LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Beszélgetős! :)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2608

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ha ők tanítanak be mindenkit, akkor annó az Autizmus Alapítványosokat is ők tanították be. Most már megkérdezem majd, hogy hol tanulták és pontosan mit, mert el nem tudom képzelni, az Autizmus Alapítvány bármiben lemaradna, főleg, ha azt nézem, hogy mennyire aktív az Őszi Patrícia, mindig mindenhol ott van, és megjelenő cikkek 90%-át ő írja.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2609

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, az egy oldalon ne legyen több 6-nál lehet, hogy nektek már belefér a 8-9. Már Anna megjegyzése előtt is észrevettem, hogy 8 kártyánál már nehezen találja meg.. Lehet hogy nektek már belefér a 8-9.

Edina, jó hogy írod ezt, a merevségek feszegetését:)
Szerintem nálunk is kevés van, de azért akad. Pl nyár óta az új cipőket nem igen lehet felvetetni vele. Nyáron nem lehetett vele felvetetni az új gumiszandált (akkor azt hittem kényélmetlen)aztán most tél elején két új papucsot vettünk. Egyet az oviba egyet otthonra. Örjöngött tőle és tépte le magáról. Pont ott volt nálunk a delejes gyógyped és szemtanuja volt a próbálkozádaimnak még jól be is ilyesztett, van olyan tanítványa, akin kimosni sem lehet a ruhát, szakadt zokniban jár mert nem hajlandó csak mindig ugyan azt felvenni. Nagyon megijedtem mi lesz. Azt mondta szoktassam. Érdekes módon 2-3 alkalommal még heves ellenkezés volt, aztán viszont mintha elvégták volna.
A másik, nálunk is, az alvós kutyához való ragaszkodás. Legutóbb nagyon csúnyán megjártuk. Este, a wc-be kakilunk szoktatásnál a szent kutya:) pont zsupsz a wc be. Na piszkos, ma a cicával alszol. Azt a hisztit! Na akkor nem volt erőnk. Mosás, hajszárítózás ment éjfélkor...

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2610

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mi már nem használjuk, de alapból 12-vel indítottunk. www.auti.hu/index.php/vizualis-segedeszk...alis-segedeszkoezoek
Itt a PECS-nél a második képen látod, hogy 12-nek van hely. Szerintem ezt (is) a gyerekre kell igazítani. Nyilván ha már nagyon sok képe van, akkor nem 12 lesz egy oldalon, hanem 30 is akár. (Szótárszerű használat esetén.) Ha meg 6-ot lát át, akkor 6.

Ezeket az ijesztgetéseket meg lehet hallgatni, meg elolvasni az ajánlott irodalomban felsorolt rémtörténet-gyűjteményeket, de azért ritka, hogy több súlyos merevség és viselkedésprobléma, stb. egyszerre jelenjen meg.
Ez a cipős probléma nálunk is volt, némi határozottsággal áthidaltuk.

Juuuj szegény kutya. :woohoo: Bartos Erikának van erről egy meséje, a "Fehér maci". Kimosták a macit, a kisfia meg nem volt hajlandó másikkal aludni, úgyhogy ők is hajszárítóztak. Pedig NT a gyerek!

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2611

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Az én fiam meg rengeteget gőgicsélt, sokszor úgy gondoltuk, hogy ő hamarabb megtanul beszélni, mint a nagyfiam. Gyakran volt olyan érzésünk, hogy beszél, csak valami idegen nyelven. Aztán tessék ős is csak 3 éves kora után kezdett el beszélni (előtt csak pár szót mondott). Viszont sokszor úgy tűnt nekünk nem érti mit mondunk ...

