LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13206

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Örülök, hogy ismét találkoztam veletek. :)
Kár, hogy ilyenkor gyorsabban megy az idő...

Mimmo, köszi a babzsákos előadást, szuper volt!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13208

Sziasztok!

Végre, végre láthattalak benneteket. Elnézést kérek, attól az édesanyától, akinek elfelejtettem bemutatkozni.

Bár én csak egy bő órácskát voltam, de volt bizony elgondolkodtató mondataitok.

Köszönöm.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13209

Sziasztok!
Tegnap is sokat gondoltam Rátok, most meg mindjárt megüt a guta, babzsákoztatok?
Na mindegy.... Remélem jól éreztétek Magatokat :) Az időt biztosan hasznosan töltöttétek :)

Szanya, jobbulást!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13210

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13211

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sziasztok!

Én is nagyon jól éreztem magam tegnap, sok hasznos infót tudtam meg Tőletek. Persze mindig kimarad Valaki, akivel nem tudtam beszélni, most pl Kimni, Veled nem sikerült, amit nagyon bánok. Szanya, örülök hogy legalább ennyi időre el tudtál jönni, Veled sem sikerült igazán beszélnem, legközelebb melléd ülök elsőként!!! Manka örülök, hogy megismertelek, remélem legközelebb több időre elszabadulsz:)
Curasso, örülök, hogy legalább röviden tudtunk beszélni, még élénken él az emlék a fiadról a tavaszi felvonulásról, annyira szépen válaszolt néhány kérdésemre, szépen rámnézett, sosem felejtem el!
Mimmo, nagyon köszönöm a babzsákos előadásodat, igen hasznos volt!
Kisstim Neked meg változatlanul a helyszínt!

Lucy: örülök hogy diszfáziával mégsem küzdötök, ezek igazán jó hírek! Jó az oldal, amit ajánlottál,köszi!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13212

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Üzenőfüzet: Bár változatlanul nagyon elégedett vagyok az ovinkkal, ma bevittünk egy üzenőfüzetet, mert az utazó gyógypedünk foglalkozásairól alig tudok valamit, pedig kiváncsi vagyok. Eddig (ovi elött) ugye egyéni gyógyped órákra jártunk, azokon én is benn voltam tudtam mit fejleszt a gyógyped, mi az ami jól megy, mi az ami nem és nem ártana otthon is gyakorolni. Remélem ezzel a kis támogatással jobban fogunk működni. Reggel már az egyik óvónénivel is beszéltem, hogy örülnénk, ha ők is írnának bele 1-1 sort, hogy viselkedett Gergő aznap. Kíváncsi vagyok mi lesz ebből, hiszen ez is egy kis plusszmunka nekik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13213

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13214

Csibnyusz, légyszi az idézetet másold be hide nélkül, ez mindenkit érint.

Tomger, nekünk össze kéne ülni egyszer dumálni külön a helyi kérdésekről. Valahogy az iskolaügyet csak meg kéne oldani!
Az üzenőfüzet nagyon jó ötlet, én is próbálkoztam vele tavaly, nekem nem jött össze, de nekünk annyira nem is fontos, hiszen vannak fotók.

Lucy, eszerint nem is jobb verzió az afázia. Azt hittem, hogy az autizmusnál azért jobb.
Jónak tűnik ez az oldal, amit találtál. Te konkrétan mit tudsz ezekből hasznosítani? Nem volt eddig időm átfésülni, csak belekattintgattam, de azok nekünk nem használhatók eddig, amit láttam.
Fölteszed a share-re, amiket készítettél? Nagyon kíváncsi lennék!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13215

Szanya:

Az AOSZ levelét küldöm mindenkinek:
"Jogászunk szerint, amennyiben nem részletezi az alapító okirat, hogy mely SNI csoportokat fogad az intézmény, hanem csak általánosságban szerepel benne az SNI - s gyerekek fogadása, az autizmussal élő gyermeket is el kell látnia. Az
56/2011. (XII. 31.) NGM rendelet szerint ugyanis a "851012 Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása" megfelel az autista gyerekek ellátásának is."

