Csibnyusz: Én is a napirendet akartam javasolni. Akár csak úgy, hogy lerajzolod neki egy ilyen mozgalmas délelőtt reggelén, hogy látod, bolt, könyvesbolt, hazajövünk, alvás. Nálunk rengeteget segít még egy ilyen ideiglenes napirend is.
A csapkodás elkerülésére, és megszüntetésére én sem gondolom jó módszernek az ignorálást. Talán vizuálisan lehetne jelezni, hogy ez a viselkedés tilos. Valaki említette a stop táblát, nekünk az nem jött be. Én arra akartam használni, hogy ábrázoltuk, ha azt mondom stop, akkor állj meg az utcán. A fiam meg állandóan kérdezte, hogy de hát hol a stop tábla. Ő nem tudott ettől elvonatkoztatni, és csak egy értelmében tudta használni. Én inkább a piros kéz ábrát próbálnám meg.
Nekünk a gyógypedünk ilyen szitura azt ajánlotta, hogy legyen egy szavunk, amit ekkor használunk, lehetőleg egy hangsúllyal, és akár tenyérfeltartással is erősíthetjük. Mi a TILOS- t mondjuk, érti is a gyerek már.
Szerintem fontos lenne, hogy kitaláljátok, miért csinálja. Mit ér el vele. Vagy ilyenkor dühös, vagy zavarja valami, vagy már rutin, hogy anyát megcsapkodom az ágyban, mikor puszit ad... Szóval ha már tudod, hogy mi okozza, akkor könnyebb kiváltani. Bár kicsi a gyerkőc, lehetne neki mutatni egy olyan szabályt, hogy anyát nem püföljük, mert az tilos, helyette ezt csinálod. És itt kell tudni, hogy mi miatt csinálja. Ha dühös, akkor lehet rajzolni, hogy ha dühös vagy, akkor kiabálhatsz, és püfölheted a párnát. Ha azt akarod, hogy anya figyeljen, akkor nem püfölöd, hanem megérinted a karját. Ha zavar valami, nem püföljük anyát, hanem azt mondod zavar.
Bár lehet, már a napirend is megoldja az egészet, mert csak azért püföl, mert épp nem gondolja, hogy neki aludnia kellene, és mérges emiatt. Ha látja a sorrendet, talán könnyebben elfogadja.