LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13165

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Bocsánat, tudom nem ez a téma, csak hazajött az apuka és vele vagyunk elfoglalva, egy kérdés erejére ugortam be.
Szóval sütnék egy nagy tepsi langallót (kenyérlángost, töki pompost, ki minek hívja)a vasárnapi találkozóra, akkor azt vajon van, aki megeszi?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13166

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Glor!Tuti megkóstolom!!! Ezt is tej és gl mentesen készíted? Mert akkor vinnék is belőle egy falatot Gergőnek (persze csak ha marad :laugh: ).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13167

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Nem, ez az ételt sehogy sem tudom a Gaps diétához igazítani. De azért két hetente megsütöm magunknak, mert én nagyon szeretem.

E recept alapján:

www.nosalty.hu/recept/toki-pompos

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13168

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Nagyon jól néz ki, jó nagy tepsivel süss! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13169

Glor, én imádom!!! Jaj, de jó hogy sütsz :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13170

Szenzoros túlérzékenység

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13171

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A beszédértéshez:
Viki: az én fiam a mai napig nem tudja, hogy mi a különbség az elköszönni és a megköszönni között. Általában udvarias, de ha mégis elfelejt megköszönni valamit és én rászólok, akkor tuti azt mondja: szia! :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13172

Tomger, igen, nagyon jó, hogy túl vagyunk rajta! Azóta egészen kisimultak a ráncaim :)

Kimni, köszi, hogy gondoltál ránk! Ti szuper ügyesek voltatok!
Nálunk ez régóta húzódik, kb. 1 éve. Miminek a hátsó 2 fogacskája (4-es és 5-ös)
nagyon szorosan összeér, először csak kis elszíneződést vettünk észre az egyik oldalon. Ezzel jártunk ózonkezelésre, mert Mimi ezt hagyta, de mást, fúrót, meg fém piszkákat nem.
Na, ezzel nem jutottunk semmire, a másik oldal is elszíneződött, aztán letört belőle egy darab. Ekkor hívtam a Heim Pált, 3 hétre kaptunk ambuláns időpontot, majdnem 5 hónapra az altatásost. Sajnos eddig nem tudtuk kihúzni, begyulladt mindkét oldal 2-szer sikerült lefogásos technikával kis lyukat fúrni, hogy a gyulladás ki tudjon ürülni, ne feszüljön, de így sem sikerült november végéig húzni az időt, így kerültünk ide, ők tudták a legközelebbi időpontot adni.
Hogy ne romoljanak tovább? Miminek szerintem elég rendesen meg tudom mosni a fogát, de nem öblít egyáltalán, ami állítólag legalább olyan fontos. Szóval, most barátkozunk a szájzuhannyal :)

Szanya, a felmerült kérdéseid teljesen helytállóak, én is feltettem őket, pl. az anesztesnek is, aki szerint túl van biztosítva az altatás sok helyen, egy egészséges, gyógyszert nem szedő gyereknél vagy fiatal felnőttnél nincs rá feltétlenül szükség, sőt, ugyebár sürgős esetekben nem is végzik el ezeket. Hát, ha közben gond adódik, akkor nem tudom mi van. Azt gondolom ebbe mindenki csak végszükség esetén vág bele. A háziorvosunkkal hosszasan értekeztem arról hogy miért nem kaphat Mimi november végéig fájdalomcsillapítót. Az antibiotikumot is azért kapta, hátha az lehúzza a gyulladást annyira, hogy ne kelljen több Cataflam. Amúgy persze, ha lehetne mindenki a kórházi és ingyenes megoldást választaná. Mondjuk azt nem bánom, hogy a vérvételt nem kellett végigcsinálni. Szerintem az nekünk még sokáig kemény dió lesz köszönhetően a tavalyi fertőzőosztályos élményeknek.... De a lényeg, hogy túl vagyunk rajta, és ha valakinek sürgős, akkor jó megoldás lehet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13173

Champ, ez annyira tipikus :)

Marco, ez nagyon (nem tudom hogy mondjam), "ütős" volt. Rendkívül érzékletesen ábrázolta a problémát, én megörülnék, ha nekem lenne ez a gondom. Miminél pont az ellentéte áll fent. Kevés inger jut el hozzá, nehéz a figyelmét felkelteni, ha valami éppen leköti, akkor szinte lehetetlen!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13174

Agviki: Hősök vagytok te is és a gyerkőc is!!

Irigyellek, hogy nálatok "csak" az öblítés a probléma! Nálunk a fogmosás problémája ott kezdődik, hogy fogkrém nem lehet a fogkefén :blink:
Na ezt hogyan oldanátok meg???
Próbálkoztunk izesítés nélkülivel, dinóssal ( a dinók bejönnek neki ;) ) stb. de egyik sem jó csak a natur fogkete, elektromos eleve kilőve :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13175

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Agiviki!

