LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14123

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Agiviki, nagyon érdekelne, hogy milyen rossz tapasztalataitok voltak a Waldorfban! Priviben is jó, de nagyon érdekelne... nagy a dilemmánk most, valóban komolyan a Waldorf van most éppen első helyen,de nem vagyok biztos benne.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14124

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Mi is használtunk egy ideig hetirendet, most épp aktuális megint, előveszem majd. Nekem is excel tábla volt, de én ki sem nyomtattam, csak megnéztük időnként. Volt három bm jelölésem, azt vittem ide-oda, hogy ma, tegnap, holnap. Így néztük mindig, hogy épp milyen nap van. nekem is más színű volt a nap fejélce. Mi csak a fő programokat tettük be: ovi, itthon, utazás, utazás haza, látod két napot alszunk ott. Részleteset én külön napirenden jelöltem. Nálunk is sokat segített, nem volt alkudozás, hogy most miért kell oviba menni. Ott volt a hetirendben, akkor menni kell. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14125

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Kimni!

Az óvodai és iskolai étkeztetés személyi térítési díjára csökkentés kérhető az intézmény vezetőjéhez eljuttatott kérvényben, amely mellé csatolni kell a család bevételeit, keresetét igazoló valamennyi dokumentumot. Eszerint az intézményi térítési díj csupán 25 százalékát kell megfizetni, ha az étkeztetést igénybe vevő gyermek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegét. Ötven százalék fizetendő, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszáz százalékát.
Ha nincs diagnózisod nem tudsz 50%-ot kérni autizmusra.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14126

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: szerintem vidd be a MÁK-os papírt, amin rajta van, hogy N. is emelt csp-t kap, és kész. Ha jár a kedvezmény, akkor kitöltesz egy igénylőt, ha meg nem, akkor nem. Nem hiszem, hogy ezzel trükköznének bent az oviban. Bár azt nem tudom, miért nem szóltak, hogy van ilyen lehetőség. Már ha van...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14127

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A heti rend nálunk éves rend! Van saját naptárja a gyerekeknek a szobájukban, de a lányomat egyáltalán nem érdekli, így csak Z.-é. Mi oda írjuk be a fontos dolgokat, amik nem az aktuális napon történnek. Vissza tud lapozni az előző hónapokra, megnézi, hogy mikor voltunk itt vagy ott. Persze ez nem olyan részletes, mint az órarend szerű. A hétvége, hétköznap fogalmát tudja, így nincs alkudozás, hogy miért kell ma oviba/iskolába menni. Néha mondja, hogy nem akar, de mi nyugodtan menjünk csak dolgozni, ő ellesz otthon egyedül, ha éhes, majd süt magának palacsintát. :) :angry: :woohoo: :S Remélem az a sok emiticon jól kifejezi, hogy mit szoktam ilyenkor érezni meg gondolni! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14128

Tomger, az idei évre szóló naptárral már nem sokra mennél!