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13216

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

Szanya, még sosem tettem fel semmit a share-re, meg fogom próbálni majd, van pár anyagom, hátha más is tudná hasznosítani. Az évszakost még bővítem, és tervben van több más is. Az ajánlott oldalról én a társasjátékokat fogom kinyomtatni és laminálni először, abból van rengeteg, hagyományos lépegetős, bingo, lottó játékok stb. Aztán az adventi időszakra szókincsbővítésként gondoltam az adventi naptárba (nekünk töltögetős varrott típus van) minden napra egy-egy kártyát pluszban betenni, sok karácsonyi cucc van, abból szedek le, aztán még sokat kinéztem, csak jöjjönek meg a tintapatronok, most rendeltem meg őket, addig nem tudok nyomtatni :dry: .

Tomger, nekünk is ajánlotta a gyógyped. a naplót, az óvó nénik és a fejlesztő (ovis) is ír majd bele elvileg egy-két lényeges momentumot, rajzol, ha minden jól megy persze, kicsit én is félek, hogy mennyire lesz rá idejük, de azért jó lenne tényleg.
Hát, jó, hogy nincs szó diszfáziáról, viszont az nagy munkával megszüntethető, gyógyítható, azt olvastam, és hát ahogy a beszéd fejlődik, megszűnnek a járulékos tünetek, de autizmusban ugye mint tudjuk, maga az alapállapot megmarad. Igaz, nekünk azt mondta P.CS., hogy sok viselkedésprobléma hátterében ez a beszéd-nem-értés állhat. Nem tudom, azért én inkább azt látom gondnak, hogy a beszédprodukció kevés, mármint a beszéd kommunikációra való használata. A felmérésen is megcsinálta azokat, hogy pl. oda kellett vinni egy macit az ablakhoz, nézzen ki a maci az utcára, tedd a macit az asztal alá, vidd a másik szobába, ott ültesd a székre stb. Képekről bonyolult elöljárós szerkezetes mondatokat fele-fele arányban egyeztetett sikeresen. Azt mondta a hölgy, ez 4 évesen átlagos teljesítmény. Ezek simán mentek, de mivel a magnós részt nem vállalta be, nem tudták felmérni teljesen. A másik egy mese hallgatása volt magnóról, itt nem figyelt az egészre, csak részleteket tudott utólag kiragadni. De a jó hír, hogy a logopédus szerint a beszédértés nagyon jól fejleszthető. Azt mondta, ha kell, ajánl anyagokat is, segítségként.
Van pár mondókás-mozgásos gyógypedagógiai ovis anyagom és ilyenek, ha valakit érdekel, elküldöm szívesen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13217

Mit tervezel betenni az adventi naptárba? Csak kép és hozzá rajz? Vagy? Ez az adventi naptáros fejlesztés egyébként jó gondolat, az én kis ajtómániásom pl. imádna egy nyitogathatót. De a zsebes is bejönne neki. Csak kérdés, mit tegyek bele.

Szerintem ha a beszédértés átlagos 4 éves szint, az nagyon jó! Most volt a viselkedészavarok előadáson szó arról, hogy mik lehetnek a háttérben. Nyilván nagyon sokszor a beszédértés/kifejezés a probléma, de korántsem mindig. Ki kell nyomozni! :)

Lucy, nekem már jöhetnek is az anyagok. :) Hátha van olyanod, ami még nincs meg. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13218

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Luci, elküldenéd nekem is kérlek az anyagokat, köszönöm előre is!
Luci, nem napló, üzenőfüzet. A gyerek ezt nem nézegeti majd, csakis ÉN esetleg apa :)
Naplót (mindennapit) én még nem vezetek Gergőről, csak élménynaplót, amiben inkább én emelek ki jelentősebb, érdekesebb eseményeket és azt dolgozom ki részletesebben (rajzokkal, fényképekkel, oda passzoló tárgyakkal) neki. Kb heti 1 max 2 eseményre van energiám. Pl kirándulásról, szülinap, látogatás nagyinál stb.
Jó lenne a mindennapi napló is, de erre még nincs energiám. Talán majd egy nyaralás alkalmával, amikor tényleg tudom a napok minden mozzanatát.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13219

ÉN könyv minden autinak kell, szükséges, hasznos?

