LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12649

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12650

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Labolen,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Nekem lemaradt Csibnyusz írása, na mindjárt utánaolvasok.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12651

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Iskola:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12652

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen:
Mi két iskolában voltunk "állásinterjún", én ugyanígy éreztem magam és az én fiam a lehető legrosszabb formáját hozta! Most már tudom, hogy jól jártunk vele, mert ha nem így van, valszeg felvették volna abba az integráló suliba, ami a heti előírt fejlesztésen kívül semmilyen auti igényt nem elégít ki. Mi így jobban jártunk.

Már rendesen tanulnak a fiamék, mondta, hogy ma volt betűs óra és számos óra! Néhány tantárgyat (tesi, rajz) más tanárnő tanít, de nincs gond, elfogadja őket. Időnként nem az ofő van velük egész nap, mert ugye végzi a gyógypeden az auti szakot (hurrá! :) ) Kezdem felfedezni a suli időbeosztását. Délelőtt tanórák, aztán ebéd, pihenő (mesélnek, diavetítés, zenehallgatás stb.), aztán minden du. más fakultatív elfoglaltság: torna (TSMT konduktorral), úszás, rajz szakkör (az én "bénuska" fiam kipróbálta tegnap, nagyon tetszett neki!) zene (kijár hozzájuk hetente egyszer egy konzit végzett zenetanárnő, a fiam átrohant a másik osztályba, amikor meghallotta a zongorát, így valszeg minden héten mehet az "énekesnőhöz".) Péntekenként ebéd után mindig moziznak az étkezőben, legutóbb a 2. osztályosok választhattak filmet, a Babart nézték. Egyedül a kajával van egy kis gond, a másodikhoz hozzá sem nyúl, de a reggeli, a leves és az uzsi mindig elfogy. Kicsit fura, mert az oviban mindig mindent megevett. Nem éhezik, úgyhogy próbálok nem görcsölni, majd belejön. Itt azért nagyobb a nyüzsi, több osztály eszik egyszerre, lehet, hogy egyenlőre a levesig bírja a közös étkezést. :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12653

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Labolen, Marco és iskolát keresők: nagyon drukkolok, hogy jó helyre kerüljenek a gyerkőcök! Itt már nagyobb a tét, mint az ovinál, remélem mindannyian megfelelő helyre juttok be! Előre be vagyok rezelve ettől.
Labolen, többször kifejezted erről aggodalmadat, hova kellene mennie Latkának? A fejlesztőitek mit javasolnak?
Szanya, Te nem írsz erről, korábban említetted az iskolalátogatást, de azóta semmi. Érdeklődtetek már valahol?

Kisstim, nagyon eltűntél, minden rendben Veletek? Mailt sem írtál:(

Holnap lesz a detektív tükrös napunk a Koraiban, már nagyon várom!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12654

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Champ: a ti sulitok nekem nagyon jónak hangzott mindig is. Ez is meggyőzött, hogy ebben az irányban is gondolkodjunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12655

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12656

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

Tomger, az ajánlott oldal nekem úgy is bejött, hogy rákattintottam arra, ami a te beírásodban van. Vagy végső soron a google-ba is be lehet írni.
Én most letöltöttem onnan egy nagyon jó kiadványt, Mozdulj rá! a címe, testrészekhez kötődő mondókákat tartalmaz, zárójelben ott van, mit kell csinálni közben, pl. mi most a gyógypedagógus javaslatára az ujjaival, kezével végzünk ilyen játékos gyakorlást. Ez nehezen megy neki, a nagyobb mozgásokban sokat ügyesedett a TSMT során.
Most az oviban alapozó terápiát is kap.
Csilla Krasznár Felíciát jelölte meg nekünk, holnap oda megyünk először, az afáziával élők (ha jól mondom) egyesületéhez, nagyon izgulok. Tudom,nem kéne, hiszen hiába vetődött fel a diszfázia, ami miatt tulképpen megyünk, meg lennék lepve, ha "csak" az lenne. Előre érzem, hogy megint rossz lesz kicsit szembesülni az autizmus diagnózissal.
Persze, várjuk ki a végét, majd leírom, mi volt.

Labolen, Marco és Andesz, sok szerencsét a suliválasztáshoz. Nekünk is mindenhol azt mondták, majd a sulit kell nagyon körültekintően kiválasztani.
A szülőtréningen is volt szó a dologról érintőlegesen, arra emlékszem, hogy az legyen a legfontosabb szempont, hol kapja a gyerek a legjobb fejlesztést. P. CSilla úgy fogalmazott, hogy ha okos a gyerek, a tanárok is szeretni fogják,és még talán többet is foglalkoznak vele, míg mondjuk egy sima suliban talán ő lesz a fekete bárány (mint az előző oviban az én gyerekem).
CS. említett egy srácot, akit most vettek fel egyetemre, és általánostól kezdve speciális suliba járt. Megúszta, mondta Cs., hogy "kiitassák vele a wc-csészét" meg hasonlók. Ez megragadt bennem, egyben kissé meg is ijesztett.
A szomszédunkban található auti tagozatot is tartalmazó suli (EGYMI) óvó nénijével is beszéltem, és ő mondta, hogy náluk is úgy megy,hogy akin látják, sokat fejlődik,próbálják integrálni, de van, aki próbálta simában, és noha az esze megvolt hozzá, az auti tünetei miatt visszajött, most dolgoznak rajta, hogy ezeken csiszoljanak, és mondjuk a felső tagozatot már ott próbálják meg ismét. Szóval, azért van átjárás szerintem, de nem okoskodni akarok, hiszen ezeket a dolgokat nekem mondták, mi még nem rendelkezünk saját tapasztalattal ezen a téren.
Én őszintén szólva még komolyabban nem gondoltam bele,mi lesz, most volt a kisfiam szeptemberben 4 éves, de azért tudom, kemény dió lesz.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12657

