LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14187

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Köszönöm a biztatást. Állandó vendég vagyok a könyvtárban, 10 könyv tutira van itt. Az egyik a "te is tudod".... meg most több önéletrajzot hoztam, hogy bele tudjam helyezni magam az ö helyzetébe, szemszögéből figyelni a világot, vagy legalább is átérezni.

Érdekes, hogy az egyik könyv (Marslakó a játszótéren) azt mondja, akikkel beszélt mind kivétel nélkül azt mondták örültek volna, ha mielőbb tudják ők és a környezetük, hogy velük máshogy kell bánni. Sok szorongástól megkímélték volna magukat, ill .őket a rokonok, tanítók és ők maguk is máshogy tekintettek volna magukra, ha van magyarázat a másságukra.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Na most elköszönök mára. Jóéjt mindenkinek. Kimni nyugodalmas, lázmentes éjszakát nektek!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14188

tomger:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

A fiad szerepjátékozása meg szerintem szuper, és változatos!! Előbb utóbb már nemcsak 30 mp lesz egy-egy játék, hanem hosszabb. :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14189

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Az én fiam ma a számítógépes játékának a pályáival beszélgetett, mintha egyik pálya a másiknak magyarázna és viszont. :blink: Amúgy édes kis párbeszédek voltak, na de akkor is. :D
Ja, és még hogy nem figyel a szövegre.
Ma megint Piroska volt este, tőlem ez a kedvencük. Én úgy mesélem, hogy a farkas bekapta a nagymamát, aztán felvette a ruháját, és befeküdt az ágyba. Majd ugye bekapja Piroskát is, és elalszik, jön a vadász, kivágja a hasából őket. És itt jön a kérdése a fiamnak.
-A farkas előtte levette a ruhát?
-Már miért vette volna le.
-Akkor mit vett fel a nagymama?

Mert hogy ugye csak nem volt pucér. Na ebbe itt jól belebonyolódtunk, aztán mire kitaláltam, hogy a farka ruhástul ette meg a nagyit, és a szekrényből vett ki másik ruhát... Szóval kombinál a gyerek, de még hogy! :D

Na jó, én mára ennyit dicsekedtem. :)
Megyek, készítek egy oldalt, hogyan nézzen a szemembe, mert a múltkor is javában állította, hogy épp a szemembe néz, de közel sem volt még a feje sem felém. :huh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14190

Labolen:
A logika megvan! Nagyon jó!! :) :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14191

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Labolen: annyira jók ezek a kérdések!

Szembe nézés, hát az Gergőnek sem megy, sztem nem is fog annyira nem jön neki. Ha felszólítom pedig még mutatja is a szemeimet de egyszerre a kéréssel aligha sikerül szemkontaktust felvenni.

Én is elköszönök, jó éjt!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14192

Sziasztok!
Most találtam iskolaérettséget vizsgáló feladatlapokat, talán jól jön valakinek :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14193

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14194

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tomger, az én fiam is pontosan ilyen szerepjáték félét csinált ennyi idősen!!! És most is nagyon jó ebben, auti létére szerintem ebben egészen jó (a gyógyped is mindig kiemelte, hogy ez megy neki), a tesójával is sokat szerepjátékozik (most is pl télapóznak, jön a télapó, hoz ajándékot az egyiknek, a másik a télapó, aztán cserélnek, ez a játék egész évben megy). Azt gondolom, hogy G. jól fog integrálódni az oviba, ahogyan a fiam is. Abban igaza van Labolennek, hogy kell a csoportos fejlesztés, ha nem integrálódott igazán jól a gyerek, csak ott van nap mint nap, de nem vesz részt a közösségi életben mondjuk. Azok alapján, amiket írtál, szerintem G. hasonló lehet a fiamhoz ebben, pont ezek azok a dolgok, amikkel be tudnak illeszkedni a többi gyerek játékába és így részt fognak tudni venni a közös, akár irányított játékokban. A beszéde pedig sokat fog javulni, tényleg még rengeteg NT gyerek sem tud normálisan beszélni ennyi idősen, (nekik ugyan más a problémájuk, de a "tünet" ugyanaz, ugyanúgy nem értik meg őt), tehát szerintem G. nem lóg ki most a sorból emiatt. Fejlesztitek, tehát jövőre ez már nem lesz gond, középsőre már nem lesz akadálya a beszéd! Meg megszokják a gyerekek is, hogy kicsit másképp beszél és érteni fogják őt. Mindenesetre, ezek a kis szerepjátékok (szerintem azok) nagyon jó jelek! Nem számít, hogy abbahagyja gyorsan,még kicsi. Az én kisebbem, aki ugyan nem sokkal idősebb G.nél (talán fél-háromnegyed évvel), de volt bölcsis és már középső ovis, tavaly, kiscsoportban nem játszott tovább ő sem egy adott játékot pár percnél tovább. Most már játszik, de neki ez már a 3. éve a közösségben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14195

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Ja, és pont két éve indult nálunk is a mekis játék, legoból építeni kellett mekit és ő is krumplit árult :) Nagyon szerette ezt játszani. Meg McDrive-ot kellett csinálni... de akkor még egyedül nyomta, nem lehetett csatlakozni hozzá, egyedül játszotta el ezeket. Ma már örül a társaságunknak, sőt kéri is és lehet vele kettesben is normálisan ilyet játszani. Az öcsivel is tud ilyeneket játszani. Tegnap pl főztek itthon (van gyerekkonyhánk felszereléssel - emlékszem, apám mérges volt rám, hogy vettem ilyet, mert ez "lányos", minek nekik, de a legjobb beruházás ez volt, amióta élnek, mert ehhez mindig vissza-visszatérnek), megosztották a főzést, a nagy főzött, a kicsi vitte ki a "gyerekeknek" tányérokon a kaját.
Azért azt megjegyzem ehhez, hogy, amikor a kicsivel kettesben szerepjátékozom, az egészen más, az rugalmas, érzelmek vannak benne, egészen el lehet mélyedni az adott témában, a naggyal ezt még sosem éltem át... szóval, szerepjáték, igen, de mégsem az az igazi. Mindenesetre ahhoz elegendő, hogy másokkal játszani tudjon.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14196

Kimni, Tomger, jobbulást!