Szanya:

Le vagyok maradva, pontosan mi is a problémád (most te vagy beteg ha jól értem), de szorítok én is, hátha segít valamit. :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13220

Tomger, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

HáromMackó, idegbajos vagyok egészen konkrétan. :laugh: :laugh: :laugh: Viccen kívül. Köszi!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13221

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
3Maci, sztem igen, bár gonolom felnőtt jól működő aspergereseknek nincs rá szükségük. :)

(Én a nagyfiamnak is megcsináltam, mert időnként annyira féltékeny az öccsére, de nála azért az első lelksedéstől eltekintve már rég a szekrény alján nyugszik a munám.)

Az én könyv tartalmát a gyerek korához értelmi és beszédszintjéhez kell igazítani. Azt írjuk bele amit szeretnénk hogy tudjon a ygerek magáról és egy 4 éves gyerek nem árt ha tud néhány tényszerű dolgot magáról és a családjáról, ez az ismeret egyfolytában bővíthető.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13222

Van fönt valahol Én könyv minta?

Hát akkor Z-nek is lesz. Körül kell jánrom ezt a témát.

Ma ebédel először az oviban, bár az a gyanum, hogy most nem lesz sikeres az akció, mert csupa olyat adnak, amit nem szeret. Paprika leves (hát az meg mi), és szilvásgombóc. Ha a gomboc tésztarészéből eszik, akkor ügyesek lesznek. Na majd meglátjuk.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13223

Sziasztok, lehet, hogy ez egy kicsit durván fog hangzani,de megkérdezem, ne ítéljetek el:)

Bár az eddigi információim alapján ez talán a többségeteknél talán nem probléma, de van esetleg valami ötletetek ,hogy 'természetes" módon hogyan lehetne (vagy szerintetek etikus -e), kicsit szedálni a gyereket? természetesen szintetikus drogok abszolút ki vannak zárva.
Sokszor napokig mintagyerek M. ,de egyes napokon a napirendezés,stb dacára minden indok nélkül teljesen felpörög, bekattan,nem tartja a szabályokat, minden apróságon kiakad, minden ellen dacol., vibrál ,mint az állat, mintha valami láthatatlan erő űzné.. most hétvégén mind a ketten itthon voltunk, és így is az idegösszeomlás szélére kerültünk...Tudjuk, a gyógypedek szerint ezeknek mindig oka van, de szerintem ez egyált nincs így, teljesen olyan napokról van szó, mint máskor, napirenddel megszervezve (egyébként nem is napirendfüggő egyáltalán), semmi váratlan esemény (egyébként sem szokta kifejezetten ilyesmi kiborítani), és totál káosz minden. Nem is tudja M megindokolni, csak annyi mond, hogy rossz napja volt, és "bocsánat, de nem tudtam megállni, hogy verekedjek" (egyébként jutalmat kap,ha sikerül verekedésmentesen zárni egy napot, többnyire működik is,de sokszor minden teljesen hiábavaló).
Hogy valami pozitívat is írjak , M elkezdett minden különösebb előzmény nélkül magától, spontán,nélkülünk szerepjátékozni, ami nálunk nagy eredmény; eddig csak velünk vett részt szimbolikus játékban, és általában soha nem ő kezdeményezte, hogy legyen ilyesmi. Ki is alakult egy szereplőgárda, ami elég vicces, mert sok tárgy is fontos karakter :pl. egy ragasztószalag, egy lufi,egy bot (egy fél műanyag partvisnyél:) ,ilyesmi . Most csak ezekkel hajlandó aludni, és pl. boltba is hozza őket a bevásárláshoz, egy kis házikóba zsúfolva - meg kommentálja nekik a meséket, amiket néz ,szóval azért van egy bizarr oldala is a dolognak:)

Csibnyusz:

