LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14163

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Tomger: nagyon szívesen! Remélem nálatok is olyan jól érzi majd magát, mint nálunk! Tekintsd ajándéknak a tegnapi napra! :laugh:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14164

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Kicsit off, de nem annyira: VÉGRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14165

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Huha, mi történt?? Egész nap nem írt senki?

Bundáskenyér: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14166

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Tomger!

Mindent leírok a hétvégén, de most egy perc időm sincs, és ez hosszú.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14167

Tomger, mindenkinek dóga van. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14168

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tomger,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14169

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14170

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14171

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Holnap kiderül lesz e ideje a fejlesztőnknek egyéniben vinni Gergőt. Ha nem, keresnünk kell talán más intézetet is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14172

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Tomger, remélem, kaptok egyéni időpontot! Ha nem, akkor se bánd annyira, sok jó hely van még!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14173

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Sziasztok

feltámadok poraimból, mint a főnix madár. Ma kivettem pár könyvet a könyvtárból, amolyan beszéltető könyvet. Beszédes képekkel, beszédes szituációkkal, gyerekek között, felnőttek között. Elesés biciklivel, kisfiú cirkuszol, mert ki akar menni, kinn esik az eső, anya nem engedi, kisfiú duzzog ilyenek. A másikban, meg valósághű képek vannak millió tárgyról. Egyszerűen beszélni fogunk a képekről.
Kútfőmből ennyire telik most hirtelen. Sehol nem foglalkoznak velünk, mindenre heteket kell várni. Egy ún. alapozó terápiára dec. 11ére kaptunk időpontot. Igaz, ez csak kiegészítő terápia lesz, de legalább valami.

Fejembe vettem, hogy felkészülünk az iskolai felvételire és SIKERÜLNI fog! Kész. Menni fog.

Mély megdöbbenésemre, sose volt még ilyen nyitott, úgy látszik jó könyvet hoztam, 1-2 esettől eltekintve jól mérte fel a képen látható helyzeteket (volt egy egész elvont is, amikor két biciklis kisgyerek találkozott. Ok, a bicikliken vette észre a különbséget, hogy az egyiké még oldalkerekes, a másiké már nem és "örül" mondtam igen, ügyes vagy, ez a büszkeség) olyan büszke voltam rá, nagyon sok mindent jól látott. Azt veszem észre először a helyzetet elemzi, elmondja mi történik, de aztán vagy rá tudom vezetni az érzelemre, vagy legalább is örülök, hogy érti a helyzetet, akkor elmondom én az érzelmet.

Meg kapott egy könyvet a vonatokról, ez a nagy kedvenc. De legalább közös nyelv, ez érdekli, a vonatokról is lehet BESZÉLNI és a lényeg, hogy beszéljen, fejezzen ki gondolatokat.

Remélem megyünk valamire egymással.

Meg kivettem a "te is tudod! Hogyan foglalkozzunk autizmussal élő kisgyerekkel" c könyvet is.

Egyszerűen nem hagyhatom veszni a decembert azért, mert sehol se fogadnak minket. Nagy kárt nem tehetek azzal, ha FOGLALKOZOM a gyerekemmel!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14174

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Tomger: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Chris: Szerintem nagyon jó kezdetnek ez a fajta képnézegetés. És az érzelmek magyarázata is jó gondolat. Nem hogy ártani nem fogsz vele, de szerintem kifejezetten használ is a gyereknek. Mi is így kezdtük. :)
Az jó, hogy ilyen optimistán állsz az iskola kérdéshez, de csak óvatosan mondom, hogy azért legyen a tarsolyotokban egyéb alternatíva is, mint a w. suli. Mert előfordulhat az is, hogy bekerül, és csak utána derül ki, hogy nem bírja. Akkor évközben kell váltani. Vagy az is lehet, hogy nem jut be a felvételin.Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
De persze lehet csak én okoskodok megint itt, és minden akadályt simán vesz majd a fiad. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14175

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Kimni köszönöm a bíztatást, nagyon nehéz ez az autifejlesztés legyen a gyerek bárhol a spektrumon, nehéz neki belőni a megfelelőt.
Ti jobban vagytok?
Sajnos mi is elkaptuk, pedig a hétvégén szüli napi zsúr lesz.

