LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47291

• Leli
  • Leli profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Nagyon nehezen vettem magam rà a regisztràcióra íràs közben folyamatos gyomorgörcsöm van !
Kisfiam decemberben tölti be a 3 èvet. Bölcsibe jàr közel egy ève, kicsit nehezen indult nàla a bölcsi nem figyelt a gondozónőre nem beszèlt ,nem èrdekeltèk a gyerekek sem. Aztàn decemberben mint akit kicserèltek minden fejlődött szèpen. Vèdőnőt is megkèrtem nèzzen rà a bölcsiben ő mindent rendben talàlt. Megnyugodtunk! Viszont múlt hèten jelezte a gondozónő,hogy nem igazàn fejlődik a kicsi megàllt egy szinten. Nem jàtszik a gyerekekkel csak mellettük. Ha kèrdeznek tőle valamit ugyanolyan hangnemben megismètli ezt mi is tapasztaltuk itthon. Nem beszèl az èlmènyeiről mèg szavakban sem . Amùgy gyorsan tanul szàmol magyarul angolul, mondòkàzik,ènekel, megnevezi a formàkat, színeket ismeri. Csak ez a kommunikàció aggaszt nagyon! Szerintetek forduljak először a vèdőnőmhöz vagy szakembert ketesek?
Vàlaszokat előre is köszönöm!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47293

Szia Leli!
Nem egyértelmű a leírásodból a kommunikációs szint (ez echolália bizonyos életkorig még elfogadható, bár a kérdés megismétlése valóban gyanús jelenség), más autizmusra utaló viselkedést meg nem írtál, így ez alapján nem lehet mondani semmit. A védőnők általában nem értenek az autizmushoz, tehát ha erre gyanakszol, akkor a felső menüsávban a diagnosztika menüpontban találsz diagnosztizáló helyeket.
Az élménymegosztást mindenesetre gyakoroljátok. Fényképezzétek az érdekesebb eseményeket és beszéltesd róla (adj mintát).
Ha van fura viselkedés a leírtak mellett, akkor mindenképpen nézesd meg, mert az autizmus-specifikus fejlesztés az ovis időszakban mielőbb el kell, hogy induljon, ha érintett.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47294

• Leli
  • Leli profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm a gyors vàlaszt! Igen èn is a szakemberben bízom jobban keresek egyet minèl hamarabb! Màst nem nagyon veszek èszre nèha dacos, hiszti nàlunk is van de könnyen meg lehet nyugtatni. Szívesen jàtszik velünk a nagyszülőkkel hív üljünk le mellè. Szabàlyokat betartja tudja ha rosszat csinàl pl. Felàll a szèkre megy a szobàba ezt mondja is mutatja is. Megnevezi amivel jàtszik. Csak úgy nèz ki közössègben egy kicsit nehezebben megy ez. Mindenesetre a vègère jàrok csak így nyugszom meg teljesen.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47300

Sziasztok! A kisfiam novemberbe lesz 3 éves. A beszéde nem indult meg. Kérésre kimond egy két szót de ezeket nem hasznàlja. Amit mond: nem, ó jajj, hoppá, aha és ezekhez hasonlókat. Igent és nemet int a fejével. Mutogatással kér. Megérteti magát. Szemkontaktust felvesz de ha beszélek neki maximum 2-3mp tartja. Ha szólok neki oda néz. Ételt ránézésre vàlogat. Nagyon kevés ételt fogad el. Jàtékait néha dobálja de tud rendesen is játszani velük. Játszótéren szeret hintázni.mászókázni,csúzdázni. Gyerekekkel szívesen játszik (de csak a nagyobbakkal)
Mozgása rendben van. Nagyon mozgékony, nevetős,bújós kis fiú. Mesét elmélyülten néz.
Szerepjáték csak játék telefonnal, néha macit etet (de csak ha ő is eszik)
Nagyon aggódom hogy érintett és csak szeptemberre kaptunk időpontot. Ti mit gondoltok? Hálás lennék ha válaszolna valaki
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47301

A szeptember egy nagyon közeli időpont, ráadásul a fejlesztések is akkor indulnak, szóval ezzel nincs gond.
Elmondás alapján ez inkább "csak" beszédfejlődési késésnek tűnik, de majd a szakember megmondja. Beszédindításhoz azért beszerezhetnél ezt-azt addig is, ezzel nem árt foglalkozni.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47302

Köszönöm a gyors választ.
Most voltunk Logopédusnàl és ő is úgy látja hogy érintett :( Nem köthető le játékokkal.
Adott egy két tippet hogy indítsuk a beszédet, de azt mondta nem logopédusra van szüksége hanem fejlesztésre. A pech módszert javasolta de azt sem tudom hogy kezdjem sajnos. Vettem kártyákat amin állatok tárgyak cselekvések vannak. De nem igazán érdekli. Csak kiveszi a kezemből és összgyűri.
Szanya1 mivel tudom segíteni? Mire gondoltál?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47303

:( Azért még várd ki a pszichiátert. A PECS-et úgysem tudod elkezdeni egyedül. A fönti sávban a kommunikáció-beszéd topicban van egy nagyon jó cikk Tomgertől, azt nézd meg, a Vizuális támogatás menüben meg a képcserés kommunikációt.
Egyébként ha int igent és nemet a fejével, az jó jel!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47304

Köszönöm megnézem.
Egyébként mindent megért ha mondok neki valamit vagy kérek. Ez vígasztal és ad reményt hátha mégis megindul. Sajnos most mindenki szabadságon van a pszihiáterre is várnunk kell.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47305