Lányok, az első szülőtalira elvittem a hetirendet, nem emlékeztek? Egyébként pont úgy van, ahogy Kimni írja. A mienk egy totál egyszerű asztali naptár, mindössze annyi, hogy a napoknak mindig azonos színük van (kézzel is ki lehet színezni) a fejlécben. (Pl. hétfő piros, kedd kék, stb.) Alátéve egy 7-es beosztású sáv, amin esténként kiikszeljük az aznapot (az aznap ki van emelve színnel).
A napok nincsenek órára bevonalazva, hogy annyira ne legyen behatárolt. Amit karácsonykor kiküldtünk matricás ívet, azt mi kiegészítettük magunknak fotókkal meg rajzokkal. Ami ritka program, vagy ha van olyan érdekesség, amit ott is meg akarok örökíteni, nem csak a naplóban, azt berajzolom.
Rituálét vezettem be estére: az esti rutin bizonyos pontján jön az ikszelés mindig:
- "Ma hétfő/kedd/stb. van."
- "Sütött a nap, fújt a szél."
- "Óvodában voltam."
- "Játszótéren voltam."
- "Holnap kedd/szerda/stb. lesz."
- "Óvodába megyek."
Aztán ikszelés. Emma azt javasolta, hogy a "ma" az legyen mindig egy csipesszel vagy hasonlóval jelezve. (De az ikszelés miatt elég jól látható egyébként így is.) Csak az az egy hiba van most, hogy reggelente azt mondja, hogy "ma holnap van", ami tök logikus, csak nem jó és fogalmam sincs, hogy magyarázzam meg, hogy ilyen nincs.
Nagy előnye a kinyomtatott verziónak, hogy utólag visszakereshető és demonstrálható vele egy csomó dolog. És érdekes módon sokkal motiválóbb a gyereknek, mint a napló. Talán, mert szép rendezett? Vagy mert egyben látja? Nem tudom. De sokkal hajlamosabb kérdésekre válaszolni a naptárral, mint a naplóval.
Egy hátránya, hogy elég drága volt kinyomtatni és spirálozni. Az etikettcímke nem tétel, csak pár ív kell. Viszont a sima párszáz forintos asztali naptár is jó, csak abban színezgetni kell meg rajzolgatni. Egyébként az egész Edina hetirendjén alapul, hála érte! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14129

Champ, leírtad 4 mondatban, amit én 3000-ben. :laugh:
Tényleg tud Z. sütni palacsintát? Mi is gyakoroljuk, be is tettem a naplóba. Nagyon szeret sütni/főzni. :) Kár, hogy nem eszi meg. :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14130

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
bundaskenyer, köszi szépen! Mindkét gyerek után jár az emelt családi és a gyes, van diagnózisunk (Asperger), bár az emelt családi az allergia után jár és feleslegesnek tartottam két papírt beadni, de ha jól értem, ez mindegy, mert ugyanúgy a tartós beteg kategóriába esik ezzel is. A kicsi a szíve miatt kapja.
Mennyi az a nyugdíjminimum? Izgi a kérdés, mert Apa külföldön dolgozik ugyebár, azt vajon hogy számolják? Vagy ilyenkor csak az én fizum számít?

Labolen, köszi, most, hogy Bundáskenyér megírta ezeket, még utána kell néznem a jövedelmi résznek is, utána viszem a papírokat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14131

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, szeret sütni főzni és nem eszi meg: azért még mindig jobb, mintha sütni főzni sem szeretne, talán ez lehet egy jel, hogy nem undorodik annyira a kajáktól mégsem :) De ez szörnyű lehet neked, látni, hogy szeret segíteni a konyhában, de mégsem eszik... amúgy nálunk évekig volt ez, mindenfélét imádott velem a konyhában csinálni, de nem ette meg. Egy falatot evett nagy örömmel, a többit lerakta. Ma már megeszi szerencsére.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14132

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Igen, ez az éves naptár jövőre jó gondolat. Már az is tetszett, amit Szanya ti küldtetek, csak pont az volt a gondom, hogy kinyomtatni sok. Még akkor nem is volt nyomtatónk. De azért 365 színes csíkot inkább húzok egy naptárban. :) Majd választunk valamit együtt a gyerekekkel, és lent lerakjuk a konyhába. Nekünk amúgy is ott zajlik az élet. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14133

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Nagyon szeret nekem segíteni a konyhában, és ha jár érte nyomda, akkor minden másban is! ;) Hát, lehet, hogy utána újra fel kell porszívózni, de nem akarom elvenni a kedvét azzal, hogy úgysem tudod.
Tudja, hogy mi kell a palacsintához, hogy hogyan kell elkészíteni azt is elmondja, de még nem jutott eszembe, hogy a sütéssel próbálkozzunk. Olyan kis suta, szerintem az első mozdulatnál megégetné magát, ezért inkább csak az evést bízzuk rá! :)
Viszont muffint tud készíteni! Elszedjük a hozzávalókat, én csak mondom, hogy mit csináljon és az megy egyedül is. A muffinhoz még robotgép sem kell, azzal simán elboldogul egyedül. Ha nincs kedvem vacakolni a kis muffin formákkal és csak tepsibe borítom, majd megsülve felkockázom (10-ből 9X ez van :whistle: ), akkor még ezt is meg tudja csinálni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14134

