Patri !
A védőnők ,orvosok szinte semmit nem értenek a pervazív zavarokhoz!(tisztelet a kivételnek

)Sz!tem ne kérdezd a "címkézésről "a védőnőt ,mert fogalma nem lesz ... Nem a védőnők ,orvosok "tudatlanságára "akarom helyezni a hangsúlyt ,nyilván nem az ő szakterületük . Nálunk az orvos poénból megkérdezi mindig ,hogy Marcikájának megvan -e még a diagnózisa .(Marcika nagy haverja ,és egy kicsit még mindig úgy érzem ,hogy az orvos azt gondolja ,hogy mi ezt az egész dolgot "felfújtuk ". )Egyébként én is mindig figyelem a mi picinket (aki fiú ráadásul ,és 10 hónapos ),hogy most ő az ,vagy nem .. Nyilván mindig megállapítom ,hogy tuti ,hogy nem lehet az ,mert sokat gagyog ,most már néha -néha ismételget is egyszerű szavakat:pl .pápá ,apa ,ezen kívül van egy -két önálló szava ,alapvetően figyelmes baba,egyértelműen megkülönbözteti az idegeneket ismerősöktől (nem kéredzkedik át bárkihez ám ..hát ez Marcinál nem volt egyértelmű

)De Ő szokott pl . pörgetni is ,ha túl fáradt nem figyel rám :illetve azt mondanám ,hogy nem tart akkor annyira szemkontaktot,kicsit késésben van a mozgásfejlődése )Na ,ezek most megint olyanok ,amelyek alapján akár lehetne enyhe auti is (és nyilván nem zárhatom ki ennek a lehetőségét ),de egy Nt gyerek is pörget (nyilván ezért van ez a sok babapörgős ,csörgős játék ,és egy Nt gyerek sem tart annyira kontaktot ,ha túl fáradt )... Még bármi lehet .. mindegy , Marcellnak jót tett ,hogy itt van a kis "Gömbikéje "_ő nevezte így el . Nagyon "énközpontú "volt M ,gondolkodása ,ezt valamennyire javította a testvér . Ha sír a bébi ,már vigasztalja (régen még csépelni akarta

).Ha babrál valamit a baba ,nevelgeti,hogy ezt nem így ,hanem így kéne Gömbike,és ad neki helyette valamit ,hogy azzal játsszon ...(Bár ,még nyáron "temetni akarta "Gömbit . Azt mondta ,azóta van fura élete ,amióta Gömböcke megszületett . )Összességében úgy viselkedik bizonyos dolgokban Marcell a tesójával kapcsolatban ,mint egy normál kisgyerek :hol utálja ,hol nagyon szereti ,van ,hogy féltékeny ,irigy rá ..,de egyb.ő a kedvenc tesója -ezt mondja . Persze ,mert nincs ,s nem is lesz több .
Tulajdonképpen mindenkinek ajánlani tudom a testvérterápiát ,....Megértem mindenképp az aggodalmakat a gyerekvállalással kapcsolatban .... Hát ,én is félelmekkel teli mertem bevállalni