LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Beszélgetős! :)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2577

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, egyértelműen! :) Kíváncsi vagyok, Anna mit mond majd. Annyira örülök, hogy többen is elkezdtétek a PECS-et Edina tanácsára. Ugye, hogy jobban kommunikál így?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2578

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
De igen, erre való, hiszen wc kép is van benne, óriási, nagyon ügyes vagy!!!!!

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2579

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm Szanya
Sokat segítettél el voltam bizonytalanodva kicsit.
Már nagyon várom hogy menjünk megint a vadasba. El sem tudom képzelni hogy lesz tovább.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2580

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Kata, tényleg nagyon ügyesek vagytok! Mi két hónapja pecsezünk, és nekünk is kb 50 kártyánk van. (Kb a felét használja rendszeresen, lehet hogy én vagyok fantáziátlan, de most meg vagyok kicsit torpanva mikkel is bővíthetnénk) Nekünk már van segíts kártyánk, az is nagyon jó.(Januárban vezeti be Anna a mondatos kérést) Az ételekből a reggelilehetőségek vannak csak benn, így is napjában többször hozza a palacsinta kártyát amiből aztán már többször is volt hiszti, mert hetente csak egyszer sütök palacsintát:)
Miután átadta a bili kártyát pisilni akart? Ez nagyon jól hangzik!!!
Nekünk Anna adott wc kártyát,ezt külön kértem, de ha összeírod mailben a kérdéseidet akkor már az órán odaadja amikert kérsz. (nálunk szerencsére a pisi nyár óta pecs nélkül is ment, megfogta a kezünket és húzott a wc-hez hogy segítsünk neki. Amióta megvan a kártya legtöbbször hozza és én tudom hova megyünk, meg persze mondom.. Azon rajzolt wc van és az írás alatta wécére.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2581

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Tomger

Ti is nagyon ügyik vagytok akkor.
nekem se sok ötletem van ezek után hiába gondolkozom egyenlőre nagyjából lefedik ezek a kártyák a szükségleteit.
Majd később bővítem ahogy kell neki ez az.
A második alkalommal amikor kaptátok a kérek, segíts stb kártyákat akkor is kelett megint elemózsiával felszerelkezve menni? Bemutatni milyen ügyik vagytok ?
Majd fel fogom venni Annával a kapcsolatot mielőtt megyünk tuti lesznek kérdések.
Valami változást tapasztaltatok az elmúlt két hónap alatt??

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2583

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Második alkalommal már nem kellettek a nasik. Kitett mindenféle játékot (Thomasos vonatokat és a fiam simán kérte az ott először látott kártyákkal az ottani játékokat)
Mi eddig 3* voltunk,(az első két alkalom között csak 1 hét volt, akkor nem is igen léptünk tovább. A 3. alkalommal viszont Anna bevezette volna a mondatos kérést, de akkor én kértem várjunk ezzel, mert én távol leszek családomtól kb 2 hétig. Akkor megkaptuk még a segíts kártyát (ez beletellett otthon 1-2 napba mire megértette, de azóta jól megy ez is)
Azóta szünet... Januárban találkozunk mi is.
Távollétemben anyósom nagyon szépen alkalmazta fiammal a kártyákat, sőt még rászoktatta arra is hogy visszategye azokat a mappábba:) Anyósom visszautazott vidékre:( Egyszerően zseniális volt, a diétánkat is betartotta 100% ban. Amikor elmentem mindent leírt magának egy kis füzetbe.
Anyukám napi szinten jön és hetente vigyáz órákat a picire mégsem hajlandó ezt csinálni vele...Most is csurom vörös az arca a picinek. Agyalhatok éppen mit adott neki.
Nálunk a kártyán túl a kimondás magánhangzókkal az új, bár szerintem csak echolál.(Olyanokat is utánunkmond amit tuti nem ért, bár ha jól emlékszem ezt a papagájbeszédet csinálta a nagy fiam is) De a 0 beszédhez képest már ez is hatalmas előrelépés. Talán lesz értelme logopédust is hívni?!?!