Tomger!

Nagytesós játékhoz:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14197

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Chris,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14198

Ezt muszáj leírnom:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14199

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kisstim:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14200

champ:

Nálunk a Most szabadidő következik. Most reggeli következik. ... Kifejezést ragasztotta ránk a fejlesztő. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14201

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14202

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kisstim: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Én most, hogy így olvasom, ki mi mindent csinál a gyerekkel, megint lelkiismeret furdalásom van. Egyszerűen mi még a kicsi miatt nem tudunk annyit foglalkozni L-val, mint kéne. A kicsi nem alszik, így meg hárommal szinte lehetetlen leülni bármit csinálni, mert szétszedi a dupló házat, lebontja a síneket, széttépi a kártyákat... Még egy könyvet sem tudunk megnézni, nem mintha a fiam amúgy is vevő lenne rá. A fejlesztéseket sem tudom csinálni, mert a kicsi is be akar szállni, és olyan idegfeszültség van emiatt bennem, (minden szétszed, és eldobál, mert nem rá figyelek), szóval inkább hagyjuk. És sajnos a férjem este jön csak haza, akkor meg fürdetés van. Szóval most kicsit leálltunk. :( Hétvégén tudunk kicsit kártyázni, meg anyukámnál kicsit dominózni, ennyi.
Még az a jó, hogy folyton kérdezget a gyerek mindenféléről, és akkor tudunk beszélgetni kicsit. A maga kognitív fejlesztését meg elintézi a számítógéppel, mivel folyton ott kirakózik, memóriázik, meg logikai feladatokat old meg. :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14203

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kisstim:
Úgy tűnik, hogy hasonló képen kezdtek beszélni a fiaink, csak az enyém ekkor már 5 éves volt... :(

Labolen: nem mondod komolyan, hogy lelkiismeret furdalásod van? Neked? Aki éjszaka még vizuális segédleteket gyártott????!!!! Én meg mindig akkor érzem magam vacakul, ha azt olvasom, hogy te mit ügyködsz a gyerekekkel! :laugh:
Nekem az a jó, hogy ha segíteni is kell elindítani a játékot, azért már eljátszanak közösen is. Bár a lányom sokat panaszkodik, hogy Z. nem akar vele játszani, na, ilyenkor leszek én Voice mester, meg műsorvezető a Little Pet Shop játékoknak! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14204

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, sztem te ígyis többet foglalkozol L-val, mint én az enyémmel... az, hogy itt kiemelünk a fórumon egy-egy ilyen közös játékot, nem jelenti azt, hogy folyamatosan ilyeneket csinálunk a gyerekekkel :) A pecs meg ugye más, az folyamatos. Szerintem nem baj, ha picit teljesen le is állsz most az otthoni fejlesztéssel, nagyon sokáig, nagyon intenzíven csináltátok, talán L-nak is szüksége van egy kis "nyári szünetre"! A kicsi meg egyre nagyobb lesz és egyre könnyebb lesz. Abba is gondolj bele, hogy jövőre már ovis lesz ő is, addig kell már csak kibírni. Persze, akkor sulis lesz L is, de akkor is, neked sokkal könnyebb lesz.
L már nagy. Nem kell neki a folyamatos fejlesztés, ez inkább 3-4-5 évesen nagyon fontos. Most már engedhetsz picit te is ebből hosszú távon is, nem lesz gond belőle! A kérdezgetései meg tényleg nagyon jók! Tudod, az enyém sosem kérdezget, csak adott témákról, úgyhogy ez nagyon klassz!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14205

Champ!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14206

Labolen.

Szerintem te vagy az egyike azoknak akik igazán sokat foglalkoznak a gyerekeikkel! Én csak sunnyogok behúzott nyakkal :whistle: , és élvezem, hogy az oviban is kap 4 fejlesztést, meg maszekba is kap 2-öt, és így nem érzem magam olyan vacakul, hogy mondjuk naponta gyakran csak 5 percet fordítok kifejezett fejlesztésre a mesenézés előtt (a meseolvasást nem számítom ide, mert az mindig van minden nap legalább egyszer).
Szerencsém is van, mert Z sokszor - hát azért nem mindig - jól eljátszik a nagytesóval. Érdekes a kicsivel kevésbé tud, ott sokszor kell közbelépni, mert nyomorgatásba, nyektetésbe megy át a játék. De a két nagy sokszor jól elkuckózik, épít (persze Z csak élvezi jobbára amit a nagyfiam megcsinál), kommandózik, felderítőznek, néha iskolásat játszanak stb. Csak takarítósat és rendrakósat nem szoktak játszani. ;)

Amikor még csak 2,5 órát járt oviba, akkor kicsi többet foglakoztam vele, mondjuk 5 perc helyett 3x5 percet. De semmi extra, szinezés, karikázás, építsünk össze 15 kockát, gyögyfűzés, kirakózás, képet párosítunk, ollóval vágunk stb. De csak pár percig és csak egyfajtát egyszerre. Nekem azt mondta már nem is tudom melyik gyógyped, hogy olyat csináljak vele otthon, amit meg tud csinálni csak gyakorolni kell még. Ezért aztán sokszor szinezünk, mert azt gyakorolni kell még az biztos. ;)
Oldalmegjelenítési idő: 0.666 másodperc