De jó, hogy túl vagytok a fogászaton!!
Ez az 1 órás altatás nagyon kemény, de ahogy leírtad profinak tűnik a team.
A kórházi körülmények valóban másak, ahogyan Szanya is írta - EKG, labor - ez azért alap követelmény egy mélyaltatás előtt, de azért szerintem ezek a mobil anesztes team-ek szakmailag nagyon ott vannak.
Te jó ég, az 5 hónapos várólista az altatásos beavatkozásra nagyon sok, ennyi idő alatt átmenet simán szeptikus állapotba a fogászati probléma.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13176

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Viki: Húha, Gergő sem öblíti még, csak megiszik a fogmosás végén egy cumisüveg vizet. Talán már meg tudnám neki tanítani az öblítést, annyi idétlen nyelvöltögetést hajlandó a magánlogopédusnak, hogy talán ez is menne már. Jó hogy írod ezt, nekifogok az öblítésprojektnek :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13177

Marco: agvikihez csatlakoznék, én is biztosan beleörülnék. Nálunk talán nem probléma a zaj, illetve eddig nem bizonyult problémának és bízom benne, hogy a későbbiekben sem lesz az.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13178

Csibnyusz, az enyémek az első adag fogkrémet megeszik, a második kerül csak a fogukra, így nem tudok tanácsot adni.
Nálunk probléma az édességevés, talán nem lett volna gond, ha Mimi nem kap. Remélem, hogy a napi 3 fogmosást ha megspékeljük a szájzuhannyal az elég lesz.
Mondjuk érdekes, hogy édességevés ide vagy oda, ahol pici rés van a fogai közt és jól tisztítható volt idáig is, ott nincs gond, csak hátul a szorosan összeérő fogaknál.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13179

Sephora, hát igen.. 5 hónap nagyon kemény. Főleg, hogy már előtte is totojáztunk... L. foga rendben van teljesen? Mármint amelyik megsérült?

Tomger, gyakoroljatok:-)

Remélem minél többetekkel találkozom vasárnap:-)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13180

Én is félek mert nálunk a vacsora többnyire krémtúró, ami gyakorlatilag cukrozott tej :(
Imádja mit csináljak, ha ez kell ezt kapja, na ezt követi a vizes sikálás :huh:
Kezdek én is félni a fogorvostól :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13181

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Szia Agiviki!

Szerencsére megmaradt a Levi foga- nem szürkült el, nem esett ki stb...
Annyi szépséghibája van, hogy kicsit kiáll és emiatt selypít. Ez a szexepilje.... ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13182

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Agiviki és többiek!

Bocsi, hogy mint fogászaton dolgozó nem szóltam bele a keresésbe, de szakmán belül ajánlani vkit mindig rizikó. Örülök, hogy túl vagytok rajta (csendben megsúgom néha biztonságosabb egy altatás magánban, mert őket agyon ellenőrzi az ÁNTSZ...stb. Max. a háttérbázis hiányával van gond. A nagy államiban olyan gépek vannak pl. HP altató orvos mondta, hogy muzeális, de ez nem lenne gond, de stoppolva vannak. Nagyobb munka egy altatásból visszahozni vkit, mint kifúrni egy-két fogat.)
A szájzuhany nagyon jó! Amúgy ne keseredj el a tejfogak után nem mindig jönnek ua. minőségű maradófogak. A gyerekek nagy százalékánál a 4-es 5-ös és majd a 6-os fog lukad ki elsőnek. Én az ózonban nem hiszek.
A tejfogakat, azért kell gyökérkezelni hamar, mert vékony a zománcréteg az ideg felett, maradó fogaknál ez vastagabb! :)

Fogmosás: Andris se lelkesedik érte. Sajnos a berregős kilőve a hangérzékenység miatt.
Fogkrémet lekajálja róla. :angry: Mi a fürdőkádba odaadjuk neki a fogkefét és vizesen rágcsálja egy darabig. Nem a fogkrém a lényeg, hanem a mechanikus hatás amivel a lepedéket eltávolítjuk. Sajnos neki is van lukas foga amit tisztogatunk mi is. Ami érdekes anno a bátyjának is az lukadt ki elsőre. (Anya vmit. rosszul csinálsz! :whistle: )

Nagyon örültem mikor olvastam, hogy túl vagytok rajta!
Nem tudom milyen édességeket szerettek, de a tapadósakat kerüljétek és a nagyon cukrosakat!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13183

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sünöcske:
Z. 1 éves korától mos önállóan fogat. eleinte 1 fogkefe 1 hétig tartott, teljesen "megette" őket. Amikor önálló döntését hozott, és eljött velünk fogorvoshoz 2 éve (tesót vittük) a váróban közölte, hogy ő is jönni akar, egyedül beült a székbe, mindent ügyesen csinált, amit kértek tőle. A fogorvos közölte, hogy tök szépek a fogai, nincs semmi a dolga a gyerek szájában! Ő is ezt mondta, mint Te, hogy azért, mert rágja a fogkefét!
Mondjuk, azóta többet nem hajlandó jönni, biztos jól megjegyezte, hogy neki jók a fogai! :laugh:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13184

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: hiányozni fogsz nagyon!
Z. fogai már legyenek jók, ha anyjáé krixkrox! ;)

kimni: Te jössz holnap? Csak, mert akkor nem írnék levelet, hanem próbálnék alkalmat a dumcsira a talin!

Szanya: Hogy vagytok?
Oldalmegjelenítési idő: 0.687 másodperc