LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13124

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Katalyn76, részvétem!

Csibnyusz, beletrafáltál, este már többször elmondta, hogy ő fogorvos lesz és Dunaújvárosban (???) lesz fogorvosi rendelője, ki lesz rá írva, hogy felnőtt rendelő, de gyerekeket is fogad és kiteszi a falra a gyerekek rajzait. És az én fogamat is ő szeretné majd betömni! Annyira cukiiii :) De, most már azt mondta, hogy legközelebb is sírni fog és ellenáll.. hát ez van, ha barázdazárás lesz, akkor valami bódítás nekünk is kell.
A fiad nagyon édi lehetett a vérvételen!! :) Jól tetted,hogy nem mentetek újra, én is pont ezért nem mentem vissza...
Szanya, én is féltem, emlékszem, ezért ezt értem, meg világos is az egész, csak ugye mi tudjuk kezelni ezeket a félelmeket, képesek vagyunk a félelmünk ellenére adekvátan viselkedni (maximum sírni gyerekként), de az autik nem.
Borzasztóan sajnálom szegényt, tényleg, mint akinek ilyenkor lehúzzák a rolót, a székbe nem ült be, mert már nem lehetett kommunikálni sem vele akkor, egyszerűen nem lehetett eljutni hozzá.
Az a fura, hogy aztán itthon úgy játszottak az öccsével, mintha NT lenne a nagy is. Ültem a székben és néztem őket, ezen járt az agyam, hogy ez hogy lehet? 2 órája egy dührohamos autista volt, akihez szólni sem lehetett, nem reagált, nulla kommunikáció, most meg úgy játszik, hogy még egy szakember se mondaná meg róla,hogy gond van. Ez a kettősség jellemzi a fiamat, hát ember legyen a talpán, aki a jövőben ezt a helyén fogja tudni kezelni (tanár, barátok).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13125

Kimni: ilyen "átváltozást" szerintem már mindegyikünk élt át, szörnyű, mintha nem is a saját gyerekedet látnád, a tehetetlenség tud urrá lenni az emberen, ami szinte kétségbeeséssel párosul :(

Bele sem tudok gondolni, hogy Ő mit élhet át ez idő alatt :ohmy:

Tiszta szívemből kívánom, hogy minél kevesebb ilyen alkalom legyen mindenki életében!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13126

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Katalyn!
Fogadd részvétem.

Amit Kimni írt, hogy a felkészítés dolog időnként a visszájára sül el.... Ezt mi is megtapasztaltuk.
Korábban pl. előzőnap este kitettük a kártyákat, hogy reggel hová megyünk stb... Levi teljesen összezavarodott, hogy reggel mi lesz, nehezen tudott elaludni, foglalkoztatta a dolog.
Úgyszintén, ha beígértünk egy programot és csak félmondatban említettük, hogy holnap vagy délután ide és ide megyünk stb...
Ez zavart okozott a kis fejében, hiába kártyáztuk le - túl korán közöltük vele és ezen agyalt.

Úgyhogy most azt csináljuk, hogy ha van bármilyen programunk, közvetlenül előtte közöljük vele, de természetesen korrekt módon lekártyázva, szociális történetbe foglalva stb...
Így teljesen jól működik nálunk a dolog.

Amire oda kell figyelnünk az a telefonbeszélgetés a nagyszülőkkel, hogy ne ígérgessenek a gyereknek semmit előre, mert úgysem fogja fel hogy a
jövő hét mikor jön el és csak feleslegesen bestresszelik (akaratlanul). Ő meg csak várja a dolog bekövetkeztét és ez szorongást okoz nála.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13127

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Nem kaptam üzenetet. Akkor én most nem mehetek? :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13128

@Kisstim

Mi sem kaptunk üzenetet (milyen listán nem vagyunk rajta?:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13129

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Olvaslak Benneteket, csak a héten sokan vagyunk itthon...

