteni az, akitől Ő nem fogadja el, hiába szereti az illetőt. Csecsemő kora óta ez van, annyi fejlesztőnk (konduktorunk) volt és vissza kellett térni mindig ahhoz, akinél láttuk a fejlődést és mindig bejött ez a taktika.
Tehát, ha én nem érzem, hogy eléggé fejlődik a gyerek, akkor megnéznék más helyet, más fejlesztőt. Próbálkozni kell máshol, időpontot kérni, mehet ez párhuzamosan is, nem kell lemondani az addigi fejlesztést. Megnézitek, milyen az új, milyen a másik hely, ha szimpi, ha jobban bejön, akkor meg kell lépni a váltást. Persze, hogy mennyire hatásos, csak utána derül ki, de ha az előzőnél nem fejlődött szembetűnően, akkor olyan nagyon nincs mit veszteni, rosszabb talán nem lesz. Van kockázat benne, igaz, de nem akkora, hogy ne lehetne visszacsinálni, ha nem jön be. Nem szoktak ilyenért megsértődni a fejlesztők. És szerintem is az egyéni a fontosabb. A csoportos másért fontos. Nálam úgy néz ki a dolog, hogy első helyen az egyéni fejlesztés áll, második helyen a torna, harmadik helyen a csoportos (milyen vicces, hogy idén nincs lehetőségem még tornára sem, sem egyénire, mérges is vagyok nagyon).
Agiviki, nekükn az Ayres segített nyitni a fiamnak. Nem muszáj Ayres-t csinálni, de valami ilyen stimuláló mozgás biztos jót tenne nektek is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14255

Tomger, nagyon boldog szülit G.-nek!!

Kimni, Tomger,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14256

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Tomger: Boldog szülinapot nektek!

Voltunk ma a jászberényi állatkertben, ahol naponta kiengedik egy órára a pingvineket a látogatók közé és együtt lehet velük sétálni. Eszméletlen jó volt, nagyon élveztük mind a négyen! Ha a FB-ról tudok majd belinkelni videót, akkor feltöltöm ide is.
Kimni, írtad, hogy a te fiad is szereti a pingvines filmet, menjetek el, ha tudtok! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14257

Tomger!

Boldog sznapot G.nek! :-D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14258

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Tomger,
Kimni,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14259

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Marco, ez a rajongás a lámpák iránt nálunk is megvolt, de persze nem feltétlenül csak érintett gyerekek szerethetik ennyire, főleg ilyen pici korban.
Á. is elnevezte őket, de inkább a formájuk alapján: pl. a Lánchíd lámpája volt a "süteménylámpa". Mi nagyon sokat jártunk az IKEÁ-ba, mert ott nyugodtan nézegethette, tesztelhette a különböző típusokat. Egyébként itthon is van egy csomó lámpája, nemrég névnapjára egy tekerős zseblámpát kért, de vannak elemmel működő ledes izzósorai is többféle színben, ezek a nyaralásra, utazásokra is jönnek velünk, amúgy remekül használhatók lego/duplos építkezéseknél. ( A duploból épített szökőkutakat, boltot, a gyógyszertár zöld keresztjét, meg a sínpálya alagútjait is ezekkel szokta kivilágítani.) És most, hogy közeleg a karácsony, nálunk már félig-meddig fel van díszítve a lakás izzósorokkal, füzérekkel stb.
Ez tulajdonképpen a mozizás hozadéka volt, ugyanis egy bevásárlóközpontban nézték meg a filmet, ahol már minden a karácsonyról szól. :huh:
Legalább egy csomót kézműveskedtünk a héten, különféle díszeket készítettünk papírból, meg már megsütöttünk egy adag mézeskalácsot is, amik most fenyőág híján a kaktuszra vannak felakasztva.Nálunk is megvan az 50 % karácsonyi hangulat. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14260

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14261

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki,

Patri,
Gratulálok! Örülök, hogy felvették a fiad. :)

Jobbulást kívánok a kis betegeknek! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14262

Miri,
én azért furcsállottam a terapeuta hozzáállását, mert eddig nem ezt hallottam másoktól....

Kimni, hogy vagytok? Mit mondott a doki?

Champ, de jó hogy írtad a jászberényi állatkertet, mi mindenképp megnézzük!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14263

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szülinaposokat és névnaposokat Isten éltesse!
Labolen: Neked külön jó napot mára!

