LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45369

Szia! Anno enis sokat aggodtam a lanyom miatt ebben a korban, mert voltak fura dolgai. Most 3 eves meg mindig neha eszembe jut pont ezert is vagyok itt, de 16 hosan meg messze nem kell beszelnie, az en lanyom nagy dumas, korahoz kepest nagyon jol beszel 2 nyelven, de 16 hosan meg max annyit mondott hogy aaaa az a betus szavakra meg talan vau, meg hap, es ennyi, de a kortarsai ennyit sem, ebben a korban ez normalis.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45370

Sziasztok!

Nemrég találtam meg az oldalt, és a fórumot, sokmindent elolvastam már, de hátha tudtok segíteni nekem! Van egy 15 hónapos kisfiam, első gyermek, első unoka a családban! Egy hónapja kb. ( volt egy nagy petefészek cisztam ami miatt rosszul lettem itthon, és az egyik védőnő ismerősöm jött vigyázni a gyerekekre míg be mentünk a kórházba) a védőnő ismerősöm közölte hogy autisztikus jeleket lát a kisfiamon! Teljesen le voltam döbbenve, és sírtam egy napig hogy hat ezt miből állapította meg kb 1 óra alatt! Amit mondott hogy amig itt volt nrm mondott semmit, és hogy néha morog! A történethez hozzátartozik hogy a második babánk és a kisfiúnk között 11 hónap van, tehát nagyon kevés! A kislányom extrém sírós nagyon brutális! A napok nagy részét egyedül töltöm velük és a legjobb módszer h a kislányt kezelni tudjam, hogy a kisfiam a tv-t nezte! Tetszett neki a Shrek hat azt nézetten vele egész nap! Nagyon nem vagyok rá büszke...szinte nem kommunikáltunk vele semmit, nem nézegettünk képes könyvet nem csináltunk igazából semmit, csak ült egész nap, meg néha oda mászott hozzám. A kislányom születése előtti fejlődését én teljesen rendben talalom, gagyogott, szemkontaktussal soha nem volt baj, mindenkire visszamosolygott, pici korától szoktattuk hogy bárkivel a családból el volt! Egy hónapja tanult meg járni, azóta ezzel van elfoglalva! Mindig is jól eljátszott egyedül, nagyon kevesszer kellett leülni mellé! A szilárd étellel kicsit nehezen ment a dolog, de most harap rendesen, meg is rágja talán, max a héjas gyümölcs héjjával van baj! Ez után a feltevés után gyorsan elvittuk egy fejlesztohoz, aki azt mondta hogy el van maradva a beszed fejlődése, és csinaltassunk egy hallás vizsgálatot mert szerint inkább a hallassal lehet probléma!( apukajanak amúgy van hallás probléma, ami abban merül ki h bizonyos frekvenciakat nem hall rendesen) a hallás vizsgálat nem sikerült mivel semmire nem akart reagálni, nyűgos is volt, azt mondtak menjünk vissza két hónap múlva! Én eddig nem vettem észre rajta h nem hall,mivel fordul az autó irányába stb, de pl a csettintesre a füle mellett már nem! A mindennapokban az ami a legjobban zavar, hogy sokat brümmög, nem mutat csak oda fordul ha valamit kérdezek tőle! Pápát most mutat már néha, de azt is most kezdtem neki megtanítani! Bárhol voltunk társaságban mindig nagyon jól el volt idegenekkel! Gyerek társaságban nagyon nem voltunk,moat rokonoknál, de ott korának megfelelően a gyerekek mellett játszott! A kishugarol nagyon nem vesz tudomást, csak mikor egyszerre vannak a kezemben, próbálja el tolni neha, hogy ő ne legyen ott! Csináljuk a TSMT tornát, most heti 5ször! Pár napja mondja a nemet, inti is a fejével! Ha nem ker a kajából, akkor bólint nemet hogy nem ker többet, vagy egyszerűen fogja magát és elmegy, mondjuk folyamatos mozgásban van mindig! A játékokkal szerintem jól játszik, nem csak az autó kereke érdekli, hanem tudja tolni is! Szereti nyomkodni a gombokat a játékokon, de nem mondjuk 30 percig, hanem párszor megnyomja, és kész! Tud építeni kockából, de néha inkább csak szetszedi, formabedobot úgy, ha oda teszem vagy iranyitom a nyilashoz, de tudja hogy azt bele kell dobni valahova a nyilasok közül! Szereti a kukucs játékot, hatalmasakat kacag rajta! Be mászik a szekrénybe, kidobal mindent, ajtót nem nyitogat 20-30szor egymás után! Lábujjhegyen nem jár, csak néha pipiskedik ha valahova nem ér fel! Ami feltűnt hogy járás közben még be van hajlítva a karja, de az sem mindig! Kint kavicsokat szeret gyűjteni,mindig van a kezeben, nézi az autókat, motort, szeret beülni az autóba, csúszdán nem fél, hintazni szeret, az ágyon kívül nem mászik fel semmilyen bútorra hogy elérjen valamit, a saját kis székébe szeret néha beülni! Szereti hallgatni a meset, mondokát, csip csip csókánál össze teszi a kezet, de ezt néha magában is csinálja csak azt mondja hozzá hogy hőőőő! Csapkod néha, de nem repked! Ma leültünk enni reggel, és szépen evett a kis villájával virslit, erre is pár napja szoktatom! A reggeli kavenkat kapargatja, mondjuk inkább csak dobálja a kanalat benne, és ha nyitom a szám, teszi a kanalat bele! Kekszet is most adtam a kezébe hogy egye ő egyedül mert eddig mindig etettem én mondennel! Szóval nem tudom, totál tanácstalan vagyok, azért jöttem ide! A fejlesztő mondta hogy nagyon kicsi még bármihez, és én is tudom, de a bogarat jól sikerült elültetni, és nem akarok későn menni sehova, hogy meg tudjon tanulni beszélni, és be tudjon illeszkedni bárhova! Van egy magán bölcsi, oda szeretnék vele elmenni párszor hogy legyen gyerek társaságban! Köszönöm hogy leirhattam, elnézést ha hosszú lett, kavargok nagyon!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45371