Kati, részvétem!
Beszédértés: nem láttam a szituációt, amiben Patti nem tudta odahozni a kért tárgyat, pedig anélkül aligha lehet tanácsot adni. Gergő is könnyen eltéved, ha a kért tárgy nincs a látómezejében, vagy ha útközben bármi megzavarja...De ez más, mert ezesetben nem hogy mást, de semmit sem hoz oda, leginkább mintha el is felejtené hogy kértem tőle bármit is. A felcimklézésben én sem tudok tanácsot adni, főleg hogy nem értem az miben segítené az ő beszédértését. Mivel Te kimondasz egy szót pl zoknit, de annak a képe nincs a kezedben, hanem a polcra van kiragasztva tőle 3 méterre. Ez valami egészen más, inkább a helyszín megerősítése. Ez szerintem nem a beszédértést fejleszti, hanem a térbeli elhelyézését a tárgynak. Akkor fejleszti a beszédértést, ha Te, amikor kimondod a szót magad is felemeled a kimondott tárgynak a pecs képét.
Nem tudom érthető e a problémám a problémádra.
De lehet a gond, hogy a kisgatya szót értette csak nem tudja hol keresse, mert azt már nem tudta pontosan hova küldted, ebben az esetben megoldás lehet amit írsz.
A beszédértés fejlesztése kártya nélkül úgy mehetne hogy csak 2 elé kitett tárgyból kelljen odaadnia azt amit kérsz. Ha ez megy, növeld a távolságot, de legyen a tárgy számára jól ismert és látótávolságban...
TSMT gyakorlatsorba betehető, pl játéktárgyak odaadása úgy hogy gördeszkán odagurítod és neki azt kell elvenni amit Te kérsz. Ha ilyen ,, laboratóriumi,, körülmények között megy, lehet mindig egy picit nehezíteni.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kimni: én is örülök, hogy túl vagytok a fogászaton! Bíztató, amiket első alkalomként leírtál, még ha le is kellett fogni. Ha többször mentek úgy, hogy nem csinál vele semmit a doktornő, az lenne a legtutibb.

Súly: Gergő 1 hónap múlva lesz 4 éves. 12,5 kg. A tej és glmentességtől eltekintve változatosan étkezik.
A nagyfiam 7 évesen épp 18 kg volt. Azt hiszem nyertünk. Mindkettő kicsi és gebe :dry:
Mindkettőnek voltak babakortól kezdve emésztési problémáik, nem kevés.

Szabadidő: Gergő születése óta, csak kikapcsolódás végett, nagyon keveset olvasok,(én sem sorolnám ide az autizmussal kapcsolatos könyveket, mert azok persze mennek egyfolytában) viszont zenélek és azt heti rendszerességgel.
Ugyanez igaz a kultúra összes többi területére, szinház, mozi, koncert, nagyon kevés időnk és lehetőségünk van rá.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13130

katalyn:

Részvétem.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13131

Katalyn, részvétem.
Címkézés vagy se: Kisstimmel értek egyet, oda kell menni vele a kért tárgyhoz együtt, akár ezerszer is. Szerintem ezt nem oldja meg a címkézés.

Glor, nem iratkoztál fel a listára, mikor ment e a téma, azért nem kaptál. De majd küld Kisstim nyilván.

Marcoverde, Andesz címére ment a levél.

Tomger, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13132

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kati, még az jutott eszembe, hogy Patti érti amúgy a kisgatya szót? Mert azt, hogy hozd ide biztosan értette :)
Patti beszédértése biztosan javulni fog hamarosan, mert egy olyan anya mellett, aki képes az egész lakást felcimkézni a cél érdekében az minden követ megmozdít!
Ruhák: Én milliószor elmondtam Gergőnek a ruhákat, mikor öltözünk, vetkőzünk. A ruhák amúgy egy totál érdektelen témakör szerintem, tuti előbb fogja odahozni a számára érdekes tárgyakat játékokat. Gergő pl az állatokat totál rosszul tudja, utálja, a ruházat az semleges.
További beszédértést is fejlesztő feladat a szortírozás, válogassatok szét bugyit, zoknit trikót,... és közben Te mindig mondd a megfelelő szót. Egyeztessetek képet tárggyal, képet képpel, fényképet rajzolt képpel. Minden féle tárggyal és közben MINDIG mondd a tárgyak nevét:) Mi ilyet pl sokat csináltunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13136

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Sziasztok!