Bundáskenyér: Köszi a videót így utólag is lesz mit elküldenem egyeseknek! A másiknál én leragadtam a bácsi mondandóján a zenéig amúgy se jutok el elsőre, ahhoz többször kell látnom. Pl. múltkor a Harry Potter egyik zenéje ment a klasszikus rádión, na mondják nekem ezt neked ismerned kell, hát nem. Engem elvarázsol a látvány. :ohmy: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kisstim: túlpörgés, Andrisnál úgy nyilvánul meg, hogy rohan a kanapé és a számítógép között.-Én ezekre azt mondom levezető rohangálás, ugrálás.
Ha elszakad nálam v. vkinél a családban a cérna, mert már idegesek leszünk tőle akkor csinálok neki egy illatos, habos relaxálós fürdőt v. megengedem neki apa tiltott matek könyveit ;) , de van hogy megkapja a fényképezőt nézegetésre.
Ma a nap vesztesége: bedöglött a gép, mert nem figyeltem eléggé az átadásnál és ő már elengedte, de én még nem fogtam, mert a bejegyzéseitekre figyeltem jobban. Eredmény: a gép nem fényképez, de a rajta lévő képeket lehet nézegetni.

Andrisnál a hazamenéssel van gond, ő csak menne kocsival gyalog, csak mozgásban legyünk.
Aranyos volt a fürdős sztori, meglásd amint a csapot tudja üzemeltetni utánatölt. Volt időszak mikor tök jó volt, hogy van szabályzó, mert 15 fokosra lehűtötte, míg elugrottam a pizsijéért.

Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14264

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Suli: örülök annak, hogy egyeseknél kezd fény lenni az alagútban és talán közelítenek a vége felé!

Tomger:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Bundáskenyér:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14265

Mindenkinek boldog szüli- és névnapot, akinek ma van! :)
Tomger, jó volt a buli?

Kimni, jobbulást mindenkinek!

Miri, köszi a leírást! A végeredményre én is kíváncsi leszek, ismerve Edináék megpróbáltatásait...

Süni, képzeld, a mi fényképezőgépünk is majdnem megjárta tegnap! Elmentem fürödni, visszajövök, azt látom, hogy a laptopban a memóriakártya, de félig kilóg és nincs benne a kicsi kártya: próbálom kiszedni, beszorult. Valahogy kirángattuk, akkor láttam, hogy szanaszét van törve. Kérdezem a gyereket, hogy hol a kis kártya, odaadja a kamerát, és valóban, betette a helyére, de a nagy nélkül! Valahogy kioperáltuk, beraktuk a nagyba (szerintem napokon belül szétesik teljesen). Gondoltam, kipróbálom a kamerát. Nem kapcsol be. Kissé ideges lettem, de a gyerek mutogatja, hogy felcserélte az elemeket (neki úgy logikus, hogy egyformán vannak betéve, nem fordított állással), megfordítottam, így már működik. :) Utána mondtam, hogy akkor most kipróbálom a laptopot is, hogy tönkrement-e a kártyaolvasó: gyerek kapja elő a kamerát és szedi szét újra, hogy majd ő beteszi a kártyát! :ohmy: Na, akkor már rászóltam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14266

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Süni, édes a fiad :) Elképzelem, amint a sok pörgés után fekszik a habos, illatos fürdőben :)

Szanya, remélem, nem megy jobban tönkre a fényképezőtök! Mi egy laptopba tettünk egyszer bele egy kisebb kártyát, mint amit bírt volna és beszorult... és nem a mi kártyánk volt, annyira ciki volt... (el kellett vinni szakemberhez)

Agiviki, szerintem valami olyasmit kell érezni a megfelelő fejlesztés hatására, hogy egyértelművé kell válnia, hogy a fejlesztés hatott a gyerekre pozitívan. Remélem, hogy találtok egyéni fejlesztést!!

Champ, megnéztem azonnal a jászberényi állatkert honlapját és szomorúan konstatáltam, hogy a múlt hétvége volt az utolsó, amikor látványetetés volt (valami speckó program volt egész hétvégén a pingvinekről), ugyanis tavaszig nincs látványetetés. A honlap szerint. :( Pedig rohantam volna oda...