Szia Szevike!

Erre szokás szerint csak azt tudom mondani, hogy túl kicsi a gyerek, hogy erre bármit lehessen mondani. Ha viszont a fejlesztő szerint lehet gond a hallásával, nem reagál csettintésre és az apjának van gondja a hallásával, akkor valahogy a hallásvizsgálatot keresztül kell nyomni. A Bethesdában irtó ügyesek ezen a téren. Ha meg nem megy, akkor akár altatásban, mert a kezeletlen hallászavar nagyon hátráltatja a beszédfejlődést.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45372

Igen most ez lesz az első hogy a hallast megnézhetjük, elaltatni nagyon nehezen lehet máshol! A Bethesdat nem néztem még de felhívom őket!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45373

Az altatást úgy értem, hogy elaltatja az aneszteziológus.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45374

Ja értem! Na az nem baj, mert akkor tuti meg tudják vizsgálni!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45400

Sziasztok!

Most, hogy előrelépés lett nálunk, gondoltam írok pár sort :)

Körülbelül 3 hónapja írtam ide Nektek, és írtam le az akkori tüneteinket. Ma volt időpontunk a Budapesti Korai Fejlesztőbe és ugyan visszarendeltek minket gyerkőc nélkül jövő keddre, azért nem engedtek el minket egy hét szorongásra. Röviden, kérésünkre elmondta a pszichiáter, hogy B. spektrumon van.
Igazándiból furcsa érzés volt hallani, hogy végre valaki kimondta egyenesen, még furcsább lesz jövő héten leírva látni. De valamelyest megnyugvást hozott az a bizonyos mondat (meg persze rengeteg kérdést a gyerkőc jövőjével kapcsolatban, de ez gondolom Mindenkinél, minden gyereknél így van).

Szerintetek érdemes elmenni és (ha igen, hova?) szülő tréningre?