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2584

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
A beszédfejlődés kezdetén minden kisgyerek ismételget, a kérdés az, hogy ez mennyi ideig tart és átmegy-e értelmes beszédbe. Fél évvel ezelőtt az én fiam is sokat ismételgetett, még most is van, hogy új szavakat ismételget egyszer kétszer, de mivel egy évvel ezelőtt kezdett el beszélni a logopédus szerint ez még a normál beszédfejlődéshez is tartozhat. Igaz ő nem autista spec. pedagógus.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2585

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Abban nem vagyok biztos, hogy jó, ha a gyerek teszi vissza a kártyákat a mappába. Ezt kérdezd meg mindenképp az Annától, hogy megfelelő-e, én úgy tudom, a felnőttnek kell visszaraknia.
Tényleg óriási az anyósod, jöhet hozzánk is. :cheer:
HáromMackó jól mondja, az echolálás ebben a fázisban teljesen jó.
Logopédusra valószínűleg egyáltalán nem lesz szükség. :)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2586

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Kezdetben nálunk is szerette visszarakni a kártyákat "Rend a lelke mindennek".
Nagyon fontos a kártyák helye nálunk, ha új kártya kerül fel és rendezni kell emiatt a mappát csak a jelenlétében lehet és van, hogy számomra teljesen értelmetlen ami szerint átrendezi. :)

Mindenki nagyon szépen halad. Volt valakinél olyan, hogy a magánhangzókat megjelenése előtt valami morgásféle volt?

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2591

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,hu,erre nem is gondoltam. Én időnként átrendezem a kártyákat (a mennyiség növekedése miatt)és eddig nem tünt fel hogy ez különösebben zavarná. Ilyenkor persze együtt is végiglapozzuk. Jó hogy felhívtad rá a figyelmemet, már írosm is fel mint kérdést Annának.
Általában ugyanott keresi a kártyákat, ahol előzőleg volt, de sokszor szisztematikusan végiglapozgatja a mappát, és nem zavarta eddig ha máshova került.

Az én gondom, h Anna azt mondta egy oldalon 6 kártyánál ne nagyon legyen több, így aztán iszonyú sok oldal kezd lenni a mappában és max 8 kártyánál tényleg nem teszek többet, de akkor állandóan újra kell rendezni(én általában tematikusan rendezem). Pl nasikból már 2 oldal is van, sokáig csak egy volt, de hamarosan játékokból is nyitni kell új oldalt. De vannak egyáb kártyák, amik nem illeszthetők ebbe a tematikába. (pl wc-re, segíts, kanalat).Az én fiam nem akarja még rendezni, úgy látom elfogadja ahogy én beteszem (talán még nem használkuk olyan régóta, azért nem rendezgeti, csak használja) Ti miszerint rendezitek a kártyákat egy egy oldalra?

Sünöcske, az én fiam másfél éves korától zárt szájjal morog. Sokszor játéktevékenységek közben, vagy ha mondani akart valamit akkor is, vagy ha a telefont a füléhez tette és eljátszotta h. telefonál. Nyitott szájjal nagyon keveset vokalizált, alig gőgicsélt. Nálunk semmiféle visszaesés nem következett be. Soha semmit nem mondott. Viszont 8 hónapos kora körül kicsit többet gőgicsélt (mamamam, tetete)de nem volt túl változatos. (Nagy fiam ezeket 4-5 hónaposan mondta)1 évesen ez a minimális gőgicsélés is elmaradt és maradt ez a zárt szájas mmmmmm hang adása. Aztán fél éve megint elkezdett hullámzóan többet gégicsélni, ezt mintha a tornáztatás pozitívan befolyásolta volna, mert pl tornáztatás után közvetlenül kezdett mindig gőgicsélni + általában amikor fáradt volt (este és a du-i kisalvások előtt)akkor többet vokalizált. Kb 1 hónapja viszont már nem kötődött napszakhoz a gőgicsélés. Feltűnt, hogy akár reggel is hajlandó volt már hangot kiadni. Ezeknél a gőgicséléseknél mi visszaismételgettőnk egyet kettőt (mamama, kakikaki) . 1-2 hónapja ezt a 2-3 betanult hangsor bármikor visszamondta ha kértem. (Pl mond hogy kaki és mondta)
kb 2 hete csinálja ezt hogy visszamondja magánhangzókkal amit kérünk, de időnként ami megtetszik neki azt is skandálja (nórmális -> oái, oái)Viszont továbbra is sokat morog még zárt szájjal is.