Újra itthon vagyunk! A napokban Szegedre utaztunk a kölykökkel + férjemmel egy kis lakást béreltünk (panel, amúgy tégla). Szeged nagyon tetszett. Voltunk élményfürdőben, mert szakadó esőben ez a legjobb időtöltés. Szégyen és gyalázat részünkről, de Andris most volt először állatkertben velünk. (belegondolok, a naggyal is elég régen voltunk és nem a fővárosiban, pedig isten látja lelkemet mindig tervezem) A rossz idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Csak kis harc volt az egy szem laptop iránt. :angry: A függők!
Tegnap pedig voltunk a régi óvodában! A gyerekek olyan aranyosak voltak. Kiabálták Szia Andris! Voltak kislányok akik a pörgős szoknyájukat mutatták be egy kisfiú megkérdezte, hogy még mindig morog-e, miután arra a kérdésre, hogy beszél-e már a válaszom nem volt. Kérdeztem mért nem szeretted, ha morog? Tőlem moroghat most már! A kulcs kérdésük az volt, Andris mikor jön újra óviba és hogy meggyógyult-e.
Miután mindenki körbe állta az óvónő úgy oldotta a helyzetet, hogy körtáncot lejtettet velük, mert az az én gyerekem is szerette. Az óvónénik pedig puszilgatták.
Ami még pozitív változás volt, hogy megismerkedtem a gyógyped. asszisztenssel akit még mi auti szülők harcoltunk ki. (mi nem élveztük, de az utánunk jövőknek könnyebb lesz. Sajnos a csoport létszám 30-ra lett emelve a 25-ről szörnyű és ez még jó integrációs helynek nevezett)

Bocsi, de most nem értekeznék a több gyerek, szopik és lelki gondokról, majd talán máskor!

Kati: Leírom neked én hogyan próbálkoztam visszajelzést kapni a ruhaneműkről.
Amikor még csak tanultuk a nevüket, ez úgy történt öltözés vetkőzés közben mondtam, majd képpel egyeztettük a ruha darabokat. Zokni képre a zoknit. Majd mikor öltöztünk a szekrényből mondtam vedd ki a zoknit, fogtam a kezét és közösen vettük ki. Most mikor azt akartam önállóan öltözzön kódos munkaként megcsináltam a ruháit. (persze mondtam a neveit. )Teregetésnél, ha hajlandó segíteni lehet adogattatni úgy hogy mondod mit kérsz. Bár múltkor kértem: -Add ide a pulóvert! Nem adtam, majd mondtam Kérem a pulóvert és megkaptam.-néha ennyin is múlik. :)
Tomger: az állatok úgy látom nekünk anyáknak fontos! Kérd a csuklós buszt nem lesz gond igaz! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13138

tomger

Köszi szépen a tanácsokat . IGEN azt érti hogy menj vidd hozd csak azt nem hogy mit hozzon stb...
A tárgyak nevét nem érti milliószor észre vettük.
Azért godnoltam hogy jó lenne a pecs mert ami meg van neki pecsben azokat pl rögtön érti pl. kanál , villa stb......

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13139

sünöcske

Köszi neked is a választ . Összerakom amiket írtatok és kiokoskodom a nekünk megfelelőt. De képekre szükség van neki valamilyen formában azt látom nála.
Köszi

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13142

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Kimni .
Köszi.
Kérdezd már meg légyszi ha mentek megint esetleg, fogad e kerületen kivülit ?
Vagy írd meg nekem priviben légyszi a nevét telefont stb.

Köszi , :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13145

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Azt nem írtam a címkézéshez, hogy a ruhák BM-es képe is rajta volt!
Megtanulta a ruhák nevét és helyét is. Viszont abba a fiókba, ahol régebben cipők voltak most is azt kell raknom, játék nem lehet, pedig már nincs felirat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13150

Kata, fogadd részvétem!

Miminek is rettenetesen rossz a beszédértése, ma pl. lebegtette nekem a SEGÍTS kártyát, én meg más felnőtt segítség nélkül, aki promptolhatná, mondtam neki, hogy "Hozd ide!", erre ő odadobta nekem :laugh: Kicsit félreértette, hajlamos összekeverni a hasonlóan hangzó szavakat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13153