Igazándiból ennyit szerettem volna. Nem vagyok túl aktív posztoló, annál rendszeresebben olvaslak Titeket! Köszönök minden eddigi és ezutáni segítséget!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45401

Persze, érdemes elmenni szülőtréningre. Hogy hová? Ahol épp van. :)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 10 hónapja #45403

Köszi ;)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 9 hónapja #45614

• Eni
  • Eni profilkép
  • Nem elérhető
Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni!
Van egy 2,5 éves csoda okos kisfiam.
Pici korában semmi eltérés nem volt. Ölelt, bújt, mosolygott, mutatott dolgokat, egy évesen szavakat mondott.
19 hónapos volt, amikor a kislány született. Azóta nem mond érthető szavakat, nem mutat semmit, nem beszél, nem válaszol, utasításokat nem hajt végre. Más gyerekekkel játszik, a kicsitől fél, de szereti
Nagyon nehéz bármibe bevonni. Mindent megold, amit akar. Vagy odatol minket, de nem mutat, nem kér. Nem integet. Ha ki akarja engedni a kutyát, akkor odamegy és rángatja a kaput. Ha kérdezem, hogy megyünk-e a kutyához, nem is reagál.
Nem érdekli más érzelme. Ha sírok, őt nem zavarja. Ha ő sír, akkor jön vígasztalásért. Szereti, ha öleljük, de ő nem ölel. Imádja, ha pusziljuk, de ő nem ad puszit. Sokat kacag, mosolyog. Állandóan szerel, mászkál. Mindenkivel barátságos (orvost kivéve). Bárkivel elmenne. Bárhol ott lehet hagyni, nem tűnik fel neki, hogy nem vagyok ott, ha elfoglalja magát. A nevére most kezd figyelni. Testrészeit sem mutatja meg. Imád társaságban lenni, de csak halandzsázik. Beszédre tojik, nem figyel. Szemkontaktust rövid ideig tartja. Egy éve gyanakszom, de mindenki (védőnő is) lehülyéz. Tanácsot kérnék. Elnézést, ha zavaros, de kétségbe vagyok esve.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 9 hónapja #45625

Eni Sok minden befolyásolhatja egy gyerek fejlődését az sem mindegy fiúról vagy lányról beszélünk.Akik itt a fórumon vannak mindenkiben először csak a gyanú merült fel. A háziorvos főleg a védőnő véleménye harmadlagos,az lenne a legjobb megoldás ha felkeresnél egy autizmusra specializálódott intézményt ( Korai fejlesztő központ,Vadaskert alapítvány stb.) Akik itt vannak véleményt tudnak adni de diagnózist nem főleg nem megnyugtatót.Nekünk 18 hónapos volt a fiunk mikor felkerestük a megyei pedagógiai szakértő bizottságot főképp beszédkésés miatt de voltak más jelek is nem mutogatás szemkontaktus kevés nem hallgat a nevére stb. Ott azt a határozatot kaptuk hogy fejlesztésre szorul és megfigyelés autizmus diagnózis irányában,azóta rengeteget fejlődött(nem az előírt fejlesztések hatására ) Szobatiszta lett kérdésre a nevét megmondja,oviba jár jelzi az igényeit. De még semmi nem biztos nekünk sem. Épp ezért a lehető leghamarabb el kell kezdeni a kivizsgálást. Annyi jó tanács ne a megyei pedagógiai intézetbe vigyétek,mert ha diagnózist kap még közösségi oviba sem veszik fel ha a diagnózisa nincs benne az ovi alapító okiratában.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 9 hónapja #45641

Szia Eni!Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 1 hónapja #46709

Sziasztok,teljesen új vagyok itt és az se biztos,hogy jó helyen járok,de annyira el vagyok keseredve,hogy jól jönne egy kis támogatás.Kisfiam 14 hónapos,eddig úgy tünt teljesen egészséges,mosolygós baba.
Januárban kezdtük a bölcsit,mert muszáj volt vissza álljak dolgozni.Voltak rossz érzéseim pár hónapos korában is,de elhessegettem a gondolatot,szinte tagadtam magam elött is,hogy más,mint a többi baba,pedig első gyerek,összehasonlítási alapom sincs.
Szinte fel sem fogom ami történik..sajnos a bölcsiben megerősítésre került a félelmem,hogy nem fejlődik rendesen a kisfiam.Nemsokára folytatom.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 1 hónapja #46710