Még egy kérdés, ahol nagyobb tesó van:
Nálunk rendre előfordul, hogy olyan játékkal akar játszani a kicsi, ami nem neki való.
Már a duplóból képes lenne építeni. De abból nem akar közli nem, a kis legóból építsünk. De abból nem tud és sorra velünk építtet. Persze állandóan látja a nagyot hogy az mivel játszik és neki is az kell, azzal szeretne játszani, nagyon ügyesen mondja hogy abból építsünk a kislegóból meg a GEOMAG-ból, most lehozta a nagytesó még speciálisabb legókészletét, amiből űrhajót lehet csak építeni. No most építsünk abból vonatot. De ami egy 11 évesnek való az a 4-nek esélytelen. Nem tudom a nagy játékait elzárni, vagy a nagyot elhibernálni. Igy viszont sosem az a játék az érdekes, mint ami való lenne neki.
Ez ugye azért is gond, mert a gyerek alapvetően fantáziátlan és ügyetlen, a duplóból kellene megtanulni építni, van neki számtalan játéka ami neki való és kis kreativitást igényel és ha mellé ülnénk szépen meg is tanulhatná már.
De nem, azok nem kellenek.
Süni, Kriszti és ahol még van nagyobb testvér nálatok volt ilyen?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14177

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Tomger, tudom, nálunk ugyan van nagyobb, de ő az AS és a kicsi az NT, de ez tökre megvan nálunk is a kicsinél különben. Már feladtam... a kis legoval játszik sokszor a kicsi is... most azt találtam ki pl, hogy amíg kézműveskedünk a naggyal, pl karácsonyi papírdíszeket készítünk egy könyvből (hát, de jól feladja még nekem is a leckét a könyv, tök nehéz! de ezt élvezi a nagy), addig a kicsi is tudjon valamit csinálni, vettem neki mini lukasztókat. Csak, hogy új legyen... és az annyira lekötötte, hogy végig hagyott minket kézműveskedni. De ez a fordított eset, tudom. Nektek ez sokkal keményebb, mert nem 2 év a korkülönbség, hanem több, amit már nem lehet ilyen trükkökkel irányítani... Kíváncsi vagyok, mit írnak süniék, engem is érdekel (szoktam csodálkozni, hogy van az oviban egy tesópár, süniékhez hasonló felosztás, kb 10 év van a gyerekek között, sőt 3 gyerek van, mindhárom között 10 év van, hogy otthon, mit csinálnak, mert a kicsinek nagyon nem valók a nagyok dolgai).

Köszi, szerintem jobban van a kicsi (koppkoppkopp), de ugrál a láza, hol lemegy 37.7-re, hol felmegy 39.5-re. Éjjel is kell neki 3-4 óra körül adni lázcsillapítót. Ma látta a doki, mondta, hogy icipicit javult, nem változtat az antibion, de valami nagyon durva fertőzés ez, ha lehet, ne vigyem jövő héten oviba, mégha meggyógyul, akkor se.. (ilyet még sosem mondott nekünk, még taknyanyáluk egybefolyva is írja az egészséges igazolást, vigyem csak őket címmel). Szóval, még küzdünk a lázzal rendesen. És ti is ilyenbe csöppentetek, mandula?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14178

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Ez az előbb nem ment el, már nem aktuális, de azért beteszem

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14179

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Kimni: örülök, hogy ha csak egy hajszálnyit is, de jobban van a pici!