Az én fiam is elég rugalmas szerintem, a mánia az alvásnál van nekünk is. Csupaszon szeret aludni, vagy maximum pizsamába. Se takaró, se hálózsák. Többnyire mindent kidobál az ágyából, semmivel nem alszik, aztán néha kisautóval, űrhajóval, mesekönyvvel, és most pár napja annyira telerakja az ágyát plüssállattal, hogy a gyerek eltűnik közöttük, szinte keresni kell, ha meg akarom nézni hogy alszik. De a takaró és zsák mentes alvás az nem változott. Ja és lámpafénynél alszik.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2612

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Az enyém csak a cumihoz ragaszkodik, de ha nagyon fáradt, még az se számít. Általában bemászik az ágyba, mostanában betakarózik, és alszik. Az is mindegy Neki, mi van rajta. Ma pl. a másik szobában volt ingerenciája aludni. Ha a nagyinál alszunk, ott is simán bármelyik ágyon elalszik.

Ő is nagyon csendes baba volt. Nem gagyogott, nem motyogott. Egy évesen is csak mamama, bababa volt, semmi több, az is ritkán. Viszont már 4 hetesen visszamosolygott, mindig sokat nevett is. Kb. egy éves koráig nagyon barátságos volt. Boltban is mosolygott, ha szóltak hozzá, vagy csak szimpatikus nőt látott. :blush: Főleg a 40-es vörös nőkre bukott. :laugh:
Utána már valamiért ez a barátkozás abbamaradt. Rá sem nézett arra, aki beszélt hozzá, csak nézelődött, vagy játszott békésen. Otthon barátságos volt, de máshol még sokszor ránk sem figyelt. Mostanában szerencsére ez is kezd javulni. Múltkor az orvosnál már egy idős nénire is rámosolygott, mikor az szólt hozzá, pedig akkor voltunk ott először, tehát a hely is új volt.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2613

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
:laugh: :laugh: :laugh: Enyém a 4 év körüli szőkékre bukott. :laugh: :laugh:

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2614

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Rugalmatlanság: Az én fiam ugye aspergeres, enyhén érintett, de a rugalmatlanság mégis igen erős nálunk. 4 éves koráig cumizott, de olyan szinten a végén, hogy csak egy cumi volt jó, és le se tudtuk cserélni. Siralmasan nézett ki. Sok ideges esténk volt, mikor azt a cumit kerestük órákon át... Aztán véletlenül elhagytuk. Hát őrjöngés volt, aztán megnyugodott, elaludt, és onnantól nem kellett neki. A dunnuskája inkább már felmosórongyra emlékeztet, de azt még nem hagytuk el. :) No és a macskák...
Egy évig ugyanazt a pizsamát hordtuk. ha vizes lett hajszárítóztuk. Szerencsére ez már a múlté. :)
És még számos ilyen dolog a ruháktól, cipőktől elkezdve, a poharakon, útvonalakon át az esti rutinig.
Én is úgy gondolom, hogy bár nehezen tűri a rugalmatlanságának feszegetését, de megéri. Persze nehéz megítélni, hogy mit érdemes kiharcolni, és néha meg a helyzet hozza úgy, hogy változtatni kell, mint mikor elhagytuk a cumit. Viszont a gyógypedünk a fejlesztéseken direkt feszegeti, ezzel is javítja a gyerek rugalmasságát.
Szóval Nikuc, szerintem vagy tényleg nagyon nagyon enyhén érintett a fiad, vagy lehet a beszédlemaradásnak más oka van. Ha meg érintett, akkor ebből a szempontból szerencsések vagytok, mert azért idegtépő néha ez ám. De jó hallani Edina példáit, hogy fog ez javulni! :cheer:

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2615

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Ti meddig pecseztetek? Es akkoriban, amikor abbahagytátok, mennyire beszélt a fiad? Nincs előttem az összes fázisa a pecsnek, de az5.6. az már élménymegosztás. Fiad már összetett mondatokat is mond magától?

