Marco, nem akarok gyógypedesen hangzani

, de azt hiszem, tényleg van okuk ezeknek az időszakoknak, mégha csak pár napig is tartanak, akkor is. Nálunk is van ilyen, talán ennyire nem pörög a gyerek (alapvetően asszem, az én fiam sokkal nyugisabb egyéniségű, mint M., csak az aspergere nagyon hasonló M-éhoz), de néha az idegösszeomlás szélére tudok kerülni 1-2 nap alatt, pedig látszólag semmi sem történt vele. Ilyenkor olyasmit szoktam bevetni, amit egyébként nem. Én ezért nem napirendezek pl, amikor éppen anélkül is megy (mostanában megy, utoljára nyáron volt szükség pár napig), mert amikor így "kiborul", akkor előveszem és az újdonság erejével hat rá, megnyugtatja és leköti. Attól még szörnyű nehéz akkor is vele, de némileg segít. Ha ez az élete mindennapos része lenne, akkor semmit sem érne ilyen helyzetekben. De pl ti csinálhatnátok mást, mint amit szoktatok, más formában napirendezni, más formát ölteni a teendők, napirendi pontok megosztásához.
Én úgy tudom, adhatsz gyereknek citromfű teát és - bár én nem hiszek benne - homeos szerekből ugye bármit. Sedatif-et szoktak ajánlani gyerekeknek (volt egy idő, amikor megpróbáltam magamon ezeket a szereket, ezért tudok néhány ilyesmit).
De visszatérve az okokra. Nálunk az okok napokra visszamenőleg keresendők. Általában olyasmi, ami az oviban történt és fogalma sincs a gyereknek, hogy őt ez zavarja. Magyarul esélytelen, hogy magától elmondja. De én sok türelemmel és rengeteg gondolkodással ki tudom húzni belőle. Úgy jöttem erre rá, hogy a férjem is így működik. Persze arra is rá kellett jönnöm egyszer, de az könnyebben ment, mégiscsak jobban kommunikál a férjem felnőtt fejjel, mint a fiam

És ennek analógiájára megpróbáltam a gyereknél is ezt. Gondolkodtam, mi volt vele az oviban, történt-e valami (akármi egyszerű dolog, pl másik csoportszobában aludt vagy elkezdtek tornázni délelőttönként), ha nem tudok ilyesmiről, akkor jön a találgatás, hogy játszott-e ezzel vagy azzal, kiket szeret az oviban, milyen játékokkal szeret játszani bent, mi volt a kaja, akármi - és valahogy egyszercsak megnyílik és elejt egy fél mondatot, amiből már ki lehet találni, mi a baj. Ő még indig nem tudja, olyan freudi elszólás féle lehet, mert annak nincs tudatában, hogy ez őt zavarja. Pl mostanában ez a barátjával való kapcsolata, azt is így szedtem ki belőle. Azaz kikövetkeztettem. Amikor kezd összeállni a kép bennem, akkor konkrétan rákérdezek: "és téged az bánt, hogy amikor orvosost akartál játszani a Tomival, ő nem akart veled játszani?" És erre már tud válaszolni. Ha nem ez bántja, akkor megmondja, hogy nem, ha igen, akkor meg felcsillan a szeme és még mesél is ehhez más sérelmet. Innen tudom, hogy beletrafáltam. Egy ilyen beszélgetés után helyre tud billenni a gyerek, persze nem lesz mintagyerek, de nem kapok tőle idegösszeomlást.