Mit is akartam még, ha EMÚ: nekem is írták, hogy csoportos terápia stb. stb. mondtam nekünk első körben egyénit javasoltak. Mondták, hogy nincs kapacitás, de meglátják és hogy addig is elmennénk-e szülőfoglalkozásra, mondtam naná. De persze, hogy mikor.... :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14180

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Chris szerintem is jól fogtál hozzá! Olvass autispec könyveket és látni fogod hogy nálatok mely problémák vannak jelen. Totál nem tudom még az írásaid alapján beazonosítani hogy miben hol áll a fiad (bár ez saját gyermekeinknél is sokszor nehéz, viszont legtöbbször mégis a szülő érzi ezt a legjobban)
Az érzelmeket pl a Miként tanítsuk az elme olvasását aut-sal élő gyermekeknek c könyvvel jól lehet tanítani.
Mi még ennek a könyvnek csak a legelső oldalait tudjuk ugyan hasznosítani de idővel biztosan jó lesz. Arcokon az alapérzelmek beazonosítása. A saját életben örömöt és szomorúságot kiváltó szituációk lefényképezése, (Én-könyvben gyakori felelevenítése) stb
Nekünk még gond az is, hogy milyen szituban mit kell mondani, azt is gyakoroljuk. Amikor a nagytesó már palacsintát csinál belőle akkor az ne tűrje szó nélkül vagy ne csak sikítani kezdjen, hanem mondja, hogy ez fáj, ne csináld és hasonlók, amikor nem jön az a mondat ami oda passzolna.
Az én fiammal még nem lehet beszélgetni, pedig már tud folyamatosan beszélni. Én is meséskönyvekkel képekkel próbálok vele beszélgetést provokálni. Az estimese nagyon jó helyzetet biztosít erre.
És persze minden adandó alkalmat megragadok, hogy azt ami aznap történt vele azt elmesélje. Egy egy mondat erejéig terjed még csak a kapacitása és sokszor nem is azt mondja ami történt.
Ezt a profik naplóval szokták gyakorolni, minden nap rajzzal, fényképpel tárgyakkal feleleveníteni az eseményeket. Úgy könnyebb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14181

Chris79:

Tomger:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14184

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Tomger! Igen gondoltam, hogy ez a csoport nem lesz Gergőnek jó. Azoknak a beszélő gyerekeknek akik integráltan járnak óvodába, ez nem segítség. Tavaly kár, hogy nem volt rá lehetőségetek, hogy menjetek, akkor több haszna lett volna. Pl: Kisstim beszélő kisfiának is csak azért jó, mert más csoportba nem jár. Itt nem arra gondolok, hogy az én nem beszélő Jázminkám visszavetné a fejlődésben, de hogy nem segíti az biztos. Jázmin jól érzi magát csoportban, a 3 évével és az első ovi féle beilleszkedésnek a hely tökéletes! Ebben a csoportban nincs agresszív gyerek, a nem megfelelő mozdulatok inkább azért vannak, mert nem tudják, hogyan közeledjenek a másikhoz.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14186

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Kimni, nem tudom hogy mi ez, egy napja égtelenül fáj nekem a torkom. Láz magas biztzos nincs.
Gergő ezzel egyszerre elkezdett szárazon köhögni, nem elesett. Valószínűleg nem az mint a Tiétek.
Leírnád hogy milyen antibigyót szedtek?

Maci lehet igazad van, én túlproblémásítok. Bár nálunk nem pont így van mint nálatok. Ha a nagyom épít abba bele akar folyni kicsi de nem tud össze vissza rakosgat, a nagy nem engedi neki és kirkeszti - hiszti.

Szerepjáték: Bár nem igazi szerepjáték az amit a kicsim csinál, de megállás nélkül valamibe beleképzeli magát. Főz, kirakja az asztalra a legókockákat, közli az a sültkrumpli 2 mp múlva már sültkrumplit vesz a Mc Dban. Aztán hoz egy henger alakú tárgyat és közli ez alagút és abba bemegy a vonat. De 30 mperc múlva már valami egész mást fantáziál és ha talál hozzá valami tárgyat azt beleépíti. Következő pillanatban a motoron megy és most megy a metró. Szóval totál kaotikus. Ja és közben megállás nélkül beszél, mondja mit csinál. Én nemigen léphetek be ebbe mint társszereplő, de mégis eljátszik maga által kitalált rövid szitukat. Ja és miközben du és este itthon ezt rendezi, délelőtt a a szegregált csoportban csak áll vagy csak 1 járművet tologat. Akkor most mi van???
Oldalmegjelenítési idő: 0.637 másodperc