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk tavaly karácsonykor a Tescoban 300-400 Ft-ra le volt értékelve kb. 50-60 féle falinaptár. Alig tudtunk választani! Végül is a gyerekek egy olyan mellett döntöttek, aminek minden hónapjánál van egy népi versike. Megtanulták a verseket, a napokat, eben névnapok is vannak, most már tudja Z., hogy lehet figyelni kinek mikor van a névnapja. Jó ebben csak az a lényeg, hogy olyan bon-bont vigyünk az ismerősöknek, amit ő is szeret. Anyukámnak most volt a héten névnapja, a fiam így köszöntötte: Boldog névnapot, én nagyon szeretem ezt a csokit! :laugh: Persze Anyum kibontotta nekik...

Érdemes megnézni a neten, elég olcsón is ki lehet fogni viszonylag jó minőségű falinaptárakat. Én idén már figyelem azt is, hogy egy adott napra mekkora hely van bejegyzéseket tenni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14135

Kimni, igen, azért ez már haladás! Hogy pl. belenyúl panírozás közben a lisztbe és akkor se dől össze a világ, ha tojásos lesz a keze. De a kóstoltatással továbbra se jutok egy lépéssel se előre. Retteg.

Labolen, lehet, hogy jövőre mi is boltit veszünk. Majd meglátjuk, hogy a férjemnek lesz-e ideje átszámozni a naptárt. Akkora munka, nem nagyon éri meg. Tény, hogy jobban néz ki, mint a bolti, de azért ennyire igényesnek nem biztos, hogy érdemes lenni.
De a címke mindenesetre nagyon praktikus. Beragasztani 1 mozdulat, nem kell mindennap rajzolgatni. (Bár egyébként a fiam imádja a rajzoltat, csak ugye nem vagyok egy Michelangelo.)

Champ, ez jóóó: "Boldog névnapot, én nagyon szeretem ezt a csokit!" :laugh: :laugh: Fő az őszinteség. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14136

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Igen a címke jó, azt ki fogom nyomtatni. Meg fényképeset is csinálok, amiről az kell. Nem is az, hogy rajzolni mindig nehéz, na de hogy mindig pont ugyanolyat. :blink: Egyszerűbb ragasztani, az biztos. Mondjuk lehet pont az ovi és otthont nem fogom, mert abból 365 kéne, hanem oda beírom, hogy OVI, meg berajzolok egy házat. De hogy vendégség, meg névnap meg szülinap, arra már jobb a címke. Na most annyira belelkesültem, hogy az itthoni kallódó idei asztali naptárt már be is rajzoltam nekik, meg kiraktam. Majd délután megmutatom nekik. Jövőre meg mehet az egész éves.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14137

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: nekem is tetszik a fiad köszöntése. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14138

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Labolen: Anyukámnak is tetszett! :) Bár azt hozzá kell tenni, hogy azért nézik el neki az ilyen beszólásokat, mert auti. Ha egy 7,5 éves NT mondana ilyen köszöntőt, akkor tuti kapna illemórákat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14139

Mindenki nézze meg! Sok-sok ilyen gondolkodású ember kellene még, mint Dancsó János!
Van vele egy rádióriport is a Riportok-cikkek menüben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14140

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Megnéztem, és megkönnyeztem. Köszi.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14141

Szanya1:

Lehet, hogy fent is van az oldalon, lehet, hogy ilyen linket nem lehet betenni, meg hát angolul is van, de szerintem elég jól (angolul nem értek) bemutatja mi is az autizmus fő tünetegyüttese, ráaádul, ami szerintem nagyon jó mellette ott van egy-egy NT gyerek is!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14142

Szanya, küldtem privit.
Oldalmegjelenítési idő: 0.141 másodperc