Még egy észrevétel: biztos hogy folyamatos lassú érés eredménye minden egyes előrelépés, viszont érdekes, hogy két fontos momentumot is a távollétemben kezdett el csinálni. Tavasszal 3 napot a nagyfiammal kórházban voltam, mikor hazajöttem akkor kezdett el mutogatni (ami ugye hatalmas mérföldkő a passzív szókincs visszakérdezésében)Most pedig ugyancsak távol voltam és ezután jött be ez a magánhangzózás. Hiszen kértük mi már eddig is hogy mondd Te is hogy vizet, cumit, kutyát. De hiába. Félrenézett, nem mondta, de volt olyan, mintha iszonyúan akarná de mégsem jött ki, hang. Volt hogy kértem, mond te is vizet, és kimondta a begyakorolt mamam-ot.
Tehét mintha egy lelki löket is lett volna a fejlődésben(anya visszajött, vagy pedig az hogy a távollétemben kicsit nem volt annyira jól megértve mint mikor mi kettesben vagyunk. Én ugye minden rezdülését értem, mellesleg kérem, hogy mondd, vagy mutasd. De most nem értették annyira jól tehét rá volt kényszerítve egy kicsit jobban a kommunikálásra.)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2592

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
NAGYON JÓL CSINÁLTAD :)
Csak így tovább .

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2596

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
6 kártyánál ne legyen több? :ohmy: Nekem ilyet nem mondott senki és 12-t tettem egy oldalra. Senki nem mondta, hogy nem jó. (Anna se.)
Én úgy csináltam, hogy fölül volt a kérek, segíts, gyere, a vizet, a wc, álmos, a belső első oldalon az ételek (nálunk ez könnyedén elfért...), utána jöttek a személyek, a játékok sok oldalon, a számítógépes játékok külön, aztán a festés-rajzolás, gyurmázás, meseolvasás, zenélés, nyisd ki, csukd be, külön oldalon a fáj ez, vagy az, legvégül a hinták, létra, séta, motorozás, stb. Külön lapon a ruhák.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2598

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
PECS tanfolyamon úgy tanultam , hogy a gyerek is vissza teheti .Hiszen ezzel neki tudnia kell önállóan kommunikálni.

Ami lényeges , ne legyenek tematikus sorrendben a kártyák .Azért fontos , gyakran átrendezni , hogy mindig tudja meg kell keresse amit szeretne.
Azzal indokolták , hogy óviban , iskolában nincs ídő arra , hogy a sorrendet nyomon kövesse egy óvonő vagy tanár .
Jó példa volt még erre az is , hogy mondjuk le van esve egy kártya a földre ,a takarítónő találja meg és persze beteszi a könyvbe .Ő biztos nem tudja a sorrendet . A gyerek meg adott esetben kiborul , hogy nem a helyén találta .Vagy nem találja és kétségbe esik .

Egy oldalon emiatt tényleg elég a 6 db. max a 9db. később .

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2600

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Úgy látszik ebben is megoszlanak a vélemények, ill. gyerekfüggő, hogy zavarja-e a változás, vagy sem. Nekem a gyógyped. kifejezetten javasolta a tematizálást, még példát is mutatott. És azt mondta, hogy én tegyem vissza a kártyákat. Az oviban mindig a nap végén rendbe raktam. De az én fiam elég rugalmas, megkereste a kártyát, ha nem találta, semmi gondunk nem volt ebből. Viszont az biztos, hogy az oviban (az előzőben) nem vették a fáradságot, hogy visszategyék a kártyákat, úgyhogy volt olyan, hogy egymás hegyén hátán volt több kérése is. Nyilván, ha az alkalmazottak nem működnek együtt megfelelően, akkor célszerű, ha a gyerek rakja vissza. (A helyzethez alkalmazkodva.)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2602

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk úgy van hogy mi rakjuk vissza neki nem is gondolkodtam rajta hogy ő tegye. Állandóan át rendezem naponta ahogy bővülnek a kártyák nem zavarja de tegnap olyan jót nevettünk rajta mert kapott JIM JAMAT ÉS VIVÁT kártyát és fogta lecserélte az első oldalon lévő nem annyira kedvenc két kártyát rá kis önellátó hogy kéznél legyen neki ha tévét akar. Megzabálom.
Őt nem zavarha hogy hogy vannak benne a kártyák.

Lassan lehet beszerezni még egy mappát ha igy folytatjuk de ebbe a városba sehol nem kapunk. Nag nehezen sikerült egyet kapni ami két karikás de tök vékony alig fér bele valami. Ha megyünk a vadasba remélem hogy talán pesten siekerül találni .

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2603

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Katalyn.
Elméletileg a Vadaskertbe van Beának . Kérdezd meg emilben Annát .