Köszönöm az érdeklődést, azért egy 6 éves szervezet már jobban bírja a strapát, várható volt. Egyelőre nincs tüsző a manduláján, nem kap antibiot, de nem is olyan beteg, mitn az öccse volt. Nem volt nagyon magas a láza sem. Csak jajong, nonstop jajongott tegnap, estére már tiszta ideg voltam, persze, baromira sajnálom őt, de ez hihetetlen, nagyon nehéz elviselni. Nézi a filmet és rendre 30 másodpercenként elkezd jajongani, "jaj, de fáj a fejem" síró hangon. Szerencsére ma sokkal jobban lett, már láza sem nagyon volt, de fáj mindene, így cataflammal van el csak, de most amellett már nem jajong (tegnap amellett is jajongott). Asszem, Chris írta, hogy a fia ilyen, ha beteg.
Találtam két blogot a hétvégén, tök véletlenül futottam beléjük, mindkettő auti gyerek anyukájának a blogja. Nem az autizmusról, hanem mindenről, de ha jól sejtem, az egyik kisfiú épp a koraiban kezdte az ovit idén, a másik meg már iskolás, 8 éves, tavaly kapott diagnózist (itt 3 gyerek van és a kisöccse ADHD-s). Olyan érdekes olvasni, nagyon személyes mindkét blog, mindent leírnak, nevekkel, mindennel és kicsit könnyfakasztó is, amikor tök vadidegenek pontosan ugyanazzal a problémákkal küzdenek, mint mondjuk én, aki sosem láttam őket. Amikor írnak a PECSről, vagy az iskolás gyereknek a vizuális segítségről, szituációs rajzokról, akkor olyan "otthonos" az egész, mintha mindig is ismertem volna őket. Nagyon érdekes ez az egész. És mindkét család pesti ráadásul.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14267

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kimni:
Látványetetések valóban nincsenek télen, pingvin séta viszont csak ekkor van! :)
Ez tuti, de ha gondolod, hívd fel őket.
Írok privit!

Minden ünneplőnek boldog név, szüli egyéb napot! :)

Süni, Szanya: én is mindig a kamera meg a fényképező miatt rettegek, mert mindkét gyerek odavan érte. Már úgy jönnek elkérni, hogy ezzel kezdődik a mondat: "Felveszem a csuklópántot a kezemre...". :laugh: Sajnálom, hogy a tiétek ép betegállományban van, remélem meggyógyulnak. Nálunk is létszükséglet! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14268

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Fényképező: hát sajnos ez a gép a második már amelyik áldozatul esik, az előző totál káros lett. Viszont most már az övé lehet, nézegetheti a képeket nem csak a szgépen, hanem erre is rátölthetünk majd képeket a memoria keretéig, majd ha lesz új fényképezőnk. Szerencsémre a férjem nem akadt ki, mint múltkor. Persze szántam bántam bűnöm. :(
Szanya: Igen az érdeklődési körük sajátos és kicsit drága játék, ha tönkre megy. :unsure:

Kimni: ha látnád a kis ebihalamat élvezkedni! Tuti, hogy vmi. pasa, császár volt előző életében. Tudja az életet élvezni eddig még mindenhol talált magának simogató embert (gyereket is). Szeptemberben a szőnyegen elfeküdt úgy hogy a nap sugarai érjék az ablakon keresztül, pont abban a sávban feküdt a többiek meg kerülgették. :laugh:
Annyira betegesek vagytok, hogy az szörnyű! Egyikből éppen kijöttök és jön a másik, de az biztasson, hogy ha nagyobbak lesznek elpusztíthatatlanok lesznek, mert addigra olyan immunitást szednek össze remélhetőleg. ;)

Másik kis érdekesség: Andris le tudja venni a hosszú pólóját, és vissza is tudja venni, de egy cseppet se zavarja, ha kifordítva v. éppen fordítva van. Ha normál helyzetben van akkor megy az irány.- mindezt persze napjában vagy százszor. Új feladat megtanítani kifordítani és koncentráltatni az elejére.
Andris mostanában wc után már maga akarja kitörölni a fenekét és ma elment teljesen egyedül és még a nedves kendőt is használta, majd megjelent a lépcsőn letolt gatyában egy guriga papírral, persze addigra egyet már letekert.
Ezek nekem csodálatos haladási pontok, bár lehet más gyereknek ezek egyből mennek!Én minden esetre örülök. :silly:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14269

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Süni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.743 másodperc