Engem is izgat a téma, hogy milyen mély érzelmeik vannak az autiknak. Én azt hiszem, hogy rossz irányban keresgélünk. Mert nem ott van a baj, hogy éreznek-e eleget az autik vagy sem. Hanem ott, hogy értik-e azokat a szitucáiókat, amikor elvárjuk tőlük, hogy érezzenek? Nekem nagyon jó példám van erre a fiamról, de az eddig olvasott könyveim alapján én azt hiszem, hogy ez azért más autira is igaz lehet.
Amikor nemrég kiugrott a kisebbem szíve, 250-es pulzusa lett, a nagypapa felvette a nyakába és siettünk haza a játszótérről (akkor volt ez a kisebb fórumtali Lőrincen), indultunk a kórházba. Ilyenkor nem mozoghat, ha van rá mód a kicsi. Az ASes nagyfiam pedig kiabált és toporzékolt, hogy márpedig ő akar a nagypapa nyakába ülni. Sehogyan sem tudtuk vele megértetni, hogy most nem lehet, most nem játékból ül az öcsi ott a nagypapa nyakában, hanem roszsul van és nem mehet a saját lábán. Csak üvöltött, üvöltött, semmi nem számított, nem értett semmit. Pedig igenis képes az empátiára, mert amikor a nagypapa elesett nemrég egy kiránduláson és maga alá húzta a lábát (majdnem kitört neki, menni sem tudott utána), azt látta a fiam és megijedt és végig segítette a nagypapát MAGÁTÓL, kérdezgette, fáj-e még neki, elmesélte itthon másnak is, hogy mi történt a nagypapával, hogyan történt, komolyan látszott rajta a részvét, ez nem csak tanult séma volt. A két eset között az a különbség, hogy azt el tudja képzelni, milyen lehet megsérülni, mert neki is fájt már sokszor a lába, mert megütötte, főleg, itt még látta is balesetet, ami ijesztő volt (abnormális testhelyzetbe került a papa, ez rémisztő), így értette a szituációt. Amikor az öccse lett rosszul, akkor nem látszott semmi az öccsén, meg egyébként is, nem érti, mi az , hogy gyorsan ver a szíve (pedig megmutattuk neki, érezhette az öcsi szívverését és a sajátját és mondta is, hogy Úristen, de gyors az öcsié!), meg az egész szitu olyan volt, amit ő nem értett, nem volt elég vizuális segítség hozzá (a papánál a vizuális segítség az volt, hogy látta a balesetet).
Szóval, én azt hiszem, hogy igenis vannak szituációk, amikor nicnsenek meg a megfelelő érzelmeik az autiknak, de nem azért, mert ilyen sivár lelkiviláguk van, hanem azért, mert nem értik a szituációt, aminek ki kéne váltania belőlük az érzelmeket. Ha megértik, akkor még mindig nehézség az érzelmek értelmezése számukra és kifejezése, de ezt szerintem pl mi szülők, már látjuk, hogy ott van, megvannak az érzelmek, csak ő sem tudja értelmezni vagy kifejezni. Erre viszont meg lehet tanítani, de arra nehezen, hogy egy-egy új szituációt megértsen, ami bonyolult érzelmi szálakat tartalmaz, főleg erős empátiát igényel.