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2604

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szanya.
Azért ha végig gondolod logikus amit írtam és az ovira meg az iskolára készít fel.
Sajnos nincs olyan suli vagy ovi ahol az asszisztens csak egy gyermekkel tud foglakozni , muszály a gyerekeket , rugalmasságra és önállóságra tanítani .Nagy feladat de muszály. Én ezért készítek rengeteg vizuális eszközt , mert ezekkel ha megtanítom neki tud boldogulni a suliban , utána meg már rutinná válik és nem is kell , hogy használja.
Kis osztály létszám 8 gyerek és a tanitónéninek még sincs ideje felirni a leckét a füzetbe , most erre kell még tanítanom .
Az egész osztálynak készítettem napirendet és hívó képeket , hogy ha elakad a fiam akkor ne csak a sajátja legyen támpont .
Most Ő irja fel a táblára /tanár helyett/ az aznapi napirendet és rakja mellé a kártyákat .Ezt is megtanulta .

Rugalmassággal kapcsolatban -
4 évesen csak egy útvonalon mehettünk az orvoshoz vagy a Koraiba iszonyatosan kiborult ha dugó miatt kerülni kellet , örjöngött a kocsiban .De muszály volt más úton menni nem akartunk elkésni .Sokszor volt ilyen .Mindenki ismeri a Budapesti forgalmat.
Ma Ő változtat utírányt , buszmegállót , vagy legutóbb távolsági buszjáratot .Térképeket rajzol .
Ragaszkodott megszokott dolgokhoz , rutinokhoz , sorrendiséghez , mindig feszegettem a határait soha nem hagytam belerögződni ezekbe .
Mára már egy ilyen , rituálé maradt csak , egyéb nem szerencsére és nem jött helyette új .
Egyetlen egy maradt alváshoz :a születése óta meglévő plüss kacsa , micimackó malackája és a Harry Potter varázs pálca , Jedi kard - ezek fontos kellékek az alváshoz így nem fél. :)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2605

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Kata, az intelligenciával nem lesz gond nálatok. :cheer: Kis ügyes! :cheer: Az enyimnek ilyenek nem jutottak eszébe.

Edina, persze, hogy logikus. Tényleg az a fura, hogy mi máshogy tanultuk.

Az én gyerekem meg, aki a kezdetektől levegőnek nézte a plüssállatokat, most két plüssel alszik! :) Igaz, hogy az a két angry bird, de én már ennek is nagyon örülök! :) Korábban ugyanis vagy labdával aludt, vagy vonattal, esetleg kisautóval. :laugh:
Ő is nagyot fejlődött az utóbbi időben. Korábban, ha vendégségbe mentünk, mindig csak ajtókat lengetett, wc deszkát lapozgatott, mászkált föl-le, ahol van lépcső. Most is végignézi a szekrényeket, kipróbálja az ágyat, de aztán hajlandó leülni játszani valamit, úgyhogy már valamelyest lehet mellette beszélgetni.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2606

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
De érdekes ez a ragaszkodás a megszokotthoz!

Nálunk sosincs abból baj, hogy más kocsival megyünk, más útvonalon, változik a napirend, stb. Mindenhez alkalmazkodik.
Bár így karácsonykor, amikor gyakorlatilag 3 napig utazgatunk az ország egyik feléből a másikba, és még nem is mindig alszunk otthon, már elég nyűgös. Mondjuk mi is, mert nagyon fárasztó. De sosem hisztizett még a 3 órás úton sem. Szépen nézelődik, figyeli a tájat.
Ő aludt kiskorában egy plüssmadárral, de most épp a cumisüveggel szeret. Ez is változik.
Ma söprögetett a lányom partvisával. :) Aztán kitalálta, hogy milyen jót csattan, ha elejti.
Érdekes ez is. Ha rászólok valami kis rosszaságért, akkor újra és újra megcsinálja, közben pedig az arcomat figyeli vigyorogva, hogy meddig bírom. :unsure:

Ő is szeretett idegen helyen lépcsőzni, vagy villanyt kapcsolgatni, de csak akkor, ha nem tudott mást játszani. Ha le tudjuk foglalni valami játékkal, akkor nem érdeklik a pótcselekvések.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2607

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szanya .
De csak azért , mert Nekünk volt először magyar.o-on Angliából jött tanárunk , akik végülis kitalálták ezt a módszert a PECS-et és az egész világon Ők tanítják be.

Na most jól kidicsekedtem magam . :laugh: :laugh: :laugh:
bocsi . :laugh:
Oldalmegjelenítési idő: 0.138 másodperc