Sziasztok,
régen írtam, de olvastalak benneteket.
Remélem, jól éreztétek magatokat a szülőtalin.
Voltunk október közepén Bp.-en, logopédusnál és a Vadaskertben.
A logopédus egy nagyon aranyos, türelmes, gyerekekhez értő hölgy, P.Cs. irányított hozzá minket még nyár végén. Felmérte a gyereket, az jött ki, hogy a beszédértést kell leginkább fejleszteni. Diszfáziáról nincs szó, ahogy végül is rákérdeztem, mert a hölgy azt mondta, az egy nagyon súlyos beszédértési zavar és sokkal több artikulációs probláma is lenne (az nem sok van, egy 4 évesnél bőven belefér, mondta). Jól szerepelt H., pedig voltak aztán érdekes feladatok. Egyedül egy feladatot szabotált, mikor a magnóban mondatokat kellett volna megérteni, de háttérzajként zúgó szél volt felvéve, mondhatom, nekem is bántotta a fülem és alig értettem. H. mondta, hogy ezt nem szeretné, így ez a része elmaradt a dolognak. Egyébként a logopédus felajánlotta, hogy ha kell, segít, de azért jobb lenne helybeli szakembert találnunk, ajánlott valakit, most meglátom, mire jutunk.
P. Cs. szerint nagyon sokat javulhatnak a dolgok, ha fejlődik a beszédértés, erre kell most ráfeküdnünk, többek között. Jövő nyáron megyünk vissza kontrollra.
Legnagyobb gondunk most a sok kényszerviselkedés, letapadás, rugalmatlanság. Sok a hiszti, nagyon nehéz, másik percben meg már semmi gond. Remélem, hogy tényleg a 4-5 év közötti szakasz a legtipikusabb tünetek időszaka, amiről mostanában olvastam, mert mintha nálunk is ez a 4 év lett volna a vízválasztó, legalábbis a fent említettek szempontjából.
Nagyon örülök neki, hogy találtam helyben egy szakembert, aki segít nekünk magánfejlesztés keretében. A helyi gyógypedagógiai oviban dolgozik, vannak autista gyerekek is ott, alkalmazzák a vizuális eszközöket is. Nagyon kedves fiatal nő, szuper dolgokat tanultam nála már az első két alkalommal is. Most a jövő héten babzsákozást fogunk tanulni, ha minden jól megy. Elkezdtük a klasszikus értelemben vett kódos feladatozást (eddig ilyen nem volt nálunk, a dobozos feladatozást egyszerűsítve alkalmaztam), lesz kibővített napirend itthonra és egy hordozható egyszerűbb az oviba, napló az oviba és otthonra, készített nekünk időcsíkot, mutatott fejlesztő játékokat, próbálunk rámenni a kommunikációra mint gyenge pontra. Egyszóval, nagyon bízom benne, hogy sokat profitálunk az együttműködésből.
Most több folyamatábrát is kiteszek, vettem laminálót, egyszóval kicsit "bekeményítettem" a vizuális eszközök terén, a Vadasban is nem győzték hangsúlyozni, mennyire kellenek.
Találtam egy nagyon jó oldalt, ahol rengeteg szerkesztett anyag van fent tematikusan, bm-es folyamatábrák, szabályoldalak, képek, bingo játékok, társasjátékok (közte a Ki kicsoda?, amit Andesz is írt a jegyzetben, hogy ajánlották), beszédfejlesztők, érzékelés, érzelmek, és van sok karácsonyi cucc is, mind simán letölthető és nyomtatható, érdemes böngészni:
www.speakingofspeech.com a címe, baloldalt a Materials Exchange menüpont alatt találhatók az anyagok.
Készítettem Edina korábbi ötlete alapján északos-tematikus bm-oldalakat, tervezek még hozzá időjárásost, hogy napi szinten megnézhessük.
Van egy jó kis fa naptár, amit venni fogok még, azon is van hónap-nap-évszak-időjárás, kis nyilakkal lehet állítani az adott napnak megfelelőt:
fakopancs.hu/fanaptar.html
Remélem, mindenki jól van, mi kisebb megfázáson estünk túl, talán megússzuk most ennyivel.