Fogászat,
túl vagyunk rajta, aminek nagyon örülök, úgy látom, hogy a doktornéni nagyon alapos munkát végzett, Miminek 4 fogát kellett megnyitni, lecsiszolgatni úgy, hogy jól tisztítható legyen. Betömni már nem lehetett, és úgy nagyobb is lett volna a veszélye, hogy megint begyullad a gyökérrész, és akkor megint meg kell nyitni.
Mindenki nagyon kedves és türelmes volt, Mimin látszott már a váróban is, hogy nagyon fél, sírdogált, nem eresztett el, de az is látszott rajta, hogy érzi, ezt nem úszhatja most meg, ezt végig kell csinálni. Fú, nagyon sajnáltam szegényt. Az altatóorvos kis pohárba adott egy folyadékot ami megnyugtatta és elálmosította állítólag annyira, hogy onnantól ő nem is emlékezhet semmire. (Ezt én itathattam meg vele kint a váróban). Na, innentől jött a neheze, miután elálmosodott, ásítozott bevittem a kezelőbe és vénát kellett keresni, bekötöttek infúziót (hát itt még erősen tiltakozott) és a branülön keresztül kapta az altató gyógyszereket is Elaludt, intubálták, monitorra tették, nézték az életfunkciókat, aztán több mint egy órát dolgoztak a fogain. Kapott érzéstelenítő szurit is, ha esetleg ébredés után fájna még a megbolygatott fog. Gyógyszerrel ébresztették, elég kába volt, zavart, először nehezen nyelt meg köhögött is, aztán azért sírt, mert nem értette miért zsibbad a szája. (A zsibbadás egész este gond volt, szinte végig piszkálta.) Ez az ébredés szakasz max. 10-15 perc volt és még 15 perc múlva indultunk is haza. Altatás 50000, 4 fogacska 13000. sanoraldentalclinic.com/
Ami kicsit furcsa, az az,hogy az altatóorvos két fémkofferrel és egy asszisztenssel érkezik mint egy kis utazó műtős-altatós "szoba", mindent csak úgy kipakolnak a kezelőhelységben, ettől kicsit rendetlennek tűnik az egész. De minden steril, akkor kicsomagolt, stb. Az altatásos időpontra mi most egy hetet vártunk, de a 2-3 hét az általános. Egészséges gyereknél nem kell vérkép, EKG, mellkasröntgen. Éhgyomor kell,
mi déltől nem ettünk, 5-re mentünk.
A doktornéni fiatal, nagyon színpatikus, januárba megyünk vissza, nem csinálnak semmit, csak megpróbál belenézni Mimi szájába, aztán ezt 2 havonta folytatjuk, hátha megbarátkozik a helyzettel, ha megint valami beavatkozásra lesz szükség. Az asszisztens, mint kiderült volt osztálytársam, ez nekem nagyon jól jött, nagyon tudta tartani bennem a lelket :) Itt a vége fuss el véle :laugh:

Kimni, nagyon ügyesek voltatok!!!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13155

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Viki, jó hogy végre túl vagytok rajta!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13157

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Viki, sokat gondoltam rátok, örülök, hogy túl vagytok rajta! Profi altató team lehetett :) Hát ja, ilyet csak magánban csinálnak :( Egyébként lehet kérni altatást az Oral Studio-ban is a Böszörményi úton, sztem ugyanilyen áraik vannak.
Mimi nagyon ügyes volt :) Én is utálom a zsibbasztást, tiszta ideg vagyok tőle, amíg ki nem megy, nem csodálom, ha piszkálta szegény! Nektek mondtak valamit, hogy mit tudtok tenni, hogy ne legyenek ennyire rosszak a fogai?

Süni, tisztára elolvadtam, ahogy írtál az oviba visszanézésről! Ahogyan körbevették Andrist, hát ez nem semmi érzés lehetett főleg neked :) Nagyon klassz, hogy így szerették őt, büszke lehetsz rá :) És a kérdések, amiket a gyerekek feltettek, olyan igazi gyerekszáj :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13160

Viki, örülök, hogy előrébb vagytok. Ezek a megnyitottak mind tejfogak?
Ez azért durva, hogy ez igazi előkábítós, vénás, intubálós altatás. Döbbenet, hogy ilyet már minden sarkon csinálnak! Abból a szempontból jó, hogy nem kell kórházi körülmények közé menni, de mit csinálnak, ha gond van? Vajon hogy van ennek a szabályzása, hogy kórházban kell az EKG, anesztessel tárgyalni, labor, meztelenre vetkőztetik, stb., egy privát helyen meg semmi? Ráadásul 1 órán keresztül altatták, az nem is kevés.
Viszont nagyon örülök, hogy túlestetek rajta, Mimi jól van és nem kellett lefogni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13164

Elszállt a hsz-em! ÁÁÁÁÁ!
Na, majd este megírom még egyszer :angry:
Oldalmegjelenítési idő: 0.555 másodperc