Pár hónapos korában feltünt,hogy egyáltalán nem néz rám,ahogy szopizik.Később észrevettük,hogy alig figyel a nevére.Azt hittük csak direkt csinálja.Aztán jött az ajtócsapkodás-nyitogatás.Játékai közül az autók kötik csak le,rendeltetésszerűen tologatja,de néha lefekszik egy szintbe vele és nézi a kerekét ahogy forog.Csak kapaszkodva léoeget és nem beszél,szótagokat sem.Semmit.Artikulálatlan hangokat ad ki jó hangosan.
Nem mutat és nem kér semmit,egyszerű utasításokat-kéréseket sem érti.Nem pápázik.Ahogy telik az idő,mintha egyre rosszabb lenne,eddig játszott más dolgokkal is és szépen elvolt,de mostmár hozzá sem nyúl a játékaihoz és folyamatosan jön utánunk és kiabál.Utál öltözni,végig ordítja az egészet és menekül.Egyetlen dolog nyugtatja meg,a mese.Minden mennyiségben és egésznap akár.Egyszer-kétszer láttam csapkodni a kezeivel,nem mondanám repdesésnek.Ahogy áll,sokat lábujjhegyezik.
Viszont imád fogócskázni,bújocskázni,rengeteget nevet közben.Mindenki imádja,valamiért olyan kisugárzása van,hogy mindenhol kiskedvenc.A tünetek alapján kimondanám,hogy mi a baj vele,de valahol reménykedem,hogy csak ideiglenes és kinövi.(tudom,hogy sajnos ilyen nincs).
Tegnap egy templom előtt sétáltunk el,nem vagyok vallásos ember,de könnyeimet nyelve kértem Istent,hogy gyógyítsa meg a fiam...
Folytatom.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 1 hónapja #46711

Szia Berberiusz!
Amiket leírsz, az elég autisztikus, de mielőtt ezt eldöntenéd, azért mindenképpen mutasd meg egy diagnosztizáló helyen. Még nagyon kicsi, lehet, hogy nem tudnak mondani semmit (ebben az életkorban több probléma is okozhat hasonló jellegű tüneteket, nehéz differenciálni, valamint ilyenkor még nagy fejlődési ugrások vannak), de a várakozásnál jobb. A fejlesztést meg azonnal el tudjátok kezdeni, ártani biztosan nem fog.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 1 hónapja #46712

Kedves Szanya1!Köszönöm amiket írtál.Természetesen már van időpontunk neurológiára,hallásvizsgálatra majd utána a korai fejlesztőbe.Azt írtad más problémák is okozhatnak ilyen tüneteket,mi lehet még?Van olyan fejlődési elmaradás/rendellenesség ami autisztikus tüneteket produkál?
6.napja nem alszunk,minden éjjel fél-egy óránként ordítva fetreng az ágyban,csapkod,alig lehet megnyugtatni.Elalszik,majd újrakezdi.Ez mi???Hogy tudok segíteni neki és magunknak,hogy legyen éjszakánk és mindenki tudjon pihenni???
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 1 hónapja #46713

Inkább nem vizionálnék semmit, viszont nem tudom, milyen korai fejlesztőről van szó, az autizmust gyerekpszichiáter+pszichológus+gyógypedagógus team szűri, tehát olyan helyre kell menni, ahol ilyen van.
Az én fiamnak nem volt ilyen alvászavara, úgyhogy ebben nem tudok segíteni. Itt egy cikk: auti.hu/a-gyogypedagogus-tanacsai/251-al...ege-a-mindennapokban
de konkrétan ebben sincs a kérdésedre válasz. Másoktól hallottam már ilyet, de szerintem az idő oldotta meg... :dry:
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 6 éve 3 hete #46887