Hú, nincs itt sok hasonlóság, ahány gyerek annyi, és sok dolog pedig normál gyerekre is jellemző.
Nekem furcsa a kicsimben: nagyon távolságtartó az idegenekkel, ha szólnak hozzá görcsösen belémkapaszkodik, bebújik a hátam mögé. Szerintem egyszerűen ilyen, félős, de nagyon.(Ez személyiségjegy)
A nagy is visszahúzódó volt, de azért nem ennyire.
Az is furi a kicsiben hogy az állatoktol eszement fél. Mindegyikől. Kivéve a cicáltól és a kutyétól, de még a kitömött állatoktól is.Pedig a vidéki nagyinál van csike kacsa, malac...azoktól is fél. Legutóbb hatalmas sikoltozásokkal szaladt ki a nagyfiam szobájából, amikor is a pakkolgatási mániájában sikerült éppen kiborítania a bogárgyűjteményt és a földön hevert a gyönyörű szarvasbogár.(Állatvédőknek megjegyzés: döglötten találtuk!!!) Hiába mutattam, hogy nem él...
Mindeközben a nagyfiam ennyi idősen bogármániás volt és pókokat fogdosott...

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2616

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
www.freeweb.hu/fkoai/Logopedia/megkesett.htm
Itt egy érdekes cikk. Nálunk a családban rengeteg a diszes, így lehet, hogy "csak" a halmozódás miatt lett ilyen súlyos. Ez majd csak később derül ki.

Az én fiam régen nagyon szerette a bogarakat. :laugh: Tavaly voltak ilyen nagy fekete bogarak mindenfele. Folyton meg kellett állni az utcán, mert megfogdosta őket, és ha talált egy felborult bogarat, azt neki meg kellett fordítani, hogy tovább tudjon menni. Nem tudom, hogy jött rá, mert nem mutattuk neki. :laugh: Idén tavasszal már annyira nem barátkozott velük. Most a csirkék és a kutyák lettek a kedvencek. Szerencsére az ugatós kutyáktól tart.

Nekünk is van egy döglötten talált szarvasbogarunk. :laugh: Az nem nagyon érdekli. Az élő állatokat jobban szereti.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2617

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tomger, mi abbahagytuk eléggé az elején. 9 hónapig PECS-eztünk úgy, hogy a könyvet is vittük mindenhova, utána elkezdett beszélni, és amik a PECS könyvében voltak, azokat már tudta mondani, az elkérésektől a fáj a pocakig mindent. Mondott akkor már szinte rögtön komplett mondatokat is, de elég keveset és nyelvtan nélkül. Mivel mi se PECS-el, se más ravasz technikákkal az igen/nem-et nem tudtuk neki megtanítani (úgy tűnt, hogy megy, de kiderült, hogy csak betanult viselkedés volt), se a kérdés-választ, ezért már ott abbahagytuk. Az élménymegosztás olyan távol van az elkérek szinttől, mind gondolkodásban, mind kifejezőkészségben, hogy mi meg se kíséreltük, hogy ilyen komplikált mondatokat kirakjon. Ezt az aláPECSezett naplóval támogatjuk a mai napig is. Az egyszerű megfigyeléseit rögtön közölte, amint elkezdett beszélni, hogy pl. "Mind eldőlt", vagy "A piros állva maradt" (tekéztünk). Hogy vele mi történt azt nem tudja elmondani, ahhoz idő- és helyhatározók kellenének, meg sok ige, az már nehéz.
Most már nagyjából jól fejezi ki magát, ha valamit nagyon akar. "Kérem a tányérhintát, olvass mesét, gombát" (Mármint hintáztassam a tányérhintán és mondjam közben a gombás mesét. Csak egy kicsit zsarnok. :) )

Szerintem az állatoktól való félelem el fog múlni. Lehet, hogy már jövőre! Nálunk is voltak ilyen átmeneti félelmek. Pl. a játszótéren nem lehetett letenni, mert ott gyerekek voltak.

A mozgó bogarak tavaly lekötötték, nézegette őket, idén már kevésbé. Kíváncsi vagyok, hogy ha kimegyünk tavasszal az állatkertbe, vajon megnéz-e a köteleken és rácsokon kívül mást is. :)

Nikuc, nem lettél rosszul tőle, hogy bogarakat fogdos? Én nagyon nem bírom a bogarakat!!!!

