LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14207

Most jut eszembe, hogy már mondta a gyógyped, be kéne vezetni, hogy egyszerre több feladatot is meg kell oldania. Hűha de még mikor mondta, na azóta se léptem előre semmit. :blush:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14208

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kistim:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14209

Labolen, az a Piroska és farkasos logikázás nem semmi! Nagyon figyelned kell a részletekre. :cheer:

Kisstim, csak ámulok! Nagyon belehúztatok. :cheer:

Champ, "kisfiúnak vége". :laugh: :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14212

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kérdés: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14214

Sziasztok!

Nagyon nagy szükségem lenne az Én is tudok beszélni sorozat 1. kötetése sem rendelni sem megvenni nem lehet sehol csak a 2. és 3. kötetet :(

Ha fel tudnátok tenni nagyon nagy segítség lenne! :)

Előre is köszönöm

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14215

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Az enyém nem halgatott a nevére, nagyon sokat volt kézben és feltünően érdekelte a TV. Valamint rengeteget mozgott.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14216

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kösz Glor, ez a tv érdekes dolog, majd mondom nekik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14217

Csecsemőtartás nem épült le. Irtózott a homok és mindenféle "piszkos" dolog érintésétől (pl. élelmiszerek, festék, stb.). Tárgyak pengetése, potyogtatás. Félelem "tömegben" (pl. játszótér). Nem lehetett betakarni, nem kezdett el darabosat enni.
A mozgásfejlődése viszont teljesen rendben volt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14218

labolen:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14219

Ja igen, tényleg, az enyém is állandóan kézben volt és akkor még nagyon lekötötte a tévé.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14220

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Köszi, este felhívom majd, és csokorba kötve átadom ezeket is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14221

Labolan

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14222

Labolen!

Nálunk már olyan fél évesen megvolt a sztereotip repetitív cucc, ilyenkor vmi cipőfűzőt, vagy madzagot ütögetett. Ezt már ilyenkor is megvolt, de nekem ez akkor nem volt feltűnő, funkciógyakorlásnak gondoltam. Meg nem is volt annyira durva, meg nagyon szembetűnő, de így utólag visszanézve látom.

MÁsokra figyelt, nevére figyelt, sőt gagyogással válaszolt.

Viszont ami még érdekes, és sztem auti dolog volt, hogy nem voltak olyan differenciált érzelmei, mint NT tesónak. MIndig ugyanúgy mosolygott, volt egy jellegzetes bájos mosolya. Ez lehet hogy személyiség is, meg talán utólagos belemagyarázás is, de nem tudom, gyanús.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14223

marcoverde:
Helyben (legalábbi snálunk) nem auti spec vizsgálara 3 évesen lehet vinni. Mi is aggódunk (főleg én) a kicsi miatt. Szerintem auti spec felmérésre a Vadasba, Delejbe és hasonló helyekre lehet már 2 évesen is vinni, bár feladatokat nem hiszem, hogy tudnak vele csináltaltni, de ki tudja. Játékhelyzetekben biztosan meg tudják figyelni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14224

18 hónaposan már lehet ADOS-t csinálni, Illetve 12 hónaposan már elég jól bejósolható, azt hiszem, szintén ADOS-szal, de ebben nem vagyok biztos.

Sztem Delejben 18 hósan meg tudják nézni már, hogy hogyan kommunikál.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14225

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14226

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, a szemkontaktus! Egy ilyen korú gyerekkel már kukucsosat lehet játszani, mert már érti.
Jázmin és köztem érdekes módon ezzel nem volt baj, talán akkor hamarabb gyanakszom
Ez is olyan érdekes, a szemkontaktust gyönyörűen felveszi mostanában az összes őt érdeklő személlyel, ez az egy amiben szép fejlődést látok + hogy szereti a társoságot, próbál közeledni.
Ma különösen nyomott hangulatban vagyok, most jöttünk haza Emmától, megkérdeztem a beszéd dolgot, most nem nyilatkozott olyan optimistán. Emma szerint a PECS még mindig nem Jázminnak való, tárgyas kommunikációt javasol továbbra is.
A koraiban pedig elmesélte Zsuzsa, hogy a beszédközpont elszigetelten is lehet sérült, ott ahol máshol egyébként minden rendben. (mozgás, értelem stb)
Kisstim: Jázmin is imádja folyatni a vizet!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14227

Kisstim ,3 Mackó: köszi a válaszokat.

A 3 éves kori vizsgálat szerintem borzasztó késő, eddigre szerintem az érintettek nagy részéről meg lehet mondani, hogy auti -e ,ha jó helyre viszi az ember.