Nagyon jól csinálod a dolgokat, remélem ,amellett, hogy a normál ovi bevegye, sikerül kiharcolni minél többet a fiad számára, nekünk sajnos nem jött össze gyakorlatilag semmi, hiába hadakoztunk az önkormányzattal.
(egyébként vicces, mi megy most a helyi oviban - nem oda járunk - , az összes gyógypedagógust elküldték, úgyh nincs fejlesztőpedag az óvodában, közmunkásokat állítanak be dajkának, szóval jó világ van errefelé).
A saját gyógypedasszisztens talán az, amire egyébként a legkevesebb esély van, mert az kerülne a legtöbbre a fenntartónak , az utazó gyógypedet szerintem ki lehet sajtolni belőlük, ha nem ilyen ritka tróger önkormányzatról van szó, mint a miénk. Persze sok múlik a január 1-jei utáni finanszírozási helyzettől is, kíváncsi vagyok (de szerintem az EMMI is :) ,hogy mi lesz.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13224

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
marcoverde:

Mi adunk Sedatif tablettát a fiamnak elég kiskorától fogva. (Mi is szedjük). Homeopátiás készítmény. Elég magas napi adagja lehet, de általában nekünk egy tabletta nemhogy egy napra, de hétre is akár rendbe rakja. Amikor kisiskolás volt, nem mertem estefelé adni, mert annyira kilazult, hogy másnap sem nagyon izgatta még a felkelés, és ugye 8-ra meg be kellett érni. :D Olyankor ha feszült időszaka volt, akkor pénteken és/vagy szombaton este kapott belőle.
Amikor negyedikben volt a gondja az osztálytársaival, akkor volt nála egy tabletta mindig az iskolában is, hogy ha nagyon felhúzzák, akkor be tudja venni. Azt hiszem, kétszer használta el.
Aztán ahogy nőtt, ő is néha jelentkezett este, vagy nap közben, hogy most ő ideges, és kér egyet.
Most, hogy nagyobb (már 13 éves, és magasabb nálam), párszor kapott Sedacur Forte-t is. (Pl. amikor a múltkor egy oltás miatt pánikolt.)
Egyéb szerek, amik nálunk bejönnek: víz, fürdés jelleggel. :) Ha van benne levendulaillat (akár habfürdőben, akár illóolajban), még jobb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13225

Marco, sajnos nem tudok neked segíteni, nálunk egyelőre nincs ilyen probléma. Csak mindenképp biztosítani akartalak, hogy semmiképp nem ítéllek el Titeket :)

Nálunk újra az alvás a gond, persze ez a fogorvossal összefügg. Én úgy tervezem, hogy segítségül hívjuk a homeopátiát. Most már több mint két hete szinte minden éjszaka fent vagyunk 2-3 órát, rettenetesen fáradt vagyok :(

Nem vagyok biztos benne, hogy Mimi szerepjátékozik e. Olyan van, hogy (és ez mindennapos) pici babákkal manipulál, és édi-bédi R2-D2 hangon trillázik hozzá, illetve ágyba rakja, betakarja őket :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13226

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szia Marco, bár nem voltatok ott tegnap, de picit Ti is szóbakerültetek. Számomra annyira izgalmas egyéniségnek tűnik a fiad. A problémátok, amiről írsz az autizmustól független, véleményem-ünk szerint.
Kicsit a nagyfiamnál látok hasonló bevillanásokat, bár közel sem olyan szintű mint Nálatok.
Ő egyébként megállás nélkül humorizál, ami miatt most ott tartunk, hogy beírásai vannak, nem kevés mert mindenkinek -tanároknak is- olyanokat mond-, ami talán vicces is lehet, de annyire ott és akkor nem odaillő. (Kitünő tanuló, matek tagozaton, 3-as magatartással!!!)
Egyfolytában amikor csak teheti, humorizál Próbáljuk keretek közé szorítani, még kevés sikerrel (este sand -up comedy előadás). Gergő otthoni fejlesztéseit is annyira megnehezíti, mert egyfolytában kifórgat mindent, az a szerencsétlen nem hogy megértené az adott szitut hanem a nagyom segítségével aztán semmit sem ért sokszor.

Kapásból a sportoltatást tudnám javasolni, nagyon nagy mennyiségben, totál lefárasztani és rendszeresen. Tudom hogy nehéz egy autinak sportot találni, te sztem atletika mehetne, vayg minimum futás futópályán.
Más ötleteim is vannak, de egyenlőre mi is csak a puhatolózás fázisában vagyunk és alternatív ,,gyógymódok,, Ezekről itt egyenlőre nem írnék.
Oldalmegjelenítési idő: 0.606 másodperc