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Amikor velünk a nevtanban közölték első alakalommal az AS diagnózist, azonnal azt kérdeztem, hogy hova fog majd iskolába járni! kellett az egy év, hogy intézményt találjunk, szerintem ezt az időt mindenkinek rá kell szánni, igaz, hogy engem anno a bizottságnál szó szerint kiröhögtek, hogy mit izgulok egy évvel sulikezdés előtt, februárban elég elkezdeni keresni. Ja, beiratkozás mindenhol áprilisban van, mire kettő sulit megnézel, már mindenhol betelt a létszám! :woohoo:

Labolen: írtam privit

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12658

Tomger, míg itthon volt a gyerek, nem tudtam elmenni sulit nézni. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12659

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12660

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12661

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12662

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12663

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12664

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Bundáskenyér, Szanya:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Engem is aggaszt ez a suli dolog. Szerintetek le vagyok maradva? Még nem néztem sulit. Nekünk szerintem az alapítványi nem kell, de azért nem mindegy, hova fog járni. Ami itt van körzetes suli, itt a mostani osztályok 16-17 fővel mennek, mert senki nem akart idejönni (van egy gyermekotthon itt és onnan járnak ebbe a suliba gyerekek és a sok barom szülő ezért nem akarja idehozni a gyerekét, pedig nincs velük semmi baj). Ellenben a leendő elsős tanárnéniknek hírük van, hogy ők jók, ezért most sokan mégis ide akarják íratni a gyereküket, tehát, akkor nem biztos a kis létszám, ha meg nagy létszám lesz, akkor ez a suli alkalmatlan, mert nincs auti szakértelem itt, sőt, nagyon sni-sek sincsenek (de egy kis létszámnál a tanárnő tudna figyelni a fiamra, azt bevállalnám).
Nekünk még van a Kincskereső, amit szeretnék, de oda felvételi van. És egy osztályba csak 1 autit vesznek fel. Miért a fiam lenne az?? Olyan sokan vannak. És nem olyan súlyos eset, hogy mindenképpen ő legyen, akit be kell integrálni (talán hivatalos integráció nélkül, tanári segítséggel menne rendesen). Szanya, szerintem, amikor válogatnak az sni-s gyerekek között az iskolák (itt is pl első körben az sni-seket válogatják ki - de válogatják!, aztán hozzájuk a normál gyerekeket), akkor nem azt az sni-s veszik fel, aki milyen szuperül csinál mindent, hanem éppen ellenkezőleg, azt az snist, akinek semmi esélye nem lenne segítség nélkül. Ezt pl a Kincskereső konkrétan írja is a honlapján. Ebből gondolom, hogy a fiam ide nem nyer felvételt, mert sni-sként túl enyhe, normálnak meg már problémás. Az egy csöppet aggaszt, hogy 30an vannak itt egy osztályban, de ennek ellenére a város egyik legjobb iskolájának tartják a különleges tanterv szerint (asszem itt pl nem is frontális oktatás megy, meg ott a játszósarok a szobában, aki elfárad az odamegy és játszik stb stb). Akkor tudhatnak valamit, ha 30 gyerek mellett tökéletesen működik minden...
A kiutazásunk nem biztos, attól még, mert szervezem, itt is kell iskolát keresnem a fiamnak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12665

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 beküldte:
Szanya,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12666

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Sokat gondolkoztam, hogy hogyan lehetne megmutatni a csoporttársainak, hogy milyen is L. helyzete. Tudjátok, mint a vakoknál, hogy bekötöd a látó szemét, és el tudja képzelni, milyen nehézségei vannak a nem látónak. De nálunk ez nem működik... Nem tudom, hogyan tudnám toleránsabbá tenni a környezetét.
Kimni: meglátjuk, hogyan halad majd a sulival, és milyen lehetőségeink lesznek később. Ezért is keresek olyan helyet, ahol rendes tanmenet szerint mennek, hogy a lehetőségek megmaradjanak.

Ha nem biztos a kimenetel, akkor szerintem lassan kezdj el érdeklődni, hogy milyen suliba mehetne ősszel, ha mégis maradtok.
Én már semmi tanácsot nem adok, az elmúlt hónapokban minden elvem megdőlt, és már magam előtt sem vagyok hiteles. :D Te érzed, és a fejlesztők, hogy mi lenne a gyereknek a lehetőségekhez mérten a legjobb. Vagy csak dönteni kell, és aztán lesz, ahogy lesz. Igazából ahogy látom nincs minden tekintetben ideális hely a gyerekeinknek, csak a lehetőségekhez képest viszonylag megfelelő. És ezt kell megtalálnunk. És elérni, hogy a gyerek be is kerüljön. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12667

• mimmo
  • mimmo profilkép

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12668

3 fiam van
Oldalmegjelenítési idő: 0.658 másodperc