Viszont,ha már 12 hónapos korban is lehet ADOS-t csinálni, akkor szerintem lassan kérünk időpontot:) Jó lenne minél korábban bizonyosat tudni, és minél hamarabb fejlesztésre vinni, ha valóban megalapozottak a félelmeink. Mondjuk úgy tűnik súlyos már nem lesz (legalább is ezzel nyugtatjuk magunkat:), mivel -szépen - tart szemkontaktust, figyel a nevére, vannak szavai, sok mindent ért, amit mondunk neki, normális a kötődése. Ez a lámpadolog azért ijesztő, mert a bátyja brutál lámparajongó volt, olyan szinten, hogy fényárnyalatuk szerint vagy 12 -féle nevet adott különböző lámpáknak (pl. csiribiri-lámpa= halványsárga utcai lámpa ,stb). Kicsit sajnálom a nagyobb fiamnál a kihagyott éveket, ő csak 4 és fél éves korábban kezdte a fejlesztéseket, és bár óriásit fejlődött azóta, azért kíváncsi lennék hol tartana, ha korábban elkezdjük a dolgokat. Azt állítják ,hogy a 6-7 éves korig tartó időszakban van a legnagyobb hatása a fejlesztéseknek..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14228

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Hát, a korai jelekben mi jeleskedünk :D Ha most születne, már 1 évesen követelném a papírt :) (jó, persze nem a papír kellene, de tudnám, hogy mi van)
Újszülött korától gond volt az érintéssel, utálta, ha hozzáérünk, simogatjuk, felvesszük. Az idegenek olyan érdekesek voltak, hogy akkor rendben volt az ölben ülés (náluk), mindenkire mosolygott, bárki kezében elvolt egy ideig.
Nagyon sokáig ez volt a legnagyobb baj is, hogy nem kötődött hozzám. Megismert, mert a hol az anya kérdésre rám mutatott egészen korán. De nem érdekelte, hogy ott vagyok-e egyáltalán a szobában, akármikor, akárkire ott lehetett hagyni. Ez nagyon nagyon erős tünet volt. És az érintés, hogy ölelni sem lehetett, puszit adni sem, bár ezt utánozta egészen korán, de csak poénból, mint valami játékot, igazából utálta, ha puszit kapott és adni sem adott egy idő után senkinek. Kezét nem lehetett fogni pl.
Taktilis ingerektől kikészült, minden fájt neki, ami hozzáért, gyűlölte a vizet, a tappancsos zoknikat, nem ment mezítláb sehova (ma sem nagyon).
Nagyon hipotón volt, 3 hónaposan már tornáztatni kellett és sosem tudták megmondani, mitől van (ma már tudjuk, hogy összefügg az autizmussal, bár pont ezen a fórumon nem gyakori, de egyébként elég jellegzetes auti dolog ez is, az enyhe hipotónia).
Nem integetett. Nem mutatott.

Amiben többet tudott az NTknél:
Extrém értelmesen játszott a járművekkel. 6 hónaposan (!) a vonatot sínnek látszó dolgokon berregtetve tolta, akár az ajtón fel-le (ahol sínszerű minta volt). A tv neki is mindenek felett állt már 8 hónaposan is (bár nem engedtem nézni akkor még, csak időnéknt, de rémisztően rátapadt és dühroham volt, amikor leállítottam).
A buszmánia 1 éves kora előttről van, 10-11 hónaposan már mutatta a buszt (erre bezzeg mutatott!), kezdte mondani, hogy b-b-b, aztán az első szava is ez volt: tukkó bu (csuklós busz), nem ám csak "busz". De, amiben biztosan többet tudott NT társainál, az a logikai készsége, extra gyorsan rakott ki kirakót (pedig nem is szerette), minden logikai játékot korát megelőzően csinált 1 éves kora előtt is (feltűnt a gézengúzos gyógytornászunknak, rengeteget emlegette, hogy ez extrém ritka, ahogyan játszik, nagyon okos). Amiben vert mindenkit, az a mintaillesztés volt. Formabedobó, ilyesmi. Aztán az autómárkák már 1 évesen is. Minden mintát felismert.

Nagyon sokat sírt, extrém sokat. Vigasztalhatatlanul. Mivel nem lehetett hozzáérni ilyenkor sem. Nem kért sosem, nem jelezte, hogy éhes, nem tudott rágni normálisan, nem fogadta el a darabos kaját, egészen az oviig szenvedtünk ezzel a pépes dologgal.

Neurológia: Marco jól írja, ők nem tudnak erről semmit. A neur. főorvos (nem is egy), 3 havonta látta a fiamat a hipotónia miatt, egy team vizsgálta mindig, gyógytornász, védőnő, főorvos és mindig megállapították, hogy lényegében normális a fejlődése, csak kicsit hipotón és fogalmuk sincs, miért viselkedik furcsán (hát, nem ezt mondták, hanem mindenre megpróbálták ráfogni a furcsaságokat, amiket akkor el is hittem).

Nálunk nem volt pörgetés, zajérzékenység, tökéletes volt a szemkontaktus (ma is jó, bár nem tökéletes). De alapból a gyerek extrovertált.
Azt hiszem, mi töményen nyomtuk az egy éves kor előtti tüneteket... És amikor az NT fiam is megszületett, már a kórházban tudtam, hogy ő más lesz, hogy ő "normális" (tipikus) lesz. Egyszerűen meg tudtam nyugtatni azzal, hogy felvettem és ez már akkora különbség volt, amilyen két NT között nem lehet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14229

Marco,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.160 másodperc