Érdekes a link valóban, volt is szó mostanában arról, hogy nehéz a diszfáziát megkülönböztetni az autizmustól. 1-2 év, és kiderül, hogy mi a probléma (van-e egyáltalán). Most mesélte egy ismerősöm, hogy a testvére 5 évesen kezdett beszélni és most jogász. Akármi is lehet még, olyan pici.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2618

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Igen érdekes a cikk, én is néha kábítom magam, hátha csak diszfáziás, bár minket már diagnosztizáltak:(

Mivel lehet a nyelvtant javítani, a szókincset bővíteni? Nem logopédiai foglalkozásokkal?Sok sok logopédiai foglalkozással.. A logopédus is tud tanácsokat adni, én saját kútfőből csinálgatom a gyerekkel Az én is tudok beszélnit,(de nem vagyok logopédus) a szakember több tanácsot tud adni hogy is lehet a szókincset még bővíteni. Vagy ugyanazt a nyelvtani szerkezetet más játékos formában gyakoroltatja, mint én, mert az enyémet már unja..
És a kiejtést, ahhoz is logopédus ad tanácsot, gyakorlatokat, nem? Mert most már sokszor jön hogy ui! ui!, és ha nem hozza a kártyát, akkor nem tudom hogy cumit, gumi(cukrot)t vagy még van 3 tárgy amit így mond és melyiket is kéri...

Na nem tudom, de még mindig azon gondolkodom mit csináljunk még? mit még...

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2619

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
TOMGER .
Intenzíven PECS-elni és bővíteni folyamatosan .Nem megállni , hanem gyakorolni tovább .Akkor tovább lépni ha már jól megy egy szint .

A logopédus velünk nem foglalkozott mert jó volt a kiejtése , hiába nem volt nyelvtanilag helyes .
Erre az ÉNkönyv a legjobb, szókincs bővítésre és a nyelvtanra + a PECS .

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2620

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ez így van, ahogy Edina írja. Nekik nem az a problémájuk elsősorban, hogy nehezen tanulnak szavakat vagy a nyelvtant, hanem a kommunikáció a maga komplexitásában. Az autista gyerekek pl. simán meg tudnak tanulni idegen nyelveket, ha megtanulnak beszélni, sőt, kétnyelvűcsalád esetén sincs nagyobb problémájuk, mint a többi autinak. Két nyelvet is meg tudnak tanulni egyszerre. A kommunikációjukat viszont fejleszteni kell.

Minket nem fogadtak a logopédusok. Most már úgy vagyok vele, hogy szerencsére, kevesebb pénzt buktunk így el. Az Én is tudok beszélni egyébként jó, feladatozáshoz pl. A kiejtés magától javul, türelem. Azt viszont várd el, hogy hozza a PECS-et, még ha örülsz is neki, hogy kimondva kér, nehogy leszokjon róla! Sok mindent nem fog tudni még kifejezni nélküle.

Épp elég ennyi, ha alaposan csinálod, nem is lenne másra idő.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2621

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm a tanácsokat!

Boldog Új Évet kívánok!

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2622

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
ÉN IS MINDENKINEK NAGYON BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK ÉS FŐLEG HOGY MINNÉL TÖBBET FEJLŐDJENEK A MI KIS ANGYALKÁINK.

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2623

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
:) Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek! :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2624

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
BUÉK!!!!!!!!!! :cheer: :cheer:

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2625

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK :laugh:

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2626

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Boldog új évet! :) Hogy vagytok? Túléltétek a Szilvesztert? :laugh:
Mi már lassan kezdünk magunkhoz térni. Ma mentünk először oviba, tornaórával kezdtek, képzelem, kicsi fiam milyen lelkes volt. :unsure:

Válasz: Beszélgetős! :) 13 éve 2 hónapja #2627

• eszter
  • eszter profilkép
Nálunk jól teltek az ünnepek,volt trombita, anyósnyelv-síp, karácsonyfán ugye égősor... A baj csak annyi volt, hogy szilvesztertől visszaszámol (és sír),mert el kell majd bontani a karácsonyfát.Az ajándékok szokás szerint nem hatották meg. Sorba bontogatott, közben mondogatta:ez sem, ez sem. Végül kifakadt, hogy melyikben van vmi ehető?!Közöltem,hogy ez nem a mikulás,és onnan már csak a fa érdekelte :D.
Oldalmegjelenítési idő: 0.130 másodperc