Berberiusz
Szia!
Diagnosztizálgatni én sem fogok ennyi leírás alapján, de nyugalom, ha van gond akkor legalább időben észrevettétek és fejlesztésekkel sokmindent elérhet. Mi pszichodokink is azt mondta autisztikus tünetei lehetnek a gyereknek attól is hogy nem tudja kifejezni magàt beszéddel, aztán hogy ebből mi igaz mi nem nem tudom, de ha nem auti akkor azok egy idő után elmúlnak.
Az alvás miatt írnék. Nálunk voltak/vannak alvászavarok, de annak mindig van oka, erre kellene rájönni mi lehet a baj. Az enyém 1 éves koráig mintababaként aludta végig az éjszakákat aztán jött egy műtét ami megviselte lelkileg és akkor kb 2 hétig ordítva kelt minden este és 2-3 órát felvolt mire visszatudott aludni. Aztan beraktuk magunk közé és onnantól nyugodtan aludt. Nem tudom jó megoldás-e ez, azóta sem akar egyedül aludni :) A másik hogy sokmindenre allergiás és ha olyat eszik amit nem bír a pocakja akkor rosszul alszik, sírdogál felkel, szóval erre tudok csak gondolni, hogy lelkileg megviseli valami vagy pedig fáj valamije és azért alszik rosszul. Vagy az időjárásváltozás, bár olyankor az enyém sosem csapkodott, csak nyugtalanul alszik :)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47271

Szia Szanya és Mindenki!

Bár múltkorában már válaszoltál kérdésemre, és bocs hogy megint leírom, mégis megprobàltam alaposabban osszefoglalni, amit 3 éves kislanyommal tapasztalok: ha olvassátok, és valaszoltok, annak csak örülök.
Kislanyom hosszú vajúdás után, 10/10 Apgar értékkel, császármetszéssel született, 2016.06 hóban. Mozgásfejlődése rendben zajlott, azt leszàmítva, hogy a forgás képessége csak 6 hónapos korára alakult ki, és rövidebb ideig mászott. 9 hónaposan felàllt, járni segítség nélkül 13 hónaposan kezdett. Sokat van kettesben édesanyjával. A beszéd 15 hónapos kor körül indult, 2 èves korára folyékonyan beszèlt. Nem válogatós, mindent megeszik, nincs rituáléja, sokat szerepjátékozik, pedálos (potkerekes) biciklivel teker, játékaival megfelelően jàtszik. 3 éves korára több mondókàt fejből tud, szókincse gazdag, színeket ismeri, számol 10-20 közöttig. Szereti ha simogatjuk, élményeit megosztja, szemkontaktust felveszi. Szobatiszta fél éve. 33 hónapos koráig szopott, nagyon ragaszkodó típus. Családi közegben elbeszélget, kérdésre válaszol. Közösségbe szeptembertől fog járni, eddig otthon volt velünk.

Ami aggaszt : az apai nagyapja, azaz az édesapám feltehetőleg Aspergeres. Fizikatanàr, de egyfajta csodabogàr. Gyermekem kezdetektől fogva elnémult mikor idegenek szóltak hozzá, és szinte lefagyott. Ezt 2 èves korában figyeltük meg leginkább. Mára a helyzet valamit javult, mert köszön némi biztatásra, vagy bemutatkozik. De csak felnőttekkel hajlandó beszélni, gyerekekkel nem, szinte fél tőlük. Felnőttekkel játékot is kezdeményez, némi oldódási idő után. Ha van egy másik gyerek a csúszdàn, inkább fel sem mászik. Megnézi a kortársait is, figyeli mit csinálnak, tudomást vesz róluk, de nem kapcsolódik be játékukba. Sőt, minap mikor labdázni kezdtem pár kisgyerekkel, mérges tekintettel, karbatett kézzel figyelte a történéseket. Felszólításra sem hajlandó semmilyen formában játékot vagy kommunikációt kezdeni gyermekekkel.

Egy kis barátnője van, aki 20 hónapos, vele olykor kergetőzik, vagy kavicsokat szednek.

Kérdésem, hogy a kortárs kapcsolatok izolált hiánya jelenthet e autizmus spektrum zavart, mivel semmi egyéb autizmus specifikus tünetet nem produkál, amennyire ezt mi szülőként meg tudjuk itélni.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 5 éve 8 hónapja #47272

Még talán annyi, hogy csaladtagok közül dèdivel nem hajlandó játszani, mindig elmondja, hogy "Dèdivel nem játszok, haragszom rá, nem szeretem."
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.175 másodperc