Ezt azért megtesztelném. Adj neki több tagú utasításokat, olyat, amit nem használsz túl gyakran, ebből kiderülhet. (Pl. Hozzál nekem a fürdőszobából egy kék törülközőt és egy fogkefét!) Az autiknál nagyon gyakori, hogy úgy néz ki, mintha jól értenék a beszédet, de sokszor csak az ismert fordulatokra, kulcsszavakra támaszkodnak. Ha nem teljesen azonos a szöveg vagy a helyzet a megszokottal, akkor már nem megy a dolog.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47325

Sziasztok. Lehet nem jó helyre írom de hátba. Szóval. Adott egy 15hós fiam. Amit tudni kell róla.
Nagyon mozgékony.imàd felfedezni mindent.mindent megérint,megfog,megrág.ami aggaszt hogy nem mutogat.semmire nem mutat rá ha kérdezem. Nem hozza oda a kért tárgyat. Ha van valami a kezében és elkérem szívesen odaadja.szemkontaktust tart.idegenekkel barátkozik. A tárgyakkal rövidebb ideig játszik el(bàr úgy tudom ilyen táj amúgyis 5perc kb a figyelemképessègük) pont 1 évesen indult el.minden időben történt kivéve ez a mutogatás és tárgyak idehozatala. Van hogy nem figyel ha szólítom. Ilyenkor nem tudom hogy a teendőjébe feletkezik bele vagy miért nem figyel. Kérdésem az lenne,bár tudom hogy még kicsi éshogy nem lehet ilyenkor tudni,de szerintetek van okom az aggodalomra hogy esetleg autista?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47326

Szia Eva01!
Ez probléma valóban. Más nincs? Pl a levegő markolászása vállmagasságban? Evési probléma? Ismétlődő ingerkeresés, pl. pörgő dolgok nézése/szemsarokból nézelődés, érdekes zajok keltése, szaglászás, stb.? Ha kérni akar valamit, azt hogyan jelzi?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47327

Más különös szokását nem vettem még észre. Azt sem vettem még észre hogy valamit kérne. Mármint ha elveszek tőle egy adott tárgyat amivel nem játszhat akkor persze hisztivel próbálja vissza kérni.viszont pl ha inni akar akkor foggalmam sincs hogy jelzi mert sosem volt még arra sem példa hogy hisztizik megitatom és csendben marad mert ez volt a gondja.ha eléri az innivalót akkor természetesen oda nyúl
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47328

Pocakját imádja.bármit megeszik. A kocsijainak a kereket csak akkor nèzi amikor épp nekem is az a célom hogy azt nézze.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47329

Ja és ez a “repkedés” ezt van hogy csinálja van hogy nem.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47330

A kommunikációjával egyértelműen gond van. Az erre irányuló fejlesztést el kell kezdeni. Meg lehet nézetni autizmusra valahol (pl. Budapesti Korai Fejlesztő), de ha nincs egyelőre diagnózis sem gond, viszont kell keresni egy fejlesztőhelyet, ahol ilyen picikkel is foglalkoznak, de kimondottan kommunikációfejlesztést kell keresni, nem TSMT meg zeneterápia meg egyéb, hanem valakit, aki megtanítja első körben mutatni. Gondolom a beszéd még sehol nem tart. Autizmus Alapítvány Nagy Emma, ha esetleg ráér egy órára, akkor neki meg lehetne mutatni, nem kell hozzá diagnózis.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47331

Jövőhét péntekre kaptunk időpontot a neurológushoz. Ő is tud segíteni abban hogyha korai fejlesztésre van szüksèg igaz? Igen.beszéde még nem indult meg. Voltak értelmes szavai de nem mind tudatos amiket 1-2 napig használt csak.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47332

Nem biztos. A neurológus autizmust nem diagnosztizál, és minket hasonló korban elengedett azzal, hogy nem lát neurológiai problémát, nem küldött tovább, nem ajánlott fejlesztést. De a sima korai fejlesztés nem elég, mert az általában labdán lötyögtetés meg "rakd össze a montessori tornyot", itt viszont kommunikációt kell fejleszteni. (Lehet mást is csinálni, ártani nem árt, de nem szabad, hogy eltereljenek a lényegről, mert az idő nagyon gyorsan megy.) Nagyon kevesen értenek ehhez a területhez sajnos.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47333

Akkor szerinted pontosan kihez forduljak aki nem küld el azért mert mégcsak 15hós a kicsi? És olyan hely lenne jó ami nem csak Pesten található meg mert én nagyon messze lakom Pesttől.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47334

Hát vidéken nagyon nem könnyű. Van pár nagyobb központ, de amúgy... Fönt a diagnosztika menüben megnézheted, de személyes tapasztalatom csak a pestiekkel van, mi 3 évesen kaptunk diagnózist, pedig kb 1 éves korától mentünk ide-oda, szóval ez még itt sem egyszerű. Ha van arra autis egyesület, akkor őket kellene megkérdezni, hogy tudnak-e ajánlani valakit, ez a legcélravezetőbb. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy tuti auti a kicsi, hiszen honnan tudnám pár mondatból (és amúgy se vagyok pszichiáter), de az biztos, hogy a kommunikációjával gond van és ezt a területet az autis gyógypedagógusok fejlesztik, tehát ilyet kell keresni. Hogy diagnózisa lesz-e, az pillanatnyilag másodlagos. (Bár támogatásokkal jár, ami a szakemberek kifizetése miatt nagyon nem mindegy.)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 7 hónapja #47335

Köszönöm a segítségedet.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.143 másodperc